Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Arele Trentino Vino Santo - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Nosiola (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2001
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino deserowe słodkie z autochtonicznego szczepu trydenckiego Nosiola. Winogrona przez 6 miesięcy od wendemii poddawane są suszeniu w specjalnych pomieszczeniach, zwanych arele. W trakcie tego procesu okrywa je szlachetna pleśń, dzięki czemu koncentrują w sobie maksimum cukru i aromatu. Długotrwała winifikacja rozpoczyna się wiosną, w Wielkim Tygodniu - stąd nazwa Vino Santo - Święte Wino. Przez sześć lat dojrzewa ono w baryłkach drewnianych i dalej leżakuje w butelce. Tak oto powstaje długowieczny nektar winny, nagrodzony złotym medalem w konkursie Wine&Spirit Competition, w edycji 2011.

    Kolor: żółty, bursztynowy.
    Zapach: intensywny, nuty suszonych owoców, migdałów, orzechów, miodu.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: wino na specjalne okazje, do medytacji po posiłku.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Arele Trentino Vino Santo - Wino włoskie białe słodkie
    Arele Trentino Vino Santo
    Cavit s.c. - Trydent
    Nosiola (100%)
    DOC - 2001 - 0.5 l
  • Arunte Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Niezwykle przyjemne wino, pochodzące z okolic prowincji Taranto i Brindisi, wyróżnianie nagrodami na festiwalach winiarskich (Merano Wine Festiwal edycja 2014)i. Nazwa Arunte nawiązuje do postaci bożka etruskiego, potrafiącego odgadywać przyszłość z lotu ptaków. Owocowe, ciepłe, długo wyczuwalne w ustach. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potrawki z mięsa wołowego, do pieczeni jagnięcej i sosów mięsnych na bazie wołowiny, do serów owczych.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty owoców leśnych, jagód, konfitury śliwkowej.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, szczególnie do wołowiny i jagnięciny, do serów owczych.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Arunte Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Arunte Negroamaro
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Negroamaro
    IGT - 2017 - 0.75 l
  • Asti Spumante Valamasca - Wino włoskie białe słodkie musujące spumante
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino deserowe białe słodkie, musujące z autochtonicznego szczepu piemonckiego Moscato Bianco (Białe Moscato). Jest to szczep aromatyczny, wywodzący się z klasycznej strefy w okolicach Asti. Białe Moscato uchodzi za najlepsze wśród całej rodziny tego gatunku ze względu na walory aromatyczno-smakowe. Produkcję słodkiego wina musującego rozpoczęto w połowie dziewiętnastego wieku i po dziś dzień Asti Spumante cieszy się wielkim powodzeniem na całym świecie. Stanowi wspaniały dodatek do deserów oraz delektowania się naturalnie słodkim i aromatycznym winem.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Perlage delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Zapach: aromatyczny, nuty białej brzoskwini, kwiatu pomarańczy, dojrzałych winogron.
    Smak: słodki, rześki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wszelkiego rodzaju deserów, do sałatek ze świeżych owoców, doskonale komponuje się z dojrzałą brzoskwinią.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 7%.

  • Asti Spumante Valamasca - Wino włoskie białe słodkie musujące spumante
    Asti Spumante Valamasca
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Moscato Bianco (100%)
    DOCG - ---- - 0.75 l
  • Barbaresco Asili - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007, 2008
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco pochodzi z najmłodszej winnicy naszego producenta, o nazwie Asili. Usytuowana jest w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na południowy zachód. Podobnie jak i pozostałe rodzaje tego wina również Barbaresco Asili odznacza się przepięknym kolorem i wspaniałym bukietem, owocowo - przyprawowym. Z pewnością ta najmłodsza winnica, obsadzona w 2000 roku będzie z czasem przynosić wielkie wina, bo rocznik 2007 potwierdza potencjał tego miejsca. Barbaresco jest winem eleganckim i na specjalne okazje. Doskonale łączy się z daniami o dużej strukturze na bazie mięs.
    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.
  • Barbaresco Asili - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Asili
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2007, 2008 - 0.75 l
  • Barbaresco Cavanna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007, 2008
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. To kolejny rodzaj Barbaresco tego samego producenta, pochodzący z winnicy o nazwie Cavanna, usytuowanej w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na zachód. Podobnie jak inne rodzaje tego szlachetnego wina, leżakuje ono przez 24 miesiące w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez co najmniej sześć miesięcy w butelce.
    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16/18°C.
    W dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%
  • Barbaresco Cavanna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Cavanna
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2007, 2008 - 0.75 l
  • Barbaresco Montestefano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco to obok Barolo najsłynniejsze wino Piemontu, które wytwarzane jest w trzech miejscowościach tego regionu - Barbaresco, Neive i Treiso. Nasz dostawca Luigi Giordano pochodzi z Barbaresco. Jego winnice usytuowane są na południowych i południowo-zachodnich stokach okolicznych wzgórz. Montestefano to nazwa najstarszej z winnic, która dzięki idealnemu nasłonecznieniu (południowa ekspozycja) rodzi doskonałe winogrona . Ręczny zbiór tych winogron oraz długotrwały proces fermentacji wina i następnie jego leżakowania daje efekty w postaci wybornego gatunku Barbaresco. Przez 24 miesiące odpoczywa ono w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez kolejne 12 miesięcy w butelce.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Barbaresco Montestefano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Montestefano
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Barbaresco Montestefano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2006
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Jest to uszlachetniona wersja Barbaresco z winnicy Montestefano, ponieważ riservę robi się tylko dla najlepszych roczników. Z pewnością rok 2006 zalicza sie do nich, dla Piemontu został zakwalifikowany jako elegancki, stad też wybór producenta, aby zrobić wino o podwyższonych walorach smakowych i o mocnej strukturze. Barbaresco Montestefano Riserva przez 36 miesięcy leżakowało w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce. Jest to bardzo wytworne wino, na specjalne okazje i do dań o bogatej strukturze na bazie mięs.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbaresco Montestefano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Montestefano Riserva
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2006 - 0.75 l
  • Barbera Alba Barrique - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Alba (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. W stosunku do zwykłej Barbery, ten rodzaj wina, jak wskazuje nazwa - Barrique-, został poddany leżakowaniu przez prawie rok w małej beczce z dębu francuskiego. Nuta zapachowa przywodzi nuty wypalanego drewna i kakao. Jest to wino mocno zbudowane, harmonijne i aksamitne.

    Kolor: czerwony, rubinowy, intensywny.
    Smak: aksamitny, długo utrzymujący się w ustach.
    Zapach: intensywny, nuty dojrzałej śliwki, jeżyny,kakao.
    Łączenie z potrawami: dania pierwsze o dużej strukturze, mięsa duszone i gotowane, sery średnio sezonowane, wędliny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Barbera Alba Barrique - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera Alba Barrique
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Barbera di Alba (100%)
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Barbera del Sannio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Barbera del Sannio. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Obecna w tym regionie od ponad dwóch wieków Barbera, kojarzona zazwyczaj z Piemontem, jest winem o zupełnie innym charakterze niż jej kuzynka z północy. Tutejsi winiarze z dumą podkreślają, że ich Barbera jest zdecydowanie lepsza - z całą pewnością warto jej spróbować, aby docenić i polubić to przyjemne i pachnące owocami wino.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: owocowo-kwiatowy, nuty wiśni, płatków suszonej róży.
    Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie dobrze przyprawionych białych mięs.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbera del Sannio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera del Sannio
    Vigne Sannite - Kampania
    Barbera (100%)
    DOC Sannio - 2015 - 0.75 l
  • Barbera di Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Alba (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera ze strefy Alba. Barbera należy do najstarszych i najpopularniejszych szczepów Piemontu.W zależności od strefy, w której rośnie, posiada odmienne walory zapachowo-smakowe. Barbera z Alby różni się od Barber z Asti i Monferrato. Posiada większą intensywność zapachową i jest mniej kwasowa. Barbera d’Alba naszego producenta Luigi Giordano jest przykładem doskonałości tego tradycyjnego piemonckiego wina. Pochodzi w winnicy o nazwie Buschet. Przez 4 miesiące leżakuje w beczce z dębu słoweńskiego, po czym przez trzy miesiące odpoczywa w butelce.

    Kolor: purpurowy.
    Zapach: intensywny, winny, nuty śliwki i jeżyny.
    Smak: wytrawny, harmonijny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: dania pierwsze o dużej strukturze, mięsa duszone i gotowane, sery średnio sezonowane, wędliny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Barbera di Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera di Alba
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Barbera di Alba (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l