Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Azienda Agricola Lombardo - rodzinna firma z Gracciano, tuż obok Montepulciano, słynnej na cały świat miejscowości, z której pochodzi Vino Nobile - Szlachetne Wino z Montepulciano.

Antonio Lombardo założył to gospodarstwo w roku 1972, dzisiaj natomiast jego prowadzeniem zajmują się synowie Francesco i Giacinto.

Malowniczo położone winnice Gracciano, Confino i Caggiole na wzgórzach okalających Montepulciano to ponad 30 hektarów upraw, na których rodzi się Prugnolo Gentile, odmiana Sangiovese, z której wytwarza się to wspaniałe wino.

W zależności od strefy różni się ono nieco bukietem zapachowym i smakiem. Dlatego też właściciele zainwestowali duże środki w zaplecze technologiczne i beczki do starzenia wina, tak by zapewnić mu odpowiednie warunki produkcji i leżakowania.

Gama win Lombardo jest przykładem przywiązania do tradycyjnych szczepów toskańskich, autochtonicznych - Prugnole Gentile w winie Nobile, Canaiolo Nero, Mammolo, Malvasia i Trebbiano w winie Chianti Colli Senesi.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Vino Nobile di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile. Jest to odmiana Sangiovese specyficzna dla produkcji wina Nobile. Nazwa nobile z wł. szlachetne nawiązuje do faktu, iż wino to w przeszłości było podawane jedynie na arystokratycznych stołach. Produkowane jest w okolicy przepięknie położonej miejscowości Montepulciano, wokół której winnice usytuowane są na wzgórzach sięgających od 250 do 500 m n.p.m.W roku 1648 włoski pisarz Francesco Redi pisał, że Montepulciano d‘ogni vino e‘ re‘ - Montepulciano jest królem wszystkich win. Vino Nobile naszego producenta Lombardo przez prawie dwa lata leżakowało w dużej beczce z dębu słoweńskiego i francuskiego.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami bordowymi.
    Zapach: nuty kwiatowe, fiołkowe i owocowe, wiśniowe, lekko przyprawowe,delikatnego drewna.
    Smak: ciepły, aksamitny, elegancki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Vino Nobile di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Nobile di Montepulciano
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Vino Nobile di Montepulciano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile. W stosunku do podstawowej wersji wina Nobile, Riserva oznacza dłuższy czas leżakowania wina. Została opracowana ze specjalnie selekcjonowanych gron, pochodzących z winnicy o nazwie Gracciano, które dają mocne wino o bogatej strukturze. Rocznik 2007 pozwolił na dokonanie takiej selekcji, ponieważ należy do tzw. dobrych roczników dla Toskanii. Riserva została poddana starzeniu przez 3 lata, z czego dwa w dużej beczce z dębu francuskiego i rok w butelce. Wino doskonale uwydatniające swoje walory w połączeniu z daniami na bazie czerwonych mięs, najlepiej wołowiny.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami bordowymi.
    Zapach: nuty kwiatowe, fiołkowe i owocowe, wiśniowe, delikatnego drewna, skóry, tabaki.
    Smak: ciepły, aksamitny, elegancki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 14,6%.

  • Vino Nobile di Montepulciano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Nobile di Montepulciano Riserva
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile
    DOCG - 2007 - 0.75 l
  • Vino Nobile di Montepulciano Poggio Saragio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (90%), Merlot (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007,2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile z dodatkiem Merlot. Poggio Saragio to nazwa niewielkiej osady w pobliżu Montepulciano, gdzie znajdują się winnice naszego producenta Lombardo. Saragio w dialekcie sieneńskim oznacza drzewo wiśniowe, często spotykane w tych właśnie okolicach. Połączenie Sangiovese z miękkim Merlot daje wino o doskonałej strukturze. Rocznik 2007 był cieplejszy w Toskanii w stosunku do roku 2006, stąd też wyższa gradacja alkoholowa tego wina.

    Kolor: czerwony rubinowy z bordowymi refleksami.
    Zapach: nuty kwiatowe, fiołkowe, owocowe, wiśniowe.
    Smak: aksamitny, harmonijny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Należy otworzyć butelkę przynajmniej na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Vino Nobile di Montepulciano Poggio Saragio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Nobile di Montepulciano Poggio Saragio
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (90%), Merlot (10%)
    DOCG - 2007,2009 - 0.75 l
  • Rosso di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Merlot (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile z dodatkiem Merlot. Jest to podstawowa wersja szlachetnego wina Nobile, poddana krótszemu, bo półrocznemu leżakowaniu w beczkach z dębu francuskiego. Jest przez to winem delikatnym, ale odznaczającym się dobrą nutą owocową i strukturą.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, dojrzałej śliwki, fiołkowy
    Smak: aksamitny, harmonijny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs czerwonych i pieczeni, mięsnych sosów makaronowych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Rosso di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Montepulciano
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Merlot (20%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów autochtonicznych toskańskich Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero, Mammolo, Malvasia i Trebbiano Toscano. Jest to gatunek wina Chianti ze strefy Colli Senesi – Wzgórza Sieneńskie, obejmujące prowincję Sieny. Połączenie pięciu szczepów stanowi klasyczną recepturę wina Chianti. Dzięki dodatkowi białych winogron Malvasii i Trebbiano powstaje wino delikatne, z lekką kwiatową nutą. Bardzo dobrze łączy się z większością potraw, jest to wino do picia do posiłku na co dzień.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, z nutą kwiatu fiołka.
    Smak: harmonijny, okrągły.
    Łączenie z potrawami: od przystawki po danie główne, za wyjątkiem ryb.
    Temperatura serwowania: 16°/18ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Colli Senesi
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • La Pergola Vino Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Malvasia Bianca (60%) , Trebbiano Toscano (40%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów toskańskich Malvasia Bianca i Trebbiano Toscano. Połączenie dwóch lokalnych szczepów daje w efekcie świeże i lekkie białe wino. Doskonale komponuje się z większością lekkich potraw na bazie ryb i warzyw.

    Kolor: żółty, słomkowy.
    Zapach: nuty owocowo - kwiatowe.
    Smak: delikatny, rześki, świeży.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie ryb, białych mięs, warzyw, do risotto.
    Temperatura serwowania: 9°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • La Pergola Vino Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    La Pergola Vino Bianco
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Malvasia Bianca (60%) , Trebbiano Toscano (40%)
    IGT - 2011 - 0.75 l
  • La Pergola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo (15%), Mammolo (5%)
    4. Apelacja:
      IGT Toscana
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Prugnolo Gentile, Canaiolo i Mammolo. Wino to jest ciekawym przykładem tradycyjnego wina z Toskanii. Połączenie lokalnych szczepów oraz proces wytwarzania bez leżakowania w drewnie, daje w efekcie przyjemne wino, z ładną nutą owocową.

    Kolor: czerwony, rubinowy
    Zapach: nuty kwiatu fiołka, czerwonych owoców
    Smak: wytrawny, delikatny
    Łączenie z potrawami: dobrze łączy się z większością potraw na bazie mięs oraz do wędlin
    Temperatura serwowania: 16°/18°C
    Zawartość alkoholu: 12,5%

  • La Pergola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    La Pergola
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo (15%), Mammolo (5%)
    IGT Toscana - 2012 - 0.75 l