Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Viticoltori Associati di Vinchio Vaglio Serra spółdzielnia założona 26 lutego 1959 przez 19 winiarzy z Vinchio i Vaglio Serra, która dziś zrzesza 224 członków, właścicieli około 320 hektarów winnic.

Większość upraw obejmuje miejscowości Vinchio i Vaglio Serra oraz częściowo pobliskie miejscowości Incisa Scapaccino, Cortiglione, Nizza Monferrato.Terytorium usytuowane na wzgórzach strefy Alto Monferrato charakteryzuje się niezbyt urodzajna glebą, gliniasto - wapienną, taką, jaką lubi miejscowy szczep Barbera.

Więkoszośc winnic rośnie na stromych zboczach, doskonale nasłonecznionych. Niski zbiór 1.5 - 2 kg winogron z jednego drzewka oraz wysoka zawartość cukru to gwarancje uzyskania wielkiego wina. I właśnie takie wino produkują nasi przyjaciele z Vinchio Vaglio.

Oprócz ciężkiej pracy zainwestowali także duże środki w zaplecze technologiczne, dzięki czemu cały proces produkcji wina jest pod bacznym nadzorem specjalistów od wina. Ich sztandarowym produktem jest Barbera d’Asti Superiore oraz zachwycające Vigne Vecchie (Stare winnice), naturalna Barbera nie starzona w beczce dębowej, ponieważ uzyskana z najstarszych winnic tej spółdzielni.

Dzięki przestrzeganiu tradycyjnych receptur, wina tego producenta zachowują w sobie to co najcenniejsze, czyli autentyzm terytorium z którego pochodzą.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Sori dei Mori Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d‘Asti. To kolejne w naszej ofercie wino z gatunku Barbera, pochodzące z regionu Asti, historycznie uznawanego za królestwo Barbery, gdzie winogrono to daje optymalne rezultaty. Sori„ w dialekcie piemonckim oznacza najwyższe i najbardziej nasłonecznione partie wzgórz, najlepsze pod winnice. Mori to określenie Saracenów, z którymi mieszkańcy miejscowości Vinchio toczyli walki we wczesnym średniowieczu, tak więc Sori dei Mori to Wzgórza Saracenów . Wino młode i świeże, winifikowane jedynie w zbiornikach stalowych, niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, eteryczny, nuty czereśni, śliwki i fiołków.
    Smak: wytrawny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi potrawami od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Sori dei Mori Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sori dei Mori Barbera d‘Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d’Asti . Nazwa Tre Vescovi - Trzech Biskupów nawiązuje do miejsca spotkań biskupa Asti, Alessandri i Acqui Terme na jednym ze wzgórz, które dzisiaj należy do winnic Spółdzielni. Każdy kto miał przyjemność spróbować tej Barbery na pewno potwierdzi jej świetny bukiet i przyjemność delektowania się. To przebój wśród naszych Barber. Wino kategorii Superiore czyli o podwyższonych walorach smakowych i wyższej zawartości alkoholu, dzięki starannej selekcji winogron i starzeniu przez minimum 12 miesięcy z czego 7 w beczce dębowej.
    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny.
    Zapach: nuty śliwki, dojrzałej czereśni, ściółki leśnej, delikatnej wanilii.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych i serów z dodatkiem ziół.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.
  • I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG Superiore - 2009 - 0.75 l
  • Vigne Vecchie “50” Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d'Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d‘Asti. Ta niezwykła Barbera, opracowana specjalnie na 50-cio lecie założenia Spółdzielni Rolniczej Vinchio-Vaglio Serra, wyraża sobą to co najlepsze w winnicach położonych na stokach miejscowości Vinchio i Vaglio Serra. Specjalnie wyselekcjonowane grona z najstarszych winnic, 40-sto i 60-cio letnich jak wskazuje nazwa Vigne Vecchie - Stare Winnice - poddane zostały jedynie naturalnej fermentacji bez starzenia w beczce dębowej. W efekcie powstało doskonałe wino, które sprawia wrażenie nektaru winnego.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, suszonych owoców.
    Smak: aksamitny, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych, pikantnych, serów z dodatkiem ziół.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Vigne Vecchie “50” Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vigne Vecchie “50” Barbera d‘Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera d'Asti (100%)
    DOCG - 2009 - 0.75 l
  • Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d’Asti. Jest to wersja Superiore Barbery pochodzącej ze Starych Winnic, które rodzą najlepsze winogrona dzięki optymalnemu usytuowaniu na pełnych słońca zboczach wzgórz oraz dzięki odpowiedniemu podłożu, gliniasto - wapiennemu. Staranny i wyselekcjonowany zbiór winogron a następnie proces starzenia trwający 2 lata z czego minimum 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego sprawia, że Vigne Vecchie to naprawdę doskonałe wino, bardzo mocne i eleganckie.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, z odcieniami pomarańczowymi.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, jako pochodne starzenia w drewnie wyczuwalne nuty wanilii, przypraw, aromatów balsamicznych, tabaki.
    Smak: aksamitny, pełny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych, serów z dodatkiem ziół, serów pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera di Asti (100%)
    DOCG Superiore - 2009 - 0.75 l
  • Nivasco Piemonte Brachetto - Wino włoskie czerwone musujące frizzante słodkie
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Brachetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino deserowe, czerwone, słodkie, lekko musujące. Unikalne w swoim rodzaju bo pochodzące ze szczepu aromatycznego Brachetto - uprawianego jedynie w Piemoncie. Nivasco to nazwa doliny niezbyt nasłonecznionej , osłoniętej lasem gdzie rozciągają się winnice, z których pochodzi Brachetto. Szczepy aromatyczne cechują się dużą intensywnością zapachową wyczuwalną potem w winie. Naturalna fermentacja sprawia, że to lekkie i przyjemne wino o żywym i połyskliwym kolorze zachowuje swoje pierwotne aromaty truskawek i poziomek, z nutą delikatnego piżma.

    Kolor: czerwony, rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty truskawki, poziomki, delikatnego piżma.
    Smak: słodki, delikatny.
    Łączenie z potrawami: do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek, owoców w syropie, deserów lodowych (doskonałe do lodów z truskawkami) oraz do deserów na bazie czekolady.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 6%.

  • Nivasco Piemonte Brachetto - Wino włoskie czerwone musujące frizzante słodkie
    Nivasco Piemonte Brachetto
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Brachetto (100%)
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Valamasca Moscato di Asti - Wino włoskie białe musujące frizzante słodkie
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Moscato di Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino deserowe, białe słodkie, delikatnie musujące, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Moscato Bianco.Ten aromatyczny szczep, królujący w Piemoncie, a dokładnie w Prowincji Asti, z odmiany Moscato Bianco - Białe Moscato zwany jest też nektarem Bogów, ze względu na swoją naturalną słodycz. Uzyskiwane z niego wino znane jest na całym świecie, również w wersji Spumante. Valamasca to dolina na której uprawia się Moscato d‘Asti a dokładne tłumaczenie tej nazwy to Valle delle Masche, co w dalekie piemonckim oznacza Dolinę Zjaw. Moscato zawiera w sobie aromaty dojrzałych winogron, kwiatu pomarańczy i owocu brzoskwini. Można je pić o każdej porze dnia, bez względu na okazję.

    Kolor: zółty, słomkowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatu pomarańczy, szałwii, brzoskwini,dojrzałych winogron.
    Smak: wyczuwalne nuty szałwii, białej brzoskwini, róży i kwiatu pomarańczy.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek, owoców w syropie, wybornie komponuje się z dojrzałą i słodką brzoskwinią.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 5,5%.

  • Valamasca Moscato di Asti - Wino włoskie białe musujące frizzante słodkie
    Valamasca Moscato di Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Moscato di Asti (100%)
    DOCG - ---- - 0.75 l
  • Cellino Spumante Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne musujące białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Wersja extra dry gatunku Cortese, pochodzącego z klasycznej strefy Alto Monferrato, to eleganckie wino musujące, o zawartości cukru na poziomie 12-20 g/l (łagodnie wytrawne). Wytwarzane Metodą Charmat w dużych zbiornikach stalowych ciśnieniowych, w których fermentacja trwa przez 6 miesięcy. Nazwa wina Cellino to upamiętnienie nazwiska założyciela i pierwszego prezesa Spółdzielni Vinchio Vaglio Serra.
    Kolor: żółty, słomkowy, połyskliwy.
    Zapach: delikatny, nuty dojrzałych winogron.
    Smak: rześki, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: idealne jako aperitif, do lekkich przystawek na bazie ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.
  • Cellino Spumante Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Cellino Spumante Extra Dry
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Cortese (100%)
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Lipiai Monferrato Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Muller Thurgau, Sauvignon Blanc, Chardonnay
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe , uzyskane w wyniku połączenia trzech szczepów Müller Thurgau, Sauvignon Blanc i Chardonnay. Muller Thurgau to krzyżówka szczepu Riesling i Sylvaner. Dzięki tej różnorodności winogron harmonijnie do siebie dopasowanych powstaje białe wino o mocnej strukturze. Ponadto fermentuje ono w małych beczkach z dębu francuskiego, co dodatkowo nadaje mu aksamitności i delikatności.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, nuty migdałowe, waniliowe.
    Smak: aksamitny,przyjemnie wytrawny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do przystawek, do dań na bazie białych mięs, ryb i owoców morza, sałatek ze świeżych warzyw.
    Temperatura serwowania: 10/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Lipiai Monferrato Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    Lipiai Monferrato Bianco
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Muller Thurgau, Sauvignon Blanc, Chardonnay
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Mie Gioe Piemonte Bonarda  Frizzante - Wino włoskie czerwone wytrawne musujące frizzante
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Bonarda (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, lekko musujące, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Bonarda. Jest to bardzo popularne wino w tym regionie Włoch, także w wersji musującej, która tradycyjnie gości na piemonckich stołach. Ze względu na swoją świeżość jest to wino do picia na codzień i praktycznie nadaje się do każdego posiłku.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, owocowy.
    Smak: lekko taniczny, rzeski.
    Łączenie z potrawami: dobre do wędlin, przystawek na bazie warzyw, zup, rosołu, drugich dań mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Mie Gioe Piemonte Bonarda  Frizzante - Wino włoskie czerwone wytrawne musujące frizzante
    Mie Gioe Piemonte Bonarda  Frizzante
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Bonarda (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • La Martana Freisa Frizzante - Wino włoskie czerwone musujące frizzante wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Freisa (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, lekko musujące, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Freisa. To kolejne wino tradycyjnie związane z Piemontem, którego nazwa Freisa w dialekcie znaczy - Frezja, czyli kwiat. Nazwa ta nawiązuje do koloru tego wina - purpury przechodzącej w fiolet. Podobnie jak Bonarda to zwyczajne wino do picia na co dzień, ale bardzo przyjemne i lekkie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: winny,owocowy, nuty fiołka, róży, maliny.
    Smak: delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre od przystawki aż po danie główne.
    Temperatura serwowania:18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • La Martana Freisa Frizzante - Wino włoskie czerwone musujące frizzante wytrawne
    La Martana Freisa Frizzante
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Freisa (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l