Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Toskania – słynny region winiarski Włoch o powierzchni 22.993 km2, położony w środkowo – zachodniej części kraju. Ukształtowanie terenu to w 66,5% tereny pagórkowate , 25,1% górzyste i pozostałe 8,4%to płaskowyż. Winnice rozpościerają się na łagodnych wzgórzach na przemian z gajami oliwnymi.

Charakterystyce tego przepięknego krajobrazu nadają strzeliste cyprysy rosnące wzdłuż wąskich ścieżek przecinających wzgórza. Łagodny klimat i odpowiednie warunki glebowe od zawsze sprzyjały winnicom.Winorośl królowała w Toskanii jeszcze przed czasami Etrusków w VII w p.n.e. Przez kolejne wieki kontynuowano wytwarzanie wina, które eksportowano do krajów śródziemnomorskich. Średniowiecze to okres rozkwitu win toskańskich dzięki zaangażowaniu niektórych rodów szlacheckich, których nazwiska do dziś widnieją na etykietach najlepszych win: Ricasoli, Frescobaldi, Antinori. Wraz z rozwojem piśmiennictwa przybywa dokumentów , w których opisywano wielkie wina tego regionu : wina z Montepulciano, wina ze szczepu Trebbiano, Malvasii, Aleatico i oczywiście najważniejszego wśród nich , czyli Sangiovese.

To właśnie z tego winogrona wytwarza się słynne wino Chianti oraz szlachetne Brunello di Montalcino czy też Vino Nobile di Montepulciano. Sa to różne klony tego samego szczepu, które różnią się między sobą także nazwą, bowiem w Chianti znajdujemy Sangiovese, w Brunello Sangiovese Grosso a w winie Nobile Prugnolo Gentile. W 1716 r Wielki Książę Toskanii Cosimo III de Medici wprowadza dekret ustanawiający obszary, granice i zasady produkcji win Chianti, Pomino, Carmignano i Valdarno Sopra, co de facto było zaczątkiem dzisiejszej klasyfikacji DOC.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego  Sangiovese. Nasi przyjaciele z Castello di Meleto robią swoje Chianti Classico in purezza, czyli bez dodatków innych szczepów. Przez dwanaście miesięcy leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego. Classico na najwyższym poziomie, doskonała harmonia owocu i świeżości Sangiovese umiejętnie połączona z elegancją i finezją  drewna. Zasłużenie wino to z rocznika 2015 zdobyło 92 punkty przyznane przez Wine Spectator. Rok 2015 sam w sobie został zaklasyfikowany jako bardzo dobry o ile nie najlepszy w ostatniej dekadzie dla win z Toskanii. Doświadczenie i perfekcja producenta zrobiły resztę. Gratulacje! Chianti Classico o dużym potencjale starzenia, swoje walory zacznie w pełni uwydatniać za dwa, trzy lata.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty czereśni, truskawki, przypraw.
    Smak: pełny, wyrazisty, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, do potraw mięsnych z dodatkiem pomidorów.
    Temperatura serwowania: 18ºC.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Castello di Meleto
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Chianti Classico Vigna Casi Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Merlot
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Sangiovese z dodatkiem Merlot. Nazwa Vigna Casi nawiązuje do winnicy, z wł. vigna, usytuowanej na wzgórzach dochodzących do 450 m. Typologia Riserva oznacza wydłużony czas leżakowania wina, który stosuje się tylko dla najlepszych roczników. Rok 2005 należał do udanych dla Toskanii, stad też decyzja producenta o opracowaniu Riservy. W proporcjach 50/50 przez 18 miesięcy leżakowało w beczkach z dębu słoweńskiego i przez 12 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego (225 hl - barriques), po czym przez kolejny rok odpoczywało w butelce.Tak staranny proces starzenia wina sprawił,że powstało naprawdę doskonałe i wykwintne wino.

    Kolor: intensywnie czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy i kwiatowy, nuty hiacyntu, czereśni, lukrecji, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty wanilii, skóry, tytoniu, przypraw, delikatnych tanin.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs ,także grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18/20ºC.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Vigna Casi Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Vigna Casi Riserva
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese, Merlot
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Chianti Classico Vigna Poggiarso Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese in purezza czyli bez dodatku innych szczepów. Nazwa wina Vigna Poggiarso wskazuje na pochodzenie winogron z jednej winnicy usytuowanej na wzgórzach dochodzących do 500 m n.p.m. Typologia Riserva oznacza wydłużony czas leżakowania wina, stosowany tylko dla najlepszych roczników , takich jak 2007.Przez 14 miesięcy leżakowało w dużej beczce z dębu francuskiego i przez kolejnych 12 miesięcy w butelce.Ponieważ jest to wino jednoszczepowe,prezentuje sobą potencjał szlachetnego trunku, który zadowoli oczekiwania najbardziej wymagających koneserów win toskańskich.
    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy i kwiatowy, nuty czereśni, lukrecji, hiacyntu, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty wanilii, skóry, tytoniu, przypraw, delikatnych tanin.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs , także grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18/20ºC.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.
  • Chianti Classico Vigna Poggiarso Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Vigna Poggiarso Riserva
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2007 - 0.75 l
  • Rainero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese , Merlot, Cabernet Sauvignon
    4. Apelacja:
      IGT Toscana (Supertuscan)
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego  Sangiovese z równym dodatkiem Merlota i Cabernet Sauvignon. Doskonały supertuscan łączący w sobie potencjał Sangiovese, uzupełniony łagodnością Merlota i głębią Cabernet Sauvignon. Po starannej selekcji winogron następuje powolna fermentacja w beczkach dębowych (Merlot i Cabernet) natomiast Sangiovese fermentuje w zbiorniku stalowym. Kolejnym etapem jest leżakowanie połączonych ze sobą partii wina w małych beczkach z dębu francuskiego przez 12 miesięcy. Jeżeli istnieje wino idealne do toskańskiego cygara to z pewnością jest nim Rainero. Mocne, wspaniale zbudowane.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty owoców leśnych, przypraw, tabaki, kawy.
    Smak: aksamitny, taniczny, o długim finiszu.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, bardzo dobre do steka wołowego, jako wino do medytacji z toskańskim cygarem.
    Temperatura serwowania: 18/20ºC.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Rainero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rainero
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese , Merlot, Cabernet Sauvignon
    IGT Toscana (Supertuscan) - 2009 - 0.75 l
  • Fiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Merlot
    4. Apelacja:
      IGT Toscana (Supertuscan)
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Merlot. Należy do kategorii tak zwanych supertoskanów. Były to początkowo wina stołowe, które z czasem zyskały na jakości i uznaniu koneserów i otrzymały kwalifikację IGT - Indicazione Geografica Tipica - Typowe Pochodzenie Geograficzne. Wino to zostało poddane starzeniu przez 12 miesięcy w małej beczce z dębu francuskiego i przez kolejnych 12 miesięcy w butelce . “Fiore” oznacza po włosku “Kwiat“ i tak właśnie smakuje to wyborne wino o głębokiej strukturze i mocy a jednocześnie delikatne .

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny.
    Zapach: owocowy - dojrzałe owoce, jagody, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty wanilii, przypraw, prażonego drewna.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs , dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°/20ºC.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Fiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Fiore
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese, Merlot
    IGT Toscana (Supertuscan) - 2009 - 0.75 l
  • Vin Santo del Chianti Classico - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2005
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino deserowe białe słodkie, uzyskane ze szczepów Malvasia Bianca i Trebbiano Toscano. Dzięki specjalnej technice - z wł. appassimento - suszenia dojrzałych winogron w klimatyzowanych pomieszczeniach, w których pozostają przez kilka miesięcy (nie później jednak niż do 31 marca następnego roku po wendemii) i koncentrują w sobie naturalny cukier. Następnie poddawane są zwyczajowemu procesowi winifikacji a uzyskane w ten sposób wino poddawane jest długotrwałemu starzeniu , przez prawie cztery lata w beczkach drewnianych o pojemności do 5 hl. Nazwa Vin Santo święte wino nawiązuję do tradycji produkcji tego wina przypadającego na Wielki Tydzień tuż przed Wielkanocą.

    Kolor: bursztynowy, połyskliwy - brylantowy.
    Zapach: dojrzałe owoce, daktyle, dojrzałe morele, orzechy, miód, migdały.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: wyborne do deserów, ciast, ciasteczek i serów pleśniowych,typu gorgonzola lub roquefort.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Vin Santo del Chianti Classico - Wino włoskie białe słodkie
    Vin Santo del Chianti Classico
    Castello di Meleto - Toskania
    Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    DOC - 2005 - 0.5 l
  • Molinlungo Chianti Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Agricoltori del Chianti Geografico
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Merlot (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z niewielkim dodatkiem Merlot. Chianti z klasycznej strefy, z okolic miasteczka Radda i Castellina in Chianti. Jest to kolejne Chianti Classico w gamie naszego producenta. Podobnie jak Contessa di Radda przez ponad rok leżakowało w dużych, nowych beczkach typu tonneaux z dębu francuskiego. Molinlungo natomiast oznacza wysoki młyn, usytuowany w pobliżu winnic należących do członków spółdzielni.

    Kolor: czerwony rubinowy połyskliwy.
    Zapach: bogaty, złożony, owocowy, nuty czereśni i fiołków, delikatnego drewna.
    Smak: zrównoważony, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie wołowiny i do steków wołowych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Molinlungo Chianti Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Molinlungo Chianti Classico
    Agricoltori del Chianti Geografico - Toskania
    Sangiovese (90%), Merlot (10%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Borgo Alla Terra Vernaccia di San Gimignano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Agricoltori del Chianti Geografico
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu toskańskiego Vernaccia di San Gimignano. Jest to jeden z najstarszych włoskich białych gatunków winorośli. Pierwsze wzmianki na piśmie datowane są z roku 1200. Vernaccia prawdopodobnie przywędrowała do Toskanii z sąsiedniej Ligurii. O jej zaletach pisał Dante Alighieri w Boskiej Komedii oraz Michał Anioł Buonarotti. Zadomowiła się szczególnie dobrze w malowniczym miasteczku San Gimignano, zwanym miastem wież. Wino w naszej kolekcji pochodzi z winnicy o nazwie Borgo alla Terra, blisko San Gimignano. Vernaccia ujmuje owocowym aromatem i rześkością świeżego wina.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: intensywny, elegancki, owocowo-kwiatowy.
    Smak: rześki, delikatny, lekko migdałowy w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i potraw na bazie delikatnych białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Borgo Alla Terra Vernaccia di San Gimignano - Wino włoskie białe wytrawne
    Borgo Alla Terra Vernaccia di San Gimignano
    Agricoltori del Chianti Geografico - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Chianti Classico Contessa di Radda Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Agricoltori del Chianti Geografico
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Canaiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2006
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. Nazwa "Contessa di Radda" - z wł. "Księżna Raddy" nawiązuje do szlachetnego charakteru tego wina, bardzo eleganckiego i zrównoważonego. Klasyczne Chianti , pochodzące z miasteczka Radda in Chianti, w jakościowo najlepszym wydaniu. Typologia Riserva oznacza dłuższy czas leżakowania wina, który trwał prawie dwa lata w beczkach z dębu francuskiego.Udany dla Toskanii rocznik 2006 pozwolił na opracowanie Riservy, która cechuje się dobrą świeżością i potencjałem godnym wina o bardzo dobrej jakości.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy i kwiatowy, nuty czereśni, lukrecji, hiacyntu, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty wanilii, skóry, tytoniu, przypraw, delikatnych tanin.
    Smak: aksamitny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs wołowych, grilowanych, dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Contessa di Radda Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Contessa di Radda Riserva
    Agricoltori del Chianti Geografico - Toskania
    Sangiovese, Canaiolo
    DOCG - 2006 - 0.75 l
  • Montegiachi Chianti Classico Riserva   - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Agricoltori del Chianti Geografico
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Colorino
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z niewielkim dodatkiem Colorino. Pochodzi z jednej winnicy – Tenuta Montegiachi – usytuowanej na północ od Sieny w klasycznej strefie wina Chianti. Riserva z rocznika 2010 jest naprawdę doskonałym winem, nagrodzonym srebrnym medalem w Konkursie Wine&Spirit Competition - Londyn 2014. Przez ponad dwa lata leżakowało w beczkach z dębu francuskiego, posiada bogatą i złożoną strukturę oraz świeżość najwyższej jakości owocu Sangiovese.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty fiołków, delikatnego drewna.
    Smak: ciepły, przyjemnie taniczny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie wołowiny, mięs grillowanych i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C. Butelkę należy otworzyć przynajmniej dwie godziny przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Montegiachi Chianti Classico Riserva   - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montegiachi Chianti Classico Riserva
    Agricoltori del Chianti Geografico - Toskania
    Sangiovese, Colorino
    DOCG - 2010 - 0.75 l