Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Toskania – słynny region winiarski Włoch o powierzchni 22.993 km2, położony w środkowo – zachodniej części kraju. Ukształtowanie terenu to w 66,5% tereny pagórkowate , 25,1% górzyste i pozostałe 8,4%to płaskowyż. Winnice rozpościerają się na łagodnych wzgórzach na przemian z gajami oliwnymi.

Charakterystyce tego przepięknego krajobrazu nadają strzeliste cyprysy rosnące wzdłuż wąskich ścieżek przecinających wzgórza. Łagodny klimat i odpowiednie warunki glebowe od zawsze sprzyjały winnicom.Winorośl królowała w Toskanii jeszcze przed czasami Etrusków w VII w p.n.e. Przez kolejne wieki kontynuowano wytwarzanie wina, które eksportowano do krajów śródziemnomorskich. Średniowiecze to okres rozkwitu win toskańskich dzięki zaangażowaniu niektórych rodów szlacheckich, których nazwiska do dziś widnieją na etykietach najlepszych win: Ricasoli, Frescobaldi, Antinori. Wraz z rozwojem piśmiennictwa przybywa dokumentów , w których opisywano wielkie wina tego regionu : wina z Montepulciano, wina ze szczepu Trebbiano, Malvasii, Aleatico i oczywiście najważniejszego wśród nich , czyli Sangiovese.

To właśnie z tego winogrona wytwarza się słynne wino Chianti oraz szlachetne Brunello di Montalcino czy też Vino Nobile di Montepulciano. Sa to różne klony tego samego szczepu, które różnią się między sobą także nazwą, bowiem w Chianti znajdujemy Sangiovese, w Brunello Sangiovese Grosso a w winie Nobile Prugnolo Gentile. W 1716 r Wielki Książę Toskanii Cosimo III de Medici wprowadza dekret ustanawiający obszary, granice i zasady produkcji win Chianti, Pomino, Carmignano i Valdarno Sopra, co de facto było zaczątkiem dzisiejszej klasyfikacji DOC.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Siepi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Marchesi Mazzei
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      50% Sangiovese, 50% Merlot
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2022
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Sangiovese w połączeniu z Merlot w równych proporcjach. Pośród wszystkich Supertoskanów ten z pewnością należy extraklasy. Winnica Siepi jest najstarsza spośród wszystkich posiadłości Rodziny, datowana na rok 1435. Malowniczo położona na wysokości 260 metrów, otoczona lasem dębowym posiada unikalny mikroklimat zapewniony również przez niegraniczoną ilość słońca oraz różnice temperatur między dniem a nocą. W latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia postanowiono zadomowić tutaj Merlota, natomiast absolutną innowacją było połączenie go w równych proporcjach z Sangiovese. Dlatego Siepi zalicza się do elitarnego grona 50 win, które całkowicie zmieniły włoski styl ich wytwarzania.
    Przez 18 miesięcy Merlot leżakuje w małych beczkach z dębu francuskiego, z czego 70% stanowią nowe beczki, natomiast Sangiovese leżakuje w dużych beczkach typu tonneaux z czego 70% to też nowe beczki. Perfekcyjna równowaga, nieprawdopodobna moc i zachwycająca złożoność składają się na to wspaniałe wino. Rocznik 2022 to trzydziesta odsłona Siepi, każda z nich jest maksymalnie notowana przez najbardziej znane autorytety oceniające wina. Wino kolekcjonerskie i na specjalne okazje

    Łączenie z potrawami: doskonałe do steków wołowych, do potraw na bazie mięs, grillowanych i pieczonych.

    Temperatura serwowania: 20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Siepi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Siepi
    Marchesi Mazzei - Toskania
    50% Sangiovese, 50% Merlot
    IGT - 2022 - 0.75 l
  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego  Sangiovese. Nasi przyjaciele z Castello di Meleto robią swoje Chianti Classico in purezza, czyli bez dodatków innych szczepów. Pochodzi z selekcji wingron z trzech różnych winnic Meleto,Casi i Poggiarso. Przez dwanaście miesięcy leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego o pojemności 5400 litrów. Chianti Classico na najwyższym poziomie, doskonała harmonia owocu i świeżości Sangiovese umiejętnie połączona z elegancją i finezją  drewna. Wino o dużym potencjale starzenia.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty czereśni, truskawki, przypraw.
    Smak: pełny, wyrazisty, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, do potraw mięsnych z dodatkiem pomidorów.
    Temperatura serwowania: 18ºC.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Castello di Meleto
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Vino Bianco Raffaello - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Toscano
    4. Apelacja:
      Wino stołowe
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Trebbiano Toscano. W gamie Dreolino obok win bardzo dobrych jakościowo są także wina stołowe, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu i kolacji. Świeży aromat i delikatna owocowa nuta zapewniają przyjemność delektowania się jedzeniem w towarzystwie wina. Jak każde wino ze szczepu Trebbiano jest dosyć kwasowe aczkolwiek łagodnie wytrawne.

    Kolor: żółty, słomkowy.
    Zapach: owocowy, delikatny.
    Smak: świeży, łagodnie wytrawny.
    Łączenie z potrawami: dobre do każdego posiłku.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Vino Bianco Raffaello - Wino włoskie białe wytrawne
    Vino Bianco Raffaello
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Trebbiano Toscano
    Wino stołowe - 2018 - 0.75 l
  • Poggio Badiola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Marchesi Mazzei
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      70% Sangiovese,30% Merlot
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2022
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Sangiovese w połączeniu z Merlot. Poggio Badiola to maleńka i stara (990 rok) romańska kapliczka, położona na malowniczym wzgórzu otoczonym winnicami. O ile określenie „codzienny” nie przystoi do kategorii Supertoskanów to akurat w tym przypadku jest zupełnie na miejscu ponieważ jest to wino nie tylko do cygara i delektowania się od „święta”. Doskonałe, bardzo starannie opracowane, przez dziesięć miesięcy leżakowało w beczkach z dębu amerykańskiego. James Suckling określił je jako „współczesne wino, który perfekcyjnie łączy w sobie arystokrację Chianti Classico z frywolnością supertoskana”. Trafna definicja którą należy uzupełnić o rozsądny parametr jakości do ceny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do steków wołowych, do potraw na bazie mięs, grillowanych i pieczonych.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Poggio Badiola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Poggio Badiola
    Marchesi Mazzei - Toskania
    70% Sangiovese,30% Merlot
    IGT - 2022 - 0.75 l
  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów autochtonicznych toskańskich Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero, Mammolo, Malvasia i Trebbiano Toscano. Jest to gatunek wina Chianti ze strefy Colli Senesi – Wzgórza Sieneńskie, obejmujące prowincję Sieny. Połączenie pięciu szczepów stanowi klasyczną recepturę wina Chianti. Dzięki dodatkowi białych winogron Malvasii i Trebbiano powstaje wino delikatne, z lekką kwiatową nutą. Bardzo dobrze łączy się z większością potraw, jest to wino do picia do posiłku na co dzień.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, z nutą kwiatu fiołka.
    Smak: harmonijny, okrągły.
    Łączenie z potrawami: od przystawki po danie główne, za wyjątkiem ryb.
    Temperatura serwowania: 16°/18ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Colli Senesi
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    DOCG - 2017 - 0.75 l
  • Vino Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Canaiolo
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z połączenia autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. Przyciąga uwagę przede wszystkim zabawną etykietą, zachęcającą do uśmiechu i wypicia tego wina w sympatycznym towarzystwie. Bardzo przyjemne różowe wino, które najlepiej smakuje w lecie. Chłodne świetnie nadaje się jako aperitif  i jest równie dobre do każdego lekkiego posiłku. Sama przyjemność delektowania się, pochodzi z upraw biologicznych.

    Kolor: różowy, czereśniowy.

    Zapach: ciepły, owocowy, delikatne nuty kwiatowe.

    Smak: ciepły, owocowy, przyjemnie kwasowy.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do przystawek i wędlin, do serów, praktycznie do każdego lekkiego posiłku.

    Temperatura serwowania: 14°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Vino Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne biologiczne
    Vino Rosato
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese, Canaiolo
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2014 - 0.75 l
  • Chianti Classico Gran Selezione - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese 85%, Cabernet Sauvignon 15%
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Od kilku lat niektórzy toskańscy producenci opracowują dla dobrych roczników wersję Chianti Classico Gran Selezione – Wielka Selekcja. Są to wina dopracowane w każdym szczególe, począwszy od jakości winogron, sprawdzanych na winnicy a następnie w przetwórni. Zbiór z hektara wynosi 45 kwintali. Są one zbieranie jedynie ręcznie do małych, 10-cio kilowych skrzynek. Po fazie fermentacji i przedłużonej maceracji owoców z moszczem winnym, która przebiega w dużych beczkach dębowych, wino z Cabernet Sauvignon wędruje do małych beczek z dębu francuskiego po drugim użyciu. Partia wina z Sangiovese leżakuje w takich samych beczkach ale po drugim i trzecim użyciu. Czas odpoczynku w drewnie w zależności od rocznika wynosi od 14 do 18 miesięcy. Gran Selezione to wielkie wino na specjalnej okazje. Niezwykle eleganckie, dostojne i harmonijne.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, purpurowy.

    Zapach: złożony, bogaty, nuty balsamiczne, przypraw, dojrzałych czerwonych owoców.

    Smak: aksamitny, taniczny, o długim finiszu.

    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, idealne do bistecca alla fiorentina lub steka wołowego.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Chianti Classico Gran Selezione - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Gran Selezione
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese 85%, Cabernet Sauvignon 15%
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Azisa Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Marchesi Mazzei
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      100% Grillo
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2024
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Grillo. Pochodzi z południowo wschodniej części wyspy, z okolic miasteczka Noto, z winnicy o nazwie Zisola. Staranna selekcja winogron z upraw biologicznych składa się na to doskonałe wino, ujmujące zapachem, strukturą i kolorem. „Azisa” widniejąca na etykiecie to przymiotnik pochodzenia arabskiego, który oznacza „wspaniały” i w pełni oddaje charakter tego wina.

     

    Kolor: żółty połyskliwy.

    Zapach: aromatyczny, świeży, nuty kwiatowo-cytrusowe.

    Smak: wytrawny, mineralny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, sałatek i lekkich przystawek.

    Temperatura serwowania: 10°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Azisa Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    Azisa Grillo
    Marchesi Mazzei - Toskania
    100% Grillo
    DOC - 2024 - 0.75 l
  • Belguardo Ciliegiolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Marchesi Mazzei
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      100% Ciliegiolo
    4. Apelacja:
      DOC Maremma Toscana
    5. Rocznik:
      2024
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Ciliegiolo.O ile Toskania kojarzona jest wszechobecnymi Sangiovese, dającym eleganckie i potężne wina, o tyle istnieją też enologiczne „perełki” takie jak Ciliegiolo. Znane już w czasach Etrusków, upodobało sobie słoneczne winnice toskańskiego wybrzeża. Nazwa tego szczepu kojarzy się z „ciliegia” – z włoskiego czereśnia, i rzeczywiście już pierwszy łyk wina nasuwa nam skojarzenia z chrupkim, soczystym, letnim owocem czereśni. Niesamowicie przyjemnie, zachęca pięknym kolorem i delikatnością. Nieleżakowane w drewnie Ciliegiolo bardzo dobrze komponuje się z wieloma potrawami, natomiast dla osób przełamujących konwenanse warte polecenia jako dodatek w ryb, głównie tuńczyka a nawet do sałatki z owocami morza.

    Kolor: czerwony rubinowy połyskliwy.

    Zapach: owocowy, nuty czereśniowo wiśniowe.

    Smak: pełny, bogaty, świeży.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie wędlin, prosciutto i serów, do makaronów z sosami grzybowymi i mięsnego ragu, do jagnięciny, cielęciny, mięs z grilla.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Belguardo Ciliegiolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Belguardo Ciliegiolo
    Marchesi Mazzei - Toskania
    100% Ciliegiolo
    DOC Maremma Toscana - 2024 - 0.75 l
  • Tradizionale Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu toskańskiego Vernaccia di San Gimignano. Vernaccia to jeden z najstarszych winnych szczepów włoskich, pierwsze wzmianki o nim pochodzą ze Średniowiecza. Nazwa pochodzi z łac. vernaculum, co oznacza lokalny, miejscowy. Vernaccia z San Gimignano jest najsłynniejszym winem z tego gatunku. Tradizionale - z wł. tradycyjna, to metoda winifikacji polegająca na długiej maceracji winogron w kontakcie ze skórką, dzięki czemu wydobywa się z nich maksimum naturalnego smaku i aromatów.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: nuty świeżego siana, migdałów.
    Smak: aksamitny, bogaty.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do ryb, także surowych typu sushi, do warzyw typu szpinak, karczochy, szparagi.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Tradizionale Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Tradizionale Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l