Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Toskania – słynny region winiarski Włoch o powierzchni 22.993 km2, położony w środkowo – zachodniej części kraju. Ukształtowanie terenu to w 66,5% tereny pagórkowate , 25,1% górzyste i pozostałe 8,4%to płaskowyż. Winnice rozpościerają się na łagodnych wzgórzach na przemian z gajami oliwnymi.

Charakterystyce tego przepięknego krajobrazu nadają strzeliste cyprysy rosnące wzdłuż wąskich ścieżek przecinających wzgórza. Łagodny klimat i odpowiednie warunki glebowe od zawsze sprzyjały winnicom.Winorośl królowała w Toskanii jeszcze przed czasami Etrusków w VII w p.n.e. Przez kolejne wieki kontynuowano wytwarzanie wina, które eksportowano do krajów śródziemnomorskich. Średniowiecze to okres rozkwitu win toskańskich dzięki zaangażowaniu niektórych rodów szlacheckich, których nazwiska do dziś widnieją na etykietach najlepszych win: Ricasoli, Frescobaldi, Antinori. Wraz z rozwojem piśmiennictwa przybywa dokumentów , w których opisywano wielkie wina tego regionu : wina z Montepulciano, wina ze szczepu Trebbiano, Malvasii, Aleatico i oczywiście najważniejszego wśród nich , czyli Sangiovese.

To właśnie z tego winogrona wytwarza się słynne wino Chianti oraz szlachetne Brunello di Montalcino czy też Vino Nobile di Montepulciano. Sa to różne klony tego samego szczepu, które różnią się między sobą także nazwą, bowiem w Chianti znajdujemy Sangiovese, w Brunello Sangiovese Grosso a w winie Nobile Prugnolo Gentile. W 1716 r Wielki Książę Toskanii Cosimo III de Medici wprowadza dekret ustanawiający obszary, granice i zasady produkcji win Chianti, Pomino, Carmignano i Valdarno Sopra, co de facto było zaczątkiem dzisiejszej klasyfikacji DOC.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego  Sangiovese. Nasi przyjaciele z Castello di Meleto robią swoje Chianti Classico in purezza, czyli bez dodatków innych szczepów. Przez dwanaście miesięcy leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego. Classico na najwyższym poziomie, doskonała harmonia owocu i świeżości Sangiovese umiejętnie połączona z elegancją i finezją  drewna. Zasłużenie wino to z rocznika 2015 zdobyło 92 punkty przyznane przez Wine Spectator. Rok 2015 sam w sobie został zaklasyfikowany jako bardzo dobry o ile nie najlepszy w ostatniej dekadzie dla win z Toskanii. Doświadczenie i perfekcja producenta zrobiły resztę. Gratulacje! Chianti Classico o dużym potencjale starzenia, swoje walory zacznie w pełni uwydatniać za dwa, trzy lata.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty czereśni, truskawki, przypraw.
    Smak: pełny, wyrazisty, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, do potraw mięsnych z dodatkiem pomidorów.
    Temperatura serwowania: 18ºC.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Castello di Meleto
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese Grosso (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese Grosso. Jest to odmiana Sangiovese specyficzna dla produkcji win ze strefy Montalcino, Rosso i Brunello. Dzięki usytuowaniu winnic na wysokości 420 metrów wino to charakteryzuje się intensywnym bukietem zapachowym i bardzo dobrą strukturą.Rosso di Montalcino jest podstawową wersją wielkiego wina Toskanii o nazwie Brunello. Czas leżakowania Rosso jest zdecydowanie krótszy. Rosso di Montalcino naszego producenta Luigi Anania poddane jest starzeniu przez 18 miesięcy w dużej beczce dębowej i przez dwa miesiące w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty jagód i tabaki, delikatne pochodne drewna.
    Smak: aksamitny, harmonijny, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, również grillowanych, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Montalcino
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Sangiovese Grosso (100%)
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Tradizionale Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu toskańskiego Vernaccia di San Gimignano. Vernaccia to jeden z najstarszych winnych szczepów włoskich, pierwsze wzmianki o nim pochodzą ze Średniowiecza. Nazwa pochodzi z łac. vernaculum, co oznacza lokalny, miejscowy. Vernaccia z San Gimignano jest najsłynniejszym winem z tego gatunku. Tradizionale - z wł. tradycyjna, to metoda winifikacji polegająca na długiej maceracji winogron w kontakcie ze skórką, dzięki czemu wydobywa się z nich maksimum naturalnego smaku i aromatów.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: nuty świeżego siana, migdałów.
    Smak: aksamitny, bogaty.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do ryb, także surowych typu sushi, do warzyw typu szpinak, karczochy, szparagi.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Tradizionale Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Tradizionale Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów autochtonicznych toskańskich Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero, Mammolo, Malvasia i Trebbiano Toscano. Jest to gatunek wina Chianti ze strefy Colli Senesi – Wzgórza Sieneńskie, obejmujące prowincję Sieny. Połączenie pięciu szczepów stanowi klasyczną recepturę wina Chianti. Dzięki dodatkowi białych winogron Malvasii i Trebbiano powstaje wino delikatne, z lekką kwiatową nutą. Bardzo dobrze łączy się z większością potraw, jest to wino do picia do posiłku na co dzień.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, z nutą kwiatu fiołka.
    Smak: harmonijny, okrągły.
    Łączenie z potrawami: od przystawki po danie główne, za wyjątkiem ryb.
    Temperatura serwowania: 16°/18ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Colli Senesi
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    DOCG - 2017 - 0.75 l
  • Vino Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Canaiolo
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z połączenia autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. Przyciąga uwagę przede wszystkim zabawną etykietą, zachęcającą do uśmiechu i wypicia tego wina w sympatycznym towarzystwie. Bardzo przyjemne różowe wino, które najlepiej smakuje w lecie. Chłodne świetnie nadaje się jako aperitif  i jest równie dobre do każdego lekkiego posiłku. Sama przyjemność delektowania się, pochodzi z upraw biologicznych.

    Kolor: różowy, czereśniowy.

    Zapach: ciepły, owocowy, delikatne nuty kwiatowe.

    Smak: ciepły, owocowy, przyjemnie kwasowy.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do przystawek i wędlin, do serów, praktycznie do każdego lekkiego posiłku.

    Temperatura serwowania: 14°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Vino Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne biologiczne
    Vino Rosato
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese, Canaiolo
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2014 - 0.75 l
  • Chianti Classico Gran Selezione - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese 85%, Cabernet Sauvignon 15%
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Od kilku lat niektórzy toskańscy producenci opracowują dla dobrych roczników wersję Chianti Classico Gran Selezione – Wielka Selekcja. Są to wina dopracowane w każdym szczególe, począwszy od jakości winogron, sprawdzanych na winnicy a następnie w przetwórni. Zbiór z hektara wynosi 45 kwintali. Są one zbieranie jedynie ręcznie do małych, 10-cio kilowych skrzynek. Po fazie fermentacji i przedłużonej maceracji owoców z moszczem winnym, która przebiega w dużych beczkach dębowych, wino z Cabernet Sauvignon wędruje do małych beczek z dębu francuskiego po drugim użyciu. Partia wina z Sangiovese leżakuje w takich samych beczkach ale po drugim i trzecim użyciu. Czas odpoczynku w drewnie w zależności od rocznika wynosi od 14 do 18 miesięcy. Gran Selezione to wielkie wino na specjalnej okazje. Niezwykle eleganckie, dostojne i harmonijne.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, purpurowy.

    Zapach: złożony, bogaty, nuty balsamiczne, przypraw, dojrzałych czerwonych owoców.

    Smak: aksamitny, taniczny, o długim finiszu.

    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, idealne do bistecca alla fiorentina lub steka wołowego.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Gran Selezione - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Gran Selezione
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese 85%, Cabernet Sauvignon 15%
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Rosso di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Merlot (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile z dodatkiem Merlot. Jest to podstawowa wersja szlachetnego wina Nobile, poddana krótszemu, bo półrocznemu leżakowaniu w beczkach z dębu francuskiego. Jest przez to winem delikatnym, ale odznaczającym się dobrą nutą owocową i strukturą.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, dojrzałej śliwki, fiołkowy
    Smak: aksamitny, harmonijny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs czerwonych i pieczeni, mięsnych sosów makaronowych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Rosso di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Montepulciano
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Merlot (20%)
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Fiore Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu Vernaccia di San Gimignano. Fiore po włosku oznacza kwiat i nawiązuje do bukietu zapachowo-smakowego tego niezwykłego wina. Vernaccia w tym wydaniu jest naturalnym sokiem wyciśniętym z dojrzałych winogron, który potem leżakuje w zbiornikach stalowych. Kontakt moszczu winnego ze skórkami winogron sprawia, że wino to staje się eleganckie i niezwykle aksamitne.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: nuty kwiatów górskich, migdałów.
    Smak: aksamitny, delikatny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań z dodatkiem białych sosów, ryb typu sola, pstrąg, do białych mięs: kurczak, indyk, cielęcina
    Temperatura serwowania: 12°C i wyżej, nie należy zbytnio schładzać aby nie utracić bogactwa smakowo-aromatycznego wina.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Fiore Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiore Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Chianti Colli Fiorentini - Wino włoskie czerwone biologiczne wytrawne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (80%), Canaiolo (10%), Colorino (5%), Merlot (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Canaiolo, Colorino i Merlot. Niezwykle przyjemnie chrupkie i owocowe Chianti z podstrefy Colli Fiorentini. Pochodzi z winnic usytuowanych na południowo wschodnich pagórkach miasteczka Scandicci, na wysokości 180 m. Zbiór winogron odbywa się ręcznie, 30% wina leżakuje w beczkach drewnianych o pojemności 2500 litrów, pozostałe 70% w zbiornikach cementowych. Partie wina są ze sobą łączone przed butelkowaniem, po czym następuje jego odpoczynek w butelce przynajmniej przez dwa miesiące. Pochodzi z upraw biologicznych, Chianti wyróżniane i nagradzane przez włoskie wydawnictwa winiarskie, jak Vini di Veronelli i DuemilaVini. Zdobywca Oskara BerebeneNapić się dobrze na rok 2016.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, intensywny.

    Zapach: złożony, długo utrzymujący się, nuty czereśni i fiołka.

    Smak: miękki, świeży, przyjemnie taniczny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do toskańskich wędlin, do crostini z pasztetem, do sosów ragu, amatriciana,carbonara, do białych pieczonych mięs lub wołowego roast-beefu.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Chianti Colli Fiorentini - Wino włoskie czerwone biologiczne wytrawne
    Chianti Colli Fiorentini
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (80%), Canaiolo (10%), Colorino (5%), Merlot (5%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Chianti Classico Vigna Casi Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Merlot
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Sangiovese z dodatkiem Merlot. Nazwa Vigna Casi nawiązuje do winnicy, z wł. vigna, usytuowanej na wzgórzach dochodzących do 450 m. Typologia Riserva oznacza wydłużony czas leżakowania wina, który stosuje się tylko dla najlepszych roczników. Rok 2005 należał do udanych dla Toskanii, stad też decyzja producenta o opracowaniu Riservy. W proporcjach 50/50 przez 18 miesięcy leżakowało w beczkach z dębu słoweńskiego i przez 12 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego (225 hl - barriques), po czym przez kolejny rok odpoczywało w butelce.Tak staranny proces starzenia wina sprawił,że powstało naprawdę doskonałe i wykwintne wino.

    Kolor: intensywnie czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy i kwiatowy, nuty hiacyntu, czereśni, lukrecji, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty wanilii, skóry, tytoniu, przypraw, delikatnych tanin.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs ,także grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18/20ºC.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Vigna Casi Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Vigna Casi Riserva
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese, Merlot
    DOCG - 2012 - 0.75 l