Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Emilia-Romania (Emilia-Romagna) - region Włoch położony w północno-wschodniej części kraju o powierzchni 22 124 km. 25% całego terytorium stanowią góry z pasmem Apenin toskańsko-emiliańskich, 27% to tereny pagórkowate i prawie 48% to płaskowyż, wyznaczony biegiem rzeki Pad.

Są to właściwie dwa podregiony, gdzie Emilia z miastami Reggio Emilia, Parma, Modena i Bolonia stanowi jedną całość a Romania, bliżej Adriatyku, z miastami Ravenna i Rimini, stanowi drugą całość. Obszar przeznaczony pod uprawę winorośli to ponad 55 tysięcy hektarów, z których co roku produkuje się ponad 6 milionów hektolitrów wina.

Cyfra ta stawia Emilię Romanię w czołówce włoskich regionów produkujących największe ilości wina Oprócz wina Emilia Romagna to przede wszystkim produkcja sera Parmigiano Reggiano, szynki parmeńskiej Prosciutto di Parma oraz słynnych tortellini, pierożków z nadzieniem a także makaronu jajecznego tagliatelle. Nie sposób pominąć doskonałego Octu Balsamicznego z Modeny, robionego metodą tradycyjną i starzonego przez długie lata w drewnianych beczkach z pięciu różnych gatunków drewna. Bogactwo gastronomiczne tego regionu jest naprawdę imponujące.

Warto zaznaczyć ,że pierwszy popularyzator włoskiej kuchni Pellegrino Artusi, autor książki Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia, stanowiącej pierwszy zbiór przepisów kulinarnych, opublikowanych w wieku XIX, pochodził z Forlimpopoli, miasteczka położonego w Romanii.

Producenci w regionie

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone musujące frizzante wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych terenach na południe od Modeny. Wytwarzane jest metodą Charmat, czyli powtórnej fermentacji w dużych zbiornikach ciśnieniowych. Charakterystyczny purpurowy kolor i obfita pianka to atrybuty tego wina. Gatunek Grasparossa di Catelvetro cechuje się intensywną nutą aromatyczną, owocowo-winną. Wśród wszystkich czterech typów Lambrusca , klasyfikowanych jako DOC posiada najlepszą strukturę i jest winem o pełnej budowie .Wersja secco czyli wytrawna , to klasyczne wydanie tego wina. Lekkie i przyjemne do picia Lambrusco doskonale łączy się z daniami regionalnej kuchni modeńskiej ale równie dobrze komponuje z wędlinami i tłustymi potrawami typu gicz czy golonko.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
    Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty winne i dojrzałych owoców leśnych.
    Smak: świeży, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: do wędlin, do dań typu pierogi nadziewane mięsem, również do makaronów z sosami mięsnymi, do tłustych potraw.
    Temperatura serwowania: 13°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 10,5 %.

  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone musujące frizzante wytrawne
    Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone musujące frizzante półwytrawne
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino półwytrawne musujące czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych terenach na południe od Modeny. Wytwarzane jest metodą Charmat, czyli powtórnej fermentacji w dużych zbiornikach ciśnieniowych. Charakterystyczny purpurowy kolor i obfita pianka to atrybuty tego wina. Gatunek Grasparossa di Catelvetro cechuje się intensywną nutą aromatyczną, owocowo-winną. Wśród wszystkich czterech typów Lambrusca, klasyfikowanych jako DOC posiada najlepszą strukturę i jest winem o pełnej budowie. Wersja semisecco czyli półwytrawna, jest winem wdzięcznie łączącym się do głównego posiłku jak również do deserów.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
    Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty winne i dojrzałych owoców leśnych.
    Smak: świeży, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: do wędlin, do dań typu pierogi nadziewane mięsem, również do makaronów z sosami mięsnymi, do tłustych potraw.
    Temperatura serwowania: 13°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 10,5 %.

  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone musujące frizzante półwytrawne
    Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone musujące frizzante półsłodkie
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino półsłodkie musujące czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych terenach na południe od Modeny. Wytwarzane jest metodą Charmat, czyli powtórnej fermentacji w dużych zbiornikach ciśnieniowych. Charakterystyczny purpurowy kolor i obfita pianka to atrybuty tego wina. Gatunek Grasparossa di Catelvetro cechuje się intensywną nutą aromatyczną, owocowo-winną. Wśród wszystkich czterech typów Lambrusca, klasyfikowanych jako DOC posiada najlepszą strukturę i jest winem o pełnej budowie. Wersja amabile czyli półsłodka będzie w stanie zadowolić oczekiwania osób lubiących rześkie i słodkawe wina.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
    Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty winne i dojrzałych owoców leśnych.
    Smak: świeży, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: polecane szczególnie do deserów, do suchych ciasteczek i kruchych ciast.
    Temperatura serwowania: 13°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 8%.

  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone musujące frizzante półsłodkie
    Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Lambrusco Passione - Wino włoskie czerwone biologiczne wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Nasz partner z okolic Modeny postanowił niedawno zainwestować w uprawy biologiczne. W efekcie wielu starań i nakładu pracy powstało nowe Lambrusco z sympatyczną etykietą, opracowaną przez dzieci i o nazwie Passione – Pasja. Bez niej nie byłoby certyfikatu dla upraw biologicznych i tego jakże starannie opracowanego wina. Główną zaletą win biologicznych jest to, że na winnicach z których się wywodzą nie stosuje się chemicznych i syntetycznych dodatków oraz środków ochrony a zawartość dwutlenku siarki w winie jest bardzo niewielka.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.

    Zapach: winny, intensywny, nuty dojrzałych owoców leśnych.

    Smak: pełny, przyjemny, rześki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin oraz mięs, szczególnie tłustych.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 10,5%.

  • Lambrusco Passione - Wino włoskie czerwone biologiczne wytrawne
    Lambrusco Passione
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l