Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Cantine Nicosia - producent win z Sycylii, z miejscowości Trecastagni, niedaleko Katanii. Jest to firma rodzinna z solidną tradycją winiarską i silnie związana z terytorium wulkanu Etna, na południowym wschodzie wyspy. Francesco Nicosia w roku 1898 założył wytwórnię win, w czasach kiedy wina z Sycylii produkowano w ogromnych ilościach i eksportowano na cały świat. Już wtedy doceniano urok wulkanicznego i mineralnego wina z Etny. Na przestrzeni dziesięcioleci winiarska panorama Sycylii uległa zdecydowanej transformacji. Dzięki odwadze i wytrwałości aktualnego właściciela Carmelo Nicosia wraz z synami Francesco i Graziano, Cantine Nicosia są dzisiaj szanowaną i znaną marką na całej wyspie. Zaangażowano duże środki w modernizację zaplecza technologicznego oraz w projekt winnic przyjaznych środowisku, z niewielkim lub prawie zerowym wykorzystaniem środków chemicznych. Winnice Nicosii rozciągają się w większości w granicach apelacji Etna DOC, czyli w bezpośrednim sąsiedztwie wciąż aktywnego wulkanu Etna. Tutaj rodzi się autochtoniczne, czerwone Nerello Cappuccio i Nerello Mascalese oraz białe Carricante. Winnice w innej, wysuniętej bardziej na południe części wyspy, to okolice miasteczka Vittoria, skąd wywodzi się póki co jedyne wino sycylijskie sklasyfikowane jako DOCG Cerasuolo di Vittoria, z lokalnych szczepów Nero d'Avola i Frappato.

Przekazywana z pokolenia na pokolenie pasja uprawy winnic sprawiły, że wina z Cantine Nicosia są autentyczne i warte spróbowania aby zrozumieć, co kryje się za określeniem wina z wulkanu.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów sycylijskich Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio. Pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości 650-750 m n.p.m, na zboczach wulkanu Etna. Powulkaniczne podłoże bogate w minerały i resztki lawy sprawia, że wina z apelacji Etna DOC posiadają bogatą nutę aromatyczną i są niezwykle delikatne. Wino przez osiem miesięcy leżakowane w drewnie, w małych beczkach z dębu francuskiego barrique a następnie w beczkach o wyższej pojemności. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnicy o nazwie Fondo Filara.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, nuty czerwonych owoców, przypraw i lukrecji.
    Smak: ciepły, miękki, okrągły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pierożków ravioli z mięsem, do żeberek z grilla, do pieczeni z jagnięciny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Etna Rosso
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Syrah (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Syrah. Międzynarodowy szczep bardzo dobrze zadomowił się na Sycylii, obsadza się go na całym terytorium wyspy. Syrah naszego producenta pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnicy o nazwie Fondo Filara położonej na wysokości 400 m n.p.m. Przez 6 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego barrique.

    Kolor: purpurowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: intensywny, nuty konfitury owocowej i przypraw.
    Smak: ciepły, miękki, długo utrzymujący się.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, głownie z grilla, do makarony tagliatelle z ragu z dzika z borowikami, do wędzonego sera.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Syrah
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Syrah (100%)
    IGT Sicilia - 2012 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Jest to najbardziej popularny gatunek czerwonych winogron kojarzony ze słoneczną wyspą. Klasyczna strefa upraw znajduje się w środkowo - południowej część wyspy, w prowincji Syrakuza. Nero di Avola z selekcjonowanej linii Fondo Filara jest delikatne i owocowe w przeciwieństwie do strefy zachodniej, gdzie ten sam szczep daje wina o mocniejszej budowie. Przez 6 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego barrique.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: bogaty, nuty wiśni i słodkich przypraw.
    Smak: ciepły, miękki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do makaronów i zapiekanek makaronowych z sosem ragu, do jagnięciny, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2011 - 0.75 l
  • Cerasuolo di Vittoria - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (60%), Frappato (40%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów sycylijskich Nero di Avola i Frappato. Jest to pierwsze wino z wyspy, które uzyskało najwyższą apelację jakościową DOCG. Klasyczna strefa apelacji znajduje się w okolicach miasteczka Vittoria, w południowo-wschodniej części wyspy, założonego w roku 1606. Struktura Nero di Avola harmonijnie łączy się ze świeżością Frappato. Wino przez 6 miesięcy leżakowane w małych beczkach z dębu francuskiego barrique.

    Kolor: czerwony czereśniowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: intensywny, nuty czereśni i owoców leśnych.
    Smak: miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do zapiekanki z bakłażana z serem caciocavallo, do szaszłyków mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Cerasuolo di Vittoria - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cerasuolo di Vittoria
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (60%), Frappato (40%)
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów sycylijskich Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio. Pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości 650-750 m n.p.m, na zboczach wulkanu Etna. Powulkaniczne podłoże oraz duża różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą, sprawia, że wina z apelacji Etna DOC posiadają bogatą nutę aromatyczną i są niezwykle delikatne. Wino nieleżakowane w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, intensywny.
    Smak: wytrawny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, do aromatycznych sosów mięsnych i warzywnych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Etna Rosso
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Syrah (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Syrah. Przyjemne wino do picia do posiłku, delikatne i owocowe, nieleżakowane w drewnie. Należy do klasycznej linii win naszego partnera z Sycylii.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty konfitur owocowych i czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły ,długo utrzymujący się.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sosów typu ragu z dzika, do mięs z grilla, do królika w sosie słodko-kwaśnym.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Syrah
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Syrah (100%)
    IGT Sicilia - 2011 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Lekkie wino do picia na co dzień do posiłku, nieleżakowane w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, owocowy, nuty czereśni i wiśni.
    Smak: delikatny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do zapiekanek z makaronu i sosów makaronowych typu ragu, do lasagni, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2011 - 0.75 l
  • Frappato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Frappato (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Frappato. Szczep ten znany był już w wieku siedemnastym poprzedniego stulecia, klasyczna strefa upraw to Sycylia południowo wschodnia. Frappato pachnie dojrzałymi owocami i zachęca świeżością. Świetnie komponuje się do wielu potraw, można go podawać od przystawki po danie główne. Wino niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami filetowymi.
    Zapach: świeży, owocowy, nuty jagód i jeżyn.
    Smak: miękki, harmonijny, soczysty.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sosu makaronowego z bakłażanem i pomidorami, do wędlin, do pizzy a także do ryb w aromatycznych przyprawach.
    Temperatura serwowania: 13°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Frappato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Frappato
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Frappato (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2012 - 0.75 l
  • Nerello Mascalese - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nerello Mascalese (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nerello Mascalese. Oryginalne wino pochodzące z winnic usytuowanych na wysokości ponad 600 m n.p.m, rosnących na powulkanicznych terenach. Zbierane późną jesienią mocno dojrzałe winogrona Nerello dają wino do bogatej konsystencji i przyjemnej nucie aromatycznej.
    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: intensywny, nuty owoców leśnych i przypraw.
    Smak: elegancki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do caponaty - duszonego bakłażana z pomidorami, kaparami i oliwkami, do risotto, do czerwonych mięs.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Nerello Mascalese - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nerello Mascalese
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nerello Mascalese (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2012 - 0.75 l
  • Insolia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Insolia (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Insolia. Oryginalne wino rozpowszechnione na całej wyspie, znane także pod nazwą Ansonica. Bardzo przyjemnie aromatyczne, mało kwasowe i miękkie, z zaznaczoną nutą mineralną.

    Kolor: żółty słomkowy intensywny.
    Zapach: aromatyczny, nuty owoców egzotycznych.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do makaronu z sardynkami, do ryb i białych mięs, do grillowanych warzyw.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Insolia - Wino włoskie białe wytrawne
    Insolia
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Insolia (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2013 - 0.75 l