- Producent:Cantine Nicosia
- Region:Sycylia
- Szczep:Grillo (100%)
- Apelacja:IGT Terre Siciliane
- Rocznik:2019
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Grillo. Kolejne autochtoniczne białe wino z Sycylii, równie przyjemnie aromatyczne i świeże. Stanowi dobry dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza.
Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
Zapach: aromatyczny, nuty cytrusów, pokrzywy i mięty.
Smak: miękki, mineralny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do sardynek smażonych na oliwie w panierce z kaparów, migdałów, pietruszki i oliwek, do surowych ryb i skorupiaków.
Temperatura serwowania: 10°/12°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.









Cantine Nicosia - producent win z Sycylii, z miejscowości Trecastagni, niedaleko Katanii. Jest to firma rodzinna z solidną tradycją winiarską i silnie związana z terytorium wulkanu Etna, na południowym wschodzie wyspy. Francesco Nicosia w roku 1898 założył wytwórnię win, w czasach kiedy wina z Sycylii produkowano w ogromnych ilościach i eksportowano na cały świat. Już wtedy doceniano urok 
















