Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Piemont (Piemonte) - jeden z największych regionów winiarskich Włoch położony w północno–zachodniej części kraju, o powierzchni 23.399 km2, z czego 26,4% to niziny, 30,3% wzgórza i 43,3% tereny górskie, z pasmem Alp dochodzących w najwyższych partiach do 4.000 m – Monte Rosa i Gran Paradiso.

To wyjątkowe położenie oraz dwie duże rzeki przepływające przez Piemont - Pad i Tanaro dają świetne warunki uprawy, również dzięki dużej różnicy temperatur, która sprawia, że winogrono gromadzi w sobie potencjał aromatyczny.

Starożytni Grecy dopływając do portów liguryjskich oprócz amfor pełnych wina przywozili ze sobą sadzonki winogron i wędrując wgłąb lądu rozpoczęli uprawę winnic. Po upadku Cesarstwa Rzymskiego i najazdach barbarzyńców kultura uprawy winorośli cały czas rozwijała się, w wiekach średnich natomiast już mówiło się o Asti, które ma „dobre i doskonałe wina”, pojawiły się też wzmianki o szczepie Nebbiolo, najsłynniejszym ze wszystkich szczepów tego regionu.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Dorato Gavi di Gavi - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnic usytuowanych w strefie Gavi, położonej w południowo-zachodnim Piemoncie, w okolicach Alessandrii. Uchodzi za najlepsze jakościowo wino uzyskiwane z popularnego w całym regionie Cortese.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, owocowo-kwiatowy.
    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do zimnych przystawek, do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 10º/12ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Dorato Gavi di Gavi - Wino włoskie białe wytrawne
    Dorato Gavi di Gavi
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Cortese (100%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Gavi del Comune di Gavi
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Od stuleci zadomowiony w Piemoncie gatunek winorośli daje świeże białe wina, bardzo rześkie i delikatne. Gavi natomiast to nazwa miasteczka oraz strefy zakwalifikowanej do najwyższej kategorii jakościowej - DOCG. Znajduje się ona w prowincji Alessandria, blisko granicy z sąsiednią Ligurią. Cortese z Gavi łączy w sobie delikatność win liguryjskich z charakterem i strukturą win piemonckich. Nazwa Ciarea w dialekcie piemonckim oznacza powitanie, odpowiednik ciao.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, delikatny, nuty cytrusów i migdałów.
    Smak: rześki, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek, do potraw na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Gavi del Comune di Gavi
    Gavi del Comune di Gavi
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Cortese (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Langhe Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Arneis (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu autochtonicznego piemonckiego Arneis.Denominacja obejmuje całą strefę Langhe i dlatego na etykiecie wina widnieje określenie Langhe Arneis DOC. Charakter i walory smakowe tego wina są bardzo podobne do Roero Arneis, jest to wino równie mocne i zdecydowane.

    Kolor: żółty, słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: nuty cytrynowe, orzechowe i ananasowe.
    Smak: wytrawny, świeży, pełny.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie ryb, wędlin, do delikatnych pierwszych dań, białych mięs z grilla, do pizzy.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Langhe Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    Langhe Arneis
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Arneis (100%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • „San Giovanni” Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d’Alba
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. Winnice znajdują się  w miejscowości Monforte, na wysokości około 300 m n.p.m. San Giovanni czyli Święty Jan to nazwa crus, czyli niewielkiego obszaru winnicy, rodzącego doskonałej jakości winogrona. Świetnie zbudowana tradycyjna piemoncka Barbera po 14-sto miesięcznym czasie leżakowania w dużych beczkach z dębu francuskiego. Głęboki kolor tego wina i niesamowite bogactwo smakowe zaspokoją gusta najbardziej wymagających wielbicieli win Piemontu.

    Kolor: ciemno rubinowy, intensywny.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych jeżyn, kwiatu fiołka.
    Smak: ciepły, miękki, bogaty, z delikatnie zaznaczoną taniną.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, wędlin i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „San Giovanni” Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „San Giovanni” Barbera d’Alba
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Barbera d’Alba
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • „Le Sorelle” Langhe Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera, Dolcetto, Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów piemonckich Barbery, Dolcetto i Nebbiolo. Jako wielcy entuzjaści Piemontu zawsze chętnie sięgamy po wina takie jak „Le Sorelle” - Siostry. Blend trzech lokalnych gatunków winogron to zawsze duża przyjemność delektowania się, bo różnią się one od zwyczajowych win jednoszczepowych, aczkolwiek uchodzących na najszlachetniejsze. Wino bardzo bezpośrednie, z dużą dawką owocu, przyjemnej kwasowości  i  konsystencji. Przez trzy miesiące leżakowało w dużych beczkach dębowych. Zdecydowanie udane wino sióstr Virny i Ivany.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych owoców leśnych i słodkich czereśni, delikatne posmaki wanilii.
    Smak: pełny, bogaty, o długim finiszu.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, wędlin i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „Le Sorelle” Langhe Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „Le Sorelle” Langhe Rosso
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Barbera, Dolcetto, Nebbiolo
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Il Griso Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Arneis (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Arneis. Pochodzi z lewobrzeżnej strony rzeki Tanaro, ze strefy zwanej Roero. Piaszczyste podłoże z warstwami marglowymi, charakteryzujące te tereny, sprzyja białym winogronom. "Arneis" w dialekcie piemonckim oznacza osobę obdarzoną niezwykłym temperamentem. Podobnie smakuje to wino, gdyż jest zdecydowane, charakterystyczne i mocne.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe, owocu jabłka, brzoskwini i orzecha.
    Smak: przyjemnie wytrawny, rześki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: idealne jako aperitif, do delikatnych dań na bazie ryb, owoców morza i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Il Griso Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    Il Griso Roero Arneis
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Arneis (100%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Arneis (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu autochtonicznego piemonckiego Arneis. To jedno z najlepszych białych win Piemontu, które pochodzi z lewobrzeżnej strony rzeki Tanaro, ze strefy Roero. Nasz dostawca kupuje winogrona w miasteczku Castagnito a następnie winifikuje je we własnych piwnicach. W dialekcie piemonckim arneis oznacza krnąbrny i nieposłuszny charakter. Podobnie smakuje to wino - jest zdecydowane, charakterystyczne i mocne.

    Kolor: żółty, słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: nuty cytrynowe, orzechowe i ananasowe.
    Smak: wytrawny, świeży, pełny
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie ryb, wędlin, do delikatnych pierwszych dań, białych mięs z grilla, do pizzy.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    Roero Arneis
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Arneis (100%)
    DOCG - 2020 - 0.75 l
  • Monterovere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (60%), Nebbiolo (30%), Cabernet Sauvignon (10%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów piemonckich Barbery i Nebbiolo z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Połączenie tradycyjnych gatunków lokalnych z Cabernetem to bardzo popularna kompozycja win z apelacji DOC Monferrato. Barbera nadaje winu surowości i struktury, Nebbiolo elegancji i długowieczności a Cabernet łagodzi całość i sprawia, że wino staję się miękkie. Monterovere to jedna z historycznych winnic rodziny, założona przez dziadka obecnych właścicieli Stefano Cavallero. Po dziś dzień na jej terenie rodzą się najlepsze grona Barbery - tzw. Cru, na przemian z innymi gatunkami. Właśnie stamtąd pochodzą winogrona składające się na to ciekawe wino. Przez 18 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, pachnie dojrzałymi owocami i delikatną wanilią. Wino do potraw na bazię mięs oraz do medytacji po posiłku.
    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej wiśni, śliwki i wanilii.
    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do soczystych pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.
  • Monterovere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Monterovere
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (60%), Nebbiolo (30%), Cabernet Sauvignon (10%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Sori dei Mori Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d‘Asti. To kolejne w naszej ofercie wino z gatunku Barbera, pochodzące z regionu Asti, historycznie uznawanego za królestwo Barbery, gdzie winogrono to daje optymalne rezultaty. Sori„ w dialekcie piemonckim oznacza najwyższe i najbardziej nasłonecznione partie wzgórz, najlepsze pod winnice. Mori to określenie Saracenów, z którymi mieszkańcy miejscowości Vinchio toczyli walki we wczesnym średniowieczu, tak więc Sori dei Mori to Wzgórza Saracenów . Wino młode i świeże, winifikowane jedynie w zbiornikach stalowych, niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, eteryczny, nuty czereśni, śliwki i fiołków.
    Smak: wytrawny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi potrawami od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Sori dei Mori Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sori dei Mori Barbera d‘Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • „Noi” Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Kilka rodzajów Barolo naszej producentki otwiera to właśnie wino o nazwie „Noi” - My, które stanowi na klasykę wina Barolo. Pochodzi z winnic w miejscowościach La Morra, Novello i Monforte. Po starannym zbiorze winogron i fermentacji wina, zostaje ono przelane do dużych beczek dębowych i poddane starzeniu przez około 18 miesięcy. Nieco surowe z harmonijnie zaznaczoną taniną, niezwykle zrównoważone. Klasyka i jakość.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z odcieniami bordowymi.
    Zapach: pełny, intensywny, eteryczny, nuty czerwonych owoców i delikatnej wanilii, kakao i przypraw.
    Smak: bogaty, taniczny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „Noi” Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „Noi” Barolo
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l