Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Montenidoli di Elisabetta Fagiuoli - nazwa sono montenidoli pojawia się na wszystkich etykietach tego niezwykłego producenta win i w dosłownym tłumaczeniu brzmi jestem stąd.

Elisabetta Fagiuoli razem z mężem Sergio od lat zamieszkiwali wspólnie malownicze gospodarstwo rolne położone na wysokim wzgórzu, z którego rozciąga się sugestywny widok na urocze San Gimignano. Sergio zmarł w roku 2012. Pisarz i opiekun młodzieży, podobnie jak Elisabetta zakochany w Szopenie, zawsze oddany dla innych, niezwykle ciepły i przyjazny.Serce winnej Toskanii pomimo odejścia Sergio nadal bije tu spokojnie i zgodnie z naturą.

Elisabetta wywodząca się z rodziny winiarzy z okolic Werony, sprawiła, że Montenidoli daje niepodobne do innych wina, przede wszystkim białe Vernaccie. Naturalne metody winifikacji oraz prawdziwe przywiązanie do tradycji autorki tych win są godne podziwu.

Luigi Veronelli, autorytet w dziedzinie włoskiego wina, tak pisał o tej niezwykłej postaci:

Elisabetta Fagiuoli jest metaforą swojej ziemi: przyjmuje cię tak, jak ziemia cię przyjmuje, z uśmiechem i radością: wyjawia ci swoją wizję świata i narzuca ci się z taką samą siłą jak ta tysiącletnia kultura, nie protestujesz jednak, bo robi to elegancko zarówno słowem jak i gestem : potrafi być zdecydowana i twarda, niepoddająca się wpływom i samotna , ale nigdy nie zgorzkniała i gwałtowna , podobnie jak te wieże obronne z San Gimignano, które ma przed sobą. Wzniesione cudownym dziełem człowieka pośród harmonijnie wijących się pól winnych i oliwnych... Na wzgórzu San Gimignano.

Elisabetta oprócz niezwykłych białych Vernacci wytwarza także wspaniałe wina czerwone: Chianti Colli Senesi, autochtoniczne Canaiolo i Colorino oraz elegancki i dostojny Supertuscan z gron Sangiovese, rodzących się na triasowym podłożu winnego królestwa Montenidoli.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Tradizionale Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu toskańskiego Vernaccia di San Gimignano. Vernaccia to jeden z najstarszych winnych szczepów włoskich, pierwsze wzmianki o nim pochodzą ze Średniowiecza. Nazwa pochodzi z łac. vernaculum, co oznacza lokalny, miejscowy. Vernaccia z San Gimignano jest najsłynniejszym winem z tego gatunku. Tradizionale - z wł. tradycyjna, to metoda winifikacji polegająca na długiej maceracji winogron w kontakcie ze skórką, dzięki czemu wydobywa się z nich maksimum naturalnego smaku i aromatów.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: nuty świeżego siana, migdałów.
    Smak: aksamitny, bogaty.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do ryb, także surowych typu sushi, do warzyw typu szpinak, karczochy, szparagi.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Tradizionale Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Tradizionale Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Fiore Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu Vernaccia di San Gimignano. Fiore po włosku oznacza kwiat i nawiązuje do bukietu zapachowo-smakowego tego niezwykłego wina. Vernaccia w tym wydaniu jest naturalnym sokiem wyciśniętym z dojrzałych winogron, który potem leżakuje w zbiornikach stalowych. Kontakt moszczu winnego ze skórkami winogron sprawia, że wino to staje się eleganckie i niezwykle aksamitne.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: nuty kwiatów górskich, migdałów.
    Smak: aksamitny, delikatny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań z dodatkiem białych sosów, ryb typu sola, pstrąg, do białych mięs: kurczak, indyk, cielęcina
    Temperatura serwowania: 12°C i wyżej, nie należy zbytnio schładzać aby nie utracić bogactwa smakowo-aromatycznego wina.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Fiore Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiore Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Carato Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2006
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu Vernaccia di San Gimignano. Carato to rodzaj niewielkiej beczki drewnianej, w której leżakuje to niezwykłe białe wino. Naturalny sok winogronowy po 12 miesiącach odpoczynku w drewnie przenika jego nutami zapachowymi, utrzymując jednocześnie zapach i smak bardzo dojrzałych winogron. Wino o doskonałej budowie, równie dobrze smakuje jako wino do medytacji, po obfitym posiłku.
    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty cytrusowe, miodowe.
    Smak: aksamitny, miękki, elegancki.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do sezonowanych serów, wyszukanych potraw, także do delektowania się po posiłku.
    Temperatura serwowania: nie należy schładzać, podawać w temperaturze 14C
    Zawartość alkoholu: 14%.
  • Carato Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Carato Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2006 - 0.75 l
  • Il Templare - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (70%), Trebbiano gentile (20%), Malvasia Bianca (10%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów toskańskich Vernacci, Trebbiano i Malvasii. Nazwa Il Templare oznacza Templariusza, gdyż jak głosi legenda zakonnicy ci bardzo chętnie sięgali po Vernaccię. Ciekawe połączenie trzech toskańskich szczepów oraz leżakowanie wina przez 12 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego daje w efekcie typowe wino dla regionu, bardzo przyjemne w smaku i zapachu, do picia na co dzień.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
    Zapach: złożony, bogaty.
    Smak: przyprawowy, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do owoców morza, do tuńczyka oraz innych ryb morskich, także do grzybów.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Il Templare - Wino włoskie białe wytrawne
    Il Templare
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (70%), Trebbiano gentile (20%), Malvasia Bianca (10%)
    IGT - 2009 - 0.75 l
  • Vinbrusco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów toskańskich Trebbiano Gentile i Malvasia Bianca. Według przekazów historycznych było to ulubione wino toskańskich chłopów. Fermentuje ono w zbiornikach stalowych, po czym dojrzewa na naturalnych drożdżach, które wytworzyły się w procesie samej fermentacji. Dzięki temu nabiera miękkości i mocy a jednocześnie zachowuje bogactwo zapachowe, ze względu na obecność aromatycznej Malvasii.
    Kolor: żółty słomkowy
    Zapach: owocowy, nuty ziołowe i kwiatowe.
    Smak: bogaty, przyprawowy, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do pikantnych dań kuchni orientalnej i meksykańskiej, przyprawianych pikantną papryką lub szafranem.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13% .
  • Vinbrusco - Wino włoskie białe wytrawne
    Vinbrusco
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    IGT - 2007 - 0.75 l
  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano i Malvasia. Jest to tradycyjna receptura wina Chianti, która dzięki dodatkowi białych szczepów Trebbiano i Malvasii, sprawia, że wino nabiera miękkości i lekkości. Nazwa Garrulo to ptak odwiedzający winnicę Montenidoli. Gatunek wina Chianti do picia na co dzień, przyjemnie wytrawny.

    Kolor: czerwony rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe i owocowe.
    Smak: lekko taniczny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: polecane do dań na bazie pomidorów i sosów pomidorowych, do grilowanych mięs, zapiekanek warzywnych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Il Garrulo Chianti Colli Senesi
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Toscana (Supertuscan)
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu autochtonicznego toskańskiego Sangiovese. Najlepsza selekcja gron Sangiovese oraz ich staranna winifikacja daje wino o przepięknej barwie i bukiecie zapachowym. Przez 18 miesięcy leżakuje ono w małej beczce z dębu francuskiego i kolejne trzy lata w butelce. Wino na szczególną okazję.

    Kolor: intensywnie czerwony, rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty przypraw i tabaki.
    Smak: elegancki, harmonijny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: dania strukturalne na bazie mięs, wino do medytacji także po posiłku.
    Należy otworzyć butelkę na kilka godzin przez podaniem.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sono Montenidoli
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (100%)
    IGT Toscana (Supertuscan) - 2009 - 0.75 l
  • Colorino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Colorino (100%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Colorino. Ciekawe wino uzyskane z tradycyjnie toskańskiego gatunku winogron. Colorino z wł. colore - kolor, jak wskazuje nazwa cechuje się intensywnym kolorem, wręcz atramentowym. Dlatego stanowi ono często dodatek do innych win czerwonych, wzmacniając ich barwę. W tej wersji stanowi doskonały przykład ekspresji wina autochtonicznego.
    Kolor: intensywnie czerwony, wręcz granatowy.
    Zapach: nuty atramentowe.
    Smak: delikatny i elegancki.
    Łączenie z potrawami: idealne do przystawek na bazie wędlin, do lekkich dań mięsnych.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Colorino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Colorino
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Colorino (100%)
    IGT - 2009 - 0.75 l
  • Montenidoli Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (80%), Canaiolo (20%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone za autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. Doskonałe Chianti z podstrefy Colli Senesi, przez kilka miesięcy starzone w  małych beczkach z dębu francuskiego barrique. Tak jak każde wino z Montenidoli jest niepowtarzalne, ładnie zbudowane, pachnące czereśnią i ujmujące harmonią tradycyjnego wina okolic Sieny.

    Kolor: czerwony rubinowy.

    Zapach: złożony, nuty czereśni, fiołka, hiacyntu, delikatnego drewna.

    Smak: wytrawny, bogaty, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs z grilla, do jagnięciny, kaczki z rozmarynem, perliczki z włoską słoniną, do bażanta.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montenidoli Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montenidoli Chianti Colli Senesi
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (80%), Canaiolo (20%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l