Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Marche - region Włoch położony wzdłuż wybrzeża Morza Adriatyckiego, graniczący od północy z Republiką San Marino i Toskanią a od południa z Lazio, Umbrią i Abruzzo. Jego powierzchnia wynosi 9 693 km2 i w większości są to tereny pagórkowate, aż 31% zajmują góry. Pasmo Gór Sybillińskich sięga ponad dwóch tysięcy metrów, ciekawostkę górzystego regionu Marche stanowią natomiast groty. Najsłynniejsze i najpiękniejsze z nich to Groty Frasassi, zbudowane z wapnia. W zależności od wysokości terenu i bliskości morza klimat Marche zmienia się od śródziemnomorskiego po kontynentalny jednakowoż z bardzo dużą ilością słońca. Między innymi dlatego winorośl króluje tu od tysiącleci a aktualny obszar obsadzony winnicami wynosi prawie dziewiętnaście tysięcy hektarów. Większość upraw to gatunki białe ze słynnym Verdicchio. Pierwszymi kolonizatorami i propagatorami winorośli byli na tych terenach Grecy, potem Etruskowie. Za czasów panowania Cesarstwa Rzymskiego wina z Marche były znane, szczególnie te z okolic Ankony i Ascoli Piceno. Z biegiem czasu, przez wieki średnie doskonalono metody uprawy. Z dokumentów archiwalnych ministerstwa rolnictwa z XIX wieku wynika, że obok wspomnianego już Verdicchio uprawiano Trebbiano, Albanę, Biancame, Trebianello oraz czerwone Sangiovese, Vernaccię czy Lacrimę. Wszystkie te odmiany są obecne w regionie do dnia dzisiejszego wraz z popularnym Montepulciano.5 win sklasyfikowano jako DOCG, wśród których Verdicchio ze strefy Jesi i Matelica w wersji Riserva, Vernaccia di Serrapetronna - czarna Vernaccia z okolic Maceraty oraz wina Offida i Conero. Pozostałe wina z Marche należą do 15 różnych apelacji DOC.

Wracając do Verdicchio - wino to jest rzeczywiście niezwykłe. Rodzaj podłoża, ekspozycja na słońce, oddziaływanie wiatru i deszczu powodują, że wino to nabywa swoistej osobowości w zależności od strefy w której rodzi się i rośnie winorośl. Niewiele białych win może dać Riservę, a właśnie w przypadku Verdicchio jeżeli rocznik na to pozwala, powstają wielkie białe wina, będące stanie zadziwić bogactwem aromatów i strukturą nawet po wielu latach.

Mniej znane ale godne uwagi białe wina to Pecorino, Bianchello del Metauro czy Passerina. Wśród czerwonych króluje Montepulciano wraz z Sangiovese. Etykieta z nazwą Rosso Conero to udane połączenie tych dwóch gatunków.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Tufico Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 360 m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego, głównie piaszczystych, zwanych lokalnie „tufo”, stąd nazwa wina. Zbiór winogron odbywa się ręcznie , późną jesienią. Następnie przez siedem miesięcy wino fermentuje na własnych drożdżach i przez kolejnych sześć odpoczywa w butelce. Tufico to niezwykle oryginalne i eleganckie Verdicchio, jedno z najlepszych w całej gamie producenta, klasyfikowane jako Classico Superiore. Potęga wyraża się zarówno aromatem, budową jak i gradacją alkoholową, po aż 15-sto procentową.

    Kolor: żółty słomkowy intensywny, połyskliwy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty kwiatowo - owocowe, pochodne szałwii, nuta mineralna przywodzi zapach krzemu.
    Smak: świeży, miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, do sosów makaronowych i risotto na bazie grzybów i białej trufli, do potraw na bazie ryb i owoców morza, do ryb z grilla i białych mięs w sosach.
    Temperatura serwowania: 14°C.
    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Tufico Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    Tufico Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Anfora to główne wino w gamie Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Charakterystyczna butelka nieodzownie łączy się tym wielkim białym winem. Przyjęła się w latach 50-tych dwudziestego wieku, w wyniku krajowego konkursu , aby podkreślić oryginalność Verdicchio.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
    Smak: wytrawny,świeży,mineralny, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      1.5 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Bordolese to popularne wino Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Butelka o pojemności 1,5 litra jest winem bardzo chętnie kupowanym przez naszych klientów.
    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny, lekko migdałowy w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2010 - 1.5 l
  • Falerio Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Pecorino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Pecorino. Pochodzi z winnic znajdujących się w południowej części regionu, w okolicach miejscowości Ascoli Piceno. Nazwa Pecorino, z wł. pecora - owca, nawiązuje prawdopodobnie do faktu, że winnice były usytuowane na wysokogórskich pastwiskach, z których stada owiec przemieszczały się na płaskowyż, w zależności od pory roku. W drugim wieku przed Chrystusem Katon dokonał klasyfikacji tego szczepu uznając, że do Italii sprawdził go Grecy, zamieszkujący okolice Salonik. Wino ze strefy o nazwie Falerio to staranna selekcja winogron zbieranych ręcznie. Przez kilka miesięcy fermentowało na skórkach, tzw. fecce nobili - szlachetne resztki winogron.
    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty kwiatów i dojrzałych owoców.
    Smak: świeży, mineralny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, polecane do zupy rybnej i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.
  • Falerio Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    Falerio Pecorino
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Pecorino (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Marche Passerina - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Passerina (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Marche
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Passerina. Pochodzi z winnic znajdujących się w południowej części regionu. Nie do końca znana jest historia pochodzenia tego szczepu, czasem zwanego także Uva Passera. Jako ciekawostkę podaje się cechę winogron Passeriny, bardzo małych i czasem pozbawione pestek. Wino naszego producenta powstaje z ręcznie zbieranych winogron, po czym następuje staranna faza jego fermentacji w zbiornikach stalowych.
    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: delikatny, nuty kwiatu białej lilii, akacji i cytrusów.
    Smak: świeży, rześki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i wędlin, do warzyw, do oliwek a la ascolana, smażonych potraw.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Marche Passerina - Wino włoskie białe wytrawne
    Marche Passerina
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Passerina (100%)
    IGT Marche - 2012 - 0.75 l
  • Bianchello del Metauro - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Bianchello (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Bianchello. Pochodzi z winnic znajdujących się w północnej części regionu, w okolicach nadmorskiej miejscowości Fano, nieopodal Pesaro. Bianchello znane było już za czasów rzymskich, kiedy ta część Cesarstwa była ważnym ośrodkiem łączącym je z Wybrzeżem Adriatyckim. Nazwa, z wł. bianchello - biały, nawiązuje prawdopodobnie do bardzo jasnego koloru tego wina. Winogrona użyte do produkcji tego wina zostały zebrane ręcznie, natomiast faza fermentacji odbyła sią w zbiornikach stalowych.

    Kolor: żółty słomkowy jasny, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: delikatny, nuty świeżych owoców i białych kwiatów.
    Smak: świeży, rześki, bardzo przyjemny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do delikatnych przystawek na bazie ryb i owoców morza, do ryb gotowanych z dodatkiem oliwy extravergine, do delikatnych białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Bianchello del Metauro - Wino włoskie białe wytrawne
    Bianchello del Metauro
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Bianchello (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Cuprese Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Verdicchio. Wino o nazwie Cuprese to najpopularniejsze Verdicchio naszego partnera z Colonnary, miasteczka położonego w samym sercu klasycznej strefy tego chyba najsłynniejszego białego wina Włoch. Pierwszą butelkę opracowano w roku 1985 i od tamtej pory niezmiennie cieszy się ono uznaniem odbiorców. Rośnie na winnicach usytuowanych na wysokości 350m - 550 m n.p.m., na terenach pochodzenia morskiego z dodatkiem glin i piasków. Jest to specjalna selekcja winogron, ich zbiór odbywa się ręcznie, po kilku miesiącach fermentacji i stabilizacji w zbiornikach stalowych, powstaje Verdicchio Classico Superiore czyli pochodzące z klasycznej strefy i z wyższą zawartością alkoholu. Włoski przewodnik po winach Gambero Rosso nadał mu tytuł Oskara za bardzo dobrą jakość w odniesieniu do ceny.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.

    Zapach: złożony, nuty kwiatowo – owocowe, z posmakami krzemowymi.

    Smak: wytrawny, świeży, mineralny, zrównoważony.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, do białych mięs, do smażonych mięs i warzyw.

    Temperatura serwowania: 12°/14°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Cuprese Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    Cuprese Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Il Cigno Bianchello del Metauro - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Bianchello del Metauro (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Bianchello del Metauro. Rośnie ono na winnicach znajdujących się w północnej części regionu, w osiemnastu miasteczkach położonych w prowincjach Pesaro - Urbino, wzdłuż rzeki Metauro. Nazwa wina Il Cigno, z wł. łabędź nawiązuje do pseudonimu, jakim obdarzono wielkiego kompozytora włoskiego Gioachino Rossiniego. Rossini urodził się właśnie w Pesaro, a dumni z faktu posiadania takiej sławy jego mieszkańcy nazwali go sympatycznie Il Cigno di Pesaro - łabędź z Pesaro. Winogrona użyte do produkcji tego wina zostały zebrane ręcznie, natomiast faza fermentacji odbyła sią w zbiornikach stalowych. Niezwykle delikatne i finezyjne wino o bardzo jasnym zabarwieniu, świetne do delikatnych potraw na bazie ryb z dodatkiem dobrego extravergine di oliva.

    Kolor: żółty słomkowy jasny, z refleksami zielonkawymi.

    Zapach: delikatny, nuty kwiatu bukszpanu, rumianku, akacji, owocu gruszki.

    Smak: świeży, rześki, bardzo przyjemny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do delikatnych przystawek na bazie ryb i owoców morza, do ryb gotowanych z dodatkiem oliwy extravergine, do delikatnych białych mięs.

    Temperatura serwowania: 12°C.

    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Il Cigno Bianchello del Metauro - Wino włoskie białe wytrawne
    Il Cigno Bianchello del Metauro
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Bianchello del Metauro (100%)
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Lacrima di Morro di Alba  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Lacrima (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Lacrima di Morro. Pochodzi z pagórkowatych winnic znajdujących się wokół miejscowości Morro di Alba, w środkowo-wschodniej części regionu. Nazwa tego szczepu, z wł. lacrima - łza, to cecha winogron, które osiągając pełną dojrzałość puszczają kropelki soku, wsiąkającego w ziemię. Tradycyjnie winorośl ta obsadzana była na przemian z wiązami i klonami, wzmianki o niej pochodzą z XII wieku. Fryderyk Barbarossa w roku 1167 zajął Ankonę i wybrał sobie za siedzibę zamek w Morro di Alba. Właśnie tutaj miał spróbować i zachwycić się czerwoną Lacrimą. Wino naszego producenta to efekt starannej fermentacji bez użycia beczek drewnianych.
    Kolor: czerwony purpurowy intensywny, z refleksami rubinowymi.
    Zapach: intensywny, złożony, nuty owoców leśnych.
    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięsnych sosów makaronowych typu ragu, do aromatycznych i przyprawionych mięs, równie dobrze można się nim delektować po posiłku.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Lacrima di Morro di Alba  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Lacrima di Morro di Alba
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Lacrima (100%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Nero dei Dori - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Montepulciano (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Montepulciano. Pochodzi z malowniczych i pagórkowatych winnic Monte Conero - Góra Conero, biegnących wzdłuż Adriatyku. Królujące w środkowych Włoszech Montepulciano daje wino o ciemnobordowej barwie, mocne i aksamitne. Nero dei Dori przez ponad rok leżakowało w dużej beczce z dębu francuskiego, krótko w barrique a następnie odpoczywało w butelce. Eleganckie wino pełne dojrzałego owocu i ciepła adriatyckiego słońca.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy.
    Zapach: intensywny, złożony, nuty dojrzałych owoców wiśni.
    Smak: mocny, aksamitny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla, do dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Nero dei Dori - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero dei Dori
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Montepulciano (100%)
    DOC - 2013 - 0.75 l