Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Abruzja (Abruzzo) - region o powierzchni 10 795 km2, z masywem Apenin i linią brzegową biegnąca wzdłuż Morza Adriatyckiego. Ponad połowę terytorium stanowią góry, niecałe 40% to tereny pagórkowate. Jedną z największych atrakcji regionu jest Gran Sasso, część Apenin z malowniczymi grotami wyżłobionymi w skałach, wchodzącymi w skład ogromnego parku krajobrazowego, trzeciego pod względem wielkości w całych Włoszech.

Winorośl w Abruzzo królowała w czasach Cesarstwa Rzymskiego, z biegiem wieków miała swoje lepsze i gorsze momenty aż po dzień dzisiejszy, kiedy to wina z Abruzzo należą do popularnych i lubianych na całym świecie. Najsłynniejszym winem tego regionu jest autochtoniczne Montepulciano, czerwone wino ze szczepu o tej samej nazwie, ciemnorubinowe, ciepłe i umiarkowanie taniczne. Drugim pod względem upraw jest biały gatunek Trebbiano d’Abruzzo, równie popularne to Passerina, Pecorino, Malvasia oraz różowe Cerasuolo, odmiana Montepulciano.

Producenci w regionie

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Trebbiano wywodzącego z się z Abruzzo z niewielkim dodatkiem Passeriny i Chardonnay. Trebbiano to bardzo popularny w całych Włoszech biały szczep, zadomowiony zarówno na północy jak i w środkowej i południowej części kraju. Łatwo dostosowuje się do warunków klimatycznych i rodzi dużo owoców, w zależności od sposobu prowadzenia winnicy potrafi dać bardzo dobre wina typu wenecki Soave czy Lugana. Trebbiano z Abruzzo to także przykład jakościowego wina. Bardzo dobrze zadomowił się na wysoko położonych winnicach, dochodzących do 500 m n.p.m, posiada dobrą strukturę i bogaty aromat.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: bogaty, długo utrzymujący się, nuty cytrusów i owoców tropikalnych.
    Smak: rześki, świeży, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, do warzyw gotowanych i surowych.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Trebbiano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • Le Corone Trebbiano di Abruzzo     - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Abruzzo, Passerina
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Trebbiano wywodzącego z się z Abruzzo z niewielkim dodatkiem Passeriny. Podobnie jak Trebbiano z linii Clivis jest winem ładnie zbudowanym o ciekawej nucie aromatycznej. Połączenie dwóch lokalnych szczepów to udany przykład wina autochtonicznego, wpisanego w określone terytorium. Umiarkowanie kwasowe z pewnością zadowoli zwolenników łagodnych białych win wytrawnych.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: bogaty, długo utrzymujący się, nuty cytrusów i owoców tropikalnych.
    Smak: rześki, świeży, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, do warzyw gotowanych i surowych.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Le Corone Trebbiano di Abruzzo     - Wino włoskie białe wytrawne
    Le Corone Trebbiano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Trebbiano di Abruzzo, Passerina
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Clivis Passerina - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Passerina (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli Aprutini
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Passerina wywodzącego z się z Abruzzo. Jednoszczepowe autochtoniczne wino ze strefy Colli Aprutini, położonej w prowincji Teramo, na północy regionu wzdłuż wybrzeża Adriatyku. Passerina jest niezwykle przyjemnym i miękkim winem o złotawym zabarwieniu, ujmuje delikatnością a jedocześnie dobrą strukturą.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty gruszki i marakuji.
    Smak: miękki, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, również do białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Passerina - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Passerina
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Passerina (100%)
    IGT Colli Aprutini - 2013 - 0.75 l
  • Clivis Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Pecorino (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli Aprutini
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Pecorino. Ten ciekawy biały gatunek winogron ma swoją klasyczną strefę w sąsiednim regionie Marche, ale równie dobrze zadomowił się na pagórkowatych winnicach w strefie Colli Aprutini. Pecorino naszego partnera z Abruzzo jest winem o dobrej strukturze i przyjemnej nucie aromatycznej, w ustach świeże i pełne.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
    Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty jabłka i agrestu.
    Smak: miękki, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, do makaronu linguine z małżami, również do białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Pecorino
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Pecorino (100%)
    IGT Colli Aprutini - 2013 - 0.75 l
  • Le Rue Passerina Brut - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Passerina (100%)
    4. Apelacja:
      ---
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe ze szczepu Passerina. Wytrawne Spumane w wersji Brut opracowane metodą Charmat czyli powtórnej fermentacji w zbiornikach typu autoclave, trwającej 30 dni. Wino doskonałe do aperitifu oraz jako dodatek do owoców morza, głównie smażonych.

    Kolor: żółty słomkowy jasny.
    Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Zapach: owocowy, harmonijny.
    Smak: wytrawny, rześki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do przystawek i delikatnych potraw na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 6°/8°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Le Rue Passerina Brut - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Le Rue Passerina Brut
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Passerina (100%)
    --- - 2013 - 0.75 l
  • Barocco Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Colline Teramane
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      3 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano, wywodzącego się z Abruzzo. Udokumentowane świadectwa obecności tego szczepu w regionie pochodzą z osiemnastego wieku, jest to jeden z najpopularniejszych gatunków czerwonych w środkowych Włoszech obok Sangiovese. Podstrefa Colline Teramane - Wzgórza wokół Teramo, uzyskała apelację DOCG w roku 2003, natomiast jakość pochodzących stąd win to efekt mikroklimatu i bliskości Adriatyku oraz wysokiego usytuowania winnic. Bardzo dobry rocznik 2007 pozwolił na opracowanie równie dobrej Riservy ze starannej selekcji winogron, pełnej mocy i koncentracji owocu. Wino przez rok leżakowane w drewnie i kilka miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wiśni, czarnej porzeczki, kakao, lukrecji.
    Smak: ciepły , miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C. Przed serwowaniem wino należy zdekantować i napowietrzyć.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barocco Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barocco Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOCG Colline Teramane - 2007 - 3 l
  • Clivis Montepulciano di Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano wywodzącego z się z Abruzzo. Clivis to nazwa linii naszego producenta. Montepulciano o ładnej nucie aromatycznej i charakterystycznym dla szczepu nasyconym kolorze, przechodzącym w odcienie fioletu. Przez sześć miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z odcieniami fioletu.
    Zapach: złożony, winny, nuty wiśni i owoców leśnych, delikatnego drewna.
    Smak: pełny, miękki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do dziczyzny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Clivis Montepulciano di Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Clivis Montepulciano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Le Corone Montepulciano di Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano wywodzącego z się z Abruzzo. Kolejne Montepulciano tym razem z linii o nazwie Le Corone, które jest właściwie podstawową wersją lubianego przez wiele osób wina z południa Włoch, nie poddanego starzeniu w drewnie. Dlatego główną jego zaletą jest przyjemna owocowa nuta aromatyczna i dobra struktura.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z odcieniami fioletu.
    Zapach: złożony, winny, nuty wiśni, czarnej poprzeczki, przypraw.
    Smak: ciepły, pełny, przyjemnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do dziczyzny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Le Corone Montepulciano di Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Le Corone Montepulciano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Montepulciano di Abruzzo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Colline Teramane
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano, wywodzącego się z Abruzzo. Udokumentowane świadectwa obecności tego szczepu w regionie pochodzą z osiemnastego wieku, jest to jeden z najpopularniejszych gatunków czerwonych w środkowych Włoszech obok Sangiovese. Podstrefa Colline Teramane - Wzgórza wokół Teramo, uzyskała apelację DOCG w roku 2003, natomiast jakość pochodzących stąd win to efekt mikroklimatu i bliskości Adriatyku oraz wysokiego usytuowania winnic. Bardzo dobry rocznik 2007 pozwolił na opracowanie równie dobrej Riservy ze starannej selekcji winogron, pełnej mocy i koncentracji owocu. Wino przez rok leżakowane w drewnie i kilka miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wiśni, czarnej porzeczki, kakao, lukrecji.
    Smak: ciepły , miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C. Przed serwowaniem wino należy zdekantować i napowietrzyć.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montepulciano di Abruzzo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montepulciano di Abruzzo Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOCG Colline Teramane - 2012 - 0.75 l
  • Cinque Colli Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo, Cabernet Sauvignon
    4. Apelacja:
      DOC Controguerra
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano di Abruzzo z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Nazwa Cinque Colli oznacza pięć wzgórz i nawiązuje do strefy pochodzenia wina zwanej Controguerra. Obejmuje ona pięć miasteczek w prowincji Teramo, w północnej części regionu Abruzzo. Riserva z rocznika 2009 przez ponad rok leżakowała w drewnie i kilka miesięcy w butelce. Połączenie lokalnego Montepulciano z Cabernet Sauvignon dało wino o mocnej budowie, harmonijne i ciepłe.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty czarnej porzeczki, jeżyny, kakao, czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły, miękki, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, głównie z wołowiny, do jagnięciny i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Cinque Colli Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cinque Colli Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo, Cabernet Sauvignon
    DOC Controguerra - 2010 - 0.75 l