Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Abruzja (Abruzzo) - region o powierzchni 10 795 km2, z masywem Apenin i linią brzegową biegnąca wzdłuż Morza Adriatyckiego. Ponad połowę terytorium stanowią góry, niecałe 40% to tereny pagórkowate. Jedną z największych atrakcji regionu jest Gran Sasso, część Apenin z malowniczymi grotami wyżłobionymi w skałach, wchodzącymi w skład ogromnego parku krajobrazowego, trzeciego pod względem wielkości w całych Włoszech.

Winorośl w Abruzzo królowała w czasach Cesarstwa Rzymskiego, z biegiem wieków miała swoje lepsze i gorsze momenty aż po dzień dzisiejszy, kiedy to wina z Abruzzo należą do popularnych i lubianych na całym świecie. Najsłynniejszym winem tego regionu jest autochtoniczne Montepulciano, czerwone wino ze szczepu o tej samej nazwie, ciemnorubinowe, ciepłe i umiarkowanie taniczne. Drugim pod względem upraw jest biały gatunek Trebbiano d’Abruzzo, równie popularne to Passerina, Pecorino, Malvasia oraz różowe Cerasuolo, odmiana Montepulciano.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Trebbiano wywodzącego z się z Abruzzo z niewielkim dodatkiem Passeriny i Chardonnay. Trebbiano to bardzo popularny w całych Włoszech biały szczep, zadomowiony zarówno na północy jak i w środkowej i południowej części kraju. Łatwo dostosowuje się do warunków klimatycznych i rodzi dużo owoców, w zależności od sposobu prowadzenia winnicy potrafi dać bardzo dobre wina typu wenecki Soave czy Lugana. Trebbiano z Abruzzo to także przykład jakościowego wina. Bardzo dobrze zadomowił się na wysoko położonych winnicach, dochodzących do 500 m n.p.m, posiada dobrą strukturę i bogaty aromat.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: bogaty, długo utrzymujący się, nuty cytrusów i owoców tropikalnych.
    Smak: rześki, świeży, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, do warzyw gotowanych i surowych.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Trebbiano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Pecorino Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Uma Casa Natura
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      100% Pecorino
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2024
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze  szczepu pochodzącego z Abruzzo o nazwie Pecorino. Malowniczy region położony w połowie Półwyspu Apenińskiego, dzięki górzysto – morskim uwarunkowaniom klimatycznym daje wspaniałe wina, wśród których białe Pecorino. De facto jest to autochton z sąsiedniego Marche ale  dobrze zadomowił się także tutaj. Nazwa najprawdopodobniej pochodzi do włoskiego słowa „pecora” - owca, ponieważ pastwiska sąsiadowały z winnicami. Pecorino należy to ciekawszych białych win włoskich, cechuje się dobra strukturą, jest mało kwasowe, bogate w aromatach i smaku.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, nuty jaśminu, miodu, szałwii, cytrusów.
    Smak: rześki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb, również surowych, do skorupiaków, do risotto, potraw na bazie białych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°-10°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Pecorino Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    Pecorino Abruzzo
    Uma Casa Natura - Abruzja
    100% Pecorino
    DOC - 2024 - 0.75 l
  • Montepulciano d’Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Uma Casa Natura
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      100% Montepulciano
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2021
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego  szczepu pochodzącego z Abruzzo o nazwie Montepulciano. Jeżeli na enologicznej mapie Włoch poszukujemy win mało tanicznych a jednocześnie bogatych jeśli chodzi o strukturę i nutę zapachową to Montepulciano stanowi świetny wybór. Poza tym Uma Casa Natura to producent, który w swojej gamie oferuje wyłącznie wina pochodzące z upraw biologicznych. Starannie prowadzone winnice i minimum dodatków chemicznych dają w efekcie bardzo dobre wina, które jak deklaruje producent ( i słusznie) należy pić z umiarem, bo powodują uzależnienie.

    Ciepłe, konsystentne i mocne, wspaniałe Montepulciano z pagórkowatych winnic położonych w okolicach Teramo.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, lukrecji, pieprzu.
    Smak: aksamitny, ciepły, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, pieczonych, gotowanych i w sosach, do wołowiny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montepulciano d’Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montepulciano d’Abruzzo
    Uma Casa Natura - Abruzja
    100% Montepulciano
    DOC - 2021 - 0.75 l
  • Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Uma Casa Natura
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      100% Montepulciano
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego  szczepu pochodzącego z Abruzzo o nazwie Montepulciano. Kolejna osłona klasyki win tego regionu, tym razem z apelacji Colline Termane (Wzgórza wokół miasta Teramo), kwalifikowanej najwyżej bo jest to kontrolowana i gwarantowana nazwa pochodzenia. Jeżeli chcemy aby wino było  mocne i jednocześnie delikatnie taniczne, należy sięgnąć po tę butelkę. Doskonałe na jesienne i zimowe wieczory, najlepiej do solidnego steka z wołowiny albo do delektowania się w gronie przyjaciół. Przez 12 miesięcy leżakowało w drewnie, jego ogromny potencjał zaskakuje wraz z upływem czasu i na pewno zadowoli wszystkich zwolenników solidnych czerwonych win.  Nagrodzone złotym medalem w Konkursie Mundus Vini Biofach.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami filetowymi.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty dojrzałych czerwonych owoców, suszonej śliwki, lukrecji, eukaliptusa.
    Smak: aksamitny, ciepły, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs z grilla, do dziczyzny, pieczeni mięsnych, steków wołowych, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane
    Uma Casa Natura - Abruzja
    100% Montepulciano
    DOCG - 2020 - 0.75 l
  • Cerasuolo d’Abruzzo - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Uma Casa Natura
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      100% Montepulciano
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2024
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z autochtonicznego  szczepu pochodzącego z Abruzzo o nazwie Montepulciano. O ile dwa poprzednie wina to potęga koloru i struktury, o tyle ich różowy „brat” w nucie zapachowej ładnie aczkolwiek delikatniej im wtóruje. Zachwyca natomiast tzw. łatwością z jaką się po nie sięga. Szkoda, że różowe wina są tak mało doceniane przez polskich odbiorców, bo naprawdę jakościowo bywają fantastyczne. We Włoszech nazwa Cerasuolo, Chiaretto, Kretzer  to zawsze określenia wina różowego, pierwsze ze szczepu Montepulciano drugie to blend winogron stanowiących na Bardolino i trzecie to gatunek Lagrein z Alto Adige. Zazwyczaj są to wina pewne jeśli chodzi o jakość. Oprócz samej przyjemności smakowej to też mnóstwo możliwości łączenia win różowych z potrawami, od przystawek po lekkie dania na bazie mięs i oczywiście ryb i na pewno są one alternatywą dla wina białego.

    Montepulciano na „różowo” naprawdę uzależnia, smakuje wybornie o każdej porze dnia i roku.

    Kolor: różowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, świeży, nuty czereśni, truskawki, poziomki, migdałów.
    Smak: rześki, mineralny, owocowy.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do przystawek, potraw na bazie ryb, do pizzy, delikatnych serów.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Cerasuolo d’Abruzzo - Wino włoskie różowe wytrawne
    Cerasuolo d’Abruzzo
    Uma Casa Natura - Abruzja
    100% Montepulciano
    DOC - 2024 - 0.75 l
  • Clivis Passerina - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Passerina (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli Aprutini
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Passerina wywodzącego z się z Abruzzo. Jednoszczepowe autochtoniczne wino ze strefy Colli Aprutini, położonej w prowincji Teramo, na północy regionu wzdłuż wybrzeża Adriatyku. Passerina jest niezwykle przyjemnym i miękkim winem o złotawym zabarwieniu, ujmuje delikatnością a jedocześnie dobrą strukturą.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty gruszki i marakuji.
    Smak: miękki, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, również do białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Passerina - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Passerina
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Passerina (100%)
    IGT Colli Aprutini - 2018 - 0.75 l
  • Clivis Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Pecorino (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli Aprutini
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Pecorino. Ten ciekawy biały gatunek winogron ma swoją klasyczną strefę w sąsiednim regionie Marche, ale równie dobrze zadomowił się na pagórkowatych winnicach w strefie Colli Aprutini. Pecorino naszego partnera z Abruzzo jest winem o dobrej strukturze i przyjemnej nucie aromatycznej, w ustach świeże i pełne.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
    Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty jabłka i agrestu.
    Smak: miękki, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, do makaronu linguine z małżami, również do białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Pecorino
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Pecorino (100%)
    IGT Colli Aprutini - 2018 - 0.75 l
  • Clivis Cerasuolo di Abruzzo - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z autochtonicznego szczepu Montepulciano wywodzącego z się z Abruzzo. Różowa odmiana Montepulciano, zwana Cerasuolo to ceniony i bardzo popularny w całych Włoszech gatunek wina. Krótki kontakt skórek winogronowym z moszczem nie oddaje całego potencjału chromatycznego Montepulciano, stąd czereśniowa barwa wina, duża doza świeżości i chrupkości owocu. Doskonale smakuje w lecie, odpowiednio schłodzone.

    Kolor: czereśniowy , połyskliwy.
    Zapach: bogaty, nuty czereśni, granatu, poziomki.
    Smak: rześki, świeży.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, białych mięs, do mozarelli z pomidorem.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Clivis Cerasuolo di Abruzzo - Wino włoskie różowe wytrawne
    Clivis Cerasuolo di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Clivis Montepulciano di Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano wywodzącego z się z Abruzzo. Clivis to nazwa linii naszego producenta. Montepulciano o ładnej nucie aromatycznej i charakterystycznym dla szczepu nasyconym kolorze, przechodzącym w odcienie fioletu. Przez sześć miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z odcieniami fioletu.
    Zapach: złożony, winny, nuty wiśni i owoców leśnych, delikatnego drewna.
    Smak: pełny, miękki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do dziczyzny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Clivis Montepulciano di Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Clivis Montepulciano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Montepulciano di Abruzzo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Colline Teramane
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano, wywodzącego się z Abruzzo. Udokumentowane świadectwa obecności tego szczepu w regionie pochodzą z osiemnastego wieku, jest to jeden z najpopularniejszych gatunków czerwonych w środkowych Włoszech obok Sangiovese. Podstrefa Colline Teramane - Wzgórza wokół Teramo, uzyskała apelację DOCG w roku 2003, natomiast jakość pochodzących stąd win to efekt mikroklimatu i bliskości Adriatyku oraz wysokiego usytuowania winnic. Bardzo dobry rocznik 2007 pozwolił na opracowanie równie dobrej Riservy ze starannej selekcji winogron, pełnej mocy i koncentracji owocu. Wino przez rok leżakowane w drewnie i kilka miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wiśni, czarnej porzeczki, kakao, lukrecji.
    Smak: ciepły , miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C. Przed serwowaniem wino należy zdekantować i napowietrzyć.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montepulciano di Abruzzo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montepulciano di Abruzzo Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOCG Colline Teramane - 2013 - 0.75 l