Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Zasady serwowania wina

  1. Nigdy nie podaje się białego wina likierowego do czerwonych mięs i dziczyzny.
  2. Nigdy nie podaje się szlachetnego wina czerwonego do ryb i owoców morza. Jedynym odstępstwem od zasady, że ryby podaje się z winami białymi, może być wino różowe.
  3. Białe wina podaje się przed czerwonymi.
  4. Wina lekkie podaje się przed mocnymi.
  5. Wina schłodzone podaje się przed winami o temperaturze pokojowej.
  6. Wina podaje się w rosnącej gradacji alkoholowej.
  7. Każde wino musi mieć odpowiedni kieliszek.
  8. Do każdego dania należy dopasować odpowiednie wino.
  9. Wina należy serwować w ich najlepszym czasie rocznikowym.
  10. Przy zmianie wina na inne należy wypić odrobinę wody.
  11. Podczas eleganckiego i wystawnego posiłku, gdzie serwuje się przystawki, dania pierwsze, drugie i desery, do dobrego tonu należy podawanie różnych rodzajów wina, odpowiednio dopasowanych do potraw.
  12. Wina słodkie lub likierowe serwuje się na końcu, do deserów lub po posiłku.