Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Luigi Giordano - rodzinny producent, który od lat trzydziestych zeszłego stulecia zajmuje się uprawą winorośli w Barbaresco.Luigi wraz z żoną Alessandrą i dwiema córkami Laurą i Sylwią jest autorem nie tylko wspaniałych Barbaresco ale także barbery i dolcetta.Siedem hektarów winnic znajduje się w okolicach tego urokliwego miasteczka w podstrefach Asili, Cavana i Montestefano.Uczciwość i pracowitość członków rodziny sprawia, że ich wina są najlepszym przykładem piemonckiej tradycji winiarskiej.Są to wina autentyczne, zachowujące swoją świeżość i prostotę. Bardzo cieszy nas fakt,że wnuk Luigiego, młody Matteo, absolwent szkoły enologicznej w Albie, z entuzjazmem wchodzi w sztukę prowadzenia winnicy i robienia wina.

Pasja odziedziczona po założycielu winnicy dziadku Giovannim, wyraża się także w tym, w jaki sposób obecni właściciele opisują swoje wina:

Nebbiolo czyli arystokrata,
Dolcetto czyli szlachcic,
Barbera czyli eklektyczna,
Freisa czyli pełna życia

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Barbaresco Montestefano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco to obok Barolo najsłynniejsze wino Piemontu, które wytwarzane jest w trzech miejscowościach tego regionu - Barbaresco, Neive i Treiso. Nasz dostawca Luigi Giordano pochodzi z Barbaresco. Jego winnice usytuowane są na południowych i południowo-zachodnich stokach okolicznych wzgórz. Montestefano to nazwa najstarszej z winnic, która dzięki idealnemu nasłonecznieniu (południowa ekspozycja) rodzi doskonałe winogrona . Ręczny zbiór tych winogron oraz długotrwały proces fermentacji wina i następnie jego leżakowania daje efekty w postaci wybornego gatunku Barbaresco. Przez 24 miesiące odpoczywa ono w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez kolejne 12 miesięcy w butelce.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Barbaresco Montestefano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Montestefano
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Barbaresco Montestefano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2006
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Jest to uszlachetniona wersja Barbaresco z winnicy Montestefano, ponieważ riservę robi się tylko dla najlepszych roczników. Z pewnością rok 2006 zalicza sie do nich, dla Piemontu został zakwalifikowany jako elegancki, stad też wybór producenta, aby zrobić wino o podwyższonych walorach smakowych i o mocnej strukturze. Barbaresco Montestefano Riserva przez 36 miesięcy leżakowało w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce. Jest to bardzo wytworne wino, na specjalne okazje i do dań o bogatej strukturze na bazie mięs.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbaresco Montestefano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Montestefano Riserva
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2006 - 0.75 l
  • Barbaresco Cavanna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007, 2008
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. To kolejny rodzaj Barbaresco tego samego producenta, pochodzący z winnicy o nazwie Cavanna, usytuowanej w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na zachód. Podobnie jak inne rodzaje tego szlachetnego wina, leżakuje ono przez 24 miesiące w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez co najmniej sześć miesięcy w butelce.
    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16/18°C.
    W dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%
  • Barbaresco Cavanna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Cavanna
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2007, 2008 - 0.75 l
  • Barbaresco Asili - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007, 2008
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco pochodzi z najmłodszej winnicy naszego producenta, o nazwie Asili. Usytuowana jest w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na południowy zachód. Podobnie jak i pozostałe rodzaje tego wina również Barbaresco Asili odznacza się przepięknym kolorem i wspaniałym bukietem, owocowo - przyprawowym. Z pewnością ta najmłodsza winnica, obsadzona w 2000 roku będzie z czasem przynosić wielkie wina, bo rocznik 2007 potwierdza potencjał tego miejsca. Barbaresco jest winem eleganckim i na specjalne okazje. Doskonale łączy się z daniami o dużej strukturze na bazie mięs.
    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.
  • Barbaresco Asili - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Asili
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2007, 2008 - 0.75 l
  • Langhe Nebbiolo  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Strefa Langhe, usytuowana po prawej stronie rzeki Tanaro stanowi zagłębie szczepu Nebbiolo. To wspaniałe winogrono, w swojej nazwie przywołujące krajobraz Langhe, charakteryzujący się jesiennymi mgłami – nebbia z wł. mgła, w wersji podstawowej nosi etykietę Langhe Nebbiolo. Jest to wino o dobrej nucie aromatycznej i mocne. Nebbiolo naszego producenta przez kilka miesięcy leżakowane w drewnie nabiera elegancji i harmonii.
    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe pelargonii, nuty poziomki i maliny.
    Smak: zdecydowany i złożony, długo utrzymujący się ustach.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięs, wędliny, do mięsnych sosów makaronowych, mięs pieczonych białych i czerwonych, dobrze wysezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 14/16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Langhe Nebbiolo  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Langhe Nebbiolo
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Barbera di Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Alba (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera ze strefy Alba. Barbera należy do najstarszych i najpopularniejszych szczepów Piemontu.W zależności od strefy, w której rośnie, posiada odmienne walory zapachowo-smakowe. Barbera z Alby różni się od Barber z Asti i Monferrato. Posiada większą intensywność zapachową i jest mniej kwasowa. Barbera d’Alba naszego producenta Luigi Giordano jest przykładem doskonałości tego tradycyjnego piemonckiego wina. Pochodzi w winnicy o nazwie Buschet. Przez 4 miesiące leżakuje w beczce z dębu słoweńskiego, po czym przez trzy miesiące odpoczywa w butelce.

    Kolor: purpurowy.
    Zapach: intensywny, winny, nuty śliwki i jeżyny.
    Smak: wytrawny, harmonijny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: dania pierwsze o dużej strukturze, mięsa duszone i gotowane, sery średnio sezonowane, wędliny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Barbera di Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera di Alba
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Barbera di Alba (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Barbera Alba Barrique - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Alba (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. W stosunku do zwykłej Barbery, ten rodzaj wina, jak wskazuje nazwa - Barrique-, został poddany leżakowaniu przez prawie rok w małej beczce z dębu francuskiego. Nuta zapachowa przywodzi nuty wypalanego drewna i kakao. Jest to wino mocno zbudowane, harmonijne i aksamitne.

    Kolor: czerwony, rubinowy, intensywny.
    Smak: aksamitny, długo utrzymujący się w ustach.
    Zapach: intensywny, nuty dojrzałej śliwki, jeżyny,kakao.
    Łączenie z potrawami: dania pierwsze o dużej strukturze, mięsa duszone i gotowane, sery średnio sezonowane, wędliny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Barbera Alba Barrique - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera Alba Barrique
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Barbera di Alba (100%)
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Dolcetto d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Dolcetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Dolcetto ze strefy Alba. Nazwa winogron pochodzi od wł. dolce słodki, ale słodycz to jedynie cecha winogron a nie wina, jakie z nich powstaje. Dolcetto jest mocno wpisane w tradycję winiarskiego Piemontu i bardzo lubiane przez jego mieszkańców.Dobrze łączy się też z większością potraw, od przystawki po danie główne. Dolcetto jest nieskomplikowanym i wdzięcznym winem typowo do posiłku.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami rubinowymi.
    Zapach: owocowy,nuty czereśni i maliny.
    Smak: wytrawny, z delikatna nutą gorzkawą.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięsa, do lekkich i smakowych potraw, pieczeni z białego mięsa, wędlin, świeżych serów.
    Temperatura serwowania: 14°/16°C.
    Zawartość alkoholu 12,5%.

  • Dolcetto d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Dolcetto d’Alba
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Dolcetto (100%)
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Langhe Freisa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Freisa (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Freisa. W dialekcie freisa oznacza frezję, czyli kwiat, cechujący się fioletowo – czerwoną barwą. Ta wdzięczna nazwa nawiązuje więc do koloru wina. Wzmianki o szczepie pochodzą z końca XVIII wieku i już wtedy uzyskiwane z niego wino było cenione i uznane, szczególnie w Piemoncie. Freisa naszego producenta odpoczywa w drewnianych beczkach a następnie poddana jest krótkiej fermentacji w dużym zbiornku tzw.autoclave. Stąd też charakterystyczny dla Freisy bardzo delikatnie musujący posmak i rześkość. Wino to doskonale komponuje się w połączeniu z tłustymi potrawami oraz wędlinami.
    Kolor: rubinowy, intensywny, żywy.
    Zapach: winny i owocowy, nuty czereśni, jeżyny i maliny.
    Smak: bogaty, przyjemnie wytrawny.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięs, do wędlin, do dań na bazie makaronów, potraw smażonych, piemonckiego sosu bagna cauda.
    Temperatura serwowania: 14°/16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Langhe Freisa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Langhe Freisa
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Freisa (100%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Arneis (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe ze szczepu autochtonicznego piemonckiego Arneis. To jedno z najlepszych białych win Piemontu, które pochodzi z lewobrzeżnej strony rzeki Tanaro, ze strefy Roero. Nasz dostawca kupuje winogrona w miasteczku Castagnito a następnie winifikuje je we własnych piwnicach. W dialekcie piemonckim arneis oznacza krnąbrny i nieposłuszny charakter. Podobnie smakuje to wino - jest zdecydowane, charakterystyczne i mocne.
    Kolor: żółty, słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: nuty cytrynowe, orzechowe i ananasowe.
    Smak: wytrawny, świeży, pełny
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie ryb, wędlin, do delikatnych pierwszych dań, białych mięs z grilla, do pizzy.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    Roero Arneis
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Arneis (100%)
    DOCG - 2010 - 0.75 l