Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - spółdzielnia winiarska założona w roku 1960 przez niewielką grupę  właścicieli małych winnic położonych wokół miejscowości Manduria, w prowincjach Taranto i Brindisi. Ich celem było wejście na rynek, który zaczął doceniać i poszukiwać mocnych i skoncentrowanych win, o dużej osobowości, właśnie takich jakie rodziły się na ich winnicach. Dzisiaj grupa ta liczy 700 winiarzy, którzy z powodzeniem kontynuują tradycję wina Primitivo di Manduria. Część winnic usytuowana jest tuż przy Morzu Jońskim, tzw. ”Marina”, pozostała część to nasadzenia typu “alberello” (forma niskopiennych drzewek), wystawionych na dobroczynne działanie słońca i morskiego wiatru. Począwszy od roku 2008 cała produkcja Cantolio odbywa się z wykorzystaniem energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii, dzięki zainstalowaniu paneli słonecznych.

Oprócz doskonałego Primitivo nagradzanego na światowych konkursach winiarskich, Spółdzielnia robi też świetną oliwę extravergine d’oliva z zastosowaniem tradycyjnych metod przerobu oliwek.

Gościnny Staff Spółdzielni zachęcił nas do sięgnięcia po ich produkt. Z pewnością jakość wina i nowoczesność zaplecza do jego wytwarzania idzie tutaj w parze z kilkudziesięcioletnią tradycją winiarską. Ich Primitivo w każdej odsłonie jest niepowtarzalne, ciepłe i „genuino”, czyli autentyczne, pozbawione czegokolwiek, co zakłócałoby jego naturalne charakterystyki. Dobre wino od dobrych i serdecznych gospodarzy.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Primitivo di Manduria Mandonion - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Apelacja DOC Manduria to kilkanaście miasteczek, w większości w prowincji Taranto i tylko 3 w prowincji Brnidisi, gdzie rozpowszechniony w całym regionie gatunek Primitivo daje najlepszy rezultat w postaci doskonałego i mocno skoncentrowanego wina. Nazwa  „Mandonion”  nawiązuje do tradycji hodowli koni  bitewnych przez starożytny lud zamieszkujący tereny dzisiejszej apelacji, zwany Messapiowie (od Messapii pochodzi prawdopodobnie dzisiejsza nazwa Manduria). Winnice rozciągają się wzdłuż wybrzeża Morza Jońskiego, zbiór winogron odbywa się w pierwszej połowie września a wino poddawane jest starzeniu w drewnie przez kilka miesięcy. „Mandonion” zostało nagrodzone złotym medalem w konkursie Berliner Wine Trophy 2014 oraz uzyskało wyróżnienie Gran Menzione na Vinitaly 2014.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.

    Zapach: nuty czarnej porzeczki, maliny, cynamonu i wanilii.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potrawy pasta e fagioli (zawiesista zupa z makaronem i fasolą), do lasagni, tłustych kiełbas, do jagnięciny, do pieczeni z udźca wieprzowego.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Primitivo di Manduria Mandonion - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Mandonion
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Mare - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Rewelacyjne Primitivo o wdzięcznej nazwie Mare czyli morze. Winnice usytuowane są w bezpośredniej bliskości Morza Jońskiego, na piaszczystym podłożu na przemian ze skałami wapiennymi. Są to niewielkie skrawki ziemi obsadzone winoroślą, gdzie każda praca wykonywana jest ręcznie. Lato jest tutaj bardzo gorące i suche, a różnica temperatur między dniem a nocą jest dosyć znacząca, dzięki czemu winogrona zawierają w sobie duży potencjał związków organicznych - polifenoli. Obecność morza powoduje, że drzewka oddychają słonym powietrzem, pachnącym śródziemnomorską makią. Wszystkie te niesamowite zapachy przenikają także do wina. Zbiór winogron odbywa się wcześnie, w pierwszej połowie sierpnia, wino po wstępnej obróbce w stali starzona jest przez kilka miesięcy w drewnie. Również Mare zdobyło złoty medal na Berliner Wine Trophy 2014 oraz Gan Menzione na Vinitaly 2014.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.

    Zapach: nuty lukrecji, owoców leśnych, wanilii.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw z dodatkiem sosu ragu, do mięs grillowanych i dziczyzny, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Primitivo di Manduria Mare - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Mare
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Terra - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu  Primitivo di Manduria. Primitivo o nazwie „Terra” czyli „ziemia”. Winnice usytuowane są w głębi terytorium, na tzw. czerwonych glebach, bogatych w potas i żelazo oraz czarnych, obfitujących w humus i glinę. Drzewka winorośli mają formę „Alberello”, niskopiennych nasadzeń, typowych dla Południa Włoch. Taki rodzaj prowadzenia winnicy powoduje, że winogrona czasem bezpośrednio dotykają ziemi, z której czerpią składniki odżywcze, ciepło i wilgoć. Wokół drzewka robi się rodzaj dołka, gdzie gromadzi się woda. Niektóre winorośle mają siedemdziesiąt i więcej lat i cały czas rodzą dorodne grona. Dlatego Primitivo Terra tak bardzo zachwyca świeżością, głębią owocu i bogatą strukturą. Zbiór winogron odbywa się ręcznie w pierwszej i drugiej dekadzie września, wino po wstępnej  fazie fermentacji w stali starzone jest w małych beczkach z dębu francuskiego. Doskonałe i eleganckie Primitivo, zasłużenie zdobyło złoty medal na Światowym Konkursie Win w Brukseli w edycji 2014.

    Kolor: czerwony, rubinowy głęboki.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty kwiatowo-owocowe.

    Smak: ciepły, świeży, łagodnie taniczny, z długo wyczuwalnym aromatem.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie dziczyzny i mięs, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Primitivo di Manduria Terra - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Terra
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Tema Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Bardzo starannie opracowana Riserva z rocznika 2011 jest z pewnością najlepszym  produktem  Spółdzielni Cantolio. Emblematyczna butelka świetnie uzupełnia „szlachectwo genetyczne” (jak deklaruje producent) Primitivo z Mandurii. Przez długie miesiące starzona w małej beczce z dębu francuskiego oddaje ogromny potencjał wspaniałego wina Południa Włoch. Zawiesista i skoncentrowana, bogata w aromaty, mięsista i aksamitna w smaku, nie bez powodu zbiera bardzo dobre oceny znawców wina. Aby właściwie docenić tę Riservę koniecznie trzeba jej spróbować w towarzystwie dobrze przygotowanego steka z wołowiny albo aromatycznej dziczyzny.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty owoców leśnych, wiśni, kakao, konfitur owocowych.

    Smak: pełny, ciepły, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, głównie wołowiny i dziczyzny.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Primitivo di Manduria Tema Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Tema Riserva
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Dolce Naturale Abeterno - Wino włoskie czerwone słodkie
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria.  Pośród czterech apelacji DOCG Apulii jedyna, zatwierdzona w roku 2011, należy właśnie do gatunku naturalnie słodkiego Primitivo, czyli „dolce naturale”. To niezwykłe wino powstaje wyłącznie w wyniku naturalnego procesu winifikacji - bardzo słodkie winogrona pozostają na drzewkach do połowy września, po czym są ręcznie zbierane i podsuszane w  odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach. W ten sposób koncentruje się wysoka zawartość cukru ( 50g/l), wino pięknie pachnie dojrzałymi owocami, w smaku zachwyca  naturalną, niemęczącą słodyczą.

    Kolor: czerwony, rubinowy z refleksami fioletowymi.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty fiołka, owoców leśnych, czarnej porzeczki.

    Smak: miękki, świeży, delikatnie miodowy z odrobiną eleganckiej taniczności.

    Łączenie z potrawami: wino do medytacji, równie doskonałe jako dodatek do kruchych ciast i ciasteczek z dodatkami migdałów.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 14+3,5%.

  • Primitivo di Manduria Dolce Naturale Abeterno - Wino włoskie czerwone słodkie
    Primitivo di Manduria Dolce Naturale Abeterno
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Primitivo Passito - Wino włoskie czerwone słodkie
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo. Słoneczne Salento, kraina położona pomiędzy dwoma morzami, Jońskim i Adriatyckim, to także wspaniałe słodkie wina, u nas ciągle nieznane i mało doceniane. Ich urok polega na naturalnej słodyczy, uzyskanej z winogron a nie „rasowania” cukrem. Passito, czyli wino z późnej wendemii i z podsuszonych winogron, naszego partnera z Mandurii pachnie dojrzałymi na słońcu owocami, w smaku pozostaje niezwykle świeże. Bardzo przyjemne jako dodatek do deserów lub serów pleśniowych.

    Kolor: czerwony, rubinowy z refleksami fioletowymi.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty owoców leśnych, czarnej porzeczki, suszu owocowego.

    Smak: słodki, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako dodatek do deserów, również na bazie czekolady oraz do serów pleśniowych.

    Temperatura serwowania: 20°C.

    Zawartość alkoholu: 14+3,5%.

  • Primitivo Passito - Wino włoskie czerwone słodkie
    Primitivo Passito
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo (100%)
    IGT Salento - 2013 - 0.5 l
  • Fiano del Salento 200 - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Fiano
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Fiano. Do południowych Włoch sprowadzili go starożytni Grecy, natomiast w roku 1200 Karol II zarządził wysyłkę tysięcy sadzonek z Kampanii do Manfredonii (miasteczko w Apulii), stąd na etykiecie wina odwołanie do tej historycznej daty. Fiano naszego producenta pochodzi z winnic usytuowanych pomiędzy Taranto a Brindisi, w strefie Salento. Wino ładnie zbudowane z ciekawą nutą aromatyczną.

    Kolor: żółty słomkowy intensywny.

    Zapach: nuty prażonych orzechów, gruszki i słodkich przypraw.

    Smak: wytrawny, rześki, bogaty.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do owoców morza, szczególnie do spaghetti allo scoglio, także do miękkich serów i białych mięs.

    Temperatura serwowania: 10°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Fiano del Salento 200 - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiano del Salento 200
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Fiano
    IGT - 2015 - 0.75 l
  • Negroamaro Vero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Słoneczne Salento to ulubione miejsce tego szczepu, nasz producent robiący doskonałe Primitivo ma w swojej gamie również i to bardzo dobre Negroamaro. Nazwa „Vero” - „Prawdziwe” oddaje autentyzm wina wynikający z samej nazwy szczepu. Negro - prawie czarny kolor wina, Amaro - jego goryczkowaty charakterystyczny posmak. Rzeczywiście tak wygląda i smakuje. Bogate, mocne i skoncentrowane, niezwykle aksamitne i ciepłe. Duża przyjemność delektowania się.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty owoców leśnych, jagód, konfitury śliwkowej, czekolady.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, szczególnie do dziczyzny i pieczeni mięsnych.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Negroamaro Vero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Negroamaro Vero
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Negroamaro
    IGT - 2015 - 0.75 l
  • Arunte Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Niezwykle przyjemne wino, pochodzące z okolic prowincji Taranto i Brindisi, wyróżnianie nagrodami na festiwalach winiarskich (Merano Wine Festiwal edycja 2014)i. Nazwa Arunte nawiązuje do postaci bożka etruskiego, potrafiącego odgadywać przyszłość z lotu ptaków. Owocowe, ciepłe, długo wyczuwalne w ustach. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potrawki z mięsa wołowego, do pieczeni jagnięcej i sosów mięsnych na bazie wołowiny, do serów owczych.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty owoców leśnych, jagód, konfitury śliwkowej.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, szczególnie do wołowiny i jagnięciny, do serów owczych.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Arunte Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Arunte Negroamaro
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Negroamaro
    IGT - 2015 - 0.75 l
  • L'Opis Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Primitivo. Nazwa L’Opis  to imię jednego władców ludu Messapiów, czyli starożytnych przodków dzisiejszych mieszkańców Apulii. W odróżnieniu od bogatej gamy gatunku Primitivo z Mandurii, nasz partner  oferuje zwolennikom gatunku także Primitivo z Salento. Nieco lżejsze, bo nieleżakowane w drewnie, o bardzo ładnej nucie zapachowej czarnej porzeczki i cynamonu, zrównoważone pomiędzy alkoholem a kwasowością.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty czarnej porzeczki,maliny, cynamonu, wanilii.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagnii, do tłustych kiełbas z fasolą, do wieprzowiny, do serów półtwardych.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • L'Opis Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    L'Opis Primitivo
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo
    IGT - 2016 - 0.75 l