Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Lombardia - region położony we Włoszech Północno-Zachodnich o powierzchni 23 859 km2.

Jest to jeden z najbardziej uprzemysłowionych i najbogatszych regionów Włoch, kojarzony najczęściej z Mediolanem - światową metropolią oraz stolicą mody. Jednak Lombardia to także winorośl i produkcja doskonałych win. Historycznie winorośl gościła tutaj jeszcze w czasach epoki brązu, poprzez czasy Etrusków, Imperium Rzymskiego i dalej przez wieki średnie.

Po okresie rozkwitu w wiekach XVI/XVIII, nastąpiło załamanie tego sektora i wyginięcie większości szczepów autochtonicznych ze względu na filokserę. Udało się jednak odzyskać większą ich część. Góry, jeziora oraz Nizina Padańska to w największym uproszczeniu krajobraz Lombardii. Pasmo Alp, gdzie znajduje się malownicza Valtellina, ciągnie się aż do granicy ze Szwajcarią. Strefa jezior natomiast to Como, Garda, Iseo i Lago Maggiore.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Franciacorta Brut  - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Azienda Agricola San Cristoforo
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe musujące ze szczepu Chardonnay, należące do typologii Franciacorta. Jest to rodzaj wina, którego proces fermentacji przebiega zgodnie z klasyczną metodą produkcji szampana, opracowaną w regionie Szampanii we Francji. Inny słynny region stosujący tę metodę to Cava w Hiszpanii. Franciacorta jest niewielką strefą geograficzną, położoną w regionie Lombardii, w okolicach Bresci. Sprzyjające warunki klimatyczno-glebowe sprawiły, że lokalni producenci wytwarzają tutaj doskonałej jakości wina musujące, głównie ze szczepu Chardonnay. Ze względu na niezwykle długi czas leżakowania tych win na drożdżach - od 18 do 60 miesięcy- Franciacorta uchodzi za najlepsze gatunkowo tego typu wino w skali światowej . Franciacorta naszego producenta w wydaniu Brut, z zawartością cukru poniżej 12 g/l, leżakowała na drożdżach 24 miesiące. Elegancja i doskonałość w jednym winie.

    Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
    Zapach: nuty dojrzałych owoców, owoców suszonych, miodu.
    Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny , aksamitny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Franciacorta Brut  - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Franciacorta Brut
    Azienda Agricola San Cristoforo - Lombardia
    Chardonnay (100%)
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Franciacorta Brut Millesimato - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Azienda Agricola San Cristoforo
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe musujące ze szczepu Chardonnay, należące do typologii Franciacorta. Dla kategorii Millesimato czyli Szampan Rocznikowy czas leżakowania na drożdżach wynosi 40 miesięcy. Farnciacortę rocznikową robi się tylko dla najlepszych roczników białego wina Chardonnay. Siedmiomiesięczne świeżo zrobione Chardonnay zostaje zabutelkowane i po tak długim czasie kontaktu z drożdżami i pod ciśnieniem dochdzącym do 6 atmosfer, przeistacza się w niezwykłe wino musujące, warte degustacji podczas wyjątkowych okazji.

    Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
    Zapach: nuty dojrzałych owoców, owoców suszonych, miodu.
    Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Franciacorta Brut Millesimato - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Franciacorta Brut Millesimato
    Azienda Agricola San Cristoforo - Lombardia
    Chardonnay (100%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Franciacorta Pas Dose’ - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Azienda Agricola San Cristoforo
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe musujące ze szczepu Chardonnay, należące do typologii Franciacorta. Dla kategorii Pas Dose’, czas leżakowania na drożdżach wynosi 40 miesięcy. Pas dose‘ lub inaczej, ciągle z francuskiego dosage zero oznacza wino mocno wytrawne, o zawartości cukru poniżej 3 g/l. Tuż przed ostatecznym zabutelkowaniem, po długim okresie powtórnej fermentacji w butelce, nie dodaje się do niego cukru trzcinowego, wina, bądź odrobiny destylatu. Kompozycja tych dodatków często stanowi zresztą tajemnicę producenta. Ponieważ nie ma ich w tej wersji Franciacorty, jest ono winem niezwykle czystym i wyrazistym.

    Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
    Zapach: nuty jabłkowe, waniliowe.
    Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Smak: mocno wytrawny, świeży, mineralny, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Franciacorta Pas Dose’ - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Franciacorta Pas Dose’
    Azienda Agricola San Cristoforo - Lombardia
    Chardonnay (100%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Cuvee Maria Vittoria Rose Nature - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo, Pignola, Rossola
    4. Apelacja:
      Vino Spumante di Qualita
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe musujące z autochtonicznych szczepów pochodzących z Valetlliny - Nebbiolo, Pignoli i Rossoli. Wino musujące opracowane metodą klasyczną, czyli powtórnej fermentacji na drożdżach, z bardzo dobrego roku 2009. Wino bazowe pozostaje częściowo w małych beczkach z dębu francuskiego po drugim i trzecim użyciu oraz w zbiorniku stalowym. Partie wina są ze sobą łączone po czym następuje długi i staranny proces powtórnej fermentacji w butelce, trwający 60 miesięcy. Aldo Rainoldi robi doskonałe wina czerwone, Cuvee to niezwykle eleganckie wino musujące, pochodzące ze specjalnej selekcji winogron, z tarasowych winnic Valtelliny, położonych na wysokości ponad 600 m n.p.m. „Nature” to wino mocno wytrawne, ale jednocześnie wykwintne i niezwykle dostojne, na specjalne okazje. Dla dobrych roczników opracowuje się jedynie 800 butelek Cuvee.

    Kolor: delikatnie różowy połyskliwy.

    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.

    Zapach: delikatny, nuty suszonych fiołków i poziomek.

    Smak: wytrawny, kremowy, aksamitny, rześki, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe wino nie tylko do aperitifu ale do wielu potraw szczególnie na bazie ryb i owoców morza.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Cuvee Maria Vittoria Rose Nature - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    Cuvee Maria Vittoria Rose Nature
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo, Pignola, Rossola
    Vino Spumante di Qualita - ---- - 0.75 l
  • Brut Rose - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo, Pignola, Rossola
    4. Apelacja:
      Vino Spumante di Qualita
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe musujące z autochtonicznych szczepów pochodzących z Valetlliny- Nebbiolo, Pignoli i Rossoli. Podobnie jak Cuvee Maria Vittoria jest to wino musujące opracowane metodą klasyczną, czyli powtórnej fermentacji na drożdżach z tą różnicą, że wino bazowe pozostaje jedynie w zbiorniku stalowym . Powtórna fermentacja w butelce trwa 36 miesięcy po czym wykwintny Brut jest w stanie zaspokoić amatorów najlepszych francuskich szampanów. To ciągle efekt specjalnej selekcji winogron, z tarasowych winnic Valtelliny, położonych na wysokości ponad 600 m n.p.m. Niesamowicie harmonijne wino musujące, pięknie wpisujące się w gamę jedynych w swoim rodzaju win z rodziny Nebbiolo, wielkiego szczepu Piemontu i Valtelliny, o różnych obliczach i ekspresji.

    Kolor: bardzo delikatny, zabarwienie skórki cebulowej.

    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.

    Zapach: delikatny, świeży, owocowy.

    Smak: wytrawny, aksamitny, rześki, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe wino nie tylko do aperitifu ale do wielu potraw szczególnie na bazie ryb i owoców morza.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Brut Rose - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    Brut Rose
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo, Pignola, Rossola
    Vino Spumante di Qualita - ---- - 0.75 l
  • Crespino Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne, czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja wina z denominacji Valtellina Superiore o nazwie Crespino. Oznacza owoc dzikiej róży, którego czas dojrzewania pokrywa się ze zbiorem winogron Nebbiolo. Wino to przez 15 miesięcy leżakowało w małej beczce z dębu francuskiego a następnie przez kilkanaście miesięcy w butelce.W zależności od jakości rocznika producent decyduje o opracowaniu Crespino, wina o dużej mocy i strukturze.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, przyprawowy, nuty lukrecji, żywicy.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs,dziczyzny, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Crespino Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Crespino Valtellina Superiore
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Prugnolo Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja Valtelliny Superiore o nazwie Prugnolo. Jest to ozdobny krzew o czerwono-fioletowych owocach, rosnący na zboczach winnic usytuowanych na wysokości dochodzącej do 600 m n.p.m. Przez 12 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, użytych poprzednio do starzenia najszlachetniejszego gatunku Valtelliny, zwanego Sfursat i przez kolejnych 9 miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty śliwki, czereśni, orzecha.
    Smak:harmonijny,elegancki .
    Łączenie potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, dziczyzny i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Prugnolo Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Prugnolo Valtellina Superiore
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Inferno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z najmniejszej strefy tej denominacji i najbardziej skalistej , zwanej Inferno, z wł."Piekło". Starzone przez dwa lata w dużych beczkach z dębu słoweńskiego i dalej w butelce. Wino o dobrej strukturze i głębi.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, eteryczny, nuty orzechowe.
    Smak: harmonijny, lekko taniczny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i białych, do serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Valtellina Superiore Inferno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Inferno
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Grumello  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z górzystego regionu Lombardii, Valtelliny, z tarasowych winnic, z podstrefy Grumello. Nazwa wina oraz strefy pochodzi od nazwy znajdującego się tam zamku, wzniesionego w XII wieku.Charakterystyki klimatyczno-glebowe Grumello sprawiają, że wina pochodzące z tamtejszych winnic odznaczają się świeżością i tzw.bevibilita, czyli łatwością picia a raczej przyjemnością z delektowania się tym winem. Jest to bardzo dobry gatunek Valtelliny, z kategorii Superiore czyli o podwższonej zawartości alkoholu. Wino starzone przez prawie dwa lata w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce, odznaczające się głębią i dobrą strukturą.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, z nutami orzechowymi.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: głównie do mięs, czerwonych i białych, do serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 12,5%

  • Valtellina Superiore Grumello  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Grumello
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Sassella  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Kolejne wino z gatunku Valtellina Superiore, pochodzące z podstrefy Sassella, usytuowanej na wysokości od 250 do 550 m n.p.m.Jest to najsłynniejsza strefa spośród czterech należących denominacji Valtellina. Wino o bardzo dobrej strukturze i głębi, starzone przez dwa lata w beczce z dębu słoweńskiego i przez ponad rok w butelce. Świetnie komponuje się z daniami na bazie mięs.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, rodzynkowe.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    .Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %

  • Valtellina Superiore Sassella  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Sassella
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l