Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Kampania (Campania) - region Włoch położony w południowej części kraju o powierzchni 13 595 km2. 35% całego terytorium stanowią góry z pasmem Apenin, 51% to tereny pagórkowate i 14 % to płaskowyż. Odrębny obszar stanowią wyspy na Morzu Tyrreńskim - Ischia, Capri, Procida, Vivara i Nisida. Wzdłuż wybrzeża Morza Tyrreńskiego rozciąga się nieaktywny zespół wulkaniczny Roccamonfina, dalej największe w Europie komprensorium wulkaniczne, zwane Campi Flegrei oraz wciąż aktywny i majestatyczny Wezuwiusz, sięgający wysokości 1279m.

Przepiękna i malownicza Kampania w czasach rzymskich nosiła nazwę Campagnia Felix - bogata, szczęśliwa, dobrze prosperująca, ze względu na swoje bogactwa naturalne i żyzną ziemię. Winorośl znalazła tu znakomite warunki rozwoju już za panowania Etrusków, natomiast w epoce Cesarstwa Rzymskiego wina z Kampanii gościły na stołach senatorów i patrycjuszy. Najznakomitsze kampańskie wina starożytności to Falerno i Cecubo. Wraz z upadkiem Cesarstwa uprawa winorośli weszła w etap kryzysu aby odnowić się w wiekach średnich i w czasach Królestwa Neapolu.

W dokumentach historycznych z tamtych czasów czytamy o winach ze szczepu Greco, Aglianico, Asprinio, Lacryma, Gragnano czy Fiano. Wszystkie te gatunki przetrwały do dnia dzisiejszego. Rodzą się z nich doskonałej jakości wina, mocno zbudowane i zachwycające potencjałem aromatyczno - smakowym. Ów potencjał zawdzięczają luźnej konsystencji terenu, na którym uprawia się winnice, bogatym w żelazo, piaski, glinę oraz osady powulkaniczne. Właśnie u podnóża Wezuwiusza znajdują się wielkie połacie ziemi przeznaczone pod winnice, największe w Europie.

Prowincje Caserta, Benevento, Avellino i Neapol oprócz bogactwa krajobrazowego stanowią prawdziwe bogactwo enologiczne. Aktualna ilość apelacji DOCG wynosi 4 i są to wina Aglianico del Taburno i Taurasi - czerwone wina ze szczepu Aglianico, Greco di Tufo - wino białe ze szczepu Greco oraz Fiano di Avellino, również białe wino ze szczepu Fiano. 15 apelacji zostało sklasyfikowanych jako DOC.

Producenci w regionie

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Falanghina del Sannio - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Falanghina (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Falanghina. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Monte Taburno - Góra Taburno w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Szczep ten znany był już w czasach rzymskich, natomiast zadomowił się w tych okolicach na początku XIX wieku. Sprzyjające warunki klimatyczne a szczególnie duża różnica temperatur między dniem a nocą stwarza idealne warunki rozwoju dla tego białego gatunku winogron. Falanga oznacza po łacinie pal podtrzymujący winorośl, stad nazwa szczepu i wina. Jest to wino o dobrej i mocnej strukturze, miękkie, z wyczuwalną nutą mineralną. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win Kampanii, doceniane przez znawców materii takich jak Luigi Veronelli, który pisał o Falanghinie, że to autentyczny i cenny skarb.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych białych owoców, liści szałwii.
    Smak: świeży, miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do aperitifu, do dań na bazie ryb, szczególnie do carpaccio z surowych ryb lub z grilla, do ryb marynowanych i smażonych, do owoców morza. Dobre do sera mozarella typu bufala camapana.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5 %.

  • Falanghina del Sannio - Wino włoskie białe wytrawne
    Falanghina del Sannio
    Vigne Sannite - Kampania
    Falanghina (100%)
    DOC Sannio - 2015 - 0.75 l
  • Greco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Greco
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Greco. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Monte Taburno - Góra Taburno, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Jak wskazuje nazwa, do starożytnej Italii sprowadzili go Grecy. Szczep ten znany był dlatego już w czasach antycznych, o jego zaletach pisał Wirgiliusz i Pliniusz. Strefa Sannio, bogata w tereny o mineralnym charakterze, sprzyja rozwojowi tego szlachetnego gatunku białych winogron, zbieranych poźno, w październiku. Jest to wino o bogatej i eleganckiej strukturze, niezwykle oryginalne.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, nuty cytrusów, moreli i brzoskwini.
    Smak: miękki, mineralny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: do aromatycznych potraw na bazie ryb i owoców morza, do kremowych i zawiesistych potraw warzywnych, do gotowanych warzyw, białych mięs
    Temperatura serwowania: 8°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Greco - Wino włoskie białe wytrawne
    Greco
    Vigne Sannite - Kampania
    Greco
    DOC Sannio - 2012 - 0.75 l
  • Coda di Volpe - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Coda di Volpe
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Coda di Volpe. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Dosłowne tłumaczenie nazwy szczepu oznacza lisi ogon i nawiązuje do charakterystycznego kształtu kiści winogron tego gatunku. Antyczny szczep silnie związany z terytorium sannickim, stanowi ekspresję tej strefy i cechuje się mocno zaznaczoną nutą mineralną, wręcz słonawą. Swego czasu Coda di Volpe stanowiła jedynie dodatek do innych białych win, dzisiaj natomiast z powodzeniem sprawdza się jako przyjemne wino jednoszczepowe.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, nuty białych owoców, gruszki i brzoskwini br>Smak: wytrawny, świeży , mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do dań na bazie ryb i owoców morza, również do ryb z pieca i grilla, do warzyw w delikatnych sosach.
    Temperatura serwowania: 8°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %.

  • Coda di Volpe - Wino włoskie białe wytrawne
    Coda di Volpe
    Vigne Sannite - Kampania
    Coda di Volpe
    DOC Sannio - 2012 - 0.75 l
  • Fiano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Fiano
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Fiano. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych winnicach w prowincjach Benevento i Avellino, w północno-wschodniej części regionu. Nazwa szczepu pochodzi z łacińskiego Vitis Apiane i nawiązuje do słodyczy gron, ulubionych przez pszczoły. Wysokość usytuowania winnic i duże różnice temperatur sprawiają, że wino to jest niezwykle finezyjne i cechuje się zdecydowana nutą aromatyczną. Fiano posiada duży potencjał starzenia i uwydatnia swoje zalety nawet po kilku latach od zabutelkowania.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, aromatyczny, nuty białych kwiatów, owocu gruszki i owoców w syropie.
    Smak: miękki, aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonale do dań bogatych w aromaty i konsystencję, do dań na bazie ryb i owoców morza, do pieczeni z białego mięsa w sosach.
    Temperatura serwowania: 8°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %.

  • Fiano - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiano
    Vigne Sannite - Kampania
    Fiano
    DOC Sannio - 2012 - 0.75 l
  • Piedirosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Piedirosso
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Piedirosso. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Monte Taburno, Góra Taburno w prowincji Benevento. Ten antyczny szczep należy do najbardziej charakterystycznych gatunków Kampanii, obok słynnego Aglianico. Oryginalna nazwa dialektalna brzmi Per‘e palummo, co dosłownie oznacza gołębia stopa o charakterystycznym czerwonawym kolorze. Podobnie jak czerwony kolor szypułek i gałązki winogron Piedirosso. Jest to wino niestarzone w drewnie, o ładnie zaznaczonej nucie owocowej, przyjemnie wytrawne i miękkie. Ciekawe wino autochtoniczne warte spróbowania do posiłku.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty maliny i dojrzałej czereśni.
    Smak: wytrawny, owocowy, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie białych mięs.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %.

  • Piedirosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Piedirosso
    Vigne Sannite - Kampania
    Piedirosso
    DOC Sannio - 2011 - 0.75 l
  • Barbera del Sannio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Barbera del Sannio. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Obecna w tym regionie od ponad dwóch wieków Barbera, kojarzona zazwyczaj z Piemontem, jest winem o zupełnie innym charakterze niż jej kuzynka z północy. Tutejsi winiarze z dumą podkreślają, że ich Barbera jest zdecydowanie lepsza - z całą pewnością warto jej spróbować, aby docenić i polubić to przyjemne i pachnące owocami wino.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: owocowo-kwiatowy, nuty wiśni, płatków suszonej róży.
    Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie dobrze przyprawionych białych mięs.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbera del Sannio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera del Sannio
    Vigne Sannite - Kampania
    Barbera (100%)
    DOC Sannio - 2015 - 0.75 l
  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico. Wino zwane Barolo Południa nie bez powodu porównywane jest do wielkiego wina Piemontu. Aglianico to antyczny szczep od wielu wieków zadomowiony w południowej części Włoch. Sprowadzili go tam Grecy, stąd nazwa od wyrazu Elleanico. Aglianico naszego producenta pochodzi z pagórkowatych winnic w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Tutejszy klon tego szczepu nosi nazwę Aglianico del Taburno i należy do gatunkowo najlepszych wśród całej rodziny odmian Aglianico. Jego ulubionym terenem są podłoża wulkaniczne i piaszczyste oraz duże różnice temperatur między dniem a nocą. Właśnie takie warunki panują w strefie Sannio. Tutejsze Aglianico dojrzewa pod koniec października a zbiory odbywają się w listopadzie. Jest to wino o dużym potencjale starzenia. Z wiekiem uwydatnia swoje zalety i wzbogaca różnorodność aromatów. Przez 6 miesięcy Aglianico del Sannio leżakowało w beczkach drewnianych i przez kolejnych 6 w butelce.

    Kolor: bordowy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty maliny i śliwki.
    Smak: wytrawny, ciepły, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie mięs, głównie czerwonych, do sosów mięsnych i pieczeni z wołowiny, do mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Aglianico
    Vigne Sannite - Kampania
    Aglianico (100%)
    DOC Sannio - 2013 - 0.75 l
  • Moscato Passito - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino białe słodkie ze szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Moscato Bianco, Białe Moscato, lokalnie zwane Moscatello. Pochodzi z pagórkowatych winnic w okolicy Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Aromatyczny szczep Moscato zadomowił się również tutaj, na wapienno-gliniastym podłożu i na pełnych słońca południowych winnicach. Zbiory odbywają się na przełomie września i października, kiedy winogrona Moscato są bardzo mocno dojrzałe. Z nasyconych naturalną słodyczą winogron powstaje to doskonałe wino w wersji Passito. Termin ten oznacza technikę winifikacji z wł. appassimento, polegającą na podsuszaniu zebranych winogron na specjalnych siatkach i w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach. Przez ponad miesiąc od zbiorów, aż do grudnia winogrona potęgują w sobie potencjał aromatyczny i zostają następnie przerobione na wino. Przez 6 miesięcy Passito naszego producenta leżakowało w drewnie.

    Kolor: żółty z refleksami bursztynowymi.
    Zapach: aromatyczny, złożony, nuty dojrzałych winogron, rodzynek, miodu.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów na bazie kruchych ciast i ciasteczek, do serów typu gorgonzola lub roquefort. Równie dobre jako wino do medytacji, po posiłku.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Moscato Passito - Wino włoskie białe słodkie
    Moscato Passito
    Vigne Sannite - Kampania
    Moscato Bianco (100%)
    DOC Sannio - 2012 - 0.5 l
  • Essentia Benventano Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico, Piedirosso, Barbera del Sannio
    4. Apelacja:
      IGT Benevento
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Kampanii o nazwie Aglianico i Piedirosso z dodatkiem lokalnej Barbery. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Ambicją naszego producenta było opracowanie wina łączącego w sobie zasadnicze esencjonalne cechy tego terytorium. Udane połączenie czerwonych gatunków winogron oraz ich staranna winifikacja wraz z 6-cio miesięcznym okresem leżakowania w drewnie, dało w efekcie to ciekawe i mocno zbudowane wino.

    Kolor: bordowy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych czerwonych owoców i konfitur.
    Smak: wytrawny,ciepły,aksamitny.
    Łączenie z potrawami: do dań kuchni śródziemnomorskiej na bazie mięs głównie czerwonych i do dziczyzny,do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C. Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Essentia Benventano Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Essentia Benventano Rosso
    Vigne Sannite - Kampania
    Aglianico, Piedirosso, Barbera del Sannio
    IGT Benevento - 2009 - 0.75 l
  • Agostinella - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Agostinella
    4. Apelacja:
      IGT Benevento
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Agostinella. Pochodzi z winnic usytuowanych w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Niewątpliwie jest to ciekawostka enologiczna na winiarskiej mapie Włoch. Ten antyczny szczep od zawsze znany był właścicielom winnic zlokalizowanych w okolicach Benevento i Castelvenere, nieznany natomiast zupełnie szerszej rzeszy miłośników wina. Dopiero w ostatnich latach zaczęto go popularyzować, stał się także przedmiotem zainteresowania ampelografów - ekspertów w dziedzinie pochodzenia i klasyfikacji szczepów winnych. Agostinella to wino o bogatej nucie zapachowej, miękkie i niezwykle przyjemne w smaku.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej gruszki,białej brzoskwini i migdałów.
    Smak: miękki, świeży.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw z dużą ilością przypraw, do pieczeni z białego mięsa i ryb z pieca.
    Temperatura serwowania: 12°/14C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Agostinella - Wino włoskie białe wytrawne
    Agostinella
    Vigne Sannite - Kampania
    Agostinella
    IGT Benevento - 2012 - 0.75 l