Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Cantina Castelnuovo del Garda - Spółdzielnia winiarska z miejscowości Castelnuovo del Garda, położonej nad Jeziorem Garda, niedaleko Werony. Powstała w roku 1958 i dzisiaj skupia 250 rolników, właścicieli ogółem 1200 hektarów winnic.

Strefa upraw rozciąga się na południowy wschód od Jeziora Garda. Panujący tutaj śródziemnomorski klimat oraz morenowe, łagodne wzgórza sprzyjają uprawie winorośli. Gatunki win oferowanych przez Spółdzielnię reprezentują bogactwo enologiczne tego regionu Włoch oraz oddają jego oryginalność. Etykiety z nazwami Bardolino, Valpolicella, Lugana czy Custoza przyciągają nie tylko estetyką ale przede wszystkim zawartością, gdyż są to wina o bardzo dobrej jakości. Wizytówką firmy jest Bardolino, typowe wino z okolic Werony.

Prezes Spółdzielni Giorgio Tommasi, jako zdeklarowany obrońca tradycyjnych receptur wytwarzania lokalnych win, był orędownikiem opracowania wina o nazwie Bardolino Vintage. To ciekawe wino stanowi połączenie czerwonych winogron ze szczepów Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Sangiovese oraz winogron białych ze szczepu Garganega. Właśnie tak robiono Bardolino kiedyś. Dbałość o tradycję jest ambicją Spółdzielni, która umiejętnie łączy nowoczesność z solidnością ludzi emocjonalnie związanych z własnym terytorium.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Bosco del Gal Bardolino Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia trzech autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Molinara i Rondinella.W taki oto sposób powstaje jedno z najbardziej popularnych win tego regionu, zwane Bardolino. Nazwa brzmi tak samo jak miasteczko położone nad Jeziorem Garda, wokół którego rozciąga się klasyczna strefa tego wina.Bosco del Gal natomiast to dialektalna nazwa strefy na wschód od Castelnuovo, gdzie odpowiedni mikroklimat sprzyja uprawie winnic. Winogrona przeznaczone do produkcji Bardolino zostały poddane procesowi suszenia przez dwa miesiące po wendemii, po czym nastąpił proces ich fermentacji a następnie leżakowania wina przez ponad rok w beczkach drewnianych. Dlatego też Bardolino naszego producenta odznacza się niezłą strukturą i wysoką zawartością alkoholu, ponieważ jest to kategoria Superiore.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny.
    Zapach: złożony, dojrzałych i suszonych czerwonych owoców, delikatnego drewna.
    Smak: pełny, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs i do serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Bosco del Gal Bardolino Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Bosco del Gal Bardolino Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    DOCG Superiore - 2009 - 0.75 l
  • Bosco del Gal Lugana Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Lugana (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Trebbiano di Lugana. Lugana jest ciekawym i unikalnym białym winem, które pochodzi z winnic usytuowanych po południowej stronie Jeziora Garda, na granicy prowincji Werony i Brescii. Gleby pochodzenia morenowego oraz bliskość jeziora, stwarzają doskonałe warunki rozwoju winorośli. Obszar upraw gatunku Trebbiano di Lugana wynosi w sumie 700 hektarów. Lugana pochodząca z jednej winnicy o nazwie Prandel, z wł.Vigneto Prandel, została poddana leżakowaniu w beczce z dębu francuskiego i należy do kategorii Superiore, czyli o wyższej zawartości alkoholu.

    Kolor: żółty złotawy.
    Zapach: aromatyczny, z delikatna nutą wanilii.
    Smak: harmonijny, świeży.
    Łączenie z potrawami:wino do aperitifu, do dań na bazie ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Bosco del Gal Lugana Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    Bosco del Gal Lugana Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Trebbiano di Lugana (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Bosco del Gal Custoza Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello, Cortese
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe uzyskane z połączenia szczepów Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello (lub Tocai Friulano) i Cortese. Lokalna odmiana kojarzonego z Piemontem Cortese nazywa się Bianca Fernanda. Custoza obok Lugany należy to unikalnych białych win znad Jeziora Garda. Żwirowo wapienne gleby winnic usytuowanych po południowo - wschodniej stronie jeziora, obsadzone są białymi gatunkami winorośli, które rodzą bardzo dobrej jakości owoce. Custoza Superiore pochodzi ze specjalnej selekcji takich winogron i została poddana leżakowaniu w beczkach dębowych. Kategoria Superiore oznacza wyższą zawartość alkoholu.

    Kolor: żółty, słomkowy.
    Zapach: intensywny, z nutą dojrzałych białych owoców i wanilii.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: wino do aperitifu, do dań na bazie ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Bosco del Gal Custoza Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    Bosco del Gal Custoza Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello, Cortese
    DOC - 2009 - 0.75 l
  • Ca Vegar Custoza  - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello, Cortese
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe uzyskane z połączenia szczepów Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello (lub Tocai Friulano) i Cortese. Lokalna odmiana kojarzonego z Piemontem Cortese nazywa się Bianca Fernanda.Ca Vegar to nazwa linii naszego producenta z Castelnuovo del Garda, do których należy ten rodzaj Custozy. W przeciwieństwie do wersji Superiore, zawartość alkoholu jest odrobinę niższa. Wino to nie leżakuje w drewnie lecz jedynie w zbiornikach stalowych, tak jak większość win białych, rześkich i świeżych.

    Kolor: żółty, słomkowy.
    Zapach: delikatny, kwiatowy.
    Smak: wytrawny, świeży.
    Łączenie z potrawami: wino do aperitifu, do dań na bazie ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Ca Vegar Custoza  - Wino włoskie białe wytrawne
    Ca Vegar Custoza
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello, Cortese
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Ca Vegar Lugana - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Lugana (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Trebbiano di Lugana. Lugana jest ciekawym i unikalnym białym winem, które pochodzi z winnic usytuowanych po południowej stronie Jeziora Garda, na granicy prowincji Werony i Brescii. Wino z linii Ca Vegar nie leżakowało w drewnie lecz jedynie w zbiornikach stalowych i w przeciwieństwie do wersji Superiore jego zawartość alkoholu jest odrobinę niższa. Ten rodzaj Lugany jest winem młodym i rześkim.

    Kolor: żółty złotawy.
    Zapach: aromatyczny, nuty owoców cytrusowych.
    Smak: harmonijny, świeży.
    Łączenie z potrawami: wino do aperitifu, do dań na bazie ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Ca Vegar Lugana - Wino włoskie białe wytrawne
    Ca Vegar Lugana
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Trebbiano di Lugana (100%)
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Ca Vegar Bardolino Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia trzech autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Rondinella i Molinara W taki oto sposób powstaje jedno z najbardziej popularnych win tego regionu, zwane Bardolino. Nazwa brzmi tak samo jak miasteczko położone nad Jeziorem Garda, wokół którego rozciąga się klasyczna strefa tego wina. Bardolino Classico z linii Ca Vegar nie leżakuje w drewnie, zgodnie z tradycyjną metodą produkcji tego wina. Jest to wino młode i lekkie, przyjemnie owocowe. Dobrze komponuje się z większością potraw i jest winem typowo do posiłku.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty owocowo - kwiatowe, czereśni i fiołka.
    Smak: przyjemnie wytrawny, świeży.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie mięs i warzyw.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Ca Vegar Bardolino Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar Bardolino Classico
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Bardolino Vintage - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Sangiovese, Garganega
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia szczepów czerwonych Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Sangiovese oraz szczepu białego Garganega. Takie połączenie stanowi tradycyjną recepturę wina Bardolino, kiedy to przepisy dopuszczały dodatek winogron białych do mieszanki winogron czerwonych. Dzięki temu wino zachowuje aromaty świeżych owoców, jest bardzo lekkie i delikatne. Bardolino Vintage stanowi przykład wina autentycznego, również jego fermentacja odbywa się bez dodatku selekcjonowanych drożdży. Prostota tego wina jest jego zaletą, natomiast pomysłodawcą powrotu do tradycji był prezes Spółdzielni Castelnuovo del Garda. Pomysł skądinąd trafiony, bo dzięki takim winom jesteśmy w stanie docenić urok ich bezpretensjonalności i zwyczajnej przyjemności delektowania się, najlepiej przy jedzeniu i wśród przyjaciół.

    Kolor: jasno rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty fiołków i czerwonych owoców.
    Smak: zrównoważony pomiędzy tanicznością i kwasowością, pełny.
    Łączenie z potrawami: dobrze łączy się z większością potraw, od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Bardolino Vintage - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Bardolino Vintage
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Sangiovese, Garganega
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Ripasso Valpolicella Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Jest to rodzaj Valpolicelli Classico Superiore o nazwie Ripasso. Z włoskiego termin ten oznacza specjalną technikę winifikacji, polegającą na fermentacji Valpolicelli na winogronach, które posłużyły po produkcji Amarone. Proces ten trwa przez 15 dni, po czym wino zostaje poddane starzeniu w beczkach drewnianych przez ponad rok. Ripasso jest winem mocno zbudowanym i eleganckim.

    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej czereśni i przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, pieczeni mięsnych do serów sezonowych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Ripasso Valpolicella Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ripasso Valpolicella Classico Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Ca Vegar Bardolino Classico Chiaretto - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różówe, z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Jest to gatunek wina Bardolino Classico , ale w wersji Chiaretto, czyli wina różowego. Nazwa Chiaretto odnosi się do koloru tego wina, z wł. bardzo jasny. Skórki czerwonych winogrona pozostają w kontakcie z moszczem winnym przez bardzo krótki czas ( jest to proces uważnie kontrolowany przez znawców materii) i dlatego oddają tylko część swojego potencjału pigmentacyjnego. Bardolino Chiaretto uchodzi za jedno z najlepszych jakościowo win tego typu we Włoszech. Uzyskało ono klasyfikację DOC już w roku 1967. Chiaretto świetnie smakuje w lecie, schłodzone gasi pragnienie i doskonale pasuje do lekkich potraw, świeżych sałat i ryb.

    Kolor: różowy.
    Zapach: delikatny, owocowy, nuty czereśni, fiołków.
    Smak: przyjemnie wytrawny, świeży.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie ryb, owoców morza, delikatnych białych mięs, warzyw, sałat ze świeżych warzyw, mozarelli z pomidorami.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Ca Vegar Bardolino Classico Chiaretto - Wino włoskie różowe wytrawne
    Ca Vegar Bardolino Classico Chiaretto
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Ca di Mori Valpolicella Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone, Molinara i Rondinella.Ca di Mori to nazwa prestiżowej linii naszego producenta, Cantina Castelnuovo del Garda. Jest to równocześnie nazwa pagórkowatej strefy upraw winorośli, wyznaczonej biegiem rzeki Adige i Jeziora Garda, która dzięki sprzyjającym warunkom klimatyczno-glebowym daje wysokiej jakości winogrona. Bazowym winem należącym do tej linii jest Valpolicella, obok Bardolino najsłynniejsze wino okolic Werony. Wersja Classico Superiore wskazuje na pochodzenie winogron z klasycznej strefy, obejmującej miejscowość Negrar oraz na wyższą zawartość alkoholu. Przez ponad rok Valpolicella z winnicy o nazwie Renaldo leżakowała w beczkach drewnianych. Jest ona winem mało kwasowym, o dobrej strukturze i delikatnej nucie aromatycznej.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: winny, owocowy.
    Smak: przyjemnie wytrawny, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, sosów mięsnych, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Ca di Mori Valpolicella Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca di Mori Valpolicella Classico Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOC - 2014 - 0.75 l