Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Idealna piwniczka

Jeżeli lubimy dobre trunki, najprawdopodobniej (tak wynika ze statystyk), bardziej skłaniamy się ku czerwonemu winu. I rzeczywiście istnieje jedno powiedzenie, które warto zapamiętać : prawie wszystkie wielkie wina to wina czerwone, a prawie wszystkie wielkie wina białe są słodkie. W naszej małej piwniczce nie może więc zabraknąć czterech lub sześciu butelek czerwonego z Piemontu (Barolo lub Barbaresco przede wszystkim), cztery lub sześć czerwonych toskańskich (Chianti Classico Riserva, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano ale też IGT Toskańskie - Supertoskany - na bazie Sangiovese, Merlot lub Cabernet Sauvignon), plus kilka Amarone della Valpolicella (butelki różnych roczników).

Dalej dwie lub cztery butelki Cabernet i Merlot z Regionu Wenecji lub Lombardii i dwie Pinot Nero z Trentino lub Alto Adige. Przynajmniej osiem lub dziesięć butelek czerwonego z regionu Środkowo - Południowego: Montefalco Sagrantino, Rosso Conero, Taurasi, Aglianico, Primitivo,Negroamaro, wielkie wino sycylijskie jak Cerasuolo di Vittoria lub Etna, lub wino IGT na bazie Nero d'Avola i kilka Carignano del Sulcis. Wreszcie jakieś sześć butelek wielkich win zagranicznych. Tak więc w sumie 35 butelek wielkich win czerwonych: Roczniki do wyboru: 1985,1988,1990,1993,1995,1997 i 1998,2001,2004 i 2007 dla wszystkich, 1989 tylko dla piemonckich i francuskich.

Odnośnie białych, wybór powinien obejmować przede wszystkim wina aromatyczne, serwowane jako aperitif: Gewürztraminer i Müller Thurgau z Alto Adige. Dwie butelki z każdego typu. Dalej czternaście butelek białego wytrawnego pod rybę, do wyboru spośród Gavi, Roero Arneis, Tocai Friuliano (Tokai Friulijski), Sauvignon dei Colli Orientali del Friuli, Soave Classico, Bianco di Custoza, Lugana, Trentino Superiore Pinot Grigio lub Alto Adige Pinot Bianco, Verdicchio dei Castelli di Jesi lub di Matelica, Greco di Tufo, Fiano, Falanghina, Vermentino. Wybór według upodobań.

Pięć lub sześć butelek spumante włoskiego Metodo Classico (bezwzględnie Franciacorta z Lombardii ale też Trento DOC z Trentino), sześć Prosecco di Conegliano Valdobbiadene, dwa wina typu Cartizze extra dry lub Asti Spumante. Trzeba też mieć kilka butelek wina słodkiego: Vin Santo del Chianti Classico, Moscato d'Asti, Moscato Rosa z Alto Adige, Vino Santo z Trentino. Tak więc kolejnych czterdzieści butelek czyli w sumie 75. Oznacza to początkową inwestycję w kwocie 1200-1500 Eur, ale jest to jednoznaczne z posiadaniem szacownej piwniczki oraz jej stopniowe wzbogacanie.

Jeżeli zamierza się zorganizować małą piwniczkę, liczącą 20 butelek, należy wybierać spośród pięciu białych: Alto Adige Gewurztraminer, Soave Classico, Tocai Friuliano, Greco, Flanghina, pięć czerwonych typu Barbera d'Asti, Dolcetto d'Alba, Valpolicella Classico Superiore, Morellino di Scansano i Montepulciano d'Abruzzo; pięc czerwonych mocnych typu Barolo, Amarone della Valpolicella, Brunello di Montalcino, Aglianico; dwa różowe typu Bardolino Chiaretto i Salento Rosato; dwa wina spumante, jedno Metodo Classico typu Franciacorta i jedno Charmat, typu Prosecco di Conegliano - Valdobbiadene. Nie może zabraknąć wina passito i likierowego, do wyboru pomiędzy Passito di Moscato lub Marsala.