Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Apulia (Puglia) - region Włoch położony w południowo-wschodniej części kraju o powierzchni 19 361 km2. Graniczy z Molise, Bazylikatą i Kampanią, oblewają go wody Morza Adriatyckiego i Jońskiego. 1,5% całego terytorium stanowią góry, 45,3% tereny pagórkowate i 53,2% to płaskowyż. Od północy na południe ciągną się cztery główne strefy tego regionu - Gargano, Tavoliere, Murgia i Salento. Ponad sto tysięcy hektarów winnic ulokowanych jest na płaskowyżu z przewagą gatunków czerwonych. Apulia obok Veneto jest największym producentem wina w całych Włoszech, produkcja roczna wynosi ponad siedem milionów hektolitrów.

Winorośl przywędrowała tutaj dzięki Fenicjanom. Dwa tysiące lat przed naszą erą sprowadzili oni sadzonki winorośli i upowszechnili metody uprawy. Za czasów Cesarstwa Rzymskiego wino z Apulii było znane i cenione, w wiekach średnich handlowano nim na dużą skalę dzięki Wenecjanom. W XIX wieku Apulia stała się prawdziwym rezerwuarem wina dla całej Europy, zaatakowanej filokserą. Powierzchnia upraw zostaje potrojona, o winach z Apulii mówi się vini da taglio - czyli służących jako dodatek do lokalnych win francuskich czy to północnowłoskich. Niestety choroba winorośli dotyka również i ten malowniczy zakątek Italii, począwszy od roku 1919 w ciągu pięciu lat większość winnic uległa zniszczeniu, potrzeba będzie dziesiątek lat aby odtworzyć uprawy. Na szczęście udało się odbudować potencjał enologiczny tego miejsca. Dzisiaj wina z Apulii to nie tylko wina da taglio ale przede wszystkim oryginalne i autochtoniczne gatunki, często z bardzo dobrym parametrem jakości do ceny. Króluje tutaj czerwone Negroamaro i Primitivo, Malvasia Nera, Uva di Troia, Bombino Nero oraz gatunki białe - Malvasia, Bombino Bianco, Verdeca, Bianco di Alessano oraz międzynarodowe Chardonnay i Sauvignon. Na szczególną uwagę zasługują wina różowe, uzyskiwane głownie z Negroamaro. Wina te posiadają bardzo przyjemny potencjał aromatyczny i dobrą strukturę. Należą do jakościowo najlepszych włoskich win różowych. Wina z Apulii to 4 apelacje DOCG, z której trzy przyznane strefie Castel del Monte (Murgia), położonej w prowincji Bari oraz 28 apelacji DOC.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Aromatyczne i miękkie wino o dobrej strukturze i niskiej kwasowości. Pochodzi z winnic położonych w okolicach Lecce, pachnie dojrzałym białym melonem. W ustach pełne i świeże, z odrobiną nut ziołowych szałwii i anyżu. Przyjemne w smaku, długo wyczuwalne w ustach.

    Kolor: żółty słomkowy, z refleksami złotawymi.
    Zapach: delikatny, owocowy, białego melona, szałwii i  anyżu.
    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°C/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    Cigliano
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Chardonnay (100%)
    IGT Salento - 2018 - 0.75 l
  • L'Opis Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Primitivo. Nazwa L’Opis  to imię jednego władców ludu Messapiów, czyli starożytnych przodków dzisiejszych mieszkańców Apulii. W odróżnieniu od bogatej gamy gatunku Primitivo z Mandurii, nasz partner  oferuje zwolennikom gatunku także Primitivo z Salento. Nieco lżejsze, bo nieleżakowane w drewnie, o bardzo ładnej nucie zapachowej czarnej porzeczki i cynamonu, zrównoważone pomiędzy alkoholem a kwasowością.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty czarnej porzeczki,maliny, cynamonu, wanilii.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagnii, do tłustych kiełbas z fasolą, do wieprzowiny, do serów półtwardych.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • L'Opis Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    L'Opis Primitivo
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo
    IGT - 2018 - 0.75 l
  • Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Merlot (10%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Negroamaro z niewielkim dodatkiem Merlot. Pochodzi ze strefy Salento, z winnic usytuowanych w okolicach Lecce. Odrobina Merlot sprawia, że wino to cechuje się przyjemną miękkością z duża koncentracją owocu Negroamaro. Wino niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy.
    Zapach: świeży, winny, nuty jagód, lukrecji, wanilii i kawy.
    Smak: ciepły, miękki, okrągły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pierożków ravioli z mięsem, do żeberek z grilla, do pieczeni z jagnięciny.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Negroamaro
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Merlot (10%)
    IGT Salento - 2016 - 0.75 l
  • Arunte Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Niezwykle przyjemne wino, pochodzące z okolic prowincji Taranto i Brindisi, wyróżnianie nagrodami na festiwalach winiarskich (Merano Wine Festiwal edycja 2014)i. Nazwa Arunte nawiązuje do postaci bożka etruskiego, potrafiącego odgadywać przyszłość z lotu ptaków. Owocowe, ciepłe, długo wyczuwalne w ustach. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potrawki z mięsa wołowego, do pieczeni jagnięcej i sosów mięsnych na bazie wołowiny, do serów owczych.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty owoców leśnych, jagód, konfitury śliwkowej.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, szczególnie do wołowiny i jagnięciny, do serów owczych.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Arunte Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Arunte Negroamaro
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Negroamaro
    IGT - 2019 - 0.75 l
  • Spinello dei Falconi - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Różowe wina z Apulii są wysoko cenione przez znawców i amatorów tego rodzaju wina. Spinello dei Falconi posiada duży potencjał aromatyczno – smakowy, jest winem ładnie zbudowanym, z wyraźnie zaznaczonym owocem. Nie drażni kwasowością, może stanowić alternatywę dla wina białego jako elegancki dodatek do ryb i owoców morza.

    Kolor: różowy intensywny, połyskliwy.
    Zapach: bogaty, nuty czereśni, maliny, dzikiej róży.
    Smak: świeży, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs, również pieczonych lub w sosach.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Spinello dei Falconi - Wino włoskie różowe wytrawne
    Spinello dei Falconi
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    IGT Salento - 2018 - 0.75 l
  • Negroamaro Vero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Słoneczne Salento to ulubione miejsce tego szczepu, nasz producent robiący doskonałe Primitivo ma w swojej gamie również i to bardzo dobre Negroamaro. Nazwa „Vero” - „Prawdziwe” oddaje autentyzm wina wynikający z samej nazwy szczepu. Negro - prawie czarny kolor wina, Amaro - jego goryczkowaty charakterystyczny posmak. Rzeczywiście tak wygląda i smakuje. Bogate, mocne i skoncentrowane, niezwykle aksamitne i ciepłe. Duża przyjemność delektowania się.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty owoców leśnych, jagód, konfitury śliwkowej, czekolady.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, szczególnie do dziczyzny i pieczeni mięsnych.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Negroamaro Vero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Negroamaro Vero
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Negroamaro
    IGT - 2018 - 0.75 l
  • Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Primitivo. Niezwykle przyjemne wino o bogatym aromacie, miękkie i ciepłe. Jedno z najbardziej charakterystycznych win Apulii bardzo dobrze wpasowuje się w upodobania polskich klientów, ponieważ nie drażni nadmierną kwasowością. Ujmuje intensywnym kolorem i nutami powideł owocowych, jest niezastąpionym dodatkiem do mięs grillowanych.

    Kolor: czerwony purpurowy.

    Zapach: złożony, nuty dojrzałej czereśni, kasztanów, migdałów, czekolady, konfitury śliwkowej.

    Smak: ciepły, miękki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin i mięs, głównie grillowanych, także do burgerów z wołowiny.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Primitivo (100%)
    IGT Salento - 2018 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Mandonion - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Apelacja DOC Manduria to kilkanaście miasteczek, w większości w prowincji Taranto i tylko 3 w prowincji Brnidisi, gdzie rozpowszechniony w całym regionie gatunek Primitivo daje najlepszy rezultat w postaci doskonałego i mocno skoncentrowanego wina. Nazwa  „Mandonion”  nawiązuje do tradycji hodowli koni  bitewnych przez starożytny lud zamieszkujący tereny dzisiejszej apelacji, zwany Messapiowie (od Messapii pochodzi prawdopodobnie dzisiejsza nazwa Manduria). Winnice rozciągają się wzdłuż wybrzeża Morza Jońskiego, zbiór winogron odbywa się w pierwszej połowie września a wino poddawane jest starzeniu w drewnie przez kilka miesięcy. „Mandonion” zostało nagrodzone złotym medalem w konkursie Berliner Wine Trophy 2014 oraz uzyskało wyróżnienie Gran Menzione na Vinitaly 2014.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.

    Zapach: nuty czarnej porzeczki, maliny, cynamonu i wanilii.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potrawy pasta e fagioli (zawiesista zupa z makaronem i fasolą), do lasagni, tłustych kiełbas, do jagnięciny, do pieczeni z udźca wieprzowego.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Primitivo di Manduria Mandonion - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Mandonion
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Copertino Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      DOC Copertino
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Apelacja DOC Copertino to niewielka strefa na południowy wschód od Lecce, w połowie drogi miedzy Morzem Jońskim i Adriatykiem. Winorośl uprawiono tutaj już w wiekach średnich, natomiast charakterystyczny mikroklimat Copertino sprawił, że w roku 1977 uzyskała apelację DOC. Jedna z charakterystyk tej strefy to metoda uprawy winorośli zwana ad alberello - z wł.albero - drzewo, gdzie pień drzewka winnego osiąga wysokość około jednego metra. Copertino Rosso naszego partnera z Apulii to doskonałe wino, nagradzane przez wiele włoskich przewodników o winie. Bogate, aksamitne i owocowe zachęca kolorem i przyjemnym smakiem. Wino niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami bordowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny i śliwki, czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły ,miękki, okrągły, elegancki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Copertino Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Copertino Rosso
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    DOC Copertino - 2010 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Dolce Naturale Abeterno - Wino włoskie czerwone słodkie
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria.  Pośród czterech apelacji DOCG Apulii jedyna, zatwierdzona w roku 2011, należy właśnie do gatunku naturalnie słodkiego Primitivo, czyli „dolce naturale”. To niezwykłe wino powstaje wyłącznie w wyniku naturalnego procesu winifikacji - bardzo słodkie winogrona pozostają na drzewkach do połowy września, po czym są ręcznie zbierane i podsuszane w  odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach. W ten sposób koncentruje się wysoka zawartość cukru ( 50g/l), wino pięknie pachnie dojrzałymi owocami, w smaku zachwyca  naturalną, niemęczącą słodyczą.

    Kolor: czerwony, rubinowy z refleksami fioletowymi.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty fiołka, owoców leśnych, czarnej porzeczki.

    Smak: miękki, świeży, delikatnie miodowy z odrobiną eleganckiej taniczności.

    Łączenie z potrawami: wino do medytacji, równie doskonałe jako dodatek do kruchych ciast i ciasteczek z dodatkami migdałów.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 14+3,5%.

  • Primitivo di Manduria Dolce Naturale Abeterno - Wino włoskie czerwone słodkie
    Primitivo di Manduria Dolce Naturale Abeterno
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOCG - 2012 - 0.75 l