Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Apulia (Puglia) - region Włoch położony w południowo-wschodniej części kraju o powierzchni 19 361 km2. Graniczy z Molise, Bazylikatą i Kampanią, oblewają go wody Morza Adriatyckiego i Jońskiego. 1,5% całego terytorium stanowią góry, 45,3% tereny pagórkowate i 53,2% to płaskowyż. Od północy na południe ciągną się cztery główne strefy tego regionu - Gargano, Tavoliere, Murgia i Salento. Ponad sto tysięcy hektarów winnic ulokowanych jest na płaskowyżu z przewagą gatunków czerwonych. Apulia obok Veneto jest największym producentem wina w całych Włoszech, produkcja roczna wynosi ponad siedem milionów hektolitrów.

Winorośl przywędrowała tutaj dzięki Fenicjanom. Dwa tysiące lat przed naszą erą sprowadzili oni sadzonki winorośli i upowszechnili metody uprawy. Za czasów Cesarstwa Rzymskiego wino z Apulii było znane i cenione, w wiekach średnich handlowano nim na dużą skalę dzięki Wenecjanom. W XIX wieku Apulia stała się prawdziwym rezerwuarem wina dla całej Europy, zaatakowanej filokserą. Powierzchnia upraw zostaje potrojona, o winach z Apulii mówi się vini da taglio - czyli służących jako dodatek do lokalnych win francuskich czy to północnowłoskich. Niestety choroba winorośli dotyka również i ten malowniczy zakątek Italii, począwszy od roku 1919 w ciągu pięciu lat większość winnic uległa zniszczeniu, potrzeba będzie dziesiątek lat aby odtworzyć uprawy. Na szczęście udało się odbudować potencjał enologiczny tego miejsca. Dzisiaj wina z Apulii to nie tylko wina da taglio ale przede wszystkim oryginalne i autochtoniczne gatunki, często z bardzo dobrym parametrem jakości do ceny. Króluje tutaj czerwone Negroamaro i Primitivo, Malvasia Nera, Uva di Troia, Bombino Nero oraz gatunki białe - Malvasia, Bombino Bianco, Verdeca, Bianco di Alessano oraz międzynarodowe Chardonnay i Sauvignon. Na szczególną uwagę zasługują wina różowe, uzyskiwane głownie z Negroamaro. Wina te posiadają bardzo przyjemny potencjał aromatyczny i dobrą strukturę. Należą do jakościowo najlepszych włoskich win różowych. Wina z Apulii to 4 apelacje DOCG, z której trzy przyznane strefie Castel del Monte (Murgia), położonej w prowincji Bari oraz 28 apelacji DOC.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Aromatyczne i miękkie wino o dobrej strukturze i niskiej kwasowości. Pochodzi z winnic położonych w okolicach Lecce, pachnie dojrzałym białym melonem. W ustach pełne i świeże, z odrobiną nut ziołowych szałwii i anyżu. Przyjemne w smaku, długo wyczuwalne w ustach.

    Kolor: żółty słomkowy, z refleksami złotawymi.
    Zapach: delikatny, owocowy, białego melona, szałwii i  anyżu.
    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°C/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    Cigliano
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Chardonnay (100%)
    IGT Salento - 2016 - 0.75 l
  • Squarciafico Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Chardonnay (80%), Malvasia Bianca (10%), Sauvignon (10%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe ze szczepów Chardonnay, Malvasia Bianca (Biała Malwazja) i Sauvignon. Aromatyczna Malwazja i Sauvignon podkreślają bukiet zapachowy tego wina, Chardonnay nadaje mu elegancji i struktury. Przyjemnie owocowe i świeże może być podawane zarówno jako aperitif oraz dodatek do wielu potraw na bazie warzyw, ryb i owoców morza.
    Kolor: żółty złotawy, połyskliwy.
    Zapach: delikatny, owocowy, nuty jabłka, białego melona.
    Smak: świeży, rześki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 7°/9°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Squarciafico Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    Squarciafico Bianco
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Chardonnay (80%), Malvasia Bianca (10%), Sauvignon (10%)
    IGT Salento - 2012 - 0.75 l
  • Fiano del Salento 200 - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Fiano
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Fiano. Do południowych Włoch sprowadzili go starożytni Grecy, natomiast w roku 1200 Karol II zarządził wysyłkę tysięcy sadzonek z Kampanii do Manfredonii (miasteczko w Apulii), stąd na etykiecie wina odwołanie do tej historycznej daty. Fiano naszego producenta pochodzi z winnic usytuowanych pomiędzy Taranto a Brindisi, w strefie Salento. Wino ładnie zbudowane z ciekawą nutą aromatyczną.

    Kolor: żółty słomkowy intensywny.

    Zapach: nuty prażonych orzechów, gruszki i słodkich przypraw.

    Smak: wytrawny, rześki, bogaty.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do owoców morza, szczególnie do spaghetti allo scoglio, także do miękkich serów i białych mięs.

    Temperatura serwowania: 10°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Fiano del Salento 200 - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiano del Salento 200
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Fiano
    IGT - 2015 - 0.75 l
  • Malvasia Bianca - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Paololeo Srl
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Malvasia Bianca
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Malvasia Bianca di Lecce - Biała Malwazja z Lecce. Należy do dużej rodziny Malwazji wywodzących się z Grecji, z miasta Monemvasia na Peloponezie, rozpowszechniła się natomiast głównie w prowincji Brindisi, Lecce i Taranto. Pobliska Apulia w wiekach średnich była miejscem wymiany handlowej białych win, przybywających właśnie z Grecji i z Krety. Wino o niskiej kwasowości i o przyjemnej nucie aromatycznej.

    Kolor: żółty słomkowy.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty owocu mango i melona.

    Smak: miękki, pełny, świeży.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, do sosów makaronowych na bazie warzyw.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Malvasia Bianca - Wino włoskie białe wytrawne
    Malvasia Bianca
    Cantine Paololeo Srl - Apulia
    Malvasia Bianca
    IGT Salento - 2016 - 0.75 l
  • Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Merlot (10%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Negroamaro z niewielkim dodatkiem Merlot. Pochodzi ze strefy Salento, z winnic usytuowanych w okolicach Lecce. Odrobina Merlot sprawia, że wino to cechuje się przyjemną miękkością z duża koncentracją owocu Negroamaro. Wino niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy.
    Zapach: świeży, winny, nuty jagód, lukrecji, wanilii i kawy.
    Smak: ciepły, miękki, okrągły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pierożków ravioli z mięsem, do żeberek z grilla, do pieczeni z jagnięciny.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Negroamaro
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Merlot (10%)
    IGT Salento - 2013 - 0.75 l
  • Copertino Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      DOC Copertino
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Apelacja DOC Copertino to niewielka strefa na południowy wschód od Lecce, w połowie drogi miedzy Morzem Jońskim i Adriatykiem. Winorośl uprawiono tutaj już w wiekach średnich, natomiast charakterystyczny mikroklimat Copertino sprawił, że w roku 1977 uzyskała apelację DOC. Jedna z charakterystyk tej strefy to metoda uprawy winorośli zwana ad alberello - z wł.albero - drzewo, gdzie pień drzewka winnego osiąga wysokość około jednego metra. Copertino Rosso naszego partnera z Apulii to doskonałe wino, nagradzane przez wiele włoskich przewodników o winie. Bogate, aksamitne i owocowe zachęca kolorem i przyjemnym smakiem. Wino niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami bordowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny i śliwki, czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły ,miękki, okrągły, elegancki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Copertino Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Copertino Rosso
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    DOC Copertino - 2010 - 0.75 l
  • Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      DOC Copertino
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Copertino Rosso w wersji Riserva Speciale to najlepsze wino w całej gamie producenta. Specjalna selekcja winogron oraz staranny proce fermentacji złożyły się na bardzo dobrą jakość Riservy. Przez dwa lata leżakowała w drewnie, jest winem pełnym głębi, aksamitności i harmonii. Można się nim delektować bez końca, zawiera w sobie całe bogactwo południowych winnic Apulii.

    Kolor: bordowy, mocno nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty suszonej śliwki, kakao, pieprzu, wanilii.
    Smak: ciepły, miękki, elegancki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    DOC Copertino - 2007 - 0.75 l
  • Copertino Rosso Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      DOC Copertino
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Copertino Rosso w wersji Riserva to specjalna selekcja winogron, przez pięć lat starzona w specjalnych zbiornikach betonowych. Zachęcamy do okrycia tej Riservy, ujmuje zarówno etykietą jak i potencjałem wina autochtonicznego i oryginalnego.
    Kolor: bordowy, mocno nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny, śliwki, czarnej porzeczki, migdałów, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty skóry.
    Smak: ciepły, miękki, elegancki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Copertino Rosso Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Copertino Rosso Riserva
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    DOC Copertino - 2008 - 0.75 l
  • Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Primitivo. Niezwykle przyjemne wino o bogatym aromacie, miękkie i ciepłe. Jedno z najbardziej charakterystycznych win Apulii bardzo dobrze wpasowuje się w upodobania polskich klientów, ponieważ nie drażni nadmierną kwasowością. Ujmuje intensywnym kolorem i nutami powideł owocowych, jest niezastąpionym dodatkiem do mięs grillowanych.

    Kolor: czerwony purpurowy.

    Zapach: złożony, nuty dojrzałej czereśni, kasztanów, migdałów, czekolady, konfitury śliwkowej.

    Smak: ciepły, miękki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin i mięs, głównie grillowanych, także do burgerów z wołowiny.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Primitivo (100%)
    IGT Salento - 2013 - 0.75 l
  • Glykos - Wino włoskie czerwone słodkie
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino słodkie z autochtonicznego szczepu Negroamaro, pochodzącego z Apulii. Glykós, γλυκός po grecku znaczy słodki, tak jak słodkie winogrona z winnic Copertino, osuszone południowym słońcem strefy Salento, przepięknie położonej wzdłuż wybrzeża Morza Jońskiego. Winorośl sprowadzili tutaj Grecy, lokalny dialekt do dziś nosi znamiona greki. Wspaniale smakujące Passito, starannie opracowane przez naszych przyjaciół z Cantiny Copertino. Naturalnie słodki nektar winny pachnący dojrzałymi winogronami, aksamitny i ciepły, podobnie jak tutejsze okolice. Rewelacyjny do czekoladowych słodkości.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami bordowymi.

    Zapach: złożony, bogaty, nuty czereśni, jeżyny, lukrecji.

    Smak: ciepły, aksamitny, słodki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów na bazie czekolady oraz jako wino do medytacji po posiłku.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Glykos - Wino włoskie czerwone słodkie
    Glykos
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (100%)
    IGT Salento - 2013 - 0.5 l