Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Sardynia (Sardegna) - wyspa położona na Morzu Śródziemnym o powierzchni 24 090 km2. Połowa terytorium wyspy to pasma gór, rozciągających się po stronie zachodniej, na wschodzie większość to tereny pagórkowate. Winorośl na Sardynii uprawia się głównie na wybrzeżach, na terenach pagórkowatych i płaskowyżach. Podobnie jak i w innych regionach Włoch, tradycja upraw sięga czasów starożytnych. Przekazy pisemne o winach z wyspy pochodzą ze średniowiecza, natomiast rozwój sektora winiarskiego nastąpił w wieku dziewiętnastym, w czasach panowania tutaj piemontczyków. Wtedy to nawiązano kontakty handlowe z Francją i Austrią. Poprzez port w Marsylii eksportowano głównie wina białe. Obecny potencjał enologiczny Sardynii to ponad osiemset tysięcy hektolitrów rocznie, istnieje jedna apelacja DOCG i siedemnaście apelacji DOC. W prowincjach Sassari, Nuoro, Oristano i Cagliari powstają wina w większości z gatunków autochtonicznych. Najsłynniejsze wino Sardynii to białe Vermentino di Gallura, zupełnie inne niż Vermentino z Toskanii czy Ligurii, cechujące się niezwykłą finezją i elegancją. Vernaccia di Oristano to także biały szczep, z którego uzyskuje się wino porównywalne do portugalskiego sherry. Mocno zbudowane wina czerwone ze szczepów Monica, Cannonau, Carignano, Bovale czy Giro‘ cieszą się uznaniem i popularnością wśród zwolenników tego gatunku win na całym świecie. Wina te doskonale łączą się z daniami kuchni sardyńskiej. Wbrew pozorom lokalne potrawy to nie tylko owoce morza i ryby, ale przede wszystkim mięso - jagnięcina, koźlina i wieprzowina. Nie brakuje także serów, wśród których doskonałe pecorino, ser owczy.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Maimone - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Cannonau di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Jest to najbardziej znane i najważniejsze czerwone wino wyspy. Wzmianki o Cannonau sięgają trzynastego wieku i prawdopodobnie wywodzi się ono z hiszpańskiego Alicante, sprowadzonego na wyspę przez władców hiszpańskich. Jest to wino mocno zbudowane, o głębokim i nasyconym kolorze oraz bogatym bukiecie zapachowym. Przez 8 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięsnych sosów makaronowych, pieczeni mięsnych i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Maimone - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Maimone
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Cannonau di Sardegna
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Corash Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Cannonau di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Wielki potencjał Cannonau najlepiej uwydatnia Riserva z rocznika 2011. Przez ponad 12 miesięcy starzona w małych beczkach z dębu francuskiego zachwyca głębią koloru i bogatą, aksamitna strukturą. Doskonale uzupełnia aromatyczne potrawy na bazie mięs i dziczyzny.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do pieczeni mięsnych, do królika z orzechami, do jagnięciny , do prosiaka z rusztu, dzika na winie, do sera pecorino sardo.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Corash Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Corash Riserva
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Cannonau di Sardegna
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Montiprama - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Nieddera
    4. Apelacja:
      IGT Valle del Tirso
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Nieddera. Niezwykle oryginalne wino, pochodzące z antycznego szczepu i ze strefy o nazwie Valle del Tirso - dolina rzeki Tirso. W dialekcie sardyńskim nieddu oznacza czarny, podobnie jak kolor wina Nieddera. Jego bogata struktura to nie tylko potencjał owocu ale także efekt specjalnej winifikacji. Młode wino po kilku miesiącach od zbiorów zostaje przelane do dużych beczek z dębu francuskiego typu tonneau i do małych barrique, w których leżakuje w stałej temperaturze przez 10 miesięcy. Bogate i konsystentne z ładną nutą aromatyczną.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty czerwonych owoców, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięsnych sosów makaronowym i pieczeni mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montiprama - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montiprama
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Nieddera
    IGT Valle del Tirso - 2010 - 0.75 l
  • Don Efisio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Monica di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC Superiore
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Monica di Sardegna. Szczep o jakże wdzięcznej nazwie należy do najstarszych gatunków uprawianych na wyspie. Występuje na większości terytorium, najbardziej sprzyjające jej tereny to te położone wzdłuż wybrzeży wyspy. Monica daje wino o bogatej nucie aromatycznej, umiarkowanej kwasowości i dobrej strukturze. Wersja Superiore, z wyższą zawartością alkoholu, uwydatnia wszystkie zalety tego gatunku. Wino nieleżakowane w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, winny, nuty czerwonych dojrzałych czerwonych owoców.
    Smak: pełny, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie pieczeni wieprzowych, pieczonego kurczaka.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Don Efisio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Don Efisio
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Monica di Sardegna
    DOC Superiore - 2012 - 0.75 l
  • Benas - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino. Gatunek lubiący morski klimat znalazł na wyspie doskonale warunki rozwoju. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Zatoki Oristano. Tutejsze Vermentino jest winem o dobrej strukturze z delikatną nutą zapachową.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, nuty cytrusów i białych kwiatów.
    Smak: świeży, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do spaghetti z owocami morza, do krewetek i skorupiaków, do risotto ze szparagami, do dań na bazie ryb.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Benas - Wino włoskie białe wytrawne
    Benas
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino (100%)
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • Terresinis - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vernaccia (85%), Vermentino (15%)
    4. Apelacja:
      IGT Valle Del Tirso
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów sardyńskich Vernacci i Vermentino. Niezwykle eleganckie i oryginalne wino, poddane fermentacji w małych beczkach z dębu francuskiego. Pochodzi ze strefy Valle del Tirso - dolina rzeki Tirso, w północno zachodniej części wyspy. Ładnie zbudowane, aromatyczne i bogate wino, które z pewnością zadowoli zwolenników win białych.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: aromatyczny, nuty dojrzałego ananasa i melona, delikatna nuta wanilii.
    Smak: pełny, miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb i owoców morza, do białych mięs w sosach.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Terresinis - Wino włoskie białe wytrawne
    Terresinis
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vernaccia (85%), Vermentino (15%)
    IGT Valle Del Tirso - 2013 - 0.75 l
  • Seu Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Nieddera (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Valle del Tirso
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Nieddera. Różowa wersja Nieddery jest winem niezwykle świeżym, o ładnie zaznaczonej nucie owocowej. Pochodzi z dolnej strefy doliny rzeki Tirso. Jest to jedno z ciekawszych win różowych w naszej kolekcji.

    Kolor: różowy.
    Zapach: aromatyczny, nuty dojrzałej czereśni i maliny.
    Smak: pełny, świeży, rześki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, przystawek, do potraw na bazie owoców morza, ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Seu Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne
    Seu Rosato
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Nieddera (100%)
    IGT Valle del Tirso - 2015 - 0.75 l
  • Sinis Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Cannonau (50%), Monica (25%), Nieddera (25%)
    4. Apelacja:
      Wino stołowe
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia autochtonicznych szczepów sardyńskich Cannonau, Moniki i Nieddery. Proste wino do picia na co dzień do posiłku, pełne ciepła słonecznej Sardynii.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: owocowy, świeży.
    Smak: pełny, świeży, rześki.
    Łączenie z potrawami: polecane do potraw na bazie mięs, sosów mięsnych i średnio sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Sinis Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sinis Rosso
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Cannonau (50%), Monica (25%), Nieddera (25%)
    Wino stołowe - ---- - 0.75 l
  • Sinis Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino (50%), Vernaccia (50%)
    4. Apelacja:
      Wino stołowe
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe uzyskane z połączenia autochtonicznych szczepów sardyńskich Vermentino i Vernacci. Pochodzi ze strefy w dolinie rzeki Tirso, jest winem niezwykle rześkim i przyjemnym do picia.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: delikatny, owocowy, nuty jabłka.
    Smak: świeży, rześki.
    Łączenie z potrawami: polecane do potraw na bazie owoców morza, skorupiaków, ryb i białych delikatnych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Sinis Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    Sinis Bianco
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino (50%), Vernaccia (50%)
    Wino stołowe - ---- - 0.75 l
  • Juighissa - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vernaccia di Oristano (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Superiore
    5. Rocznik:
      2006
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe słodkie uzyskane z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vernaccia. Jest to wino niezwykłe, porównywane przez niektórych do hiszpańskiego Sherry. Specjalna metoda winifikacji została opracowana wiele wieków temu i ciągle kontynuuje się ją właśnie w okolicach Oristano. Mocno dojrzałe grona Vernacci zostają starannie przerobione na wino i poddane długiemu procesowi leżakowania. Juighissa szczególnie dobrze smakuje do medytacji, po posiłku.

    Kolor: żółty bursztynowy, połyskliwy.
    Zapach: aromatyczny, nuty suszonych owoców, miodu, migdałów.
    Smak: aksamitny, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów i ciast z dodatkiem migdałów. Eleganckie wino do medytacji po posiłku.
    Temperatura serwowania: 15°/17°C.
    Zawartość alkoholu: 16%.

  • Juighissa - Wino włoskie białe słodkie
    Juighissa
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vernaccia di Oristano (100%)
    DOC Superiore - 2006 - 0.75 l