- Producent:Cantina del Rimedio
- Region:Sardynia
- Szczep:Vermentino (100%)
- Apelacja:DOC
- Rocznik:2024
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino. Gatunek lubiący morski klimat znalazł na wyspie doskonale warunki rozwoju. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Zatoki Oristano. Nazwa "Benas" w dialekcie sardyńskim znaczy żyły, w odniesieniu do wina to bardziej wskazanie na podziemne źródła, z których wytryska krystalicznie czysta woda. Tutejsze Vermentino jest winem o przepięknym połyskliwym kolorze, dobrej strukturze z delikatną nutą zapachową.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: delikatny, nuty cytrusów i białych kwiatów.
Smak: świeży, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
Łączenie z potrawami: doskonałe do spaghetti z owocami morza, do krewetek i skorupiaków, do risotto ze szparagami, do dań na bazie ryb.
Temperatura serwowania: 8°/10°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.









Sardynia (Sardegna) - wyspa położona na Morzu Śródziemnym o powierzchni 24 090 km2. Połowa terytorium wyspy to pasma gór, rozciągających się po stronie zachodniej, na wschodzie większość to tereny pagórkowate. Winorośl na Sardynii uprawia się głównie na wybrzeżach, na terenach pagórkowatych i płaskowyżach. Podobnie jak i w innych regionach Włoch, tradycja upraw sięga czasów starożytnych. Przekazy pisemne o winach z wyspy pochodzą ze średniowiecza, natomiast rozwój sektora winiarskiego nastąpił w wieku dziewiętnastym, w czasach panowania tutaj piemontczyków. Wtedy to nawiązano kontakty handlowe z Francją i Austrią. Poprzez port w Marsylii eksportowano głównie wina białe. Obecny potencjał enologiczny Sardynii to ponad osiemset tysięcy hektolitrów rocznie, istnieje jedna apelacja DOCG i siedemnaście apelacji DOC. W prowincjach Sassari, Nuoro, Oristano i Cagliari powstają wina w większości z gatunków autochtonicznych. Najsłynniejsze wino Sardynii to białe Vermentino di Gallura, zupełnie inne niż Vermentino z Toskanii czy Ligurii, cechujące się niezwykłą finezją i elegancją. Vernaccia di Oristano to także biały szczep, z którego uzyskuje się wino porównywalne do portugalskiego sherry. Mocno zbudowane wina czerwone ze szczepów Monica, Cannonau, Carignano, Bovale czy Giro‘ cieszą się uznaniem i popularnością wśród zwolenników tego gatunku win na całym świecie. Wina te doskonale łączą się z daniami kuchni sardyńskiej. Wbrew pozorom lokalne potrawy to nie tylko owoce morza i ryby, ale przede wszystkim mięso - jagnięcina, koźlina i wieprzowina. Nie brakuje także serów, wśród których doskonałe pecorino, ser owczy. 

















