Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Azienda Agricola La Torre - gospodarstwo rolne La Torre znajduje się w pobliżu miejscowości Sant‘Angelo in Colle, na południe od Montalcino. Każdy , kto lubi włoskie wina, a szczególnie toskańskie , kojarzy tę nazwę z winem Brunello, bo wywodzi się ono właśnie z Montalcino.

Właścicielem prawie sześciohektarowej winnicy jest Luigi Anania, z wykształcenia enolog a z zamiłowania pisarz. Jest autorem kilku książek, opowiadających o niezwykłości wina oraz o jego osobistej pasji związanej z winem.

Pierwszy rocznik szlachetnego Brunello , uzyskanego z winnicy La Torre to 1982, wprowadzony do sprzedaży w roku 1987, jedenaście lat od zakupu gospodarstwa.

Wina autorstwa Luigiego to Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino, Ampelio, Rosso Toscano a w najlepszych latach Brunello Riserva.

Filozofią tego małego producenta jest tradycyjna metoda wytwarzania wina, oparta na wydobywaniu co najlepsze z autochtonicznego szczepu Sangiovese Grosso.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese Grosso (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese Grosso. Jest to odmiana Sangiovese specyficzna dla produkcji win ze strefy Montalcino, Rosso i Brunello. Dzięki usytuowaniu winnic na wysokości 420 metrów wino to charakteryzuje się intensywnym bukietem zapachowym i bardzo dobrą strukturą.Rosso di Montalcino jest podstawową wersją wielkiego wina Toskanii o nazwie Brunello. Czas leżakowania Rosso jest zdecydowanie krótszy. Rosso di Montalcino naszego producenta Luigi Anania poddane jest starzeniu przez 18 miesięcy w dużej beczce dębowej i przez dwa miesiące w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty jagód i tabaki, delikatne pochodne drewna.
    Smak: aksamitny, harmonijny, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, również grillowanych, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Montalcino
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Sangiovese Grosso (100%)
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Brunello di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese Grosso (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese Grosso. Brunello to jedno z najsłynniejszych win Toskanii. Jego receptura została opracowana w XIX wieku i zgodnie z nią wino to musi leżakować przez 4 lata zanim trafi do sprzedaży. Winnice naszego dostawcy La Torre usytuowane są na południowych stokach okolic Montalcino, dobrze nasłonecznionych i o odpowiedniej wentylacji. Wino to spędziło 42 miesiące w beczce dębowej. Brunello jest winem eleganckim i wymagającym, butelkę należy otworzyć przynajmniej na kilka godzin przed podaniem, aby wydobyć z niego całe bogactwo zapachowo-smakowe.

    Kolor: bordowy, z wiekiem przybiera refleksy pomarańczowe.
    Zapach: nuty ściółki leśnej, konfitur z czerwonych owoców, czarnego pieprzu, cynamonu.
    Smak: aksamitny, harmonijny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: do czerwonych mięs, pieczeni mięsnych, dziczyzny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Brunello di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Brunello di Montalcino
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Sangiovese Grosso (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Ampelio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Alicante (40%), Sangiovese (30%), Ciliegiolo (30%)
    4. Apelacja:
      IGT Toscana
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, uzyskane z połączenia trzech szczepów Alicante, Sangiovese i Ciliegolo. Należy do kategorii IGT - Typowe Pochodzenie Geograficzne, natomiast szczepy wchodzące w skład Ampelio są tradycyjnie toskańskie. Nazwa Ampelio pochodzi od greckiego Ampelios czyli winiarz. To interesujące połączenie różnych gatunków winogron zostało poddane starzeniu przez rok w małych beczkach z dębu francuskiego. Ampelio stanowi przykład przyjemnego wina do picia na codzień, które dobrze łączy się z większością potraw.

    Kolor: czerwony rubinowy.

    Zapach: nuty kwiatowo - przyprawowe.

    Smak: delikatny, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: sosy makaronowe, dania na bazie mięs.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Ampelio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ampelio
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Alicante (40%), Sangiovese (30%), Ciliegiolo (30%)
    IGT Toscana - 2013 - 0.75 l