Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Włoskie Stowarzyszenie Somelierów

Associazione Italiana Sommeliers - AIS - Włoskie Stowarzyszenie Somelierów - powstało 7 lipca 1965 we Włoszech. Zatwierdzone rozporządzeniem Prezydenta Republiki w roku 1973 uzyskało status organizacji publicznej typu non profit, będącej jednocześnie założycielem i członkiem Worldwide Sommeliers Association, Międzynarodowego Stowarzyszenia Somelierów.

Flaga Włoskiego Stowarzyszenie Somelierów

AIS to najliczniejsza i najbardziej prestiżowa organizacja w Włoszech skupiająca profesjonalistów i entuzjastów z dziedziny szeroko pojętej kultury wina. Siedziba AIS mieści się w Mediolanie a siedziby regionalne zlokalizowane są w stolicach każdego z 20 regionów Włoch. Jednostki miejscowe tzw. delegazioni organizowane są w wielu miastach poszczególnych regionów. Stowarzyszenie liczy obecnie ponad 35 tysięcy członków.

Działalność Stowarzyszenia Sommelierów Włoskich jest ukierunkowana na upowszechnianie wiedzy o winie w formie kursów oraz polega na aktywnym udziale w sektorze enogastronomicznym, który we Włoszech stanowi jeden z najprężniejszych działów gospodarki. Kursy dydaktyczne cieszące się duża popularnością prowadzone są przez fachowców z dziedziny wina i enologii. Obejmują trzy poziomy: pierwszy dotyczy zasad prowadzenia winnicy, produkcji wina, techniki degustacji i serwowania wina, posługiwania się terminologią AIS do opisu wina. Poziom drugi wprowadza uczestników do włoskiego i światowego wina, prezentowane są wszystkie regiony winiarskie Włoch oraz najważniejsze strefy uprawy winorośli na świecie, doskonalone są także zasady degustacji i opisu wina. Poziom trzeci to tematyka z zakresu łączenia wina z posiłkami, uczestnicy za pomocą wykresów graficznych uczą się zasad właściwego łączenia wina do posiłku. Uczestnik każdego etapu kursu otrzymuje fachową literaturę w postaci ilustrowanych podręczników. Kompletny kurs kończy się dwustopniowym egzaminem pisemnym i ustnym upoważniającym do uzyskania tytułu sommeliera.

Udział AIS w sektorze enogastronomicznym polega na organizowaniu degustacji tematycznych, seminariów na temat wina, wizyt u producentów, redagowaniem przewodników o winach włoskich, współpracą z władzami regionalnymi w inicjatywach promujących ich różnorodność enologiczną. Współpraca ta ma charakter instytucjonalny. W ramach propagowania kultury wina redagowany jest dwumiesięcznik Bibenda. Somelierzy AIS są obecni na corocznych targach wina Vinitaly w Weronie gdzie oprócz reprezentowania własnego Stowarzyszenia uczestniczą w organizowaniu tej największej imprezy winiarskiej we Włoszech i Europie.

Władze Stowarzyszenia:

- Zgromadzenie reprezentowane przez członków AIS powołujące Prezesa i Sekretarza

- Rada Krajowa reprezentowana przez Prezesów Regionalnych i 12 członków Komisji Krajowej

Obecnym Prezesem Krajowym Associazione Italiana Sommeliers jest Antonello Maietta.