Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Czym jest Terroir
czyli skąd się biorą dobre wina

Terroir z fr. to zespół czynników wpływających na uprawę winnicy, związanych z terytorium i klimatem, ale także z działalnością człowieka.
Można dokonać następującego podziału tych czynników:

- odpowiedni dobór gatunku winorośli
- teren: nasłonecznienie, ukształtowanie terenu, rodzaj gleby, podział na strefy
- klimat: wiatr, wilgotność, temperatura
- działalność ludzka : przycinanie drzewek, nawożenie, system uprawy


Według teorii naukowej, tereny pagórkowate i górzyste rodzą lepsze winogrona niż te, pochodzące z nizin. W ciągu roku winnica potrzebuje ok. 20000 lux światła a średnia temperatura roczna nie powinna być niższa niż 10°C, gdzie średnia lata kształtuje się wokół 20°C a zimy -1°C. Na jakość wina ma wpływ także podłoże, na którym rośnie winorośl. Bez wchodzenia w zawiłości geologiczne poszczególnych terenów, w uproszczeniu można powiedzieć, że:

- podłoże piaszczyste daje wina o słabej barwie i ekstrakcie, delikatne i lekkie
- podłoże wapienne daje wina bogate w alkohol i aromaty
- podłoże kamieniste daje wina o dużej zawartości alkoholu i o wysokiej jakości
- podłoże gliniaste daje wina długowieczne, o bogatym ekstrakcie i kwasowości