Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Aldo Rainoldi Srl - rodzinny producent win z Lombardii, z regionu o nazwie Valtellina. Siedziba firmy znajduje się w miejscowości Chiuro, w sercu malowniczej i górzystej krainy.

Valtellina to także nazwa win, widniejąca na etykietach producenta.

Założycielem firmy był Aldo Rainoldi, dziadek młodego enologa Aldo zarządzającego dziś firmą, który to w roku 1925 postanowił zając się uprawą winorośli.

Doświadczenie, jakie zdobył w kontaktach handlowych z pobliską Szwajcarią, pomogło mu stworzyć solidną i dobrze prosperującą po dziś dzień firmę winiarską. W latach siedemdziesiątych nastąpił jej silny rozwój, a wina rodzące się na tarasowych winnicach Valtelliny zdobyły uznanie wielu odbiorców. Są one owocem przede wszystkim starannej, ciężkiej i mozolnej pracy na winnicy.

Tradycja robienia eleganckich win z jednego szczepu, charakterystycznego dla tego regionu, czyli Nebbiolo (w miejscowym dialekcie Chiavennasca), przekazywana jest tutaj z ojca na syna. Najdoskonalsze wino w ich gamie to Sforzato di Valtellina, mocne, strukturalne, eleganckie i czyste. Mottem firmy jest hasło wino jako kultura .Kultura właścicieli firmy przejawia się dbałością o winnice, jakością win, wyrafinowanymi etykietami oraz gościnnością okazywaną każdemu, kto trafia do tego urokliwego zakątka Valtelliny.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Rosso di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne, czerwone, ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z górzystego regionu Lombardii - Valtelliny, gdzie winorośl rodzi swoje owoce na wysoko pnących się w górę tarasowych poletkach. Jest to jeden z tych regionów Włoch, o których mówi się, że uprawiane tam winorośla to tzw.viticoltura eroica - bohaterska, heroiczna uprawa winnic. Trudne do wyobrażenia skalne zbocza Alp ubrane są w zielone tarasy winne, rodzące dorodne i delikatne grona Nebbiolo, w lokalnym dialekcie zwane "Chiavennasca, co oznacza winogrono nadające się na wino. Wysokość usytuowania tarasów naszego producenta z okolic Sondrio, dochodzi do sześciuset metrów a wszystkie prace na winnicy wykonywane są ręcznie. Jest to podstawowa wersja gatunku Valtelliny czyli Rosso, dobra do każdego posiłku na bazie mięsa.
    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: nuty owocowe, kwiatowe, ściółki leśnej.
    Smak: harmonijny,świeży.
    Łączenie z potrawami:dobre jako aperitif,do przystawek i potraw na bazie mięs.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Rosso di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Valtellina
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOC - 2009 - 0.75 l
  • Crespino Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne, czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja wina z denominacji Valtellina Superiore o nazwie Crespino. Oznacza owoc dzikiej róży, którego czas dojrzewania pokrywa się ze zbiorem winogron Nebbiolo. Wino to przez 15 miesięcy leżakowało w małej beczce z dębu francuskiego a następnie przez kilkanaście miesięcy w butelce.W zależności od jakości rocznika producent decyduje o opracowaniu Crespino, wina o dużej mocy i strukturze.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, przyprawowy, nuty lukrecji, żywicy.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs,dziczyzny, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Crespino Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Crespino Valtellina Superiore
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Prugnolo Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja Valtelliny Superiore o nazwie Prugnolo. Jest to ozdobny krzew o czerwono-fioletowych owocach, rosnący na zboczach winnic usytuowanych na wysokości dochodzącej do 600 m n.p.m. Przez 12 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, użytych poprzednio do starzenia najszlachetniejszego gatunku Valtelliny, zwanego Sfursat i przez kolejnych 9 miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty śliwki, czereśni, orzecha.
    Smak:harmonijny,elegancki .
    Łączenie potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, dziczyzny i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Prugnolo Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Prugnolo Valtellina Superiore
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Inferno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z najmniejszej strefy tej denominacji i najbardziej skalistej , zwanej Inferno, z wł."Piekło". Starzone przez dwa lata w dużych beczkach z dębu słoweńskiego i dalej w butelce. Wino o dobrej strukturze i głębi.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, eteryczny, nuty orzechowe.
    Smak: harmonijny, lekko taniczny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i białych, do serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Valtellina Superiore Inferno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Inferno
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Grumello  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z górzystego regionu Lombardii, Valtelliny, z tarasowych winnic, z podstrefy Grumello. Nazwa wina oraz strefy pochodzi od nazwy znajdującego się tam zamku, wzniesionego w XII wieku.Charakterystyki klimatyczno-glebowe Grumello sprawiają, że wina pochodzące z tamtejszych winnic odznaczają się świeżością i tzw.bevibilita, czyli łatwością picia a raczej przyjemnością z delektowania się tym winem. Jest to bardzo dobry gatunek Valtelliny, z kategorii Superiore czyli o podwższonej zawartości alkoholu. Wino starzone przez prawie dwa lata w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce, odznaczające się głębią i dobrą strukturą.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, z nutami orzechowymi.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: głównie do mięs, czerwonych i białych, do serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 12,5%

  • Valtellina Superiore Grumello  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Grumello
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Sassella  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Kolejne wino z gatunku Valtellina Superiore, pochodzące z podstrefy Sassella, usytuowanej na wysokości od 250 do 550 m n.p.m.Jest to najsłynniejsza strefa spośród czterech należących denominacji Valtellina. Wino o bardzo dobrej strukturze i głębi, starzone przez dwa lata w beczce z dębu słoweńskiego i przez ponad rok w butelce. Świetnie komponuje się z daniami na bazie mięs.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, rodzynkowe.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    .Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %

  • Valtellina Superiore Sassella  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Sassella
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Sassella Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jest to Riserva dla wersji Superiore, uzyskana z najlepszych winnic w podstrefie Sassella, usytuowanych na wysokości około 500 m n.p.m.. Przez dwa lata leżakowało w dużych beczkach z dębu słoweńskiego i przez ponad rok w butelce.Wino o bardzo dużej mocy i strukturze, idealnie łączy się z daniami na bazie pieczeni mięsnych i dziczyzny.
    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, złożony smak, nuty owocowo-rodzynkowe.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.
  • Valtellina Superiore Sassella Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Sassella Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2007 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Inferno Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z szczepu Nebbiolo. Jesto to Riserva wersji Valtellina Superiore, uzyskana z najlepszych winnic w podstrefie Inferno, najbardziej skalistej ze wszystkich należących do denominacji Valtellina Superiore. Przez 15 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego i przez prawie dwa lata w butelce. Wino o dużej strukturze i mocy, idealne do dań na bazie mięs.

    Kolor: czerwony, rubinowy.

    Zapach: delikatny, złożony, nuty owocowe, przyprawowe, prażonego drewna.

    Smak:aksamitny, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C. Podawać w dużych kieliszkach.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Valtellina Superiore Inferno Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Inferno Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG Superiore - 2007 - 0.75 l
  • Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Najdoskonalsze wino pochodzące z Valtelliny, z gatunku Sfursat, z wł. wzmocnione , ponieważ charakteryzuje się wspaniałą głębią i mocą. Cechy te zawdzięcza specjalnej technice podsuszania winogron w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach, gdzie winogrona pozostają aż do grudnia po wendemii.Dzięki temu koncentrują w sobie maksimum cukru i aromatów. To naprawdę doskonałe wino leżakuje prawie dwa lata w dużych beczkach z dębu francuskiego a następnie w butelce. Sfursat jest winem na specjalne okazje, doskonale łączy się z jagnięciną.

    Kolor: bordowy, głęboki.
    Zapach: intensywny, przyprawowy, nuty kawy, kakao, prażonego orzecha, suszonych winogron.
    Smak: ciepły, aksamitny,harmonijny.
    Łączenie potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, dziczyzny,jagnięciny,serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem i serwować w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu:14%

  • Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sfursat di Valtellina
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Fruttaio Ca’ Rizzieri Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jest to gatunek wina Valtellina w wersji Sfursat, pochodzący ze specjalnej selekcji winogron i wytwarzany tylko dla najlepszych roczników. Jest to wino bardzo mocne i eleganckie. Winogrona zostały poddane procesowi podsuszania w specjalnych pomieszczeniach, odpowiednio wentylowanych, tzw.fruttaio. Owe Fruttaio naszego producenta nosi nazwę Ca Rizzieri i znajduje się na wysokości 500 m n.p.m. Dzięki kilku miesiącom suszenia winogron oraz leżakowaniu wina przez 15 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i przez ponad rok w butelce, Sfursat nabiera doskonałej struktury i harmonii.Wino to jest najlepszym gatunkowo produktem naszego dostawcy Aldo Rainoldi. To także efekt pasji i dbałości o jakość wytwarzanych przez niego wspaniałych win z Valtelliny. Fruttatio Ca‘ Rizzieri jest winem na specjalne okazje, również do medytacji po posiłku.

    Kolor: bordowy z odcieniami pomarańczowymi.
    Zapach: intensywny, złożony, przyprawowy,nuty kakao, prażonego orzecha, suszonych winogron.
    Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie potrawami: dania na bazie mięs czerwonych, typu pieczeń wołowa, polędwica wołowa w sosie, dziczyzna, jagnięcina, sery sezonowane.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę otworzyć na godzinę przed podaniem.Serwować w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu:15%.

  • Fruttaio Ca’ Rizzieri Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Fruttaio Ca’ Rizzieri Sfursat di Valtellina
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2007 - 0.75 l