Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Fratelli Bortolin, rodzinna firma zlokalizowna w Santo Stefano di Valdobbiadene, samym sercu strefy produkcji win Prosecco Valdobbiadene i Conegliano. Właściciel Valeriano Bortolin i jego synowie zajmują się wytwarzaneim chyba najsłyniejszych na świecie “bąbelków”.

Historia rodziny sięga roku 1542, kiedy to, zgodnie z zapisami Archiwum Państwa Treviso, winiarz o nazwisku Zan Bortolin, mieszkaniec S.Stefano di Valdobbiadene, uprawia 17 kawałków terenu, produkując 20.5 “conzi” wina (“conzo” odpowiada około 100 litrom).

Pomiędzy pierwszą a drugą wojna światową Valeriano Bortolin (imiennik obecnego właściciela) uczestniczył w pokazach i konkursach winiarskich organizowanych w różnych miastach Włoch, na których zdobywał medale i dyplomy w uznaniu jakości swoich win. Wszystkie te trofea są starannie przechowywane po dziś dzień. Wtedy też wina z etykietą Bortolin  sprzedawały sie głównie lokalnie w pobliskich miastach Treviso, Padwie i Wenecji, rozlewane do dużych szklanych bukłaków ale także do butelek.

Od roku 1950 spadkobiercy Valeriano rozpoczeli modernizację przetwórni tak, aby móc produkować wina musujące metodą Charmat. Zakupiono pierwsze zbiorniki typu autoclave oraz nowoczesne maszyny do butelkowania. Obecnie firma posiada 20 Ha winnic, rozlokowanych w różnych strefach, począwszy od Cartizze aż po Valdobbiadene, w miastach Farra di Soligo i Follina, skończywaszy na S.Pietro di Feletto, blisko Conegliano. Oprócz winnic stanowiących własność rodziny, winogrona skupowane są od zaufanych winogrodników z Valdobbiadene. Ogółem Fratelli Bortolin robią około 300.000 butelek spumante rocznie, głównie Valdobbiadene DOCG (w gatunku Dry, Extra Dry i Brut) oraz Valdobbiadene DOCG Superiore di Cartizze, a także Extra Brut.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera
    4. Apelacja:
      DOCG Valdobbiadene
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Niezwykle łagodne Prosecco w wersji Superiore Dry z zawartością cukru w ilości 25 gr/l. W gamie wytrawnych Prosecco ta wersja wina musującego doskonale może posłużyć jako wyborny dodatek do deserów i ciast. Przyjemna nuta aromatyczna i delikatna, lekko wyczuwalna słodycz sprawi przyjemność wszystkim zwolennikom win półsłodkich.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty jabłka, cytryny, różowego grejpfruta, kwiatu akacji i glicyny.

    Smak: rześki, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do dań na bazie ryb i wędlin, do risotto warzywami i rybami.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Valdobbiadene Prosecco Superiore Dry
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera
    DOCG Valdobbiadene - ---- - 0.75 l
  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Valdobbiadene
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Należy do najpopularniejszego gatunku tego wina, stanowiącego wersję Extra Dry, łagodnie wytrawnego z zawartością cukru  w ilości 13 gr/l. Wersja Superiore wskazuje na specjalną selekcję winogron i wyższą zawartość alkoholu. Klasyczna i malownicza strefa Valdobbiadene z pagórkowatymi winnicami rodzi dorodne owoce Glery, przerabiane starannie na wino, słynne na całym świecie. Jego zaleta to lekkość i świeżość oraz to ,że można je pić praktycznie w połączeniu z każdym daniem. Kieliszek Prosecco gasi pragnienie i pobudza apetyt.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty jabłka, cytryny, różowego grejpfruta, kwiatu akacji i glicyny.

    Smak: rześki, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do dań na bazie ryb i wędlin, do risotto warzywami i rybami.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera (100%)
    DOCG Valdobbiadene - ---- - 0.75 l
  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Jest to Prosecco w wersji Superiore Brut, odrobinę wytrawniejsze od Extra Dry, z zawartością cukru w ilości poniżej 6 gr/l. Długo utrzymujące się bąbelki czyli perlage podkreślają niezwykłą świeżość wina i delikatny owocowy aromat, niezwykle przyjemne wino.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty jabłka, cytryny i różowego grejpfruta, kwiatu akacji i glicyny.

    Smak: rześki, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do dań na bazie ryb i wędlin, do risotto warzywami i rybami, do potraw na bazie białych mięs i skorupiaków.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera (100%)
    DOCG - ---- - 0.75 l
  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Ru Extra Dry   - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Valdobbiadene
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Prosecco w wersji Superiore czyli o podwyższonych walorach jakościowych i gradacji alkoholowej, edycja rocznikowa czyli Millesimato, typologia wina Extra Dry, z zawartością cukru resztkowego na poziomie 18 gr/l. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron rodzących się na jednej winnicy o nazwie „Ru”. Bardzo eleganckie i starannie opracowane wino, niezwykle harmonijne i łagodne.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty owoców cytrusowych, cytryny i cedru, kwiatu akacji i glicyny.

    Smak: rześki, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza, również ryb surowych, ostryg, krabów, do lekkich dań na bazie białych mięs.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Ru Extra Dry   - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Ru Extra Dry
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera (100%)
    DOCG Valdobbiadene - ---- - 0.75 l
  • Cartizze Dry Prosecco Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Valdobbiadene
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Apelacja Conegliano-Valdobbiadene to ogółem 5.000 ha z czego jedynie 106 ha należy do podstrefy Cartizze. Unikalny mikroklimat oraz morenowo-gliniaste podłoże z warstwami piaskowca sprawiły, że Prosecco z tej „superstrefy” jest niepowtarzalne - łagodne, aromatyczne i wykwintne. Aby zachować jego cały potencjał aromatyczno-smakowy opracowuje się go w kategorii Dry, gdzie zawartość cukru wynosi do 22 gr./l. 

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty owoców jabłka, cytryny, różowego grejpfruta, kwiatu akacji, glicyny, róży.

    Smak: świeży, harmonijny, łagodny, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do deserów, do ciast owocowych.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Cartizze Dry Prosecco Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Cartizze Dry Prosecco Superiore
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera (100%)
    DOCG Valdobbiadene - ---- - 0.75 l