- Producent:Azienda Agricola Luigi Giordano
 - Region:Piemont
 - Szczep:Nebbiolo (100%)
 - Apelacja:DOCG
 - Rocznik:2012
 - Pojemność:0.75 l
 
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Jest to uszlachetniona wersja Barbaresco z winnicy Montestefano, ponieważ riservę robi się tylko dla najlepszych roczników. Z pewnością rok 2006 zalicza sie do nich, dla Piemontu został zakwalifikowany jako elegancki, stad też wybór producenta, aby zrobić wino o podwyższonych walorach smakowych i o mocnej strukturze. Barbaresco Montestefano Riserva przez 36 miesięcy leżakowało w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce. Jest to bardzo wytworne wino, na specjalne okazje i do dań o bogatej strukturze na bazie mięs.
Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
Zawartość alkoholu: 13,5%.









Luigi Giordano - rodzinny producent, który od lat trzydziestych zeszłego stulecia zajmuje się uprawą winorośli w Barbaresco.Luigi wraz z żoną Alessandrą i dwiema córkami Laurą i Sylwią jest autorem nie tylko wspaniałych Barbaresco ale także barbery i dolcetta.Siedem hektarów winnic znajduje się w okolicach tego urokliwego miasteczka w podstrefach Asili, Cavana i Montestefano.Uczciwość i pracowitość członków rodziny sprawia, że ich wina są najlepszym przykładem piemonckiej tradycji winiarskiej.Są to wina autentyczne, zachowujące swoją świeżość i prostotę. Bardzo cieszy nas fakt,że wnuk Luigiego, młody Matteo, absolwent szkoły enologicznej w Albie, z entuzjazmem wchodzi w sztukę prowadzenia winnicy i robienia wina. 










