Abruzja (Abruzzo) - region o powierzchni 10 795 km2, z masywem Apenin i linią brzegową biegnąca wzdłuż Morza Adriatyckiego. Ponad połowę terytorium stanowią góry, niecałe 40% to tereny pagórkowate. Jedną z największych atrakcji regionu jest Gran Sasso, część Apenin z malowniczymi grotami wyżłobionymi w skałach, wchodzącymi w skład ogromnego parku krajobrazowego, trzeciego pod względem wielkości w całych Włoszech.
Winorośl w Abruzzo królowała w czasach Cesarstwa Rzymskiego, z biegiem wieków miała swoje lepsze i gorsze momenty aż po dzień dzisiejszy, kiedy to wina z Abruzzo należą do popularnych i lubianych na całym świecie. Najsłynniejszym winem tego regionu jest autochtoniczne Montepulciano, czerwone wino ze szczepu o tej samej nazwie, ciemnorubinowe, ciepłe i umiarkowanie taniczne. Drugim pod względem upraw jest biały gatunek Trebbiano d’Abruzzo, równie popularne to Passerina, Pecorino, Malvasia oraz różowe Cerasuolo, odmiana Montepulciano.
Od roku 2003 apelacja Montepulciano di Abruzzo Colline Teramane uzyskała kwalifikację DOCG, istnieje także osiem apelacji DOC, wśród których Controguerra, czerwone wina z Montepulciano z dodatkiem Cabernet Sauvignon, bardzo dobre i mocno zbudowane.
Winnice rozciągają się na powierzchni 31 tysięcy hektarów, główne prowincje winiarskie to Teramo, Chieti i Pescara. Klimat kontynentalny panuje w strefie górskiej, czyli na większości terytorium, łagodny i ciepły wzdłuż wybrzeża Adriatyku. Takie położenie stwarza doskonałe warunki uprawy winorośli, duża różnica temperatur między dniem a nocą oraz odpowiednia wentylacja gwarantują jakość owocu winogron. Abruzzo to także doskonałe olio extravergine di oliva oraz plantacje szafranu, klasyfikowane jako produkty z gwarantowaną nazwa pochodzenia – DOP. Ciekawostkę stanowi czerwony czosnek – aglio rosso – jedyny we Włoszech, zawdzięczający swoją nazwę i kolor olejkom eterycznym, mającym właściwości zdrowotne.
Kiedyś mówiło się o Abruzzo jako o dużym zbiorniku moszczu i wina
, dzisiaj że jest to duża cantina
, czyli miejsce gdzie wytwarza się wina jakościowe. Zarówno rodzinne firmy winiarskie jak i spółdzielnie rolnicze wypracowali sobie w ostatnich latach ten poziom, wykorzystując umiejętnie bogactwo enologiczne pięknie położonego i słonecznego kawałka południowych Włoch.