Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Toskania – słynny region winiarski Włoch o powierzchni 22.993 km2, położony w środkowo – zachodniej części kraju. Ukształtowanie terenu to w 66,5% tereny pagórkowate , 25,1% górzyste i pozostałe 8,4%to płaskowyż. Winnice rozpościerają się na łagodnych wzgórzach na przemian z gajami oliwnymi.

Charakterystyce tego przepięknego krajobrazu nadają strzeliste cyprysy rosnące wzdłuż wąskich ścieżek przecinających wzgórza. Łagodny klimat i odpowiednie warunki glebowe od zawsze sprzyjały winnicom.Winorośl królowała w Toskanii jeszcze przed czasami Etrusków w VII w p.n.e. Przez kolejne wieki kontynuowano wytwarzanie wina, które eksportowano do krajów śródziemnomorskich. Średniowiecze to okres rozkwitu win toskańskich dzięki zaangażowaniu niektórych rodów szlacheckich, których nazwiska do dziś widnieją na etykietach najlepszych win: Ricasoli, Frescobaldi, Antinori. Wraz z rozwojem piśmiennictwa przybywa dokumentów , w których opisywano wielkie wina tego regionu : wina z Montepulciano, wina ze szczepu Trebbiano, Malvasii, Aleatico i oczywiście najważniejszego wśród nich , czyli Sangiovese.

To właśnie z tego winogrona wytwarza się słynne wino Chianti oraz szlachetne Brunello di Montalcino czy też Vino Nobile di Montepulciano. Sa to różne klony tego samego szczepu, które różnią się między sobą także nazwą, bowiem w Chianti znajdujemy Sangiovese, w Brunello Sangiovese Grosso a w winie Nobile Prugnolo Gentile. W 1716 r Wielki Książę Toskanii Cosimo III de Medici wprowadza dekret ustanawiający obszary, granice i zasady produkcji win Chianti, Pomino, Carmignano i Valdarno Sopra, co de facto było zaczątkiem dzisiejszej klasyfikacji DOC.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Chianti Colli Fiorentini - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (80%), Canaiolo (10%), Colorino (5%), Merlot (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Canaiolo, Colorino i Merlot. Niezwykle przyjemnie chrupkie i owocowe Chianti z podstrefy Colli Fiorentini. Pochodzi z winnic usytuowanych na południowo wschodnich pagórkach miasteczka Scandicci, na wysokości 180 m. Zbiór winogron odbywa się ręcznie, 30% wina leżakuje w beczkach drewnianych o pojemności 2500 litrów, pozostałe 70% w zbiornikach cementowych. Partie wina są ze sobą łączone przed butelkowaniem, po czym następuje jego odpoczynek w butelce przynajmniej przez dwa miesiące. Pochodzi z upraw biologicznych, Chianti wyróżniane i nagradzane przez włoskie wydawnictwa winiarskie, jak Vini di Veronelli i DuemilaVini. Zdobywca Oskara BerebeneNapić się dobrze na rok 2016.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, intensywny.

    Zapach: złożony, długo utrzymujący się, nuty czereśni i fiołka.

    Smak: miękki, świeży, przyjemnie taniczny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do toskańskich wędlin, do crostini z pasztetem, do sosów ragu, amatriciana,carbonara, do białych pieczonych mięs lub wołowego roast-beefu.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Chianti Colli Fiorentini - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Chianti Colli Fiorentini
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (80%), Canaiolo (10%), Colorino (5%), Merlot (5%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Chianti Classico Vigna Casi Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Merlot
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Sangiovese z dodatkiem Merlot. Nazwa Vigna Casi nawiązuje do winnicy, z wł. vigna, usytuowanej na wzgórzach dochodzących do 450 m. Typologia Riserva oznacza wydłużony czas leżakowania wina, który stosuje się tylko dla najlepszych roczników. Rok 2005 należał do udanych dla Toskanii, stad też decyzja producenta o opracowaniu Riservy. W proporcjach 50/50 przez 18 miesięcy leżakowało w beczkach z dębu słoweńskiego i przez 12 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego (225 hl - barriques), po czym przez kolejny rok odpoczywało w butelce.Tak staranny proces starzenia wina sprawił,że powstało naprawdę doskonałe i wykwintne wino.

    Kolor: intensywnie czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy i kwiatowy, nuty hiacyntu, czereśni, lukrecji, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty wanilii, skóry, tytoniu, przypraw, delikatnych tanin.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs ,także grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18/20ºC.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Vigna Casi Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Vigna Casi Riserva
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese, Merlot
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Chianti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Colorino (10%), Merlot (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Colorino i Merlota. Niezwykle przyjemne do picia Chianti w typowo toskańskim wydaniu. Niestarzone w drewnie, pachnie dojrzałymi poziomkami i malinami, w smaku delikatnie taniczne i lekkie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do większości potraw dla zwolenników win czerwonych, ze szczególnym wskazaniem na dania z dodatkiem sosów pomidorowych.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty dojrzałej poziomki i maliny.
    Smak: łagodnie taniczny, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, potraw z dodatkiem pomidorów i sosów pomidorowych.
    Temperatura serwowania: 15°/17°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chianti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese (90%), Colorino (10%), Merlot (5%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • I Casali Chianti Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese(90%), Canaiolo(5%), Merlot(5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Canaiolo i Merlot. I Casali to nazwa winnicy, z której pochodzą winogrona składające się na to wino. Bardzo dobre jakościowo klasyczne Chianti, zachowujące wszystkie cechy tegoż gatunku- świeżość, pełnię owocu, przyjemną taniczność. Ręcznie zebrane winogrona powoli i starannie zostały przerobione na wino, które potem przez 12 miesięcy leżakuje w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów. Nasz producent świadomie nie stosuje małych barrique aby nie przytłumić posmakami drewna potencjału pięknie czereśniowo-fiołkowego Sangiovese. Pije się je z wielką przyjemnością i łatwością.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty owocowo-kwiatowe.

    Smak: ciepły, miękki, świeży, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steka po florencku, do pieczeni mięsnych.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • I Casali Chianti Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    I Casali Chianti Classico
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese(90%), Canaiolo(5%), Merlot(5%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Brunello di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese Grosso (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese Grosso. Brunello to jedno z najsłynniejszych win Toskanii. Jego receptura została opracowana w XIX wieku i zgodnie z nią wino to musi leżakować przez 4 lata zanim trafi do sprzedaży. Winnice naszego dostawcy La Torre usytuowane są na południowych stokach okolic Montalcino, dobrze nasłonecznionych i o odpowiedniej wentylacji. Wino to spędziło 42 miesiące w beczce dębowej. Brunello jest winem eleganckim i wymagającym, butelkę należy otworzyć przynajmniej na kilka godzin przed podaniem, aby wydobyć z niego całe bogactwo zapachowo-smakowe.

    Kolor: bordowy, z wiekiem przybiera refleksy pomarańczowe.
    Zapach: nuty ściółki leśnej, konfitur z czerwonych owoców, czarnego pieprzu, cynamonu.
    Smak: aksamitny, harmonijny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: do czerwonych mięs, pieczeni mięsnych, dziczyzny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Brunello di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Brunello di Montalcino
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Sangiovese Grosso (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Carato Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2006
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu Vernaccia di San Gimignano. Carato to rodzaj niewielkiej beczki drewnianej, w której leżakuje to niezwykłe białe wino. Naturalny sok winogronowy po 12 miesiącach odpoczynku w drewnie przenika jego nutami zapachowymi, utrzymując jednocześnie zapach i smak bardzo dojrzałych winogron. Wino o doskonałej budowie, równie dobrze smakuje jako wino do medytacji, po obfitym posiłku.
    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty cytrusowe, miodowe.
    Smak: aksamitny, miękki, elegancki.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do sezonowanych serów, wyszukanych potraw, także do delektowania się po posiłku.
    Temperatura serwowania: nie należy schładzać, podawać w temperaturze 14C
    Zawartość alkoholu: 14%.
  • Carato Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Carato Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2006 - 0.75 l
  • Vino Nobile di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile. Jest to odmiana Sangiovese specyficzna dla produkcji wina Nobile. Nazwa nobile z wł. szlachetne nawiązuje do faktu, iż wino to w przeszłości było podawane jedynie na arystokratycznych stołach. Produkowane jest w okolicy przepięknie położonej miejscowości Montepulciano, wokół której winnice usytuowane są na wzgórzach sięgających od 250 do 500 m n.p.m.W roku 1648 włoski pisarz Francesco Redi pisał, że Montepulciano d‘ogni vino e‘ re‘ - Montepulciano jest królem wszystkich win. Vino Nobile naszego producenta Lombardo przez prawie dwa lata leżakowało w dużej beczce z dębu słoweńskiego i francuskiego.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami bordowymi.
    Zapach: nuty kwiatowe, fiołkowe i owocowe, wiśniowe, lekko przyprawowe,delikatnego drewna.
    Smak: ciepły, aksamitny, elegancki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Vino Nobile di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Nobile di Montepulciano
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Il Templare - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (70%), Trebbiano gentile (20%), Malvasia Bianca (10%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów toskańskich Vernacci, Trebbiano i Malvasii. Nazwa Il Templare oznacza Templariusza, gdyż jak głosi legenda zakonnicy ci bardzo chętnie sięgali po Vernaccię. Ciekawe połączenie trzech toskańskich szczepów oraz leżakowanie wina przez 12 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego daje w efekcie typowe wino dla regionu, bardzo przyjemne w smaku i zapachu, do picia na co dzień.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
    Zapach: złożony, bogaty.
    Smak: przyprawowy, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do owoców morza, do tuńczyka oraz innych ryb morskich, także do grzybów.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Il Templare - Wino włoskie białe wytrawne
    Il Templare
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (70%), Trebbiano gentile (20%), Malvasia Bianca (10%)
    IGT - 2009 - 0.75 l
  • Tenuta La Gabbiola Chianti Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (95%), Syrah (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Syrah. Tenuta La Gabbiola to nazwa winnicy prowadzonej według zasad upraw biologicznych, z minimalnym wykorzystaniem środków chemicznych. Tereny natury gliniasto – grubo piaszczystej rodzą dorodne grona Sangiovese i Syrah, o dużym potencjale aromatycznym. Wendemia odbywa się ręcznie, po kilkunastu dniach fermentacji młode wino przechodzi do beczek dębowych o pojemności 2500 litrów, w których pozostaje przez ponad rok. Dzięki temu uwalnia się całe bogactwo aromatyczno-smakowe doskonałego Chianti Classico, które zachowuje harmonię pomiędzy delikatnymi niuansami drewna a świeżym owocem. Bardzo dobre.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty owocowo-kwiatowo z akcentami czarnego pieprzu.

    Smak: ciepły, miękki, świeży, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steka po florencku, do pieczeni mięsnych.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Tenuta La Gabbiola Chianti Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Tenuta La Gabbiola Chianti Classico
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (95%), Syrah (5%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Chianti Rufina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Colorino (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino. Chianti pochodzące z podstrefy Rufina, zlokalizowanej w pobliżu Florencji. Stanowi ona 5% całego obszaru apelacji Chianti, natomiast wina pochodzące z tych okolic to klasyka słynnego i rozpoznawalnego na całym świecie gatunku. Piękny rubinowy kolor i wyrazisty smak zachęcają do delektowania się tym winem. Owocowe nuty czereśni i jeżyny harmonijnie współgrają z aksamitem  i głębią struktury. Proces winifikacji odbywał się w zbiornikach stalowych, ale część wina została poddana fermentacji w beczkach dębowych. Dlatego Rufina zachowuje bogactwo aromatu i smaku nieprzytłoczonego drewnem czy nutami waniliowymi.Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla oraz do mięsnych sosów makaronowych.

    Kolor: czerwony, rubinowy  intensywny.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty czereśni i jeżyny.
    Smak: wytrawny, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, potraw z dodatkiem pomidorów i sosów pomidorowych.
    Temperatura serwowania: 15°/17°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Chianti Rufina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Rufina
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese (90%), Colorino (10%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l