Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Toskania – słynny region winiarski Włoch o powierzchni 22.993 km2, położony w środkowo – zachodniej części kraju. Ukształtowanie terenu to w 66,5% tereny pagórkowate , 25,1% górzyste i pozostałe 8,4%to płaskowyż. Winnice rozpościerają się na łagodnych wzgórzach na przemian z gajami oliwnymi.

Charakterystyce tego przepięknego krajobrazu nadają strzeliste cyprysy rosnące wzdłuż wąskich ścieżek przecinających wzgórza. Łagodny klimat i odpowiednie warunki glebowe od zawsze sprzyjały winnicom.Winorośl królowała w Toskanii jeszcze przed czasami Etrusków w VII w p.n.e. Przez kolejne wieki kontynuowano wytwarzanie wina, które eksportowano do krajów śródziemnomorskich. Średniowiecze to okres rozkwitu win toskańskich dzięki zaangażowaniu niektórych rodów szlacheckich, których nazwiska do dziś widnieją na etykietach najlepszych win: Ricasoli, Frescobaldi, Antinori. Wraz z rozwojem piśmiennictwa przybywa dokumentów , w których opisywano wielkie wina tego regionu : wina z Montepulciano, wina ze szczepu Trebbiano, Malvasii, Aleatico i oczywiście najważniejszego wśród nich , czyli Sangiovese.

To właśnie z tego winogrona wytwarza się słynne wino Chianti oraz szlachetne Brunello di Montalcino czy też Vino Nobile di Montepulciano. Sa to różne klony tego samego szczepu, które różnią się między sobą także nazwą, bowiem w Chianti znajdujemy Sangiovese, w Brunello Sangiovese Grosso a w winie Nobile Prugnolo Gentile. W 1716 r Wielki Książę Toskanii Cosimo III de Medici wprowadza dekret ustanawiający obszary, granice i zasady produkcji win Chianti, Pomino, Carmignano i Valdarno Sopra, co de facto było zaczątkiem dzisiejszej klasyfikacji DOC.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Chianti Classico Fonterutoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Marchesi Mazzei
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      90% Sangiovese, 5% Malvasia Nera, 5% Colorino
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2022
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z autochtonicznych szczepów Sangiovese z dodatkiem czarnej Malwazji i Colorino. Kolejny przykład elegancji i finezji win Marchesi Mazzei a jednocześnie „best seller” jeśli chodzi o odbiór konsumentów. Pochodzi z historycznych winnic rodziny wokół Zamku Fonterutoli. Jest to precyzyjny efekt połączenia winogron ze 114 różnych małych parceli, usytuowanych na wysokości od 220 do 570 m n.p.m., cechujących się jedyną w sobie różnorodnością pedoklimatyczną ( podłoże i klimat). Przez 12 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego oraz większych typu tonneaux, z czego 40% są to beczki nowe.


    Godny polecenia klasyk wysoko notowany w światowych rankingach win.

    Kolor: czerwony rubinowy.

    Zapach: elegancki, nuty czereśni, owoców leśnych, przypraw.

    Smak: intensywny, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wołowiny, do potraw na bazie mięs, grillowanych i pieczonych.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Fonterutoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Fonterutoli
    Marchesi Mazzei - Toskania
    90% Sangiovese, 5% Malvasia Nera, 5% Colorino
    DOCG - 2022 - 0.75 l
  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese Grosso (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese Grosso. Jest to odmiana Sangiovese specyficzna dla produkcji win ze strefy Montalcino, Rosso i Brunello. Dzięki usytuowaniu winnic na wysokości 420 metrów wino to charakteryzuje się intensywnym bukietem zapachowym i bardzo dobrą strukturą.Rosso di Montalcino jest podstawową wersją wielkiego wina Toskanii o nazwie Brunello. Czas leżakowania Rosso jest zdecydowanie krótszy. Rosso di Montalcino naszego producenta Luigi Anania poddane jest starzeniu przez 18 miesięcy w dużej beczce dębowej i przez dwa miesiące w butelce.Pochodzi z upraw biologicznych.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty jagód i tabaki, delikatne pochodne drewna.
    Smak: aksamitny, harmonijny, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, również grillowanych, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Montalcino
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Sangiovese Grosso (100%)
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Chianti Classico Gran Selezione - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Marchesi Mazzei
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      100% Sangiovese
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2021
    6. Pojemność:

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Sangiovese. Gran Selezione to najwyższa półka jakościowa win gatunku Chianti Classico, więcej niż Riserva bo selekcja winogron jest tutaj jeszcze bardziej restrykcyjna. Musza one pochodzić z jednej określonej winnicy, jest to swego rodzaju „Chateau” pośród wszystkich win tego producenta.Esencja winnicy Castello Fonterutoli położonej w Castellina in Chianti. 8 najlepszych klonów szlachetnego szczepu i staranny proces winifikacji połączony z leżakowaniem w dużych beczkach z dębu francuskiego tonneaux przez 18 miesięcy  daje potężnie zbudowane wino, zachwycające finezją i elegancją. Punktacja na poziomie 95/96 w skali Parkera i Sucklinga  stanowi dodatkową rekomendację. 

    Kolor: czerwony rubinowy.

    Zapach: elegancki, owoców leśnych, przypraw, nuty balsamiczne.

    Smak: ogaty, taniczny, świeży.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do steków wołowych , do potraw na bazie mięs, grillowanych i pieczonych.

    Temperatura serwowania: 20°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Chianti Classico Gran Selezione - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Gran Selezione
    Marchesi Mazzei - Toskania
    100% Sangiovese
    DOCG - 2021 -
  • Fiore Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu Vernaccia di San Gimignano. Fiore po włosku oznacza kwiat i nawiązuje do bukietu zapachowo-smakowego tego niezwykłego wina. Vernaccia w tym wydaniu jest naturalnym sokiem wyciśniętym z dojrzałych winogron, który potem leżakuje w zbiornikach stalowych. Kontakt moszczu winnego ze skórkami winogron sprawia, że wino to staje się eleganckie i niezwykle aksamitne.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: nuty kwiatów górskich, migdałów.
    Smak: aksamitny, delikatny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań z dodatkiem białych sosów, ryb typu sola, pstrąg, do białych mięs: kurczak, indyk, cielęcina
    Temperatura serwowania: 12°C i wyżej, nie należy zbytnio schładzać aby nie utracić bogactwa smakowo-aromatycznego wina.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Fiore Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiore Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Rosso di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Merlot (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile z dodatkiem Merlot. Jest to podstawowa wersja szlachetnego wina Nobile, poddana krótszemu, bo półrocznemu leżakowaniu w beczkach z dębu francuskiego. Jest przez to winem delikatnym, ale odznaczającym się dobrą nutą owocową i strukturą.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, dojrzałej śliwki, fiołkowy
    Smak: aksamitny, harmonijny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs czerwonych i pieczeni, mięsnych sosów makaronowych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Rosso di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Montepulciano
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Merlot (20%)
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Vino Rosso Raffaello - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese,Canaiolo
    4. Apelacja:
      Wino stołowe
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. W gamie Dreolino obok win bardzo dobrych jakościowo są także wina stołowe, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu i kolacji. Świeży aromat, delikatna owocowa nuta zapewniają przyjemność delektowania się jedzeniem w towarzystwie wina.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: owocowy, delikatny.
    Smak: świeży, łagodnie wytrawny.
    Łączenie z potrawami: dobre do każdego posiłku.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Vino Rosso Raffaello - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Rosso Raffaello
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese,Canaiolo
    Wino stołowe - 2018 - 0.75 l
  • Nero d’Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Marchesi Mazzei
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      100% Nero d’Avola
    4. Apelacja:
      DOC Noto Rosso
    5. Rocznik:
      2022
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero d’Avola. Kolejne fantastyczne wino z sycylijskiej winnicy toskańskiej rodziny Mazzei, która nie bez powodu zainwestowała w to urokliwe miejsce, historycznie uznawane za klasykę Nero d’Avola. Tradycyjna metoda upraw „ad alberello” – niskie drzewka – i ręczny zbiór winogron gwarantują absolutna jakość wina. Przez 10 miesięcy dojrzewało w małych beczkach z dębu francuskiego, esencjonalne a jednocześnie niezwykle świeże Nero d’Avola.

     

    Kolor: czerwony rubinowy.

    Zapach: intensywny, nuty dojrzałych czereśni, wiśni, delikatny posmak cynamonu.

    Smak: aksamitny, bogaty.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie bakłażanów, mięs z grilla, do steka z tuńczyka.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Nero d’Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero d’Avola
    Marchesi Mazzei - Toskania
    100% Nero d’Avola
    DOC Noto Rosso - 2022 - 0.75 l
  • Chianti Colli Fiorentini - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (80%), Canaiolo (10%), Colorino (5%), Merlot (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Canaiolo, Colorino i Merlot. Niezwykle przyjemnie chrupkie i owocowe Chianti z podstrefy Colli Fiorentini. Pochodzi z winnic usytuowanych na południowo wschodnich pagórkach miasteczka Scandicci, na wysokości 180 m. Zbiór winogron odbywa się ręcznie, 30% wina leżakuje w beczkach drewnianych o pojemności 2500 litrów, pozostałe 70% w zbiornikach cementowych. Partie wina są ze sobą łączone przed butelkowaniem, po czym następuje jego odpoczynek w butelce przynajmniej przez dwa miesiące. Pochodzi z upraw biologicznych, Chianti wyróżniane i nagradzane przez włoskie wydawnictwa winiarskie, jak Vini di Veronelli i DuemilaVini. Zdobywca Oskara BerebeneNapić się dobrze na rok 2016.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, intensywny.

    Zapach: złożony, długo utrzymujący się, nuty czereśni i fiołka.

    Smak: miękki, świeży, przyjemnie taniczny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do toskańskich wędlin, do crostini z pasztetem, do sosów ragu, amatriciana,carbonara, do białych pieczonych mięs lub wołowego roast-beefu.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Chianti Colli Fiorentini - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Chianti Colli Fiorentini
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (80%), Canaiolo (10%), Colorino (5%), Merlot (5%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Chianti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Colorino (10%), Merlot (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2021
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Colorino i Merlota. Niezwykle przyjemne do picia Chianti w typowo toskańskim wydaniu. Niestarzone w drewnie, pachnie dojrzałymi poziomkami i malinami, w smaku delikatnie taniczne i lekkie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do większości potraw dla zwolenników win czerwonych, ze szczególnym wskazaniem na dania z dodatkiem sosów pomidorowych.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty dojrzałej poziomki i maliny.
    Smak: łagodnie taniczny, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, potraw z dodatkiem pomidorów i sosów pomidorowych.
    Temperatura serwowania: 15°/17°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chianti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese (90%), Colorino (10%), Merlot (5%)
    DOCG - 2021 - 0.75 l
  • Belguardo Vermentino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Marchesi Mazzei
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      100% Vermentino
    4. Apelacja:
      DOC Maremma Toscana
    5. Rocznik:
      2024
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu Vermentino. Belguardo to nazwa malowniczej winnicy ulokowanej w strefie Maremma Toscana, na toskańskim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Szczep, który „lubi” morze sprawdza się tutaj bardzo dobrze i daje efekt w postaci wina o dużym potencjale, intensywności i świeżości. 

    Kolor: żółty słomkowy, z refleksami zielonkawymi.

    Zapach: intensywny, nuty owoców egzotycznych, żółtej brzoskwini.

    Smak: wytrawny, mineralny, świeży.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb i owoców morza, również z grilla, do potraw na bazie warzyw, świeżych serów, białych mięs.

    Temperatura serwowania: 10°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Belguardo Vermentino - Wino włoskie białe wytrawne
    Belguardo Vermentino
    Marchesi Mazzei - Toskania
    100% Vermentino
    DOC Maremma Toscana - 2024 - 0.75 l