Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Barbera di Asti  Superiore
    1. Producent:
      Cantine Sant‘Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera w wersji Superiore czyli z wyższą zawartością alkoholu i ze specjalnej selekcji winogron. Barbera z etykietą Cavale‘ robiona jest tylko w dobrych rocznikach, 2011 dla Piemontu został zakwalifikowany jako bardzo dobry. Cavale‘ to dialektalne brzmienie nazwiska rodziny Cavallero, właśnie dlatego wino to jest wyjątkowe bo stanowi jednocześnie wizytówkę firmy a raczej jakości robionych przez nich win. Ręczny zbiór winogron i staranna selekcja owoców z najlepiej usytuowanych winnic oraz długi proces leżakowania w drewnie dają w rezultacie tę rewelacyjną Barberę. 70% wina leżakuje w małych nowych beczkach barriques a 30% w beczkach po drugim i trzecim użyciu. Połyskliwy rubin, niesamowita głębia koloru i aksamit struktury przekonają każdego zwolennika mocnych i eleganckich win z samego serca Monferrato. Wino na szczególne okazje.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami bordowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wanilii i wiśni.
    Smak: ciepły, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do mięs duszonych i z grilla, do pierożków nadziewanych mięsem – agnolotti .
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barbera di Asti  Superiore
    Barbera di Asti  Superiore
    Cantine Sant‘Agata - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Barbera di Asti
    1. Producent:
      Cantine Sant‘Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Pochodzi z samego serca strefy Monferrato, położonej w prowincji Asti. Jest to podstawowa wersja Barbery, nieleżakowana w drewnie. Świeże i przyjemnie owocowe wino, doskonałe do każdego posiłku, głównie na bazie mięs i sosów mięsnych.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: owocowy, świeży, nuty śliwki, wiśni, owoców leśnych.
    Smak: wytrawny, wyrazisty.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs potraw na bazie mięs, do mięsnych sosów makaronowych, do mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Barbera di Asti
    Barbera di Asti
    Cantine Sant‘Agata - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Barbera di Asti Superiore
    1. Producent:
      Cantine Sant‘Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d‘Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera w wersji Superiore czyli z wyższą zawartością alkoholu i ze specjalnej selekcji winogron. Ten najpopularniejszy szczep Piemontu ma oczywiście swoją legendę, która tłumaczy jego nazwę. Otóż w roku 665 król Lombardczyków Grimoald uwolnił miasto Asti z panowania Franków, uznawanych za barbarzyńców. Udało mu się to ponieważ upił ich wojska mocnym lokalnym czerwonym winem, zwanym od tego momentu Barbera, czyli tym, które pili barbarzyńcy. Dla uczczenia zwycięstwa zarządził też, aby Barbera stała się nieodzownym dodatkiem na biesiadnych królewskich stołach. Od tamtych czasów minęło wiele wieków, ale wino to ciągle zachwyca swoją mocą i zdecydowanym charakterem, czego najlepszym przykładem jest Altea. 80% wina przez prawie rok leżakuje w dużych beczkach z dębu francuskiego tonneaux o pojemności 700 litrów a reszta w małych barriques. Następnie partie wina są ze sobą łączone i butelkowane. Doskonałe wino dla osób potrafiących docenić urok autentycznego wina Piemontu.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty miodu, migdałów, czekolady i czereśni.
    Smak: ciepły, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do pierożków nadziewanych mięsem – agnolotti.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbera di Asti Superiore
    Barbera di Asti Superiore
    Cantine Sant‘Agata - Piemont
    Barbera d‘Asti (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d’Alba (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. Barbera należy do najpopularniejszych szczepów Piemontu. Wielu producentów, nawet jeżeli produkuje wielkie wino typu Barolo, obsadza swoje winnice również Barberą. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat Barbera właśnie dzięki ich staranności, zajęła zasłużone miejsce wśród uznanych win tego regionu. Przez 6 miesięcy Barbera d‘Alba leżakowała w dużej beczce z dębu francuskiego i przez kolejne dwa miesiące w butelce. Doskonałe wino do posiłku,o bogatym bukiecie zapachowym i dobrej strukturze.

    Kolor: purpurowy.
    Zapach: intensywny, winny, nuty śliwki i jeżyny.
    Smak: wytrawny, harmonijny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: do potraw na bazie mięs duszonych i gotowanych, do wędlin.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C
    Zawartość alkoholu:14%

  • Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera d’Alba
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Barbera d’Alba (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Barbera d’Alba Priora - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Superiore
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera ze strefy Alba. Jest to specjalna selekcja Barbery, z najlepszych winnic naszego producenta usytuowanych w Monforte d’Alba i w Verduno. Wersja Superiore oznacza wyższą zawartość alkoholu.Wino przez ponad rok leżakowało w małych beczkach drewnianych dzięki czemu nabrało aksamitności i mocy. Zwolennikom mocnych win piemonckich ten rodzaj Barbery z pewnością przypadnie do gustu.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: nuty dojrzałej wiśni, jeżyny, delikatnie zaznaczonego drewna, tabaki.
    Smak: wytrawny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, grzybów, do dziczyzny, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barbera d’Alba Priora - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera d’Alba Priora
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC Superiore - 2011 - 0.75 l
  • Barbera Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Sociale di Tortona
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Colli Tortonesi
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Pochodzi ze strefy Colli Tortonesi - Wzgórza wokół Tortony, położonej w południowo zachodniej części regionu. Barbera z tych okolic jest winem o mocnej strukturze, delikatnym zapachu i ładnie zaznaczonym owocu. Doskonale łączy się z większością potraw, głównie na bazie mięs.

    Kolor: czerwony rubinowy, połyskliwy.

    Zapach: delikatny , owocowy, nuty czereśni i śliwki.

    Smak: świeży, miękki, owocowy.

    Łączenie z potrawami: do wędlin, doskonałe do dań na bazie mięs, również do makaronów z sosami mięsnymi, do serów typu piemoncka toma.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Barbera Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera Magnum 1.5L
    Cantina Sociale di Tortona - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC Colli Tortonesi - 2013 - 1.5 l
  • Barbera Scariot - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Sociale di Tortona
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Colli Tortonesi
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Pochodzi ze strefy Colli Tortonesi - Wzgórza wokół Tortony, położonej w południowo zachodniej części regionu. Barbera z tych okolic jest winem o mocnej strukturze, delikatnym zapachu i ładnie zaznaczonym owocu. Doskonale łączy się z większością potraw Scariot w dialekcie mieszkańców Tortony oznacza pełne wigoru dziecko, skłonne do zabaw i psot.
    Kolor: czerwony rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: delikatny, owocowy, nuty czereśni i śliwki.
    Smak: świeży, miękki, owocowy.
    Łączenie z potrawami: do wędlin, doskonałe do dań na bazie mięs, również do makaronów z sosami mięsnymi, do serów typu piemoncka toma.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.
  • Barbera Scariot - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera Scariot
    Cantina Sociale di Tortona - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC Colli Tortonesi - 2010 - 0.75 l
  • Bardolino Vintage - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Sangiovese, Garganega
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia szczepów czerwonych Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Sangiovese oraz szczepu białego Garganega. Takie połączenie stanowi tradycyjną recepturę wina Bardolino, kiedy to przepisy dopuszczały dodatek winogron białych do mieszanki winogron czerwonych. Dzięki temu wino zachowuje aromaty świeżych owoców, jest bardzo lekkie i delikatne. Bardolino Vintage stanowi przykład wina autentycznego, również jego fermentacja odbywa się bez dodatku selekcjonowanych drożdży. Prostota tego wina jest jego zaletą, natomiast pomysłodawcą powrotu do tradycji był prezes Spółdzielni Castelnuovo del Garda. Pomysł skądinąd trafiony, bo dzięki takim winom jesteśmy w stanie docenić urok ich bezpretensjonalności i zwyczajnej przyjemności delektowania się, najlepiej przy jedzeniu i wśród przyjaciół.

    Kolor: jasno rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty fiołków i czerwonych owoców.
    Smak: zrównoważony pomiędzy tanicznością i kwasowością, pełny.
    Łączenie z potrawami: dobrze łączy się z większością potraw, od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Bardolino Vintage - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Bardolino Vintage
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Sangiovese, Garganega
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Barocco Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Colline Teramane
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      3 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano, wywodzącego się z Abruzzo. Udokumentowane świadectwa obecności tego szczepu w regionie pochodzą z osiemnastego wieku, jest to jeden z najpopularniejszych gatunków czerwonych w środkowych Włoszech obok Sangiovese. Podstrefa Colline Teramane - Wzgórza wokół Teramo, uzyskała apelację DOCG w roku 2003, natomiast jakość pochodzących stąd win to efekt mikroklimatu i bliskości Adriatyku oraz wysokiego usytuowania winnic. Bardzo dobry rocznik 2007 pozwolił na opracowanie równie dobrej Riservy ze starannej selekcji winogron, pełnej mocy i koncentracji owocu. Wino przez rok leżakowane w drewnie i kilka miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wiśni, czarnej porzeczki, kakao, lukrecji.
    Smak: ciepły , miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C. Przed serwowaniem wino należy zdekantować i napowietrzyć.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barocco Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barocco Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOCG Colline Teramane - 2007 - 3 l
  • Barolo Bussia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Sant‘Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Bussia to nazwa Cru (małego poletka obsadzonego winnicą pod Nebbiolo), która znajduje się na styku miasteczek Barolo i Monforte, po stronie wschodniej. Podłoże natury morenowej z warstwami ciemnej gliny oraz piaszczystych białych margli sprawia, że winogrona Nebbiolo posiadają intensywny potencjał aromatyczny i chromatyczny. Ręczny zbiór winogron pod koniec października i ponad dwuletni czas leżakowania wina w dużych beczkach dębowych daje w efekcie eleganckie i dostojne Barolo. Połyskliwy rubinowy kolor z czasem przybiera pomarańczowe refleksy, wino staje się niezwykle harmonijne, finezyjne i bogate. Delikatna nuta róży i fiołków ustępuje miejsca bardziej zdecydowanym aromatom lukrecji, pieprzu i cynamonu. Warto poczekać kilka lat aby odkryć całe bogactwo wielkiego wina Piemontu, aczkolwiek rocznikiem 2008 można delektować się już teraz. Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed serwowaniem. Wspaniałe wino do medytacji.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty róży, fiołka, lukrecji, cynamonu, zielonego pieprzu, skóry.
    Smak: harmonijny, elegancki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, wołowiny, dziczyzny i trufli, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Bussia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Bussia
    Cantine Sant‘Agata - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2008 - 0.75 l