Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Barbera del Sannio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Barbera del Sannio. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Obecna w tym regionie od ponad dwóch wieków Barbera, kojarzona zazwyczaj z Piemontem, jest winem o zupełnie innym charakterze niż jej kuzynka z północy. Tutejsi winiarze z dumą podkreślają, że ich Barbera jest zdecydowanie lepsza - z całą pewnością warto jej spróbować, aby docenić i polubić to przyjemne i pachnące owocami wino.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: owocowo-kwiatowy, nuty wiśni, płatków suszonej róży.
    Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie dobrze przyprawionych białych mięs.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbera del Sannio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera del Sannio
    Vigne Sannite - Kampania
    Barbera (100%)
    DOC Sannio - 2018 - 0.75 l
  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico. Wino zwane Barolo Południa nie bez powodu porównywane jest do wielkiego wina Piemontu. Aglianico to antyczny szczep od wielu wieków zadomowiony w południowej części Włoch. Sprowadzili go tam Grecy, stąd nazwa od wyrazu Elleanico. Aglianico naszego producenta pochodzi z pagórkowatych winnic w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Tutejszy klon tego szczepu nosi nazwę Aglianico del Taburno i należy do gatunkowo najlepszych wśród całej rodziny odmian Aglianico. Jego ulubionym terenem są podłoża wulkaniczne i piaszczyste oraz duże różnice temperatur między dniem a nocą. Właśnie takie warunki panują w strefie Sannio. Tutejsze Aglianico dojrzewa pod koniec października a zbiory odbywają się w listopadzie. Jest to wino o dużym potencjale starzenia. Z wiekiem uwydatnia swoje zalety i wzbogaca różnorodność aromatów. Przez 6 miesięcy Aglianico del Sannio leżakowało w beczkach drewnianych i przez kolejnych 6 w butelce.

    Kolor: bordowy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty maliny i śliwki.
    Smak: wytrawny, ciepły, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie mięs, głównie czerwonych, do sosów mięsnych i pieczeni z wołowiny, do mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Aglianico
    Vigne Sannite - Kampania
    Aglianico (100%)
    DOC Sannio - 2016 - 0.75 l
  • Moscato Passito - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino białe słodkie ze szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Moscato Bianco, Białe Moscato, lokalnie zwane Moscatello. Pochodzi z pagórkowatych winnic w okolicy Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Aromatyczny szczep Moscato zadomowił się również tutaj, na wapienno-gliniastym podłożu i na pełnych słońca południowych winnicach. Zbiory odbywają się na przełomie września i października, kiedy winogrona Moscato są bardzo mocno dojrzałe. Z nasyconych naturalną słodyczą winogron powstaje to doskonałe wino w wersji Passito. Termin ten oznacza technikę winifikacji z wł. appassimento, polegającą na podsuszaniu zebranych winogron na specjalnych siatkach i w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach. Przez ponad miesiąc od zbiorów, aż do grudnia winogrona potęgują w sobie potencjał aromatyczny i zostają następnie przerobione na wino. Przez 6 miesięcy Passito naszego producenta leżakowało w drewnie.

    Kolor: żółty z refleksami bursztynowymi.
    Zapach: aromatyczny, złożony, nuty dojrzałych winogron, rodzynek, miodu.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów na bazie kruchych ciast i ciasteczek, do serów typu gorgonzola lub roquefort. Równie dobre jako wino do medytacji, po posiłku.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Moscato Passito - Wino włoskie białe słodkie
    Moscato Passito
    Vigne Sannite - Kampania
    Moscato Bianco (100%)
    DOC Sannio - 2012 - 0.5 l
  • Essentia Benventano Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico, Piedirosso, Barbera del Sannio
    4. Apelacja:
      IGT Benevento
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Kampanii o nazwie Aglianico i Piedirosso z dodatkiem lokalnej Barbery. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Ambicją naszego producenta było opracowanie wina łączącego w sobie zasadnicze esencjonalne cechy tego terytorium. Udane połączenie czerwonych gatunków winogron oraz ich staranna winifikacja wraz z 6-cio miesięcznym okresem leżakowania w drewnie, dało w efekcie to ciekawe i mocno zbudowane wino.

    Kolor: bordowy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych czerwonych owoców i konfitur.
    Smak: wytrawny,ciepły,aksamitny.
    Łączenie z potrawami: do dań kuchni śródziemnomorskiej na bazie mięs głównie czerwonych i do dziczyzny,do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C. Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Essentia Benventano Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Essentia Benventano Rosso
    Vigne Sannite - Kampania
    Aglianico, Piedirosso, Barbera del Sannio
    IGT Benevento - 2013 - 0.75 l
  • Agostinella - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Agostinella
    4. Apelacja:
      IGT Benevento
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Agostinella. Pochodzi z winnic usytuowanych w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Niewątpliwie jest to ciekawostka enologiczna na winiarskiej mapie Włoch. Ten antyczny szczep od zawsze znany był właścicielom winnic zlokalizowanych w okolicach Benevento i Castelvenere, nieznany natomiast zupełnie szerszej rzeszy miłośników wina. Dopiero w ostatnich latach zaczęto go popularyzować, stał się także przedmiotem zainteresowania ampelografów - ekspertów w dziedzinie pochodzenia i klasyfikacji szczepów winnych. Agostinella to wino o bogatej nucie zapachowej, miękkie i niezwykle przyjemne w smaku.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej gruszki,białej brzoskwini i migdałów.
    Smak: miękki, świeży.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw z dużą ilością przypraw, do pieczeni z białego mięsa i ryb z pieca.
    Temperatura serwowania: 12°/14C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Agostinella - Wino włoskie białe wytrawne
    Agostinella
    Vigne Sannite - Kampania
    Agostinella
    IGT Benevento - 2014 - 0.75 l
  • Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Anfora to główne wino w gamie Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Charakterystyczna butelka nieodzownie łączy się tym wielkim białym winem. Przyjęła się w latach 50-tych dwudziestego wieku, w wyniku krajowego konkursu , aby podkreślić oryginalność Verdicchio.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
    Smak: wytrawny,świeży,mineralny, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Bordolese to popularne wino Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Butelka o pojemności 1,5 litra jest winem bardzo chętnie kupowanym przez naszych klientów.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny, lekko migdałowy w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2010 - 1.5 l
  • Falerio Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Pecorino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Pecorino. Pochodzi z winnic znajdujących się w południowej części regionu, w okolicach miejscowości Ascoli Piceno. Nazwa Pecorino, z wł. pecora - owca, nawiązuje prawdopodobnie do faktu, że winnice były usytuowane na wysokogórskich pastwiskach, z których stada owiec przemieszczały się na płaskowyż, w zależności od pory roku. W drugim wieku przed Chrystusem Katon dokonał klasyfikacji tego szczepu uznając, że do Italii sprawdził go Grecy, zamieszkujący okolice Salonik. Wino ze strefy o nazwie Falerio to staranna selekcja winogron zbieranych ręcznie. Przez kilka miesięcy fermentowało na skórkach, tzw. fecce nobili - szlachetne resztki winogron.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty kwiatów i dojrzałych owoców.
    Smak: świeży, mineralny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, polecane do zupy rybnej i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Falerio Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    Falerio Pecorino
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Pecorino (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Nero dei Dori - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Montepulciano (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Montepulciano. Pochodzi z malowniczych i pagórkowatych winnic Monte Conero - Góra Conero, biegnących wzdłuż Adriatyku. Królujące w środkowych Włoszech Montepulciano daje wino o ciemnobordowej barwie, mocne i aksamitne. Nero dei Dori przez ponad rok leżakowało w dużej beczce z dębu francuskiego, krótko w barrique a następnie odpoczywało w butelce. Eleganckie wino pełne dojrzałego owocu i ciepła adriatyckiego słońca.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy.
    Zapach: intensywny, złożony, nuty dojrzałych owoców wiśni.
    Smak: mocny, aksamitny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla, do dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Nero dei Dori - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero dei Dori
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Montepulciano (100%)
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Marche Rosso Tornamagno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Montepulciano (50%), Sangiovese (50%)
    4. Apelacja:
      IGT Marche
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów Montepulciano i Sangiovese. Pochodzi z pagórkowatych winnic regionu Marche, jest również sztandarowym winem naszego producenta, bo robi się je niezmiennie od 1985 roku. Tornamagno poddane jest starannej i długiej fermentacji. Przez ponad dwa lata starzone jest w zbiornikach stalowych, następnie przez ponad rok leżakuje w małych beczkach z dębu francuskiego barrique, po czym odpoczywa w butelce. Owocowe Montepulciano harmonijnie łączy się ze zdecydowanym i tanicznym Sangiovese.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy z refleksami bordowymi.
    Zapach: intensywny, bogaty, nuty dojrzałych owoców i konfitury wiśniowej, złożony, nuty płatków róży i suszonych kwiatów.
    Smak: mocny, aksamitny, ciepły, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, do soczystych mięs w aromatycznych przyprawach, do trufli, do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny, do jagnięciny przyprawionej czosnkiem i rozmarynem.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Marche Rosso Tornamagno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Marche Rosso Tornamagno
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Montepulciano (50%), Sangiovese (50%)
    IGT Marche - 2012 - 0.75 l