Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Barbera di Asti Superiore
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d‘Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera w wersji Superiore czyli z wyższą zawartością alkoholu i ze specjalnej selekcji winogron. Ten najpopularniejszy szczep Piemontu ma oczywiście swoją legendę, która tłumaczy jego nazwę. Otóż w roku 665 król Lombardczyków Grimoald uwolnił miasto Asti z panowania Franków, uznawanych za barbarzyńców. Udało mu się to ponieważ upił ich wojska mocnym lokalnym czerwonym winem, zwanym od tego momentu Barbera, czyli tym, które pili barbarzyńcy. Dla uczczenia zwycięstwa zarządził też, aby Barbera stała się nieodzownym dodatkiem na biesiadnych królewskich stołach. Od tamtych czasów minęło wiele wieków, ale wino to ciągle zachwyca swoją mocą i zdecydowanym charakterem, czego najlepszym przykładem jest Altea. 80% wina przez prawie rok leżakuje w dużych beczkach z dębu francuskiego tonneaux o pojemności 700 litrów a reszta w małych barriques. Następnie partie wina są ze sobą łączone i butelkowane. Doskonałe wino dla osób potrafiących docenić urok autentycznego wina Piemontu.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty miodu, migdałów, czekolady i czereśni.
    Smak: ciepły, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do pierożków nadziewanych mięsem – agnolotti.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbera di Asti Superiore
    Barbera di Asti Superiore
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera d‘Asti (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Barbera di Asti  Superiore
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera w wersji Superiore czyli z wyższą zawartością alkoholu i ze specjalnej selekcji winogron. Barbera z etykietą Cavale‘ robiona jest tylko w dobrych rocznikach, 2011 dla Piemontu został zakwalifikowany jako bardzo dobry. Cavale‘ to dialektalne brzmienie nazwiska rodziny Cavallero, właśnie dlatego wino to jest wyjątkowe bo stanowi jednocześnie wizytówkę firmy a raczej jakości robionych przez nich win. Ręczny zbiór winogron i staranna selekcja owoców z najlepiej usytuowanych winnic oraz długi proces leżakowania w drewnie dają w rezultacie tę rewelacyjną Barberę. 70% wina leżakuje w małych nowych beczkach barriques a 30% w beczkach po drugim i trzecim użyciu. Połyskliwy rubin, niesamowita głębia koloru i aksamit struktury przekonają każdego zwolennika mocnych i eleganckich win z samego serca Monferrato. Wino na szczególne okazje.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami bordowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wanilii i wiśni.
    Smak: ciepły, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do mięs duszonych i z grilla, do pierożków nadziewanych mięsem – agnolotti .
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barbera di Asti  Superiore
    Barbera di Asti  Superiore
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Barbera di Asti
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Pochodzi z samego serca strefy Monferrato, położonej w prowincji Asti. Jest to podstawowa wersja Barbery, nieleżakowana w drewnie. Świeże i przyjemnie owocowe wino, doskonałe do każdego posiłku, głównie na bazie mięs i sosów mięsnych.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: owocowy, świeży, nuty śliwki, wiśni, owoców leśnych.
    Smak: wytrawny, wyrazisty.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs potraw na bazie mięs, do mięsnych sosów makaronowych, do mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Barbera di Asti
    Barbera di Asti
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Basilicata Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico del Vulture (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture, pochodzącego z Bazylikaty. Wino z etykietą Basilicata Rosso jest podstawową wersją doskonałego Aglianico, rosnącego na terenach wygasłego wulkanu Vulture. Wysoko usytuowane winnice oraz późna wendemia, odbywająca się pod koniec października, sprawia, że grona tego antycznego szczepu rodzą mocne i skoncentrowane wina. Wino to nie leżakowało w drewnie a mimo to posiada bardzo dobrą strukturę, zachowało świeżość owocu oraz wyrazistość taniny, charakterystycznej dla szczepu. Stanowi doskonały dodatek do potraw, najlepiej na bazie mięs i sosów mięsnych.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: złożony, świeży, nuty dojrzałej czereśni.
    Smak: wytrawny, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do potraw na bazie mięs oraz sosów mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Basilicata Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Basilicata Rosso
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico del Vulture (100%)
    IGT Basilicata - 2017 - 0.75 l
  • Vino Bianco Raffaello - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Toscano
    4. Apelacja:
      Wino stołowe
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Trebbiano Toscano. W gamie Dreolino obok win bardzo dobrych jakościowo są także wina stołowe, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu i kolacji. Świeży aromat i delikatna owocowa nuta zapewniają przyjemność delektowania się jedzeniem w towarzystwie wina. Jak każde wino ze szczepu Trebbiano jest dosyć kwasowe aczkolwiek łagodnie wytrawne.

    Kolor: żółty, słomkowy.
    Zapach: owocowy, delikatny.
    Smak: świeży, łagodnie wytrawny.
    Łączenie z potrawami: dobre do każdego posiłku.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Vino Bianco Raffaello - Wino włoskie białe wytrawne
    Vino Bianco Raffaello
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Trebbiano Toscano
    Wino stołowe - 2018 - 0.75 l
  • „San Giovanni” Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d’Alba
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. Winnice znajdują się  w miejscowości Monforte, na wysokości około 300 m n.p.m. San Giovanni czyli Święty Jan to nazwa crus, czyli niewielkiego obszaru winnicy, rodzącego doskonałej jakości winogrona. Świetnie zbudowana tradycyjna piemoncka Barbera po 14-sto miesięcznym czasie leżakowania w dużych beczkach z dębu francuskiego. Głęboki kolor tego wina i niesamowite bogactwo smakowe zaspokoją gusta najbardziej wymagających wielbicieli win Piemontu.

    Kolor: ciemno rubinowy, intensywny.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych jeżyn, kwiatu fiołka.
    Smak: ciepły, miękki, bogaty, z delikatnie zaznaczoną taniną.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, wędlin i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „San Giovanni” Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „San Giovanni” Barbera d’Alba
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Barbera d’Alba
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • Lambrusco Passione - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Nasz partner z okolic Modeny postanowił niedawno zainwestować w uprawy biologiczne. W efekcie wielu starań i nakładu pracy powstało nowe Lambrusco z sympatyczną etykietą, opracowaną przez dzieci i o nazwie Passione – Pasja. Bez niej nie byłoby certyfikatu dla upraw biologicznych i tego jakże starannie opracowanego wina. Główną zaletą win biologicznych jest to, że na winnicach z których się wywodzą nie stosuje się chemicznych i syntetycznych dodatków oraz środków ochrony a zawartość dwutlenku siarki w winie jest bardzo niewielka.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.

    Zapach: winny, intensywny, nuty dojrzałych owoców leśnych.

    Smak: pełny, przyjemny, rześki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin oraz mięs, szczególnie tłustych.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 10,5%.

  • Lambrusco Passione - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Lambrusco Passione
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Vino Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Canaiolo
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z połączenia autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. Przyciąga uwagę przede wszystkim zabawną etykietą, zachęcającą do uśmiechu i wypicia tego wina w sympatycznym towarzystwie. Bardzo przyjemne różowe wino, które najlepiej smakuje w lecie. Chłodne świetnie nadaje się jako aperitif  i jest równie dobre do każdego lekkiego posiłku. Sama przyjemność delektowania się, pochodzi z upraw biologicznych.

    Kolor: różowy, czereśniowy.

    Zapach: ciepły, owocowy, delikatne nuty kwiatowe.

    Smak: ciepły, owocowy, przyjemnie kwasowy.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do przystawek i wędlin, do serów, praktycznie do każdego lekkiego posiłku.

    Temperatura serwowania: 14°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Vino Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne biologiczne
    Vino Rosato
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese, Canaiolo
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2014 - 0.75 l
  • Fiano di Avellino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Fiano
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii, ze strefy Irpinia, o nazwie Fiano. „Vitis appianae” tak brzmi oryginalna łacińska nazwa szczepu, ulubionego przez pszczoły, bo bardzo słodkiego. Dzięki tak wysokiej słodyczy winogron Fiano daje wina o dużym potencjale alkoholowym, mocne, dobrze zbudowane ale też przyjemnie aromatyczne i rześkie. Co więcej Fiano jako jedno z niewielu win białych nie boi się upływu czasu, spokojnie zachowuje swoje właściwości przez kilka lat od wendemii. Fiano naszego producenta rośnie na winnicach usytuowanych na 480 m n.p.m. Zbiór winogron odbywa się pod koniec października, wino przez dwa miesiące fermentuje w kontakcie ze skórkami i przez ponad pół roku odpoczywa w butelce.

    Kolor: złoty.

    Zapach: złożony, intensywny, nuty suszonej moreli, magnolii, ananasa, prażonych orzechów, owoców egzotycznych.

    Smak: wytrawny, ciepły, miękki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, szczególnie do ryb smażonych. Wybornie smakuje te z do pieczonych żeberek jagnięcych.

    Temperatura serwowania: 11°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Fiano di Avellino - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiano di Avellino
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Fiano
    DOCG - 2017 - 0.75 l
  • Oi Ni - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Fiano
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego  z Kampanii o nazwie Fiano.  Najlepsze wino w całej gamie win rodziny Scuotto. Dorodne grona białego Fiano zbierane są ręcznie w pierwszym tygodniu listopada. Fermentacja wina rozpoczyna się w specjalnych owalnych beczkach wykonanych z dębu alzackiego, o pojemności 25 hl. Proces ten trwa dwanaście miesięcy, po czym wino zostaje przelane do butelek bez poddawania go żadnej filtracji i stabilizacji. Tak naturalny proces jego wytwarzania sprawia, że w zależności od rocznika „Oi Ni” zaskakuje potencjałem i charakterem. Jego nazwa to dialektalne przywołanie, które dosłownie znaczy „ej chłopaku”, zapewne pełnego wigoru i dziecięcej fantazji, podobnie jak to właśnie wino. Duma producenta nagradzana wieloma wyróżnieniami, wśród których Oscar del Vino w edycji Gambero Rosso 2016. Mocne, konsystentne i bogate białe wino dla osób potrafiących docenić szlachetne bogactwo enologiczne Irpinii.

    Kolor: złoty połyskliwy.

    Zapach: złożony, bogaty, owocowo-kwiatowy, nuty brzoskwini, róży, miodu, suszonych moreli, magnolii, ananasa, polnego kopru, prażonych orzechów, owoców kandyzowanych.

    Smak: wytrawny, ciepły, miękki, wino o bogatej strukturze.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wątróbki fois gras, do serów pleśniowych i sezonowanych, do serów kozich. Doskonałe wino do medytacji.

    Temperatura serwowania: 13°/14°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Oi Ni - Wino włoskie białe wytrawne
    Oi Ni
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Fiano
    IGT - 2013 - 0.75 l