Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Biancospino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Moscato Bianco, z odmiany Moscato Reale – Królewskie Moscato, z okolic Maschito w Bazylikacie. O ile było oczywistym zachwycić się czerwonym Aglianico o tyle Biancospino ( z wł. bukszpan) było dla nas całkowitym zaskoczeniem. Dawno nie piliśmy tak aromatycznego Moscato i do tego zrobionego jako wino secco czyli wytrawne. Aromat dojrzałych białych winogron i równie dojrzałej w południowym słońcu pomarańczy jest w stanie zachwycić każdego, brylantowy wręcz kolor wina zachęca do delektowania się nim bez końca. Rewelacyjne, szczególnie dla miłośników win umiarkowanie wytrawnych i na pewno dla pań.

    Kolor: żółty słomkowy intensywnie połyskliwy.

    Zapach: aromatyczny, złożony, nuty dojrzałych białych winogron, pomarańczy, szałwii.

    Smak: świeży, delikatnie wytrawny, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonale do dań ba bazie ryb i owoców morza, także białych mięs w aromatycznych przyprawach, do dań kuchni orientalnej.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Biancospino - Wino włoskie białe wytrawne
    Biancospino
    Casa Maschito - Bazylikata
    Moscato Bianco (100%)
    IGT Basilicata - 2014 - 0.75 l
  • Borgaio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (70%), Merlot (30%)
    4. Apelacja:
      IGT Toscana
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Merlot. Część wina przez prawie rok leżakuje w beczce z dębu francuskiego, a część pozostaje w zbiorniku stalowym. Borgaio jest kondensatem ziemi, kultury, ekspresją życia, jak pisze na etykiecie producent tego wina.
    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: delikatne nuty owocowo kwiatowe.
    Smak: aksamitny, okrągły.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs czerwonych, crostini po toskańsku,wędliny, makarony z sosami mięsnymi.
    Temperatura serwowania:16/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.
  • Borgaio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Borgaio
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese (70%), Merlot (30%)
    IGT Toscana - 2009 - 0.75 l
  • Borgo alla Terra Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Agricoltori del Chianti Geografico
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Canaiolo (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG Colli Senesi
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z niewielkim dodatkiem Canaiolo. Chianti z podstrefy Colli Senesi z okolic San Gimignano. Jeszcze jedno Chianti z tej podstrefy od naszego partnera z Toskanii, opracowane według tradycyjnej receptury. Pachnie świeżym owocem, nie zostało poddane starzeniu w beczce . Jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, głównie na bazie mięs i z dodatkiem pomidorów.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: owocowy, winny, nuty dojrzałej czereśni i fiołka.

    Smak: zrównoważony, delikatnie taniczny.

    Łączenie z potrawami: do wędlin, do dań na bazie mięs wołowych, do crostini po toskańsku, do makaronów z sosami mięsnymi i pomidorowymi.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Borgo alla Terra Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Borgo alla Terra Chianti Colli Senesi
    Agricoltori del Chianti Geografico - Toskania
    Sangiovese (90%), Canaiolo (10%)
    DOCG Colli Senesi - 2015 - 0.75 l
  • Borgo Alla Terra Vernaccia di San Gimignano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Agricoltori del Chianti Geografico
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu toskańskiego Vernaccia di San Gimignano. Jest to jeden z najstarszych włoskich białych gatunków winorośli. Pierwsze wzmianki na piśmie datowane są z roku 1200. Vernaccia prawdopodobnie przywędrowała do Toskanii z sąsiedniej Ligurii. O jej zaletach pisał Dante Alighieri w Boskiej Komedii oraz Michał Anioł Buonarotti. Zadomowiła się szczególnie dobrze w malowniczym miasteczku San Gimignano, zwanym miastem wież. Wino w naszej kolekcji pochodzi z winnicy o nazwie Borgo alla Terra, blisko San Gimignano. Vernaccia ujmuje owocowym aromatem i rześkością świeżego wina.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: intensywny, elegancki, owocowo-kwiatowy.
    Smak: rześki, delikatny, lekko migdałowy w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i potraw na bazie delikatnych białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Borgo Alla Terra Vernaccia di San Gimignano - Wino włoskie białe wytrawne
    Borgo Alla Terra Vernaccia di San Gimignano
    Agricoltori del Chianti Geografico - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Bosco del Gal Bardolino Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia trzech autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Molinara i Rondinella.W taki oto sposób powstaje jedno z najbardziej popularnych win tego regionu, zwane Bardolino. Nazwa brzmi tak samo jak miasteczko położone nad Jeziorem Garda, wokół którego rozciąga się klasyczna strefa tego wina.Bosco del Gal natomiast to dialektalna nazwa strefy na wschód od Castelnuovo, gdzie odpowiedni mikroklimat sprzyja uprawie winnic. Winogrona przeznaczone do produkcji Bardolino zostały poddane procesowi suszenia przez dwa miesiące po wendemii, po czym nastąpił proces ich fermentacji a następnie leżakowania wina przez ponad rok w beczkach drewnianych. Dlatego też Bardolino naszego producenta odznacza się niezłą strukturą i wysoką zawartością alkoholu, ponieważ jest to kategoria Superiore.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny.
    Zapach: złożony, dojrzałych i suszonych czerwonych owoców, delikatnego drewna.
    Smak: pełny, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs i do serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Bosco del Gal Bardolino Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Bosco del Gal Bardolino Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    DOCG Superiore - 2009 - 0.75 l
  • Bosco del Gal Cabernet Sauvignon - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Cabernet Sauvignon
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cabernet Sauvignon, uzyskane ze specjalnej selekcji winogron, poddane 6-cio miesięcznemu leżakowaniu w beczkach drewnianych. Wino do dobrej strukturze, ciepłe i miękkie.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, nuty jagód, owoców leśnych, wanilii, aromatycznych przypraw.
    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs czerwonych, do pieczeni mięsnych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Bosco del Gal Cabernet Sauvignon - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Bosco del Gal Cabernet Sauvignon
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Cabernet Sauvignon
    IGT Veneto - 2010 - 0.75 l
  • Bosco del Gal Custoza Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello, Cortese
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe uzyskane z połączenia szczepów Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello (lub Tocai Friulano) i Cortese. Lokalna odmiana kojarzonego z Piemontem Cortese nazywa się Bianca Fernanda. Custoza obok Lugany należy to unikalnych białych win znad Jeziora Garda. Żwirowo wapienne gleby winnic usytuowanych po południowo - wschodniej stronie jeziora, obsadzone są białymi gatunkami winorośli, które rodzą bardzo dobrej jakości owoce. Custoza Superiore pochodzi ze specjalnej selekcji takich winogron i została poddana leżakowaniu w beczkach dębowych. Kategoria Superiore oznacza wyższą zawartość alkoholu.

    Kolor: żółty, słomkowy.
    Zapach: intensywny, z nutą dojrzałych białych owoców i wanilii.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: wino do aperitifu, do dań na bazie ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Bosco del Gal Custoza Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    Bosco del Gal Custoza Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello, Cortese
    DOC - 2009 - 0.75 l
  • Bosco del Gal Lugana Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Lugana (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Trebbiano di Lugana. Lugana jest ciekawym i unikalnym białym winem, które pochodzi z winnic usytuowanych po południowej stronie Jeziora Garda, na granicy prowincji Werony i Brescii. Gleby pochodzenia morenowego oraz bliskość jeziora, stwarzają doskonałe warunki rozwoju winorośli. Obszar upraw gatunku Trebbiano di Lugana wynosi w sumie 700 hektarów. Lugana pochodząca z jednej winnicy o nazwie Prandel, z wł.Vigneto Prandel, została poddana leżakowaniu w beczce z dębu francuskiego i należy do kategorii Superiore, czyli o wyższej zawartości alkoholu.

    Kolor: żółty złotawy.
    Zapach: aromatyczny, z delikatna nutą wanilii.
    Smak: harmonijny, świeży.
    Łączenie z potrawami:wino do aperitifu, do dań na bazie ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Bosco del Gal Lugana Superiore - Wino włoskie białe wytrawne
    Bosco del Gal Lugana Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Trebbiano di Lugana (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Bosco Del Gal Remenato Passito Custoza - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello, Cortese
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino białe słodkie, uzyskane z lokalnych szczepów weneckich Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello i Cortese. Wino typu Passito uzyskuje się stosując specjalną metodę winifikacji, polegającą na podsuszaniu zebranych jesienią winogron. Przez trzy miesiące przechowuje się je w odpowiednio klimatyzowanych pomieszczeniach a następnie poddaje się je procesowi fermentacji w drewnianych baryłkach. Custoza o ładnym bursztynowym kolorze, pachnąca miodem i suszonymi owocami.

    Kolor: żółty bursztynowy, połyskliwy.
    Zapach: bogaty, nuty miodu, suszonych owoców moreli, rodzynek.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do gorgonzoli lub sera roquefort, równie dobre do ciast i ciasteczek.
    Temperatura serwowania: 14°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Bosco Del Gal Remenato Passito Custoza - Wino włoskie białe słodkie
    Bosco Del Gal Remenato Passito Custoza
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Garganega, Trebbiano Toscano, Trebianello, Cortese
    DOC - 2008 - 0.5 l
  • Bosco Del Gal Sauvignon - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Sauvignon
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe. Wenecki Sauvignon w dobrym wydaniu, o bogatej strukturze i delikatnym aromacie. Łagodny klimat regionu sprzyja uprawie białych winogron, które w zależności od metod winifikacji potrafią być przeistoczone w jakościowe wina. Linia Bosco del Gal to selekcja najlepszych win naszego partnera z Castelnuovo, z dobrym parametrem jakości do ceny.

    Kolor: żółty słomkowy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: złożony, nuty owoców egoztycznych marakui i szałwii.
    Smak: świeży, mineralny, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Bosco Del Gal Sauvignon - Wino włoskie białe wytrawne
    Bosco Del Gal Sauvignon
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Sauvignon
    DOC - 2011 - 0.75 l