Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Aromatyczne i miękkie wino o dobrej strukturze i niskiej kwasowości. Pochodzi z winnic położonych w okolicach Lecce, pachnie dojrzałym białym melonem. W ustach pełne i świeże, z odrobiną nut ziołowych szałwii i anyżu. Przyjemne w smaku, długo wyczuwalne w ustach.

    Kolor: żółty słomkowy, z refleksami złotawymi.
    Zapach: delikatny, owocowy, białego melona, szałwii i  anyżu.
    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°C/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    Cigliano
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Chardonnay (100%)
    IGT Salento - 2018 - 0.75 l
  • Pinot Nero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Pinot Nero
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Pinot Nero. Eleganckie wino, niezwykle finezyjne i delikatne, będące w stanie zaspokoić oczekiwania miłośników tego gatunku. Rodzi się na wysokich winnicach okolic Appiano, na poziomie 200-420 m n.p.m. Część wina przez kilka miesięcy leżakowała w dużych beczkach z dębu francuskiego o pojemności trzech i pięciu tysięcy litrów. Świeżość owocu harmonijnie łączy się z jedwabistą taniną.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony, połyskliwy.
    Zapach: bogaty, nuty świeżej czereśni, czarnej porzeczki, jeżyny, malin, delikatna nuta eteryczna, posmak liścia laurowego i estragonu.
    Smak: elegancki, świeży, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do kotletów jagnięcych i wieprzowych, do ryb i mięs.
    Temperatura serwowania: 13°/15ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Pinot Nero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Pinot Nero
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Pinot Nero
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • Benas - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino. Gatunek lubiący morski klimat znalazł na wyspie doskonale warunki rozwoju. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Zatoki Oristano. Tutejsze Vermentino jest winem o dobrej strukturze z delikatną nutą zapachową.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, nuty cytrusów i białych kwiatów.
    Smak: świeży, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do spaghetti z owocami morza, do krewetek i skorupiaków, do risotto ze szparagami, do dań na bazie ryb.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Benas - Wino włoskie białe wytrawne
    Benas
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Grillo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Grillo. Kolejne autochtoniczne białe wino z Sycylii, równie przyjemnie aromatyczne i świeże. Stanowi dobry dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty cytrusów, pokrzywy i mięty.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sardynek smażonych na oliwie w panierce z kaparów, migdałów, pietruszki i oliwek, do surowych ryb i skorupiaków.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    Grillo
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Grillo (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2019 - 0.75 l
  • Gavi del Comune di Gavi
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Od stuleci zadomowiony w Piemoncie gatunek winorośli daje świeże białe wina, bardzo rześkie i delikatne. Gavi natomiast to nazwa miasteczka oraz strefy zakwalifikowanej do najwyższej kategorii jakościowej - DOCG. Znajduje się ona w prowincji Alessandria, blisko granicy z sąsiednią Ligurią. Cortese z Gavi łączy w sobie delikatność win liguryjskich z charakterem i strukturą win piemonckich. Nazwa Ciarea w dialekcie piemonckim oznacza powitanie, odpowiednik ciao.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, delikatny, nuty cytrusów i migdałów.
    Smak: rześki, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek, do potraw na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Gavi del Comune di Gavi
    Gavi del Comune di Gavi
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Cortese (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Monterovere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (60%), Nebbiolo (30%), Cabernet Sauvignon (10%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów piemonckich Barbery i Nebbiolo z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Połączenie tradycyjnych gatunków lokalnych z Cabernetem to bardzo popularna kompozycja win z apelacji DOC Monferrato. Barbera nadaje winu surowości i struktury, Nebbiolo elegancji i długowieczności a Cabernet łagodzi całość i sprawia, że wino staję się miękkie. Monterovere to jedna z historycznych winnic rodziny, założona przez dziadka obecnych właścicieli Stefano Cavallero. Po dziś dzień na jej terenie rodzą się najlepsze grona Barbery - tzw. Cru, na przemian z innymi gatunkami. Właśnie stamtąd pochodzą winogrona składające się na to ciekawe wino. Przez 18 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, pachnie dojrzałymi owocami i delikatną wanilią. Wino do potraw na bazię mięs oraz do medytacji po posiłku.
    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej wiśni, śliwki i wanilii.
    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do soczystych pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.
  • Monterovere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Monterovere
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (60%), Nebbiolo (30%), Cabernet Sauvignon (10%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche‘
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche‘. Gatunek ten występuje jedynie w siedmiu miasteczkach strefy Monferrato wśród których Castagnole i Portacomaro. Prawdopodobnie sprowadzili go tutaj mnisi jeszcze w wiekach średnich i obsadzili wokół nieistniejącego obecnie klasztoru pod wezwaniem świętego Rocha – san Rocco, stąd nazwa. Nazwa wina natomiast Na Vota oznacza w dialekcie piemonckim początek, coś co się zaczyna albo wyzwanie. Wyzwaniem dla Braci Cavallero był rok 1990 kiedy to po raz pierwszy pojawiło się ich Ruche‘. Jeżeli istnieją wina jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne a przede wszystkim niemożliwe do stworzenia nigdzie indziej niż na własnym, małym terytorium, to na pewno jest nim Ruche‘. Winogrona, które komponują to wino pochodzą z czterech wyselekcjonowanych winnic Cantiny, co roku ilość poszczególnych winogron jest inna w zależności od ich jakości. Kredowe gleby są idealnym podłożem dla tego aromatycznego gatunku. Cały proces fermentacji i leżakowania wina odbywa się jedynie przy użyciu zbiorników stalowych, dzięki czemu wino zachowuje swój niepowtarzalny aromat i świeżość.
    Kolor: czerwony rubinowy żywy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty skórki pomarańczowej, piżma, róży, pieprzu.
    Smak: miękki, przyjemnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, do mięs z grilla, do pieczonych żeberek wieprzowych.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Ruche‘
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Grignolino di Asti
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Grignolino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Grignolino. Jedno z ciekawszych win piemonckich, zdecydowanie mało popularne i niedoceniane wśród szerszej rzeszy koneserów wina (z wyjątkiem zdeklarowanych fanów Piemontu). Szkoda bo Grignolino to naprawdę niezwykle przyjemne wino. Łączy w sobie delikatność koloru i aromatu z bogactwem struktury, wdzięcznie łączy się z wieloma potrawami, od wędlin poprzez białe mięsa a nawet ryby. Trudny w uprawie szczep nie każdego roku pozwala przerobić się na wino. Klasyczna strefa upraw to okolice miasteczka Portacomaro, Miravalle należy do jednej z jego podstref z piaszczystymi glebami, na których rodzą się doskonałej jakości grona Grignolino. Niestarzone w drewnie wielkie małe wino, zachwycające prostotą wina autochtonicznego.
    Kolor: jasno rubinowy z refleksami pomarańczowymi.
    Zapach: delikatny, nuty róży, czereśni i granatu.
    Smak: delikatny, elegancki, z nutą migdałową w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, białych mięs oraz do królika, do ryb. Warte spróbowania ze świeżymi owocami.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Grignolino di Asti
    Grignolino di Asti
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Grignolino (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche'
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche‘. Kolejne Ruche‘ tego samego producenta z etykietą Il Cavaliere - Kawaler,Rycerz. Jest to wino pochodzące z jego najmłodszych winnic, pełne wigoru i młodzieńczej werwy. Fermentacja i leżakowanie wina również odbyło się bez stosowania beczek drewnianych. W porównaniu do Na Vota jest jeszcze bardziej aromatyczne z wyraźną nutą przypraw. Świetnie komponuje się z potrawami z dużą ilością aromatów i ziół.
    Kolor: czerwony rubinowy żywy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty fiołka, siana, wanilii, kminku, kardamonu, pieprzu.
    Smak: zrównoważony, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: - doskonałe do dziczyzny - jelenia, dzika, zająca, do potraw mięsnych duszonych i podlewanych Ruche‘.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Ruche'
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Barolo Bussia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Bussia to nazwa Cru (małego poletka obsadzonego winnicą pod Nebbiolo), która znajduje się na styku miasteczek Barolo i Monforte, po stronie wschodniej. Podłoże natury morenowej z warstwami ciemnej gliny oraz piaszczystych białych margli sprawia, że winogrona Nebbiolo posiadają intensywny potencjał aromatyczny i chromatyczny. Ręczny zbiór winogron pod koniec października i ponad dwuletni czas leżakowania wina w dużych beczkach dębowych daje w efekcie eleganckie i dostojne Barolo. Połyskliwy rubinowy kolor z czasem przybiera pomarańczowe refleksy, wino staje się niezwykle harmonijne, finezyjne i bogate. Delikatna nuta róży i fiołków ustępuje miejsca bardziej zdecydowanym aromatom lukrecji, pieprzu i cynamonu. Warto poczekać kilka lat aby odkryć całe bogactwo wielkiego wina Piemontu, aczkolwiek rocznikiem 2008 można delektować się już teraz. Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed serwowaniem. Wspaniałe wino do medytacji.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty róży, fiołka, lukrecji, cynamonu, zielonego pieprzu, skóry.
    Smak: harmonijny, elegancki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, wołowiny, dziczyzny i trufli, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Bussia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Bussia
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2008 - 0.75 l