Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Barolo Chinato - Wino włoskie czerwone słodkie aromatyzowane
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (z dodatkiem ziół)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Pojemność:
      0.5 l

    Wino aromatyzowane, słodkie. Szczególny charakter tego wina wynika z metody jego produkcji. Polega ona na dodaniu do wina Barolo odpowiedniej ilości cukru i przypraw, wśród których chinina, lukrecja, anyż, rabarbar, goździki, wanilia. Na uwagę zasługuje fakt, że receptura tego wina została opracowana przez lokalnych aptekarzy na początku XIX wieku. Wino aromatyzowane miało zapobiegać przeziębieniem i innym chorobom z nim związanym.

    Kolor: bordowy,głęboki.
    Zapach: intensywny, harmonijny, wyczuwalne aromaty ziół.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonale nadaje się jako digestivo, czyli alkohol podawany po posiłku, wspomagający trawienie. Bardzo dobrze komponuje się także z deserami, szczególnie na bazie czekolady.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C
    Zawartość alkoholu: 16,5%

  • Barolo Chinato - Wino włoskie czerwone słodkie aromatyzowane
    Barolo Chinato
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Nebbiolo (z dodatkiem ziół)
    DOCG - ---- - 0.5 l
  • Barolo Gramolere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Inny rocznik i inna winnica ale to ciągle jeden z gatunków Barolo naszego producenta. Winnica Gramolere usytuowana jest w strefie klasycznej Barolo, w miejscowości Monforte, na południowych wzgórzach, dochodzących do 400 metrów. Przez pierwsze dziesięć miesięcy wino to leżakuje w dużej beczce drewnianej - tonneau, przez kolejnych 20 miesięcy w beczce z dębu francuskiego lub słoweńskiego o pojemności trzech tysięcy litrów, po czym zostaje zabutelkowane i odpoczywa jeszcze przez rok. Barolo Gramolere to wino eleganckie i dostojne o dużym potencjale starzenia.

    Zapach: nuty fiołkowe, różane, lukrecji, skóry, smoły, tabaki i żywicy.
    Smak: pełny, złożony i aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, najlepiej na bazie czerwonych mięs, pieczeni z wołowiny, dziczyzny, trufli, do serów sezonowanych typu Parmigiano Reggiano.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed serwowaniem. Podawać w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14,5%

  • Barolo Gramolere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Gramolere
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Barolo Monvigliero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barolo, jedno z najsłynniejszych włoskich win wytrawnych, pochodzi z prawobrzeżnej strony rzeki Tanaro w Zachodnim Piemoncie, ze strefy Langhe. Trzynaście miasteczek w tym malowniczym, pagórkowatym zakątku Piemontu uprawia winnice obsadzone szlachetnym Nebbiolo. Nasz producent, Gian Battista Alessandria, pochodzi z Verduno, jednej z najbardziej reprezentatywnych miejscowości produkujących Barolo. Mówi się, że Barolo z Verduno jest "elegante" e "gentile" - eleganckie i łagodne. 35-cio letnia winnica Monvigliero to ponad hektar ziemi usytuowanej na południowych stokach, sięgających 350 metrów. Część wina przez 10 miesięcy leżakuje w dużej beczce dębowej o pojemności 500 litrów, przez kolejne 24 miesiące w beczkach o pojemności trzech tysięcy litrów i przez 6 miesięcy w butelce. Partie wina są ze sobą łączone i następnie butelkowane.

    Kolor: purpurowy.
    Zapach: nuty fiołkowe, różane, lukrecji, skóry , smoły, tabaki i żywicy.
    Smak: pełny, złożony i aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, najlepiej na bazie czerwonych mięs, pieczeni z wołowiny, dziczyzny, do trufli, do serów sezonowanych typu Parmigiano Reggiano.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed serwowaniem. Podawać w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Monvigliero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Monvigliero
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Barolo San Lorenzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Ten rodzaj Barolo pochodzi z miejscowości Verduno, z winnicy San Lorenzo. Jest to niewielki skrawek ziemi, usytuowany na południowych stokach sięgających 250 metrów. Dwudziestopięcioletnia winnica rodzi winogrona Nebbiolo o doskonałej jakości. Dzięki temu San Lorenzo posiada złożoną i zrównoważoną strukturę, cechuje go elegancja i harmonia.
    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami pomarańczowymi, połyskliwy.
    Zapach: nuty fiołkowe, różane, lukrecji, skóry, smoły, tabaki i żywicy.
    Smak: pełny, złożony i aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, najlepiej na bazie czerwonych mięs, pieczeni z wołowiny, dziczyzny, trufli, do serów sezonowanych typu Parmigiano Reggiano.
    Temperatura serwowania: 18/20°C. Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed serwowaniem. Podawać w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu:14%
  • Barolo San Lorenzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo San Lorenzo
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2007 - 0.75 l
  • Basilicata Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico del Vulture (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture, pochodzącego z Bazylikaty. Wino z etykietą Basilicata Rosso jest podstawową wersją doskonałego Aglianico, rosnącego na terenach wygasłego wulkanu Vulture. Wysoko usytuowane winnice oraz późna wendemia, odbywająca się pod koniec października, sprawia, że grona tego antycznego szczepu rodzą mocne i skoncentrowane wina. Wino to nie leżakowało w drewnie a mimo to posiada bardzo dobrą strukturę, zachowało świeżość owocu oraz wyrazistość taniny, charakterystycznej dla szczepu. Stanowi doskonały dodatek do potraw, najlepiej na bazie mięs i sosów mięsnych.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: złożony, świeży, nuty dojrzałej czereśni.
    Smak: wytrawny, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do potraw na bazie mięs oraz sosów mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Basilicata Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Basilicata Rosso
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico del Vulture (100%)
    IGT Basilicata - 2012 - 0.75 l
  • Bel Buche - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Sociale di Tortona
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Sauvignon (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Piemonte
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Sauvignon. Pochodzi ze strefy Colli Tortonesi – Wzgórza wokół Tortony, położonej w południowo zachodniej części regionu. Aromatyczny Sauvignon jest winem o dobrej strukturze i przyjemnym bukiecie zapachowym. Dialektalna transkrypcja francuskiego wyrazu bouquet - bukiet, to także lokalne określenie wina o harmonijnej i charakterystycznej nucie aromatycznej.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: intensywny, bogaty, nuty agrestu, grejpfruta, owoców czarnego bzu.
    Smak: elegancki, okrągły, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do aperitifu , do dań typu risotto oraz dań na bazie ryb.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Bel Buche - Wino włoskie białe wytrawne
    Bel Buche
    Cantina Sociale di Tortona - Piemont
    Sauvignon (100%)
    DOC Piemonte - 2013 - 0.75 l
  • Belavigna Barbera - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Sociale di Tortona
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Charakterystyczny dla Piemontu szczep Barbery zadomowił się również w strefie zwanej Colli Tortonesi - Wzgórza wokół Tortony, niedaleko Alessandrii. Marglowa gleba sprawia, że Barbera z tych okolic cechuje się odmienną nutą smakowo - zapachową niż Barbera z Asti lub Alby. Jest winem o intensywnym i złożonym zapachu, bogatej strukturze i niższej kwasowości w porównaniu do Barbery z Monferrato. Nazwa Belavigna to dialektalne określenie zadbanej i dobrze prowadzonej winnicy.

    Kolor: czerwony purpurowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty śliwki, jeżyny,prażonych migdałów i kakao.
    Smak: ciepły, z miękką taniną, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie mięs, pierożków piemonckich nadziewanych mięsem typu agnolotti, risotto z szafranem, do gotowanych mięs.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Belavigna Barbera - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Belavigna Barbera
    Cantina Sociale di Tortona - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC - 2009 - 0.75 l
  • Benas - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino. Gatunek lubiący morski klimat znalazł na wyspie doskonale warunki rozwoju. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Zatoki Oristano. Tutejsze Vermentino jest winem o dobrej strukturze z delikatną nutą zapachową.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, nuty cytrusów i białych kwiatów.
    Smak: świeży, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do spaghetti z owocami morza, do krewetek i skorupiaków, do risotto ze szparagami, do dań na bazie ryb.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Benas - Wino włoskie białe wytrawne
    Benas
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino (100%)
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • Beneventano Falanghina - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Falanghina
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii, z prowincji Benevento, o nazwie Falanghina . Wino o wdzięcznej nazwie i bardzo dobrym potencjale aromatyczno - smakowym. Tak jak i inne lokalne białe gatunki winogron regionu Kampanii, Falanghina daje ładnie zbudowane wino. Nie jest kwasowa ale przyjemnie rześka i długo utrzymująca się w ustach, zachęca do sięgnięcia po kolejny kieliszek szczególnie w towarzystwie rybi i owoców morza.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.

    Zapach: przyjemnie owocowy, nuty brzoskwini i ananasa.

    Smak: wytrawny, rześki, wyrazisty.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, szczególnie „pesce all’acqua pazza” – ryba z pieca z dodatkiem pomidorków koktajlowych i aromatycznych przypraw, także do białych mięs w sosach.

    Temperatura serwowania: 11°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Beneventano Falanghina - Wino włoskie białe wytrawne
    Beneventano Falanghina
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Falanghina
    IGT - 2015 - 0.75 l
  • Bianchello del Metauro - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Bianchello (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Bianchello. Pochodzi z winnic znajdujących się w północnej części regionu, w okolicach nadmorskiej miejscowości Fano, nieopodal Pesaro. Bianchello znane było już za czasów rzymskich, kiedy ta część Cesarstwa była ważnym ośrodkiem łączącym je z Wybrzeżem Adriatyckim. Nazwa, z wł. bianchello - biały, nawiązuje prawdopodobnie do bardzo jasnego koloru tego wina. Winogrona użyte do produkcji tego wina zostały zebrane ręcznie, natomiast faza fermentacji odbyła sią w zbiornikach stalowych.

    Kolor: żółty słomkowy jasny, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: delikatny, nuty świeżych owoców i białych kwiatów.
    Smak: świeży, rześki, bardzo przyjemny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do delikatnych przystawek na bazie ryb i owoców morza, do ryb gotowanych z dodatkiem oliwy extravergine, do delikatnych białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Bianchello del Metauro - Wino włoskie białe wytrawne
    Bianchello del Metauro
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Bianchello (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l