Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Aromatyczne i miękkie wino o dobrej strukturze i niskiej kwasowości. Pochodzi z winnic położonych w okolicach Lecce, pachnie dojrzałym białym melonem. W ustach pełne i świeże, z odrobiną nut ziołowych szałwii i anyżu. Przyjemne w smaku, długo wyczuwalne w ustach.

    Kolor: żółty słomkowy, z refleksami złotawymi.
    Zapach: delikatny, owocowy, białego melona, szałwii i  anyżu.
    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°C/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    Cigliano
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Chardonnay (100%)
    IGT Salento - 2018 - 0.75 l
  • Pinot Nero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Pinot Nero
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Pinot Nero. Eleganckie wino, niezwykle finezyjne i delikatne, będące w stanie zaspokoić oczekiwania miłośników tego gatunku. Rodzi się na wysokich winnicach okolic Appiano, na poziomie 200-420 m n.p.m. Część wina przez kilka miesięcy leżakowała w dużych beczkach z dębu francuskiego o pojemności trzech i pięciu tysięcy litrów. Świeżość owocu harmonijnie łączy się z jedwabistą taniną.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony, połyskliwy.
    Zapach: bogaty, nuty świeżej czereśni, czarnej porzeczki, jeżyny, malin, delikatna nuta eteryczna, posmak liścia laurowego i estragonu.
    Smak: elegancki, świeży, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do kotletów jagnięcych i wieprzowych, do ryb i mięs.
    Temperatura serwowania: 13°/15ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Pinot Nero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Pinot Nero
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Pinot Nero
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • Benas - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino. Gatunek lubiący morski klimat znalazł na wyspie doskonale warunki rozwoju. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Zatoki Oristano. Tutejsze Vermentino jest winem o dobrej strukturze z delikatną nutą zapachową.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, nuty cytrusów i białych kwiatów.
    Smak: świeży, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do spaghetti z owocami morza, do krewetek i skorupiaków, do risotto ze szparagami, do dań na bazie ryb.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Benas - Wino włoskie białe wytrawne
    Benas
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Grillo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Grillo. Kolejne autochtoniczne białe wino z Sycylii, równie przyjemnie aromatyczne i świeże. Stanowi dobry dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty cytrusów, pokrzywy i mięty.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sardynek smażonych na oliwie w panierce z kaparów, migdałów, pietruszki i oliwek, do surowych ryb i skorupiaków.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    Grillo
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Grillo (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2019 - 0.75 l
  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Trebbiano wywodzącego z się z Abruzzo z niewielkim dodatkiem Passeriny i Chardonnay. Trebbiano to bardzo popularny w całych Włoszech biały szczep, zadomowiony zarówno na północy jak i w środkowej i południowej części kraju. Łatwo dostosowuje się do warunków klimatycznych i rodzi dużo owoców, w zależności od sposobu prowadzenia winnicy potrafi dać bardzo dobre wina typu wenecki Soave czy Lugana. Trebbiano z Abruzzo to także przykład jakościowego wina. Bardzo dobrze zadomowił się na wysoko położonych winnicach, dochodzących do 500 m n.p.m, posiada dobrą strukturę i bogaty aromat.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: bogaty, długo utrzymujący się, nuty cytrusów i owoców tropikalnych.
    Smak: rześki, świeży, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, do warzyw gotowanych i surowych.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Trebbiano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Gavi del Comune di Gavi
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Od stuleci zadomowiony w Piemoncie gatunek winorośli daje świeże białe wina, bardzo rześkie i delikatne. Gavi natomiast to nazwa miasteczka oraz strefy zakwalifikowanej do najwyższej kategorii jakościowej - DOCG. Znajduje się ona w prowincji Alessandria, blisko granicy z sąsiednią Ligurią. Cortese z Gavi łączy w sobie delikatność win liguryjskich z charakterem i strukturą win piemonckich. Nazwa Ciarea w dialekcie piemonckim oznacza powitanie, odpowiednik ciao.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, delikatny, nuty cytrusów i migdałów.
    Smak: rześki, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek, do potraw na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Gavi del Comune di Gavi
    Gavi del Comune di Gavi
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Cortese (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Monterovere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (60%), Nebbiolo (30%), Cabernet Sauvignon (10%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów piemonckich Barbery i Nebbiolo z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Połączenie tradycyjnych gatunków lokalnych z Cabernetem to bardzo popularna kompozycja win z apelacji DOC Monferrato. Barbera nadaje winu surowości i struktury, Nebbiolo elegancji i długowieczności a Cabernet łagodzi całość i sprawia, że wino staję się miękkie. Monterovere to jedna z historycznych winnic rodziny, założona przez dziadka obecnych właścicieli Stefano Cavallero. Po dziś dzień na jej terenie rodzą się najlepsze grona Barbery - tzw. Cru, na przemian z innymi gatunkami. Właśnie stamtąd pochodzą winogrona składające się na to ciekawe wino. Przez 18 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, pachnie dojrzałymi owocami i delikatną wanilią. Wino do potraw na bazię mięs oraz do medytacji po posiłku.
    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej wiśni, śliwki i wanilii.
    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do soczystych pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.
  • Monterovere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Monterovere
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (60%), Nebbiolo (30%), Cabernet Sauvignon (10%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche‘
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche‘. Gatunek ten występuje jedynie w siedmiu miasteczkach strefy Monferrato wśród których Castagnole i Portacomaro. Prawdopodobnie sprowadzili go tutaj mnisi jeszcze w wiekach średnich i obsadzili wokół nieistniejącego obecnie klasztoru pod wezwaniem świętego Rocha – san Rocco, stąd nazwa. Nazwa wina natomiast Na Vota oznacza w dialekcie piemonckim początek, coś co się zaczyna albo wyzwanie. Wyzwaniem dla Braci Cavallero był rok 1990 kiedy to po raz pierwszy pojawiło się ich Ruche‘. Jeżeli istnieją wina jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne a przede wszystkim niemożliwe do stworzenia nigdzie indziej niż na własnym, małym terytorium, to na pewno jest nim Ruche‘. Winogrona, które komponują to wino pochodzą z czterech wyselekcjonowanych winnic Cantiny, co roku ilość poszczególnych winogron jest inna w zależności od ich jakości. Kredowe gleby są idealnym podłożem dla tego aromatycznego gatunku. Cały proces fermentacji i leżakowania wina odbywa się jedynie przy użyciu zbiorników stalowych, dzięki czemu wino zachowuje swój niepowtarzalny aromat i świeżość.
    Kolor: czerwony rubinowy żywy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty skórki pomarańczowej, piżma, róży, pieprzu.
    Smak: miękki, przyjemnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, do mięs z grilla, do pieczonych żeberek wieprzowych.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Ruche‘
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Grignolino di Asti
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Grignolino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Grignolino. Jedno z ciekawszych win piemonckich, zdecydowanie mało popularne i niedoceniane wśród szerszej rzeszy koneserów wina (z wyjątkiem zdeklarowanych fanów Piemontu). Szkoda bo Grignolino to naprawdę niezwykle przyjemne wino. Łączy w sobie delikatność koloru i aromatu z bogactwem struktury, wdzięcznie łączy się z wieloma potrawami, od wędlin poprzez białe mięsa a nawet ryby. Trudny w uprawie szczep nie każdego roku pozwala przerobić się na wino. Klasyczna strefa upraw to okolice miasteczka Portacomaro, Miravalle należy do jednej z jego podstref z piaszczystymi glebami, na których rodzą się doskonałej jakości grona Grignolino. Niestarzone w drewnie wielkie małe wino, zachwycające prostotą wina autochtonicznego.
    Kolor: jasno rubinowy z refleksami pomarańczowymi.
    Zapach: delikatny, nuty róży, czereśni i granatu.
    Smak: delikatny, elegancki, z nutą migdałową w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, białych mięs oraz do królika, do ryb. Warte spróbowania ze świeżymi owocami.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Grignolino di Asti
    Grignolino di Asti
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Grignolino (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche'
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche‘. Kolejne Ruche‘ tego samego producenta z etykietą Il Cavaliere - Kawaler,Rycerz. Jest to wino pochodzące z jego najmłodszych winnic, pełne wigoru i młodzieńczej werwy. Fermentacja i leżakowanie wina również odbyło się bez stosowania beczek drewnianych. W porównaniu do Na Vota jest jeszcze bardziej aromatyczne z wyraźną nutą przypraw. Świetnie komponuje się z potrawami z dużą ilością aromatów i ziół.
    Kolor: czerwony rubinowy żywy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty fiołka, siana, wanilii, kminku, kardamonu, pieprzu.
    Smak: zrównoważony, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: - doskonałe do dziczyzny - jelenia, dzika, zająca, do potraw mięsnych duszonych i podlewanych Ruche‘.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Ruche'
    DOCG - 2013 - 0.75 l