Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Benas Vermentino di Sardegna - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino. Gatunek lubiący morski klimat znalazł na wyspie doskonale warunki rozwoju. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Zatoki Oristano. Nazwa "Benas" w dialekcie sardyńskim znaczy żyły, w odniesieniu do wina to bardziej wskazanie na podziemne źródła, z których wytryska krystalicznie czysta woda. Tutejsze Vermentino jest winem o przepięknym połyskliwym kolorze, dobrej strukturze z delikatną nutą zapachową.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, nuty cytrusów i białych kwiatów.
    Smak: świeży, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do spaghetti z owocami morza, do krewetek i skorupiaków, do risotto ze szparagami, do dań na bazie ryb.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Benas Vermentino di Sardegna - Wino włoskie białe wytrawne
    Benas Vermentino di Sardegna
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Grillo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Grillo. Kolejne autochtoniczne białe wino z Sycylii, równie przyjemnie aromatyczne i świeże. Stanowi dobry dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty cytrusów, pokrzywy i mięty.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sardynek smażonych na oliwie w panierce z kaparów, migdałów, pietruszki i oliwek, do surowych ryb i skorupiaków.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    Grillo
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Grillo (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2019 - 0.75 l
  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Trebbiano wywodzącego z się z Abruzzo z niewielkim dodatkiem Passeriny i Chardonnay. Trebbiano to bardzo popularny w całych Włoszech biały szczep, zadomowiony zarówno na północy jak i w środkowej i południowej części kraju. Łatwo dostosowuje się do warunków klimatycznych i rodzi dużo owoców, w zależności od sposobu prowadzenia winnicy potrafi dać bardzo dobre wina typu wenecki Soave czy Lugana. Trebbiano z Abruzzo to także przykład jakościowego wina. Bardzo dobrze zadomowił się na wysoko położonych winnicach, dochodzących do 500 m n.p.m, posiada dobrą strukturę i bogaty aromat.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: bogaty, długo utrzymujący się, nuty cytrusów i owoców tropikalnych.
    Smak: rześki, świeży, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, do warzyw gotowanych i surowych.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Trebbiano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Gavi del Comune di Gavi
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Od stuleci zadomowiony w Piemoncie gatunek winorośli daje świeże białe wina, bardzo rześkie i delikatne. Gavi natomiast to nazwa miasteczka oraz strefy zakwalifikowanej do najwyższej kategorii jakościowej - DOCG. Znajduje się ona w prowincji Alessandria, blisko granicy z sąsiednią Ligurią. Cortese z Gavi łączy w sobie delikatność win liguryjskich z charakterem i strukturą win piemonckich. Nazwa Ciarea w dialekcie piemonckim oznacza powitanie, odpowiednik ciao.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, delikatny, nuty cytrusów i migdałów.
    Smak: rześki, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek, do potraw na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Gavi del Comune di Gavi
    Gavi del Comune di Gavi
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Cortese (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Basilicata Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico del Vulture (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture, pochodzącego z Bazylikaty. Wino z etykietą Basilicata Rosso jest podstawową wersją doskonałego Aglianico, rosnącego na terenach wygasłego wulkanu Vulture. Wysoko usytuowane winnice oraz późna wendemia, odbywająca się pod koniec października, sprawia, że grona tego antycznego szczepu rodzą mocne i skoncentrowane wina. Wino to nie leżakowało w drewnie a mimo to posiada bardzo dobrą strukturę, zachowało świeżość owocu oraz wyrazistość taniny, charakterystycznej dla szczepu. Stanowi doskonały dodatek do potraw, najlepiej na bazie mięs i sosów mięsnych.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: złożony, świeży, nuty dojrzałej czereśni.
    Smak: wytrawny, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do potraw na bazie mięs oraz sosów mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Basilicata Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Basilicata Rosso
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico del Vulture (100%)
    IGT Basilicata - 2017 - 0.75 l
  • Vino Bianco Raffaello - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Toscano
    4. Apelacja:
      Wino stołowe
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Trebbiano Toscano. W gamie Dreolino obok win bardzo dobrych jakościowo są także wina stołowe, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu i kolacji. Świeży aromat i delikatna owocowa nuta zapewniają przyjemność delektowania się jedzeniem w towarzystwie wina. Jak każde wino ze szczepu Trebbiano jest dosyć kwasowe aczkolwiek łagodnie wytrawne.

    Kolor: żółty, słomkowy.
    Zapach: owocowy, delikatny.
    Smak: świeży, łagodnie wytrawny.
    Łączenie z potrawami: dobre do każdego posiłku.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Vino Bianco Raffaello - Wino włoskie białe wytrawne
    Vino Bianco Raffaello
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Trebbiano Toscano
    Wino stołowe - 2018 - 0.75 l
  • „San Giovanni” Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d’Alba
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. Winnice znajdują się  w miejscowości Monforte, na wysokości około 300 m n.p.m. San Giovanni czyli Święty Jan to nazwa crus, czyli niewielkiego obszaru winnicy, rodzącego doskonałej jakości winogrona. Świetnie zbudowana tradycyjna piemoncka Barbera po 14-sto miesięcznym czasie leżakowania w dużych beczkach z dębu francuskiego. Głęboki kolor tego wina i niesamowite bogactwo smakowe zaspokoją gusta najbardziej wymagających wielbicieli win Piemontu.

    Kolor: ciemno rubinowy, intensywny.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych jeżyn, kwiatu fiołka.
    Smak: ciepły, miękki, bogaty, z delikatnie zaznaczoną taniną.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, wędlin i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „San Giovanni” Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „San Giovanni” Barbera d’Alba
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Barbera d’Alba
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • Lambrusco Passione - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Nasz partner z okolic Modeny postanowił niedawno zainwestować w uprawy biologiczne. W efekcie wielu starań i nakładu pracy powstało nowe Lambrusco z sympatyczną etykietą, opracowaną przez dzieci i o nazwie Passione – Pasja. Bez niej nie byłoby certyfikatu dla upraw biologicznych i tego jakże starannie opracowanego wina. Główną zaletą win biologicznych jest to, że na winnicach z których się wywodzą nie stosuje się chemicznych i syntetycznych dodatków oraz środków ochrony a zawartość dwutlenku siarki w winie jest bardzo niewielka.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.

    Zapach: winny, intensywny, nuty dojrzałych owoców leśnych.

    Smak: pełny, przyjemny, rześki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin oraz mięs, szczególnie tłustych.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 10,5%.

  • Lambrusco Passione - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Lambrusco Passione
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Vino Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Canaiolo
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z połączenia autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. Przyciąga uwagę przede wszystkim zabawną etykietą, zachęcającą do uśmiechu i wypicia tego wina w sympatycznym towarzystwie. Bardzo przyjemne różowe wino, które najlepiej smakuje w lecie. Chłodne świetnie nadaje się jako aperitif  i jest równie dobre do każdego lekkiego posiłku. Sama przyjemność delektowania się, pochodzi z upraw biologicznych.

    Kolor: różowy, czereśniowy.

    Zapach: ciepły, owocowy, delikatne nuty kwiatowe.

    Smak: ciepły, owocowy, przyjemnie kwasowy.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do przystawek i wędlin, do serów, praktycznie do każdego lekkiego posiłku.

    Temperatura serwowania: 14°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Vino Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne biologiczne
    Vino Rosato
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese, Canaiolo
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2014 - 0.75 l
  • Fiano di Avellino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Fiano
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii, ze strefy Irpinia, o nazwie Fiano. „Vitis appianae” tak brzmi oryginalna łacińska nazwa szczepu, ulubionego przez pszczoły, bo bardzo słodkiego. Dzięki tak wysokiej słodyczy winogron Fiano daje wina o dużym potencjale alkoholowym, mocne, dobrze zbudowane ale też przyjemnie aromatyczne i rześkie. Co więcej Fiano jako jedno z niewielu win białych nie boi się upływu czasu, spokojnie zachowuje swoje właściwości przez kilka lat od wendemii. Fiano naszego producenta rośnie na winnicach usytuowanych na 480 m n.p.m. Zbiór winogron odbywa się pod koniec października, wino przez dwa miesiące fermentuje w kontakcie ze skórkami i przez ponad pół roku odpoczywa w butelce.

    Kolor: złoty.

    Zapach: złożony, intensywny, nuty suszonej moreli, magnolii, ananasa, prażonych orzechów, owoców egzotycznych.

    Smak: wytrawny, ciepły, miękki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, szczególnie do ryb smażonych. Wybornie smakuje te z do pieczonych żeberek jagnięcych.

    Temperatura serwowania: 11°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Fiano di Avellino - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiano di Avellino
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Fiano
    DOCG - 2017 - 0.75 l