Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Franciacorta Brut  - Wino włoskie białe musujące spumante wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola San Cristoforo
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe musujące ze szczepu Chardonnay, należące do typologii Franciacorta. Jest to rodzaj wina, którego proces fermentacji przebiega zgodnie z klasyczną metodą produkcji szampana, opracowaną w regionie Szampanii we Francji. Inny słynny region stosujący tę metodę to Cava w Hiszpanii. Franciacorta jest niewielką strefą geograficzną, położoną w regionie Lombardii, w okolicach Bresci. Sprzyjające warunki klimatyczno-glebowe sprawiły, że lokalni producenci wytwarzają tutaj doskonałej jakości wina musujące, głównie ze szczepu Chardonnay. Ze względu na niezwykle długi czas leżakowania tych win na drożdżach - od 18 do 60 miesięcy- Franciacorta uchodzi za najlepsze gatunkowo tego typu wino w skali światowej . Franciacorta naszego producenta w wydaniu Brut, z zawartością cukru poniżej 12 g/l, leżakowała na drożdżach 24 miesiące. Elegancja i doskonałość w jednym winie.

    Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
    Zapach: nuty dojrzałych owoców, owoców suszonych, miodu.
    Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny , aksamitny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Franciacorta Brut  - Wino włoskie białe musujące spumante wytrawne
    Franciacorta Brut
    Azienda Agricola San Cristoforo - Lombardia
    Chardonnay (100%)
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Franciacorta Brut Millesimato - Wino włoskie białe musujące spumante wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola San Cristoforo
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe musujące ze szczepu Chardonnay, należące do typologii Franciacorta. Dla kategorii Millesimato czyli Szampan Rocznikowy czas leżakowania na drożdżach wynosi 40 miesięcy. Farnciacortę rocznikową robi się tylko dla najlepszych roczników białego wina Chardonnay. Siedmiomiesięczne świeżo zrobione Chardonnay zostaje zabutelkowane i po tak długim czasie kontaktu z drożdżami i pod ciśnieniem dochdzącym do 6 atmosfer, przeistacza się w niezwykłe wino musujące, warte degustacji podczas wyjątkowych okazji.

    Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
    Zapach: nuty dojrzałych owoców, owoców suszonych, miodu.
    Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Franciacorta Brut Millesimato - Wino włoskie białe musujące spumante wytrawne
    Franciacorta Brut Millesimato
    Azienda Agricola San Cristoforo - Lombardia
    Chardonnay (100%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Franciacorta Pas Dose’ - Wino włoskie białe musujące spumante wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola San Cristoforo
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe musujące ze szczepu Chardonnay, należące do typologii Franciacorta. Dla kategorii Pas Dose’, czas leżakowania na drożdżach wynosi 40 miesięcy. Pas dose‘ lub inaczej, ciągle z francuskiego dosage zero oznacza wino mocno wytrawne, o zawartości cukru poniżej 3 g/l. Tuż przed ostatecznym zabutelkowaniem, po długim okresie powtórnej fermentacji w butelce, nie dodaje się do niego cukru trzcinowego, wina, bądź odrobiny destylatu. Kompozycja tych dodatków często stanowi zresztą tajemnicę producenta. Ponieważ nie ma ich w tej wersji Franciacorty, jest ono winem niezwykle czystym i wyrazistym.

    Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
    Zapach: nuty jabłkowe, waniliowe.
    Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Smak: mocno wytrawny, świeży, mineralny, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Franciacorta Pas Dose’ - Wino włoskie białe musujące spumante wytrawne
    Franciacorta Pas Dose’
    Azienda Agricola San Cristoforo - Lombardia
    Chardonnay (100%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego  Sangiovese. Nasi przyjaciele z Castello di Meleto robią swoje Chianti Classico in purezza, czyli bez dodatków innych szczepów. Przez dwanaście miesięcy leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego. Classico na najwyższym poziomie, doskonała harmonia owocu i świeżości Sangiovese umiejętnie połączona z elegancją i finezją  drewna. Zasłużenie wino to z rocznika 2015 zdobyło 92 punkty przyznane przez Wine Spectator. Rok 2015 sam w sobie został zaklasyfikowany jako bardzo dobry o ile nie najlepszy w ostatniej dekadzie dla win z Toskanii. Doświadczenie i perfekcja producenta zrobiły resztę. Gratulacje! Chianti Classico o dużym potencjale starzenia, swoje walory zacznie w pełni uwydatniać za dwa, trzy lata.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty czereśni, truskawki, przypraw.
    Smak: pełny, wyrazisty, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, do potraw mięsnych z dodatkiem pomidorów.
    Temperatura serwowania: 18ºC.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Castello di Meleto
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Langhe Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Arneis (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu autochtonicznego piemonckiego Arneis.Denominacja obejmuje całą strefę Langhe i dlatego na etykiecie wina widnieje określenie Langhe Arneis DOC. Charakter i walory smakowe tego wina są bardzo podobne do Roero Arneis, jest to wino równie mocne i zdecydowane.

    Kolor: żółty, słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: nuty cytrynowe, orzechowe i ananasowe.
    Smak: wytrawny, świeży, pełny.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie ryb, wędlin, do delikatnych pierwszych dań, białych mięs z grilla, do pizzy.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Langhe Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    Langhe Arneis
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Arneis (100%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese Grosso (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese Grosso. Jest to odmiana Sangiovese specyficzna dla produkcji win ze strefy Montalcino, Rosso i Brunello. Dzięki usytuowaniu winnic na wysokości 420 metrów wino to charakteryzuje się intensywnym bukietem zapachowym i bardzo dobrą strukturą.Rosso di Montalcino jest podstawową wersją wielkiego wina Toskanii o nazwie Brunello. Czas leżakowania Rosso jest zdecydowanie krótszy. Rosso di Montalcino naszego producenta Luigi Anania poddane jest starzeniu przez 18 miesięcy w dużej beczce dębowej i przez dwa miesiące w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty jagód i tabaki, delikatne pochodne drewna.
    Smak: aksamitny, harmonijny, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, również grillowanych, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Montalcino
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Sangiovese Grosso (100%)
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Tradizionale Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu toskańskiego Vernaccia di San Gimignano. Vernaccia to jeden z najstarszych winnych szczepów włoskich, pierwsze wzmianki o nim pochodzą ze Średniowiecza. Nazwa pochodzi z łac. vernaculum, co oznacza lokalny, miejscowy. Vernaccia z San Gimignano jest najsłynniejszym winem z tego gatunku. Tradizionale - z wł. tradycyjna, to metoda winifikacji polegająca na długiej maceracji winogron w kontakcie ze skórką, dzięki czemu wydobywa się z nich maksimum naturalnego smaku i aromatów.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: nuty świeżego siana, migdałów.
    Smak: aksamitny, bogaty.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do ryb, także surowych typu sushi, do warzyw typu szpinak, karczochy, szparagi.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Tradizionale Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Tradizionale Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów autochtonicznych toskańskich Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero, Mammolo, Malvasia i Trebbiano Toscano. Jest to gatunek wina Chianti ze strefy Colli Senesi – Wzgórza Sieneńskie, obejmujące prowincję Sieny. Połączenie pięciu szczepów stanowi klasyczną recepturę wina Chianti. Dzięki dodatkowi białych winogron Malvasii i Trebbiano powstaje wino delikatne, z lekką kwiatową nutą. Bardzo dobrze łączy się z większością potraw, jest to wino do picia do posiłku na co dzień.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, z nutą kwiatu fiołka.
    Smak: harmonijny, okrągły.
    Łączenie z potrawami: od przystawki po danie główne, za wyjątkiem ryb.
    Temperatura serwowania: 16°/18ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Colli Senesi
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    DOCG - 2017 - 0.75 l
  • „Sweet Life” Vino Bianco - Wino włoskie białe półsłodkie
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Garganega, Trebbiano
    4. Apelacja:
      ---
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe półsłodkie, uzyskane z połączenia gron Garganegi i Trebbiano. Lekkie i przyjemnie owocowe wino o ładnym kolorze i delikatnym smaku.

    Kolor: żółty, słomkowy jasny.

    Zapach: delikatny, nuty owoców egzotycznych.

    Smak: półsłodki, przyjemny.

    Łączenie z potrawami: do lekkich przekąsek i przystawek.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • „Sweet Life” Vino Bianco - Wino włoskie białe półsłodkie
    „Sweet Life” Vino Bianco
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Garganega, Trebbiano
    --- - 2019 - 0.75 l
  • Friulano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro
    2. Region:
      Friuli - Wenecja Julijska
    3. Szczep:
      Friulano (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Colli Orientali del Friuli
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Friulano. Tokai z Friuli, zwany potocznie Friulano, aby nie nasuwać skojarzeń ze słynnym winem węgierskim, jest przykładem wina silnie związanego ze swoim terytorium. Występuje w całym regionie, ale w zależności od strefy pochodzenia zmieniają się jego cechy. Friulano z winnicy o nazwie Ronc de Schene posiada ciekawą nutę zapachową, jest winem delikatnym i bardzo przyjemnym pomimo dość wysokiej zawartości alkoholu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do aperitifu i lekkich dań.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: delikatny, aromatyczny, nuty polnych kwiatów i migdałów.
    Smak: wytrawny, rześki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, przystawek i dań na bazie ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Friulano - Wino włoskie białe wytrawne
    Friulano
    Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro - Friuli - Wenecja Julijska
    Friulano (100%)
    DOC Colli Orientali del Friuli - 2011 - 0.75 l