Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico. Wino zwane Barolo Południa nie bez powodu porównywane jest do wielkiego wina Piemontu. Aglianico to antyczny szczep od wielu wieków zadomowiony w południowej części Włoch. Sprowadzili go tam Grecy, stąd nazwa od wyrazu Elleanico. Aglianico naszego producenta pochodzi z pagórkowatych winnic w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Tutejszy klon tego szczepu nosi nazwę Aglianico del Taburno i należy do gatunkowo najlepszych wśród całej rodziny odmian Aglianico. Jego ulubionym terenem są podłoża wulkaniczne i piaszczyste oraz duże różnice temperatur między dniem a nocą. Właśnie takie warunki panują w strefie Sannio. Tutejsze Aglianico dojrzewa pod koniec października a zbiory odbywają się w listopadzie. Jest to wino o dużym potencjale starzenia. Z wiekiem uwydatnia swoje zalety i wzbogaca różnorodność aromatów. Przez 6 miesięcy Aglianico del Sannio leżakowało w beczkach drewnianych i przez kolejnych 6 w butelce.

    Kolor: bordowy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty maliny i śliwki.
    Smak: wytrawny, ciepły, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie mięs, głównie czerwonych, do sosów mięsnych i pieczeni z wołowiny, do mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Aglianico
    Vigne Sannite - Kampania
    Aglianico (100%)
    DOC Sannio - 2013 - 0.75 l
  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Campania
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico. Aglianico to antyczny szczep, od wielu wieków zadomowiony w południowej części Włoch. Sprowadzili go tam Grecy, stąd nazwa od wyrazu Elleanico. Aglianico naszego producenta pochodzi z pagórkowatych winnic zlokalizowanych w regionie Kampanii. Klon tego szczepu nosi nazwę Aglianico del Taburno i należy do gatunkowo najlepszych wśród całej rodziny odmian Aglianico. Jego ulubionym terenem są podłoża wulkaniczne i piaszczyste oraz duże różnice temperatur między dniem a nocą. Aglianico dojrzewa pod koniec października a zbiory odbywają się w listopadzie. Wino naszego producenta przez 6 miesięcy leżakowało jedynie w zbiornikach stalowych.

    Kolor: bordowy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty maliny i śliwki.
    Smak: wytrawny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie mięs, głównie czerwonych, do sosów mięsnych i pieczeni z wołowiny, do mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Aglianico
    Vigne Sannite - Kampania
    Aglianico (100%)
    IGT Campania - 2012 - 0.75 l
  • Agostinella - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Agostinella
    4. Apelacja:
      IGT Benevento
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Agostinella. Pochodzi z winnic usytuowanych w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Niewątpliwie jest to ciekawostka enologiczna na winiarskiej mapie Włoch. Ten antyczny szczep od zawsze znany był właścicielom winnic zlokalizowanych w okolicach Benevento i Castelvenere, nieznany natomiast zupełnie szerszej rzeszy miłośników wina. Dopiero w ostatnich latach zaczęto go popularyzować, stał się także przedmiotem zainteresowania ampelografów - ekspertów w dziedzinie pochodzenia i klasyfikacji szczepów winnych. Agostinella to wino o bogatej nucie zapachowej, miękkie i niezwykle przyjemne w smaku.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej gruszki,białej brzoskwini i migdałów.
    Smak: miękki, świeży.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw z dużą ilością przypraw, do pieczeni z białego mięsa i ryb z pieca.
    Temperatura serwowania: 12°/14C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Agostinella - Wino włoskie białe wytrawne
    Agostinella
    Vigne Sannite - Kampania
    Agostinella
    IGT Benevento - 2012 - 0.75 l
  • Aleatico - Wino włoskie czerwone słodkie biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Aleatico (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Aleatico. Ten lokalny szczep upodobał sobie przede wszystkim strefę wybrzeża i wyspy toskańskie, ale w przeszłości uprawiany był także w głębi regionu i bardzo ceniony ze względu na aromaty i naturalną słodycz. Swego czasu praktycznie wszędzie po posiłku częstowano gości kieliszkiem Aleatico, dzisiaj zdecydowanie bardziej popularne jest Vin Santo. Jednak nasi partnerzy z Fattorii cały czas obsadzają jedną ze swoich winnic tym właśnie gatunkiem, dbając o zachowanie tradycji. Zebrane winogrona podsuszane są na specjalnych siatkach przez około miesiąc, tak aby uzyskać wysoką koncentrację cukrów i zachować potencjał aromatyczny, owocowo-różany. Pięknie pachnie i nie męczy słodyczą, bardzo oryginalne wino.

    Kolor: granatowy z refleksami ceglanymi.

    Zapach: intensywny, aromatyczny, nuty różane.

    Smak: ciepły, rześki, delikatny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, kruchych ciasteczek, kruchych ciast z owocami, także do serów (odrobinę sezonowanych), do delektowania się po posiłku.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Aleatico - Wino włoskie czerwone słodkie biologiczne
    Aleatico
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Aleatico (100%)
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2011 - 0.5 l
  • Altemasi Brut - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe ze szczepu Chardonnay. Trydent słynie z doskonałych win musujących wytwarzanych metodą klasyczną, czyli powtórnej fermentacji w butelce, klasyfikowanych jako Trento DOC. Brut to kategoria tego typu wina uzyskana ze specjalnej selekcji einogron i o niskiej zawartości cukru, na poziomie poniżej 12 g/l. Przez 15 miesięcy to przyjemne i eleganckie wino leżakowało na drożdżach.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.
    Zapach: owocowy, z wyczuwalną nutą drożdży.
    Smak: elegancki, rześki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do przekąsek na bazie ryb, do dań na bazie sosów warzywnych, do ryb z pieca i grilla. Doskonałe jako wino do całego posiłku.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Altemasi Brut - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Altemasi Brut
    Cavit s.c. - Trydent
    Chardonnay (100%)
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Altemasi Brut Millesimato - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe ze szczepu Chardonnay. Trydent słynie z doskonałych win musujących wytwarzanych metodą klasyczną, czyli powtórnej fermentacji w butelce klasyfikowanych jako Trento DOC. Brut Millesimato to kategoria tego typu wina, uzyskana z rocznikowej, z wł. millesimato, selekcji winogron i o niskiej zawartości cukru, na poziomie poniżej 12 g/l. Przez 48 miesięcy to eleganckie wino fermentowało na drożdżach. Brut Millesimato został nagrodzony złotym medalem w konkursie Selections Mondiales Vins de Canada w edycji 2012.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.

    Zapach: złożony z wyczuwalną nutą drożdży.

    Smak: elegancki, rześki, mineralny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do smażonych krewetek.

    Temperatura serwowania: 8°C.

    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Altemasi Brut Millesimato - Wino włoskie białe wytrawne
    Altemasi Brut Millesimato
    Cavit s.c. - Trydent
    Chardonnay (100%)
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Altemasi Graal Riserva  - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Chardonnay (70%), Pinot Nero (30%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe, ze szczepów Chardonnay i Pinot Nero.  Altemasi Graal Riserva jest najdoskonalszym przykładem elegancji i jakości win z apelacji Trento DOC. Dzięki specjalnej selekcji winogron, rodzących się na górzystych winnicach Trydentu uzyskano rocznikową Riservę ,natomiast kategoria Brut oznacza zawartość cukru na poziomie poniżej 12 g/l. Altemasi Graal przez 72 miesiące fermentowało na drożdżach. Wino to zostało nagrodzone najwyższym wyróżnieniem przez Gambero Rosso w edycji 2012.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.
    Zapach: intensywny, złożony – nuty dojrzałego jabłka, brzoskwini, owoców tropikalnych.
    Smak: elegancki, rześki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do wędzonego łososia, terriny z królika. Wino na specjalne okazje.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Altemasi Graal Riserva  - Wino włoskie białe wytrawne
    Altemasi Graal Riserva
    Cavit s.c. - Trydent
    Chardonnay (70%), Pinot Nero (30%)
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Altemasi Rose’ - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Chardonnay, Pinot Nero
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące różowe ze szczepów Chardonnay i Pinot Nero. Brut Rose’ to kategoria win z apelacji Trento DOC, uzyskana ze specjalnej selekcji gron Chardonnay i Pinot Nero i o niskiej zawartości cukru na poziomie poniżej 12 g/l. Dzięki krótkiej maceracji skórek winogronowych Pinot Nero, wino nabrało jasno różowego koloru. Przez 15 miesięcy elegancki Brut fermentował na drożdżach.

    Kolor: różowy, z refleksami miedzianymi, połyskliwy.
    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.
    Zapach: owocowy, nuty dojrzałej czereśni, porzeczki, czerwonego jabłka.
    Smak: elegancki, rześki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, również do delikatnych zup, do białych mięs i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 8°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Altemasi Rose’ - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    Altemasi Rose’
    Cavit s.c. - Trydent
    Chardonnay, Pinot Nero
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Ampelio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Alicante (40%), Sangiovese (30%), Ciliegiolo (30%)
    4. Apelacja:
      IGT Toscana
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, uzyskane z połączenia trzech szczepów Alicante, Sangiovese i Ciliegolo. Należy do kategorii IGT - Typowe Pochodzenie Geograficzne, natomiast szczepy wchodzące w skład Ampelio są tradycyjnie toskańskie. Nazwa Ampelio pochodzi od greckiego Ampelios czyli winiarz. To interesujące połączenie różnych gatunków winogron zostało poddane starzeniu przez rok w małych beczkach z dębu francuskiego. Ampelio stanowi przykład przyjemnego wina do picia na codzień, które dobrze łączy się z większością potraw.

    Kolor: czerwony rubinowy.

    Zapach: nuty kwiatowo - przyprawowe.

    Smak: delikatny, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: sosy makaronowe, dania na bazie mięs.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Ampelio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ampelio
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Alicante (40%), Sangiovese (30%), Ciliegiolo (30%)
    IGT Toscana - 2013 - 0.75 l
  • Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Anfora to główne wino w gamie Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Charakterystyczna butelka nieodzownie łączy się tym wielkim białym winem. Przyjęła się w latach 50-tych dwudziestego wieku, w wyniku krajowego konkursu , aby podkreślić oryginalność Verdicchio.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
    Smak: wytrawny,świeży,mineralny, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2015 - 0.75 l