Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Langhe Freisa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Freisa (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Freisa. W dialekcie freisa oznacza frezję, czyli kwiat, cechujący się fioletowo – czerwoną barwą. Ta wdzięczna nazwa nawiązuje więc do koloru wina. Wzmianki o szczepie pochodzą z końca XVIII wieku i już wtedy uzyskiwane z niego wino było cenione i uznane, szczególnie w Piemoncie. Freisa naszego producenta odpoczywa w drewnianych beczkach a następnie poddana jest krótkiej fermentacji w dużym zbiornku tzw.autoclave. Stąd też charakterystyczny dla Freisy bardzo delikatnie musujący posmak i rześkość. Wino to doskonale komponuje się w połączeniu z tłustymi potrawami oraz wędlinami.

    Kolor: rubinowy, intensywny, żywy.
    Zapach: winny i owocowy, nuty czereśni, jeżyny i maliny.
    Smak: bogaty, przyjemnie wytrawny.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięs, do wędlin, do dań na bazie makaronów, potraw smażonych, piemonckiego sosu bagna cauda.
    Temperatura serwowania: 14°/16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Langhe Freisa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Langhe Freisa
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Freisa (100%)
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Brunello di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese Grosso (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese Grosso. Brunello to jedno z najsłynniejszych win Toskanii. Jego receptura została opracowana w XIX wieku i zgodnie z nią wino to musi leżakować przez 4 lata zanim trafi do sprzedaży. Winnice naszego dostawcy La Torre usytuowane są na południowych stokach okolic Montalcino, dobrze nasłonecznionych i o odpowiedniej wentylacji. Wino to spędziło 42 miesiące w beczce dębowej. Brunello jest winem eleganckim i wymagającym, butelkę należy otworzyć przynajmniej na kilka godzin przed podaniem, aby wydobyć z niego całe bogactwo zapachowo-smakowe.

    Kolor: bordowy, z wiekiem przybiera refleksy pomarańczowe.
    Zapach: nuty ściółki leśnej, konfitur z czerwonych owoców, czarnego pieprzu, cynamonu.
    Smak: aksamitny, harmonijny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: do czerwonych mięs, pieczeni mięsnych, dziczyzny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Brunello di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Brunello di Montalcino
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Sangiovese Grosso (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Vino Nobile di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile. Jest to odmiana Sangiovese specyficzna dla produkcji wina Nobile. Nazwa nobile z wł. szlachetne nawiązuje do faktu, iż wino to w przeszłości było podawane jedynie na arystokratycznych stołach. Produkowane jest w okolicy przepięknie położonej miejscowości Montepulciano, wokół której winnice usytuowane są na wzgórzach sięgających od 250 do 500 m n.p.m.W roku 1648 włoski pisarz Francesco Redi pisał, że Montepulciano d‘ogni vino e‘ re‘ - Montepulciano jest królem wszystkich win. Vino Nobile naszego producenta Lombardo przez prawie dwa lata leżakowało w dużej beczce z dębu słoweńskiego i francuskiego.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami bordowymi.
    Zapach: nuty kwiatowe, fiołkowe i owocowe, wiśniowe, lekko przyprawowe,delikatnego drewna.
    Smak: ciepły, aksamitny, elegancki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Vino Nobile di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Nobile di Montepulciano
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Frappato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Frappato (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Frappato. Szczep ten znany był już w wieku siedemnastym poprzedniego stulecia, klasyczna strefa upraw to Sycylia południowo wschodnia. Frappato pachnie dojrzałymi owocami i zachęca świeżością. Świetnie komponuje się do wielu potraw, można go podawać od przystawki po danie główne. Wino niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami filetowymi.
    Zapach: świeży, owocowy, nuty jagód i jeżyn.
    Smak: miękki, harmonijny, soczysty.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sosu makaronowego z bakłażanem i pomidorami, do wędlin, do pizzy a także do ryb w aromatycznych przyprawach.
    Temperatura serwowania: 13°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Frappato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Frappato
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Frappato (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2019 - 0.75 l
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche‘
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche‘. Gatunek ten występuje jedynie w siedmiu miasteczkach strefy Monferrato wśród których Castagnole i Portacomaro. Prawdopodobnie sprowadzili go tutaj mnisi jeszcze w wiekach średnich i obsadzili wokół nieistniejącego obecnie klasztoru pod wezwaniem świętego Rocha – san Rocco, stąd nazwa. Nazwa wina natomiast Na Vota oznacza w dialekcie piemonckim początek, coś co się zaczyna albo wyzwanie. Wyzwaniem dla Braci Cavallero był rok 1990 kiedy to po raz pierwszy pojawiło się ich Ruche‘. Jeżeli istnieją wina jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne a przede wszystkim niemożliwe do stworzenia nigdzie indziej niż na własnym, małym terytorium, to na pewno jest nim Ruche‘. Winogrona, które komponują to wino pochodzą z czterech wyselekcjonowanych winnic Cantiny, co roku ilość poszczególnych winogron jest inna w zależności od ich jakości. Kredowe gleby są idealnym podłożem dla tego aromatycznego gatunku. Cały proces fermentacji i leżakowania wina odbywa się jedynie przy użyciu zbiorników stalowych, dzięki czemu wino zachowuje swój niepowtarzalny aromat i świeżość.
    Kolor: czerwony rubinowy żywy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty skórki pomarańczowej, piżma, róży, pieprzu.
    Smak: miękki, przyjemnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, do mięs z grilla, do pieczonych żeberek wieprzowych.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Ruche‘
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Portale Adduca - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico del Vulture (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture pochodzącego z Bazylikaty. Wygasły już wulkan Vulture pozostawił po sobie niezwykłe bogactwo w postaci urodzajnych terenów zlokalizowanych w jego bezpośredniej bliskości. Strefa wokół wulkanu to rzędy winnic na których obsadza się Aglianco. Antyczny szczep, prawdopodobnie wywodzący się Grecji daje wielkie wino, o którym mówi się Barolo Południa. Z pewnością Nebbiolo i Aglianico to dwa różne wina, ale ich cecha wspólna to potencjał starzenia oraz niesamowite bogactwo aromatyczno smakowe, uwydatniające się z biegiem lat. Portale Adduca stanowi doskonały przykład jakości wielkiego Aglianico. Winnice usytuowane są na wysokości od 450 do 600 m npm w klasycznej strefie okolic miasteczka Maschito, nieopodal Venosy. Ręczny zbiór winogron, ich staranna selekcja oraz 12 – sto miesięczny okres leżakowania w beczkach dębowych, pięćset litrowych, sprawia, że wino ujmuje kolorem, aromatem i bogactwem struktury. Adduca to nazwisko bogatej rodziny zamieszkującej kiedyś Maschito. Portale Adduca zdobyło wyróżnienie na prestiżowym włoskim konkursie winiarskim Duja d‘Or 2014, organizowanym w Asti.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny połyskliwy z refleksami bordowymi.

    Zapach: złożony, bogaty, nuty konfitury wiśniowej, kakao, pieprzu.

    Smak: ciepły, harmonijny, taniczny.

    Łączenie z potrawami: doskonale do dań na bazie mięs, również z grilla.

    Temperatura serwowania: 18°/20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Portale Adduca - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Portale Adduca
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico del Vulture (100%)
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • „Noi” Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Kilka rodzajów Barolo naszej producentki otwiera to właśnie wino o nazwie „Noi” - My, które stanowi na klasykę wina Barolo. Pochodzi z winnic w miejscowościach La Morra, Novello i Monforte. Po starannym zbiorze winogron i fermentacji wina, zostaje ono przelane do dużych beczek dębowych i poddane starzeniu przez około 18 miesięcy. Nieco surowe z harmonijnie zaznaczoną taniną, niezwykle zrównoważone. Klasyka i jakość.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z odcieniami bordowymi.
    Zapach: pełny, intensywny, eteryczny, nuty czerwonych owoców i delikatnej wanilii, kakao i przypraw.
    Smak: bogaty, taniczny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „Noi” Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „Noi” Barolo
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • I Casali Chianti Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese(90%), Canaiolo(5%), Merlot(5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Canaiolo i Merlot. I Casali to nazwa winnicy, z której pochodzą winogrona składające się na to wino. Bardzo dobre jakościowo klasyczne Chianti, zachowujące wszystkie cechy tegoż gatunku- świeżość, pełnię owocu, przyjemną taniczność. Ręcznie zebrane winogrona powoli i starannie zostały przerobione na wino, które potem przez 12 miesięcy leżakuje w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów. Nasz producent świadomie nie stosuje małych barrique aby nie przytłumić posmakami drewna potencjału pięknie czereśniowo-fiołkowego Sangiovese. Pije się je z wielką przyjemnością i łatwością.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty owocowo-kwiatowe.

    Smak: ciepły, miękki, świeży, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steka po florencku, do pieczeni mięsnych.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • I Casali Chianti Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    I Casali Chianti Classico
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese(90%), Canaiolo(5%), Merlot(5%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Negroamaro Vero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Słoneczne Salento to ulubione miejsce tego szczepu, nasz producent robiący doskonałe Primitivo ma w swojej gamie również i to bardzo dobre Negroamaro. Nazwa „Vero” - „Prawdziwe” oddaje autentyzm wina wynikający z samej nazwy szczepu. Negro - prawie czarny kolor wina, Amaro - jego goryczkowaty charakterystyczny posmak. Rzeczywiście tak wygląda i smakuje. Bogate, mocne i skoncentrowane, niezwykle aksamitne i ciepłe. Duża przyjemność delektowania się.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty owoców leśnych, jagód, konfitury śliwkowej, czekolady.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, szczególnie do dziczyzny i pieczeni mięsnych.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Negroamaro Vero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Negroamaro Vero
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Negroamaro
    IGT - 2018 - 0.75 l
  • Chianti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Colorino (10%), Merlot (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Colorino i Merlota. Niezwykle przyjemne do picia Chianti w typowo toskańskim wydaniu. Niestarzone w drewnie, pachnie dojrzałymi poziomkami i malinami, w smaku delikatnie taniczne i lekkie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do większości potraw dla zwolenników win czerwonych, ze szczególnym wskazaniem na dania z dodatkiem sosów pomidorowych.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty dojrzałej poziomki i maliny.
    Smak: łagodnie taniczny, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, potraw z dodatkiem pomidorów i sosów pomidorowych.
    Temperatura serwowania: 15°/17°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chianti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese (90%), Colorino (10%), Merlot (5%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l