Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego  Sangiovese. Nasi przyjaciele z Castello di Meleto robią swoje Chianti Classico in purezza, czyli bez dodatków innych szczepów. Pochodzi z selekcji wingron z trzech różnych winnic Meleto,Casi i Poggiarso. Przez dwanaście miesięcy leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego o pojemności 5400 litrów. Chianti Classico na najwyższym poziomie, doskonała harmonia owocu i świeżości Sangiovese umiejętnie połączona z elegancją i finezją  drewna. Wino o dużym potencjale starzenia.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty czereśni, truskawki, przypraw.
    Smak: pełny, wyrazisty, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, do potraw mięsnych z dodatkiem pomidorów.
    Temperatura serwowania: 18ºC.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Castello di Meleto
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese Grosso (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese Grosso. Jest to odmiana Sangiovese specyficzna dla produkcji win ze strefy Montalcino, Rosso i Brunello. Dzięki usytuowaniu winnic na wysokości 420 metrów wino to charakteryzuje się intensywnym bukietem zapachowym i bardzo dobrą strukturą.Rosso di Montalcino jest podstawową wersją wielkiego wina Toskanii o nazwie Brunello. Czas leżakowania Rosso jest zdecydowanie krótszy. Rosso di Montalcino naszego producenta Luigi Anania poddane jest starzeniu przez 18 miesięcy w dużej beczce dębowej i przez dwa miesiące w butelce.Pochodzi z upraw biologicznych.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty jagód i tabaki, delikatne pochodne drewna.
    Smak: aksamitny, harmonijny, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, również grillowanych, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Montalcino
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Sangiovese Grosso (100%)
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów autochtonicznych toskańskich Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero, Mammolo, Malvasia i Trebbiano Toscano. Jest to gatunek wina Chianti ze strefy Colli Senesi – Wzgórza Sieneńskie, obejmujące prowincję Sieny. Połączenie pięciu szczepów stanowi klasyczną recepturę wina Chianti. Dzięki dodatkowi białych winogron Malvasii i Trebbiano powstaje wino delikatne, z lekką kwiatową nutą. Bardzo dobrze łączy się z większością potraw, jest to wino do picia do posiłku na co dzień.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, z nutą kwiatu fiołka.
    Smak: harmonijny, okrągły.
    Łączenie z potrawami: od przystawki po danie główne, za wyjątkiem ryb.
    Temperatura serwowania: 16°/18ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Colli Senesi
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    DOCG - 2017 - 0.75 l
  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone wytrawne musujące frizzante
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych terenach na południe od Modeny. Wytwarzane jest metodą Charmat, czyli powtórnej fermentacji w dużych zbiornikach ciśnieniowych. Charakterystyczny purpurowy kolor i obfita pianka to atrybuty tego wina. Gatunek Grasparossa di Catelvetro cechuje się intensywną nutą aromatyczną, owocowo-winną. Wśród wszystkich czterech typów Lambrusca , klasyfikowanych jako DOC posiada najlepszą strukturę i jest winem o pełnej budowie .Wersja secco czyli wytrawna , to klasyczne wydanie tego wina. Lekkie i przyjemne do picia Lambrusco doskonale łączy się z daniami regionalnej kuchni modeńskiej ale równie dobrze komponuje z wędlinami i tłustymi potrawami typu gicz czy golonko.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
    Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty winne i dojrzałych owoców leśnych.
    Smak: świeży, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: do wędlin, do dań typu pierogi nadziewane mięsem, również do makaronów z sosami mięsnymi, do tłustych potraw.
    Temperatura serwowania: 13°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 10,5 %.

  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone wytrawne musujące frizzante
    Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Piedirosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Piedirosso
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Piedirosso. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Monte Taburno, Góra Taburno w prowincji Benevento. Ten antyczny szczep należy do najbardziej charakterystycznych gatunków Kampanii, obok słynnego Aglianico. Oryginalna nazwa dialektalna brzmi Per e‘palummo, co dosłownie oznacza gołębia stopa o charakterystycznym czerwonawym kolorze, podobnie jak czerwony kolor szypułek i gałązki winogron Piedirosso. Jest to wino niestarzone w drewnie, o ładnie zaznaczonej nucie owocowej, przyjemnie wytrawne i miękkie. Ciekawe wino autochtoniczne warte spróbowania do posiłku.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty maliny i dojrzałej czereśni.
    Smak: wytrawny, owocowy, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie białych mięs.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %.

  • Piedirosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Piedirosso
    Vigne Sannite - Kampania
    Piedirosso
    DOC Sannio - 2018 - 0.75 l
  • Barbera del Sannio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Barbera del Sannio. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Obecna w tym regionie od ponad dwóch wieków Barbera, kojarzona zazwyczaj z Piemontem, jest winem o zupełnie innym charakterze niż jej kuzynka z północy. Tutejsi winiarze z dumą podkreślają, że ich Barbera jest zdecydowanie lepsza - z całą pewnością warto jej spróbować, aby docenić i polubić to przyjemne i pachnące owocami wino.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: owocowo-kwiatowy, nuty wiśni, płatków suszonej róży.
    Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie dobrze przyprawionych białych mięs.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbera del Sannio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera del Sannio
    Vigne Sannite - Kampania
    Barbera (100%)
    DOC Sannio - 2018 - 0.75 l
  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico. Wino zwane Barolo Południa nie bez powodu porównywane jest do wielkiego wina Piemontu. Aglianico to antyczny szczep od wielu wieków zadomowiony w południowej części Włoch. Sprowadzili go tam Grecy, stąd nazwa od wyrazu Elleanico. Aglianico naszego producenta pochodzi z pagórkowatych winnic w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Tutejszy klon tego szczepu nosi nazwę Aglianico del Taburno i należy do gatunkowo najlepszych wśród całej rodziny odmian Aglianico. Jego ulubionym terenem są podłoża wulkaniczne i piaszczyste oraz duże różnice temperatur między dniem a nocą. Właśnie takie warunki panują w strefie Sannio. Tutejsze Aglianico dojrzewa pod koniec października a zbiory odbywają się w listopadzie. Jest to wino o dużym potencjale starzenia. Z wiekiem uwydatnia swoje zalety i wzbogaca różnorodność aromatów. Przez 6 miesięcy Aglianico del Sannio leżakowało w beczkach drewnianych i przez kolejnych 6 w butelce.

    Kolor: bordowy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty maliny i śliwki.
    Smak: wytrawny, ciepły, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie mięs, głównie czerwonych, do sosów mięsnych i pieczeni z wołowiny, do mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Aglianico
    Vigne Sannite - Kampania
    Aglianico (100%)
    DOC Sannio - 2016 - 0.75 l
  • Essentia Benventano Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico, Piedirosso, Barbera del Sannio
    4. Apelacja:
      IGT Benevento
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Kampanii o nazwie Aglianico i Piedirosso z dodatkiem lokalnej Barbery. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Ambicją naszego producenta było opracowanie wina łączącego w sobie zasadnicze esencjonalne cechy tego terytorium. Udane połączenie czerwonych gatunków winogron oraz ich staranna winifikacja wraz z 6-cio miesięcznym okresem leżakowania w drewnie, dało w efekcie to ciekawe i mocno zbudowane wino.

    Kolor: bordowy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych czerwonych owoców i konfitur.
    Smak: wytrawny,ciepły,aksamitny.
    Łączenie z potrawami: do dań kuchni śródziemnomorskiej na bazie mięs głównie czerwonych i do dziczyzny,do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C. Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Essentia Benventano Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Essentia Benventano Rosso
    Vigne Sannite - Kampania
    Aglianico, Piedirosso, Barbera del Sannio
    IGT Benevento - 2013 - 0.75 l
  • Nero dei Dori - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Montepulciano (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Montepulciano. Pochodzi z malowniczych i pagórkowatych winnic Monte Conero - Góra Conero, biegnących wzdłuż Adriatyku. Królujące w środkowych Włoszech Montepulciano daje wino o ciemnobordowej barwie, mocne i aksamitne. Nero dei Dori przez ponad rok leżakowało w dużej beczce z dębu francuskiego, krótko w barrique a następnie odpoczywało w butelce. Eleganckie wino pełne dojrzałego owocu i ciepła adriatyckiego słońca.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy.
    Zapach: intensywny, złożony, nuty dojrzałych owoców wiśni.
    Smak: mocny, aksamitny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla, do dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Nero dei Dori - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero dei Dori
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Montepulciano (100%)
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Marche Rosso Tornamagno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Montepulciano (50%), Sangiovese (50%)
    4. Apelacja:
      IGT Marche
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów Montepulciano i Sangiovese. Pochodzi z pagórkowatych winnic regionu Marche, jest również sztandarowym winem naszego producenta, bo robi się je niezmiennie od 1985 roku. Tornamagno poddane jest starannej i długiej fermentacji. Przez ponad dwa lata starzone jest w zbiornikach stalowych, następnie przez ponad rok leżakuje w małych beczkach z dębu francuskiego barrique, po czym odpoczywa w butelce. Owocowe Montepulciano harmonijnie łączy się ze zdecydowanym i tanicznym Sangiovese.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy z refleksami bordowymi.
    Zapach: intensywny, bogaty, nuty dojrzałych owoców i konfitury wiśniowej, złożony, nuty płatków róży i suszonych kwiatów.
    Smak: mocny, aksamitny, ciepły, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, do soczystych mięs w aromatycznych przyprawach, do trufli, do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny, do jagnięciny przyprawionej czosnkiem i rozmarynem.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Marche Rosso Tornamagno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Marche Rosso Tornamagno
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Montepulciano (50%), Sangiovese (50%)
    IGT Marche - 2012 - 0.75 l