Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Pinot Nero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Pinot Nero
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Pinot Nero. Eleganckie wino, niezwykle finezyjne i delikatne, będące w stanie zaspokoić oczekiwania miłośników tego gatunku. Rodzi się na wysokich winnicach okolic Appiano, na poziomie 200-420 m n.p.m. Część wina przez kilka miesięcy leżakowała w dużych beczkach z dębu francuskiego o pojemności trzech i pięciu tysięcy litrów. Jedwabista tanina, świeżość i "chrupkość" owocu zachęcają do sięgania po Pinot Noir w bardzo dobrym wydaniu, które nawet jeśli nie pochodzi z Francji jest w stanie zaspokoić gusta koneserów.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony, połyskliwy.
    Zapach: bogaty, nuty świeżej czereśni, czarnej porzeczki, jeżyny, malin, delikatna nuta eteryczna, posmak liścia laurowego i estragonu.
    Smak: elegancki, świeży, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni wołowych, do kotlecików jagnięcych, warzyw z grilla lub wołowego carpaccio.
    Temperatura serwowania: 13°/15ºC.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Pinot Nero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Pinot Nero
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Pinot Nero
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Basilicata Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico del Vulture (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture, pochodzącego z Bazylikaty. Wino z etykietą Basilicata Rosso jest podstawową wersją doskonałego Aglianico, rosnącego na terenach wygasłego wulkanu Vulture. Wysoko usytuowane winnice oraz późna wendemia, odbywająca się pod koniec października, sprawia, że grona tego antycznego szczepu rodzą mocne i skoncentrowane wina. Wino to nie leżakowało w drewnie a mimo to posiada bardzo dobrą strukturę, zachowało świeżość owocu oraz wyrazistość taniny, charakterystycznej dla szczepu. Stanowi doskonały dodatek do potraw, najlepiej na bazie mięs i sosów mięsnych.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: złożony, świeży, nuty dojrzałej czereśni.
    Smak: wytrawny, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do potraw na bazie mięs oraz sosów mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Basilicata Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Basilicata Rosso
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico del Vulture (100%)
    IGT Basilicata - 2017 - 0.75 l
  • „San Giovanni” Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d’Alba
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. Winnice znajdują się  w miejscowości Monforte, na wysokości około 300 m n.p.m. San Giovanni czyli Święty Jan to nazwa crus, czyli niewielkiego obszaru winnicy, rodzącego doskonałej jakości winogrona. Świetnie zbudowana tradycyjna piemoncka Barbera po 14-sto miesięcznym czasie leżakowania w dużych beczkach z dębu francuskiego. Głęboki kolor tego wina i niesamowite bogactwo smakowe zaspokoją gusta najbardziej wymagających wielbicieli win Piemontu.

    Kolor: ciemno rubinowy, intensywny.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych jeżyn, kwiatu fiołka.
    Smak: ciepły, miękki, bogaty, z delikatnie zaznaczoną taniną.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, wędlin i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „San Giovanni” Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „San Giovanni” Barbera d’Alba
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Barbera d’Alba
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • Lambrusco Passione - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Nasz partner z okolic Modeny postanowił niedawno zainwestować w uprawy biologiczne. W efekcie wielu starań i nakładu pracy powstało nowe Lambrusco z sympatyczną etykietą, opracowaną przez dzieci i o nazwie Passione – Pasja. Bez niej nie byłoby certyfikatu dla upraw biologicznych i tego jakże starannie opracowanego wina. Główną zaletą win biologicznych jest to, że na winnicach z których się wywodzą nie stosuje się chemicznych i syntetycznych dodatków oraz środków ochrony a zawartość dwutlenku siarki w winie jest bardzo niewielka.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.

    Zapach: winny, intensywny, nuty dojrzałych owoców leśnych.

    Smak: pełny, przyjemny, rześki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin oraz mięs, szczególnie tłustych.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 10,5%.

  • Lambrusco Passione - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Lambrusco Passione
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Campania Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico di Taurasi
    4. Apelacja:
      IGT Campania
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico. Jest to odmiana Aglianico z Taurasi, szlachetnego klonu tej winorośli zadomowionej w strefie Irpinia. Antyczny szczep pochodzenia greckiego w zależności od strefy upraw daje wina o bardzo dużej koncentracji koloru i smaku. Bazowa wersja Aglianico naszego producenta pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości 400 m n.p.m., zbiory odbywają się w drugiej połowie października. Nie leżakowało w drewnie i również dzięki temu ujmuje dużym potencjałem świeżego zapachu owoców, jest ciepłe i bardzo przyjemne w smaku. Doskonale sprawdza się do posiłków, każda postać mięs, szczególnie grillowanych zagwarantuje nam przyjemność smakowania tego wina.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: mocno owocowy, nuty czarnej porzeczki, jeżyny, konfitury z czerwonych owoców.

    Smak: wytrawny, ciepły, pełny, świeży.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, pieczeni mięsnych, do mięs z grilla.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Campania Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Campania Aglianico
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Aglianico di Taurasi
    IGT Campania - 2014 - 0.75 l
  • Taurasi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico di Taurasi
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico. Jest to odmiana Aglianico z Taurasi, szlachetnego klonu tej winorośli zadomowionej w siedemnastu miasteczkach strefy Irpinia. Winnice sięgają od 400 do 700 m n.p.m, specyficzny terroir strefy sprzyja antycznemu Aglianico, nazywanym nie bez powodu „Barolo del Sud” „Barolo Południa”. Głębia koloru, moc aromatu i potęga tanin stawia Taurasi pośród najlepszych win włoskich. Ręcznie zebrane winogrona przez ponad rok leżakowały w małych beczkach z dębu francuskiego po czym przez dwa lata wino odpoczywało w butelce. Z wiekiem staje się coraz lepsze, wzbogaca swoje aromaty i sublimuje moc tanin.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny, czereśni, śliwki, owoców leśnych.

    Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, pieczeni mięsnych, do mięs z grilla, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Taurasi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Taurasi
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Aglianico di Taurasi
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Stilla Maris - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico di Taurasi
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico di Taurasi. Limitowana edycja Aglianico robiona tylko dla najlepszych roczników, w sumie z rocznika 2012 jest ich tylko 1280 butelek. Perełka w gamie win z Tenuta Scuotto, jest to specjalna selekcja winogron, staranny proces fermentacji i leżakowania wina, wreszcie elegancka etykieta i nazwa „Stilla Maris” – „Morska kropla”. Autorzy mówią o nim, że „jak morska kropla rodzi się z woli maksymalnego wykorzystania koncepcji selekcji”. Esencja dbałości rodziny Scuotto o wina ich autortswa, niezwykle oryginalne i przemyślane, ale zawsze pochodzące ze wzorowo prowadzonych winnic.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny, czereśni, śliwki, owoców leśnych.

    Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, pieczeni mięsnych, do mięs z grilla, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Stilla Maris - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Stilla Maris
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Aglianico di Taurasi
    IGT - 2012 - 0.75 l
  • L'Opis Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Primitivo. Nazwa L’Opis  to imię jednego władców ludu Messapiów, czyli starożytnych przodków dzisiejszych mieszkańców Apulii. W odróżnieniu od bogatej gamy gatunku Primitivo z Mandurii, nasz partner  oferuje zwolennikom gatunku także Primitivo z Salento. Nieco lżejsze, bo nieleżakowane w drewnie, o bardzo ładnej nucie zapachowej czarnej porzeczki i cynamonu, zrównoważone pomiędzy alkoholem a kwasowością.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty czarnej porzeczki,maliny, cynamonu, wanilii.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagnii, do tłustych kiełbas z fasolą, do wieprzowiny, do serów półtwardych.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • L'Opis Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    L'Opis Primitivo
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo
    IGT - 2018 - 0.75 l
  • Chianti Classico Gran Selezione - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese 85%, Cabernet Sauvignon 15%
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Od kilku lat niektórzy toskańscy producenci opracowują dla dobrych roczników wersję Chianti Classico Gran Selezione – Wielka Selekcja. Są to wina dopracowane w każdym szczególe, począwszy od jakości winogron, sprawdzanych na winnicy a następnie w przetwórni. Zbiór z hektara wynosi 45 kwintali. Są one zbieranie jedynie ręcznie do małych, 10-cio kilowych skrzynek. Po fazie fermentacji i przedłużonej maceracji owoców z moszczem winnym, która przebiega w dużych beczkach dębowych, wino z Cabernet Sauvignon wędruje do małych beczek z dębu francuskiego po drugim użyciu. Partia wina z Sangiovese leżakuje w takich samych beczkach ale po drugim i trzecim użyciu. Czas odpoczynku w drewnie w zależności od rocznika wynosi od 14 do 18 miesięcy. Gran Selezione to wielkie wino na specjalnej okazje. Niezwykle eleganckie, dostojne i harmonijne.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, purpurowy.

    Zapach: złożony, bogaty, nuty balsamiczne, przypraw, dojrzałych czerwonych owoców.

    Smak: aksamitny, taniczny, o długim finiszu.

    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, idealne do bistecca alla fiorentina lub steka wołowego.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Chianti Classico Gran Selezione - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Gran Selezione
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese 85%, Cabernet Sauvignon 15%
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Colli Euganei Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colli Euganei
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Raboso Veronese
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z lokalnych czerwonych gatunków winorośli, uprawianych w strefie Colli Euganei. Łagodne wzgórza, na których usytuowane są winnice oraz ich odpowiednia ekspozycja na słońce a także wulkaniczne podłoże, sprawiają, że tutejsze czerwone wina są bardzo dobre. Nie są to wina mocno i potężnie zbudowane, ich zaletą jest subtelność i oryginalność w porównaniu do innych win z gatunków tak zwanych międzynarodowych. Colli Euganei Rosso jest winem niezwykle przyjemnym w smaku, o ładnym, owocowym zapachu i łagodnej taniczności.

    Jest to idealne wino do posiłku, zarówno sosy makaronowe jak i mięso będą wyborne smakować w jego towarzystwie.

    Kolor: czerwony  rubinowy z refleksami purpurowymi.

    Zapach: złożony, intensywny, nuty czereśni, czarnej porzeczki      

    Smak: wytrawny, pełny, miękki.

    Łączenie z potrawami:  do sosów makaronowych, do dań na mięs białych i czerwonych.

    Temperatura serwowania: 16°/ 18°C.

  • Colli Euganei Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Colli Euganei Rosso
    Cantina Colli Euganei - Wenecja
    Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Raboso Veronese
    DOC - 2017 - 0.75 l