Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d’Asti . Nazwa Tre Vescovi - Trzech Biskupów nawiązuje do miejsca spotkań biskupa Asti, Alessandri i Acqui Terme na jednym ze wzgórz, które dzisiaj należy do winnic Spółdzielni. Każdy kto miał przyjemność spróbować tej Barbery na pewno potwierdzi jej świetny bukiet i przyjemność delektowania się. To przebój wśród naszych Barber. Wino kategorii Superiore czyli o podwyższonych walorach smakowych i wyższej zawartości alkoholu, dzięki starannej selekcji winogron i starzeniu przez minimum 12 miesięcy z czego 7 w beczce dębowej.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny.
    Zapach: nuty śliwki, dojrzałej czereśni, ściółki leśnej, delikatnej wanilii.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych i serów z dodatkiem ziół.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG Superiore - 2016 - 0.75 l
  • Prugnolo Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja Valtelliny Superiore o nazwie Prugnolo. Jest to ozdobny krzew o czerwono-fioletowych owocach, rosnący na zboczach winnic usytuowanych na wysokości dochodzącej do 600 m n.p.m. Przez 12 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, użytych poprzednio do starzenia najszlachetniejszego gatunku Valtelliny, zwanego Sfursat i przez kolejnych 9 miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty śliwki, czereśni, orzecha.
    Smak:harmonijny,elegancki .
    Łączenie potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, dziczyzny i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Prugnolo Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Prugnolo Valtellina Superiore
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Dolcetto d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Dolcetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Dolcetto ze strefy Alba. Nazwa winogron pochodzi z włoskiego "dolce" - słodki, ale słodycz to jedynie cecha winogron a nie wina, jakie z nich powstaje.Jest umiarkowanie taniczne o niezwykle przyjemnej owocowej nucie, czereśniowo malinowej. Dolcetto jest mocno wpisane w tradycję winiarskiego Piemontu i bardzo lubiane przez jego mieszkańców.Dobrze łączy się też z większością potraw, od przystawki po danie główne. Dolcetto jest nieskomplikowanym i wdzięcznym winem typowo do posiłku.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami rubinowymi.
    Zapach: owocowy,nuty czereśni i maliny.
    Smak: łagodnie wytrawny, owocowy, miekki.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięsa, do lekkich i smakowych potraw, pieczeni z białego mięsa, wędlin, świeżych serów.
    Temperatura serwowania: 14°/16°C.
    Zawartość alkoholu 12,5%.

  • Dolcetto d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Dolcetto d’Alba
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Dolcetto (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Merlot - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro
    2. Region:
      Friuli - Wenecja Julijska
    3. Szczep:
      Merlot (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Colli Orientali del Friuli
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Merlot. Strefa Colli Orientali to oprócz win białych, także wina czerwone, wśród których znajduje się Merlot. Pochodzi z winnicy o nazwie Ronc de Schene, położonej w miejscowości Manzano. Jest to wino lekkie i przyjemne do picia, nie leżakowane w drewnie.
    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: nuty owoców leśnych, maliny, jeżyny, delikatna nuta polnej trawy
    Smak: wytrawny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, do dan na bazie sosów mięsnych. Wina starsze rocznikowo dobrze pasują do dziczyzny i mocno przyprawionych mięs.
    Temperatura serwowania:16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Merlot - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Merlot
    Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro - Friuli - Wenecja Julijska
    Merlot (100%)
    DOC Colli Orientali del Friuli - 2011 - 0.75 l
  • Vino Nobile di Montepulciano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile. W stosunku do podstawowej wersji wina Nobile, Riserva oznacza dłuższy czas leżakowania wina. Została opracowana ze specjalnie selekcjonowanych gron, pochodzących z winnicy o nazwie Gracciano, które dają mocne wino o bogatej strukturze. Rocznik 2007 pozwolił na dokonanie takiej selekcji, ponieważ należy do tzw. dobrych roczników dla Toskanii. Riserva została poddana starzeniu przez 3 lata, z czego dwa w dużej beczce z dębu francuskiego i rok w butelce. Wino doskonale uwydatniające swoje walory w połączeniu z daniami na bazie czerwonych mięs, najlepiej wołowiny.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami bordowymi.
    Zapach: nuty kwiatowe, fiołkowe i owocowe, wiśniowe, delikatnego drewna, skóry, tabaki.
    Smak: ciepły, aksamitny, elegancki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 14,6%.

  • Vino Nobile di Montepulciano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Nobile di Montepulciano Riserva
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Maimone Cannonau di Sardegna  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Cannonau di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Jest to najbardziej znane i najważniejsze czerwone wino wyspy. Wzmianki o Cannonau sięgają trzynastego wieku i prawdopodobnie wywodzi się ono z hiszpańskiego Alicante, sprowadzonego na wyspę przez władców hiszpańskich. "Maimone" oznacza w miejscowym dialekcie wodę, tak bardzo potrzebną winorośli po czasie upałów. Jest to wino mocno zbudowane, o głębokim i nasyconym kolorze oraz bogatym bukiecie zapachowym. Przez 8 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięsnych sosów makaronowych, pieczeni mięsnych i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Maimone Cannonau di Sardegna  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Maimone Cannonau di Sardegna
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Cannonau di Sardegna
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Lekkie wino do picia na co dzień do posiłku, nieleżakowane w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, owocowy, nuty czereśni i wiśni.
    Smak: delikatny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do zapiekanek z makaronu i sosów makaronowych typu ragu, do lasagni, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2019 - 0.75 l
  • Grignolino di Asti
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Grignolino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Grignolino. Jedno z ciekawszych win piemonckich, zdecydowanie mało popularne i niedoceniane wśród szerszej rzeszy koneserów wina (z wyjątkiem zdeklarowanych fanów Piemontu). Szkoda bo Grignolino to naprawdę niezwykle przyjemne wino. Łączy w sobie delikatność koloru i aromatu z bogactwem struktury, wdzięcznie łączy się z wieloma potrawami, od wędlin poprzez białe mięsa a nawet ryby. Trudny w uprawie szczep nie każdego roku pozwala przerobić się na wino. Klasyczna strefa upraw to okolice miasteczka Portacomaro, Miravalle należy do jednej z jego podstref z piaszczystymi glebami, na których rodzą się doskonałej jakości grona Grignolino. Niestarzone w drewnie wielkie małe wino, zachwycające prostotą wina autochtonicznego.
    Kolor: jasno rubinowy z refleksami pomarańczowymi.
    Zapach: delikatny, nuty róży, czereśni i granatu.
    Smak: delikatny, elegancki, z nutą migdałową w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, białych mięs oraz do królika, do ryb. Warte spróbowania ze świeżymi owocami.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Grignolino di Asti
    Grignolino di Asti
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Grignolino (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • La Bottaia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico del Vulture (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture pochodzącego z Bazylikaty. Kolejne Aglianico uzyskane z selekcjonowanych winogron, zebranych pod koniec października z winnic usytuowanych na wulkaniczno-gliniastym podłożu. Doskonale zbudowane a jednocześnie ujmujące świeżością wino poddane długiemu bo 18-sto miesięcznemu leżakowaniu w małych beczkach z dębu francuskiego. Nazwa La Bottaia czyli piwnica z beczkami nawiązuje do opisywanego już miejsca, w którym to dostojne wino odpoczywa i nabiera finezji. Jest wyborne już teraz ale będzie smakować jeszcze lepiej przynajmniej za dwa, trzy lata.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny połyskliwy z refleksami pomarańczowymi.

    Zapach: złożony, bogaty, nuty konfitury wiśniowej, wanilii, przypraw.

    Smak: ciepły, harmonijny, taniczny.

    Łączenie z potrawami: doskonale do dań na bazie mięs, również z grilla.

    Temperatura serwowania: 18°/20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • La Bottaia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    La Bottaia
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico del Vulture (100%)
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Barolo del Comune di Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Kolejne Barolo tym razem z węższej apelacji ograniczonej do miasteczka Barolo - są to winnice Preda i część strefy Sarmassa. Preda to podłoża uformowane przez piaskowce, natomiast Sarmassa to głównie gleby wapienno-gliniaste z dodatkiem iłów. Te dwa różne rodzaje podłoża na których rosną winnice nie pozostają obojętne dla wina jakie z nich uzyskujemy. Barolo del Comune di Barolo to świetne zrównoważone i harmonijne wino, świeżo i pięknie pachnące oraz duża moc i potencjał materii. Można spokojnie się nim delektować już w pierwszych latach od zabutelkowania (drugi, trzeci rok), nie zawiedzie swoim urokiem. Przez 18 miesięcy leżakowało w 500-ciuset  litrowych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z odcieniami bordowymi.
    Zapach: pełny, intensywny, mocno wyczuwalne nuty czerwonych owoców, dębu i wanilii.
    Smak: bogaty, harmonijny, nasycony owocem i okrągłą taniną.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo del Comune di Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo del Comune di Barolo
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l