Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
Zapach: bogaty, nuty konfitur owocowych i czarnego pieprzu.
Smak: ciepły ,długo utrzymujący się.
Łączenie z potrawami: doskonałe do sosów typu ragu z dzika, do mięs z grilla, do królika w sosie słodko-kwaśnym.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wina Włoskie
Opcje wyszukiwania
- Producent:Cantina Colonnella
- Region:Abruzja
- Szczep:Montepulciano di Abruzzo (100%)
- Apelacja:DOC
- Rocznik:2016
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano wywodzącego z się z Abruzzo. Clivis to nazwa linii naszego producenta. Montepulciano o ładnej nucie aromatycznej i charakterystycznym dla szczepu nasyconym kolorze, przechodzącym w odcienie fioletu. Przez sześć miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny z odcieniami fioletu.
Zapach: złożony, winny, nuty wiśni i owoców leśnych, delikatnego drewna.
Smak: pełny, miękki, aksamitny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do dziczyzny, sezonowanych serów.
Temperatura serwowania: 18°/20°C.
Zawartość alkoholu: 13%.- Cantina Colonnella - AbruzjaMontepulciano di Abruzzo (100%)DOC - 2016 - 0.75 l
- Producent:Cantine Sant’Agata
- Region:Piemont
- Szczep:Ruche'
- Apelacja:DOCG
- Rocznik:2013
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche‘. Kolejne Ruche‘ tego samego producenta z etykietąIl Cavaliere
- Kawaler,Rycerz. Jest to wino pochodzące z jego najmłodszych winnic, pełne wigoru i młodzieńczej werwy. Fermentacja i leżakowanie wina również odbyło się bez stosowania beczek drewnianych. W porównaniu doNa Vota
jest jeszcze bardziej aromatyczne z wyraźną nutą przypraw. Świetnie komponuje się z potrawami z dużą ilością aromatów i ziół.Kolor: czerwony rubinowy żywy, z refleksami fioletowymi.
Zapach: bogaty, złożony, nuty fiołka, siana, wanilii, kminku, kardamonu, pieprzu.
Smak: zrównoważony, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
Łączenie z potrawami: - doskonałe do dziczyzny - jelenia, dzika, zająca, do potraw mięsnych duszonych i podlewanych Ruche‘.
Temperatura serwowania: 16°C.
Zawartość alkoholu: 13%.- Cantine Sant’Agata - PiemontRuche'DOCG - 2013 - 0.75 l
- Producent:Casa Maschito
- Region:Bazylikata
- Szczep:Aglianico del Vulture (100%)
- Apelacja:DOC
- Rocznik:2008
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture pochodzącego z Bazylikaty. Jeżeli istnieją wina niezwykłe to jest nim z pewnością La Terrazza, jak mówi sam producent efekt poświęcenia i miłości do winnic rodzących to fantastyczne wino. Najlepsza selekcja gron Aglianico zebranych podczas późnej wendemii pod koniec listopada, starzona przez dwa lata w małych beczkach z dębu francuskiego i przez rok odpoczywająca w butelce. Zresztą sam ciężar i rozmiar szkła budzi respekt, jeszcze większe wrażenie robi zawartość. Aksamitny nektar winny, który może narodzić się jedynie w tym jakże skromnym i odległym zakątku Włoch. Wino na specjalne okazje, przede wszystkim dla osób potrafiących docenić urok wina autentycznego, które nie potrzebuje reklamy. Co roku powstaje jedynie 3000 butelek jednego z najlepszych Aglianico w całej strefie Vulture.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny połyskliwy z refleksami pomarańczowymi.
Zapach: złożony, bogaty, eteryczny, balsamiczny.
Smak: ciepły, aksamitny wręcz zawiesisty.
Łączenie z potrawami: doskonale do dań o bogatej strukturze na bazie mięs, jagnięciny, długo sezonowanych serów.
Temperatura serwowania: 18°/20°C. Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed podaniem.
Zawartość alkoholu: 15%.
- Producent:Fattoria San Michele a Torri
- Region:Toskania
- Szczep:Sangiovese (100%)
- Apelacja:DOCG
- Rocznik:2011
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Świetna Riserva z rocznika 2011, ze specjalnej selekcji gron Sangiovese, z jednej winnicy o nazwie Tenuta La Gabbiola. Jest to klasyczne Chianti starannie opracowane, z certyfikatem wina biologicznego. Rocznik 2011 był dla Toskanii bardzo dobry, niektórzy mówią wręcz o roczniku podręcznikowym, który oczywiście umożliwił zrobienie Riservy. Przez 20 miesięcy wino leżakowało w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów. Potęga wielkiego szczepu Toskanii przebija się w tym winie z wielka mocą i finezją. Aksamit struktury, moc alkoholu i głębia aromatu wspaniale komponują się w jedną całość. Bogactwo zapachów to niuansy owocowo-kwiatowe po przyprawy i wypalane drewno. Niezwykle miękkie i harmonijne, ujmujące złożonością struktury. Amatorzy klasyki toskańskich win na pewno będą usatysfakcjonowani.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny, głęboki.
Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty czereśni i jeżyny, fiołków, irysa z akcentami czarnego przypraw i tabaki.
Smak: ciepły, miękki, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steku po florencku, do pieczeni mięsnych w sosach, do wieprzowiny w każdej odsłonie (również prosiaka z rusztu).
Temperatura serwowania: 20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%.
- Fattoria San Michele a Torri - ToskaniaSangiovese (100%)DOCG - 2011 - 0.75 l
- Producent:Azienda Agricola Lombardo
- Region:Toskania
- Szczep:Prugnolo Gentile (60%), Cabernet Sauvignon (40%)
- Apelacja:IGT Rosso Toscana
- Rocznik:2010
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Jest to staranna selekcja winogron pochodzących z upraw producenta, zlokalizowanych w miejscowości Confino, stąd jego nazwa. Przez 18 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego. Nie poddano go sztucznej filtracji, drobny osad na dnie kieliszka świadczy o w nieforsownym procesie wytwarzania. Wino o dużym potencjale aromatyczno smakowym, mocno zbudowane i konsystentne. Wśród zwolenników toskańskich win łączących w sobie tradycję i nowoczesność „Confino” na pewno spotka się z uznaniem. Aksamitne, ciepłe i mocne, bardzo dobre.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
Zapach: nuty owoców leśnych, konfitur, przypraw korzennych.
Smak: przyjemnie taniczny, aksamitny, ciepły.
Łączenie z potrawami: doskonałe do steków wołowych, do pieczeni wołowych.
Temperatura serwowania: 18°/20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%.
- Azienda Agricola Lombardo - ToskaniaPrugnolo Gentile (60%), Cabernet Sauvignon (40%)IGT Rosso Toscana - 2010 - 0.75 l
- Producent:Casa Vinicola Dreolino
- Region:Toskania
- Szczep:Sangiovese (90%), Colorino (10%)
- Apelacja:DOCG
- Rocznik:2016
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino. Kolejne Chianti z podstrefy Rufina naszego dostawcy Dreolino, tym razem w wersji Riserva z rocznika 2016. Mocne i skoncentrowane wino poddane prawie dwuletniemu czasowi leżakowania w małych beczkach drewnianych typu barrique. Pachnie dojrzałymi czerwonymi owocami, w smaku pełne, eleganckie, o długim finiszu. Jak każda Riserva powstaje tylko w najlepszych rocznikach, tak więc wino to będzie dobrze smakować nawet za kilka lat.
Najlepiej podać ją do dziczyzny (dzika, bażanta, zająca) albo do długo sezonowanych serów.
Kolor: czerwony, rubinowy z refleksami pomarańczowymi.
Zapach: złożony, bogaty, nuty dojrzałych owoców i przypraw, delikatnego drewna.
Smak: aksamitny, harmonijny, elgancki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do dziczyzny oraz do długo sezonowanych serów.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.- Casa Vinicola Dreolino - ToskaniaSangiovese (90%), Colorino (10%)DOCG - 2016 - 0.75 l
- Producent:Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
- Region:Piemont
- Szczep:Nebbiolo
- Apelacja:DOCG
- Rocznik:2015
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet pochodzące z jednej winnicy o nazwie Sarmassa. Teren tej strefy graniczy z miasteczkiem La Morra i cechuje go podłoże w większości złożone z margli , tzw. Margle św.Agaty, które w efekcie dają wina dosyć surowe ale o doskonałej budowie i dużym potencjale starzenia. Barolo Virny przez 18 miesięcy leżakowało w beczkach z dębu francuskiego typu barrique i w beczkach o większej pojemności, następnie odpoczywało w stali i przez dalszych sześć miesięcy już w butelce .Rocznik 2015 to bardzo dobrze notowany rok dla win z Barolo, Sarmassa z pewnością utrzyma swój potencjał przez długie lata, warto spróbować go już teraz i porównać za kilka lat, aby odgadnąć jego długowieczność i zrozumieć ewolucję.
Kolor: czerwono rubinowy, bardzo intensywny.
Zapach: świeży, nuty czerwonych owoców na przemian z nutami balsamicznymi i delikatną wanilią.
Smak: surowy, pełny, bogaty, taniczny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
Zawartość alkoholu: 14,5%.
- Producent:Vinchio Vaglio Serra
- Region:Piemont
- Szczep:Barbera di Asti (100%)
- Apelacja:DOCG Superiore
- Rocznik:2009
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d’Asti. Jest to wersja Superiore Barbery pochodzącej ze Starych Winnic, które rodzą najlepsze winogrona dzięki optymalnemu usytuowaniu na pełnych słońca zboczach wzgórz oraz dzięki odpowiedniemu podłożu, gliniasto - wapiennemu. Staranny i wyselekcjonowany zbiór winogron a następnie proces starzenia trwający 2 lata z czego minimum 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego sprawia, że Vigne Vecchie to naprawdę doskonałe wino, bardzo mocne i eleganckie.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny, z odcieniami pomarańczowymi.
Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, jako pochodne starzenia w drewnie wyczuwalne nuty wanilii, przypraw, aromatów balsamicznych, tabaki.
Smak: aksamitny, pełny, długo wyczuwalny w ustach.
Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych, serów z dodatkiem ziół, serów pikantnych.
Temperatura serwowania: 18°C.
Butelkę należy otworzyć na godzinę przed serwowaniem.
Zawartość alkoholu: 14%.- Vinchio Vaglio Serra - PiemontBarbera di Asti (100%)DOCG Superiore - 2009 - 0.75 l
- Producent:Aldo Rainoldi Srl
- Region:Lombardia
- Szczep:Nebbiolo (100%)
- Apelacja:DOCG
- Rocznik:2012
- Pojemność:0.75 l
Wino wytrawne czerwone, ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z górzystego regionu Lombardii, Valtelliny, z tarasowych winnic, z podstrefy Grumello. Nazwa wina oraz strefy pochodzi od nazwy znajdującego się tam zamku, wzniesionego w XII wieku.Charakterystyki klimatyczno-glebowe Grumello sprawiają, że wina pochodzące z tamtejszych winnic odznaczają się świeżością i tzw.bevibilita, czyli łatwością picia a raczej przyjemnością z delektowania się tym winem. Jest to bardzo dobry gatunek Valtelliny, z kategorii Superiore czyli o podwższonej zawartości alkoholu. Wino starzone przez prawie dwa lata w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce, odznaczające się głębią i dobrą strukturą.
Kolor: czerwony, rubinowy.
Zapach: delikatny, z nutami orzechowymi.
Smak: harmonijny, pełny.
Łączenie z potrawami: głównie do mięs, czerwonych i białych, do serów.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Podawać w dużych kieliszkach.
Zawartość alkoholu: 12,5%