Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Barolo Cannubi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Cannubi to jedna z najsłynniejszych apelacji wina Barolo, Virna ma tam swoją niewielką winnicę z której pochodzi to wielkie wino.  Jakość win z tej strefy jest efektem dwóch różnorodnych rodzajów podłoża, czyli znowu szarawo-niebieskie gliny,  i margle bogate w związki wapnia (uformowane między 10 a 7 milionów lat przed naszą erą) oraz żółtawe piaskowce (tzw. piaskowce z Diano uformowane 9 milionów lat przed naszą erą) na przemian z warstwami szarego piasku. Cannubi to ogromny potencjał i elegancja, doceniany przez znawców tego szlachetnego wina. Długi i staranny proces opracowania Barolo z Cannubi to także 18 miesięcy leżakowania w dużych beczkach z dębu francuskiego i dodatkowych 6 miesięcy odpoczynku już po zabutelkowaniu. Finezja, harmonia i arystokracja zawarta w jednym winie.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z refleksami pomarańczowymi.
    Zapach: intensywny, złożony ,eteryczny, nuty czerwonych owoców.
    Smak: bogaty, ciepły, harmonijny dzięki taninom wdzięcznie oplatającym delikatny i okrągły smak wina.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Cannubi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Cannubi
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Sassella  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Kolejne wino z gatunku Valtellina Superiore, pochodzące z podstrefy Sassella, usytuowanej na wysokości od 250 do 550 m n.p.m.Jest to najsłynniejsza strefa spośród czterech należących denominacji Valtellina. Wino o bardzo dobrej strukturze i głębi, starzone przez dwa lata w beczce z dębu słoweńskiego i przez ponad rok w butelce. Świetnie komponuje się z daniami na bazie mięs.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, rodzynkowe.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    .Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %

  • Valtellina Superiore Sassella  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Sassella
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Langhe Nebbiolo  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Strefa Langhe, usytuowana po prawej stronie rzeki Tanaro stanowi zagłębie szczepu Nebbiolo. To wspaniałe winogrono, w swojej nazwie przywołujące krajobraz Langhe, charakteryzujący się jesiennymi mgłami – nebbia z wł. mgła, w wersji podstawowej nosi etykietę Langhe Nebbiolo. Jest to wino o dobrej nucie aromatycznej i mocne. Nebbiolo naszego producenta przez kilka miesięcy leżakowane w drewnie nabiera elegancji i harmonii.
    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe pelargonii, nuty poziomki i maliny.
    Smak: zdecydowany i złożony, długo utrzymujący się ustach.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięs, wędliny, do mięsnych sosów makaronowych, mięs pieczonych białych i czerwonych, dobrze wysezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 14/16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Langhe Nebbiolo  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Langhe Nebbiolo
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano i Malvasia. Jest to tradycyjna receptura wina Chianti, która dzięki dodatkowi białych szczepów Trebbiano i Malvasii, sprawia, że wino nabiera miękkości i lekkości. Nazwa Garrulo to ptak odwiedzający winnicę Montenidoli. Gatunek wina Chianti do picia na co dzień, przyjemnie wytrawny.

    Kolor: czerwony rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe i owocowe.
    Smak: lekko taniczny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: polecane do dań na bazie pomidorów i sosów pomidorowych, do grilowanych mięs, zapiekanek warzywnych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Il Garrulo Chianti Colli Senesi
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Lago di Caldaro Scelto Classico Kalterersee Auslese Classisch - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Schiava Gentile (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Schiava Gentile. Jest to typowy dla regionu Górnej Adygi winny szczep czerwony. Strefa klasyczna Lago di Caldaro Scelto (Jezioro Caldaro) stanowi specjalną selekcję tych winogron, które rosną na pagórkowatych winnicach wokół miejscowości Apiano i Caldaro, na piaszczysto-żwirowym podłożu. Nazwa szczepu z  włoskiego schiava oznacza niewolnicę i kojarzy się z faktem, iż w przeszłości winorośl wiązano do drewnianego pala. Niezwykle przyjemne,wręcz ujmujące świeżością owocu,lekkie o silnym charakterze.

    Kolor: jasnoczerwony rubinowy.
    Zapach: delikatny, bogaty, nuty czereśni,fiołka, orzecha
    Smak: delikatny, miękki, z koncówką migdałową
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do wędlin typu szpek, także do niestarzonych serów, do pizzy, canederli ze szpekiem.
    Temperatura serwowania: 12°/14ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Lago di Caldaro Scelto Classico Kalterersee Auslese Classisch - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Lago di Caldaro Scelto Classico Kalterersee Auslese Classisch
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Schiava Gentile (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Jest to specjalna selekcja z winnic należących do apelacji D.O.C. Barbera d’Asti Superiore podstrefa NIZZA. Są one usytuowane na pełnych słońca pagórkach, na wapienno - piaszczystym podłożu. Laudana to nazwa części winnic, rodzących dorodne grona, z których pochodzi to wspaniałe wino. Strefa ta ponadto uważana jest przez miejscowych rolników za najlepszą po uprawę Barbery. Zbiór winogron odbywa się ręcznie, a po dziesięciu dniach fermentacji wina w kontakcie ze skórkami, świeże wino wędruje do dużych beczek drewnianych o poj.750 litrów i po części do małych, typu barrique. Po osiemnastu miesiącach leżakowania w drewnie a następnie w butelce Laudana jest gotowa do picia.

    Kolor: czerwony rubinowy, przechodzący w bordowy.
    Zapach: intensywny, eteryczny, lekko przyprawowy z nutami delikatnie zaznaczonego drewna.
    Smak: aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczonych i duszonych, do dań na bazie grzybów , dziczyzny, do serów sezonowanych, pleśniowych i pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Merlot - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Merlot (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Merlot. Pochodzi z pagórkowatych winnic wokół Werony, w regionie Wenecji. Merlot naszego producenta jest przyjemny do picia i lekki. Bardzo dobrze łączy się z większością potraw.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty dojrzałych owoców.
    Smak: pełny, owocowy.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie warzyw i mięs.
    Temperatura serwowania: 18°/19°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Merlot - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Merlot
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Merlot (100%)
    IGT Veneto - 2020 - 0.75 l
  • Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      DOC Copertino
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Copertino Rosso w wersji Riserva Speciale to najlepsze wino w całej gamie producenta. Specjalna selekcja winogron oraz staranny proce fermentacji złożyły się na bardzo dobrą jakość Riservy. Przez dwa lata leżakowała w drewnie, jest winem pełnym głębi, aksamitności i harmonii. Można się nim delektować bez końca, zawiera w sobie całe bogactwo południowych winnic Apulii.

    Kolor: bordowy, mocno nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty suszonej śliwki, kakao, pieprzu, wanilii.
    Smak: ciepły, miękki, elegancki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    DOC Copertino - 2010 - 0.75 l
  • Corash Cannonau di Sardegna Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Cannonau di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Wielki potencjał Cannonau najlepiej uwydatnia Riserva, przez ponad 12 miesięcy starzona w małych beczkach z dębu francuskiego . "Corash" to nazwa starożytnego miasteczka Cornus, Zachwyca głębią koloru i bogatą aksamitną strukturą. Doskonale uzupełnia aromatyczne potrawy na bazie mięs i dziczyzny.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do pieczeni mięsnych, do królika z orzechami, do jagnięciny , do prosiaka z rusztu, dzika na winie, do sera pecorino sardo.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Corash Cannonau di Sardegna Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Corash Cannonau di Sardegna Riserva
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Cannonau di Sardegna
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Jest to najbardziej popularny gatunek czerwonych winogron kojarzony ze słoneczną wyspą. Klasyczna strefa upraw znajduje się w środkowo - południowej część wyspy, w prowincji Syrakuza. Nero di Avola z selekcjonowanej linii Fondo Filara jest delikatne i owocowe w przeciwieństwie do strefy zachodniej, gdzie ten sam szczep daje wina o mocniejszej budowie. Przez 6 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego barrique.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: bogaty, nuty wiśni i słodkich przypraw.
    Smak: ciepły, miękki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do makaronów i zapiekanek makaronowych z sosem ragu, do jagnięciny, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2019 - 0.75 l