Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Primitivo di Manduria Terra - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu  Primitivo di Manduria. Primitivo o nazwie „Terra” czyli „ziemia”. Winnice usytuowane są w głębi terytorium, na tzw. czerwonych glebach, bogatych w potas i żelazo oraz czarnych, obfitujących w humus i glinę. Drzewka winorośli mają formę „Alberello”, niskopiennych nasadzeń, typowych dla Południa Włoch. Taki rodzaj prowadzenia winnicy powoduje, że winogrona czasem bezpośrednio dotykają ziemi, z której czerpią składniki odżywcze, ciepło i wilgoć. Wokół drzewka robi się rodzaj dołka, gdzie gromadzi się woda. Niektóre winorośle mają siedemdziesiąt i więcej lat i cały czas rodzą dorodne grona. Dlatego Primitivo Terra tak bardzo zachwyca świeżością, głębią owocu i bogatą strukturą. Zbiór winogron odbywa się ręcznie w pierwszej i drugiej dekadzie września, wino po wstępnej  fazie fermentacji w stali starzone jest w małych beczkach z dębu francuskiego. Doskonałe i eleganckie Primitivo, zasłużenie zdobyło złoty medal na Światowym Konkursie Win w Brukseli w edycji 2014.

    Kolor: czerwony, rubinowy głęboki.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty kwiatowo-owocowe.

    Smak: ciepły, świeży, łagodnie taniczny, z długo wyczuwalnym aromatem.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie dziczyzny i mięs, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Primitivo di Manduria Terra - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Terra
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Chicchirossi - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Malvasia Rossa, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Ciliegiolo i Canaiolo z dodatkiem Czerwonej Malwazji i Montepulciano. Ciekawe wino o wdzięcznej nazwie Chicchirossi czerwone grona, oddające urok Toskanii o dziwo bez udziału Sangiovese. To świadomy i trochę przekorny wybór producenta po to aby wyeksponować potencjał mniej znanych ale równie ciekawych gatunków winogron. Malwazja i Ciliegiolo nadają winu mocno owocowy posmak, Canaiolo i Montepulciano wzmacniają strukturę i nadają krągłości. Staranny i ręczny zbiór winogron ( z dodatkowym selekcją owoców tuż przed fermentacją) oraz ponad roczny czas leżakowania w małych barriques i dużych tonneaux składają się na to ładnie zbudowane i konsystente wino. Posiada certyfikat upraw biologicznych.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, nasycony.

    Zapach: świeży, skoncentrowany, owocowy, miękki, bardzo przyjemny.

    Smak: aksamitny, zrównoważony.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek po toskańsku, wędlin, crostini ale także do aromatycznych i tłustych sosów typu ragu, amatriciana, carbonara, do pieczeni z białego mięsa, również do roast-beef-u.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chicchirossi - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Chicchirossi
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Malvasia Rossa, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2013 - 0.75 l
  • Barolo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet pochodzące z  najlepszych winnic Virny : La Preda i winnica Cannubi Boschis z okolic  Barolo, Cerviano Merli i Sottocastello di Novello z okolic miasteczka Novello.  Riservę dla wina Barolo robi się jedynie dla najlepszych roczników, gwarantujących długowieczność wina, z pewnością rok 2010 taki właśnie był. Staranna selekcja winogron i długi proces opracowywania tego wina polega między innymi na czasie leżakowania. Najpierw przez 18 miesięcy wino z pojedynczych winnic  leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego oraz tonneaux z dębu francuskiego o pojemności 300/500 litrów. Po tym etapie wybiera się partię wina o pojemności 3000 litrów, w której łączy się wina pochodzące z pojedynczych winnic i partia ta leżakuje w beczce o pojemności 3000 litrów jeszcze przez dalszych 12/18 miesięcy. W ten sposób powstaje doskonała Riserva na szczególne okazje  albo jako wino do medytacji.

    Kolor: czerwono rubinowy, bardzo  intensywny.
    Zapach: świeży, nuty czerwonych owoców na przemian z delikatną wanilią.
    Smak: surowy, pełny, bogaty, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barolo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Riserva
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Inferno Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z szczepu Nebbiolo. Jesto to Riserva wersji Valtellina Superiore, uzyskana z najlepszych winnic w podstrefie Inferno, najbardziej skalistej ze wszystkich należących do denominacji Valtellina Superiore. Przez 15 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego i przez prawie dwa lata w butelce. Wino o dużej strukturze i mocy, idealne do dań na bazie mięs.

    Kolor: czerwony, rubinowy.

    Zapach: delikatny, złożony, nuty owocowe, przyprawowe, prażonego drewna.

    Smak:aksamitny, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C. Podawać w dużych kieliszkach.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Valtellina Superiore Inferno Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Inferno Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG Superiore - 2012 - 0.75 l
  • Barbaresco Asili - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco pochodzi z najmłodszej winnicy naszego producenta, o nazwie Asili. Usytuowana jest w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na południowy zachód. Podobnie jak i pozostałe rodzaje tego wina również Barbaresco Asili odznacza się przepięknym kolorem i wspaniałym bukietem, owocowo - przyprawowym. Z pewnością ta najmłodsza winnica, obsadzona w 2000 roku będzie z czasem przynosić wielkie wina, bo rocznik 2007 potwierdza potencjał tego miejsca. Barbaresco jest winem eleganckim i na specjalne okazje. Doskonale łączy się z daniami o dużej strukturze na bazie mięs.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbaresco Asili - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Asili
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2008 - 0.75 l
  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Toscana (Supertuscan)
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu autochtonicznego toskańskiego Sangiovese. Najlepsza selekcja gron Sangiovese oraz ich staranna winifikacja daje wino o przepięknej barwie i bukiecie zapachowym. Przez 18 miesięcy leżakuje ono w małej beczce z dębu francuskiego i kolejne trzy lata w butelce. Wino na szczególną okazję.

    Kolor: intensywnie czerwony, rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty przypraw i tabaki.
    Smak: elegancki, harmonijny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: dania strukturalne na bazie mięs, wino do medytacji także po posiłku.
    Należy otworzyć butelkę na kilka godzin przez podaniem.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sono Montenidoli
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (100%)
    IGT Toscana (Supertuscan) - 2009 - 0.75 l
  • Santa Maddalena Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Schiava (95%), Lagrein (5%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2024
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z połączenia autochtonicznych szczepów regionu Alto Adige Schiava i Lagrein. Santa Maddalena to dzielnica Bolzano, którą uznaje się za klasyczną czyli najstarszą strefę uprawy szczepu Schiava. Wino pochodzące z tych okolic cechuje się zachwycającą nutą owocową i świetną strukturą.Ujmująca świeżość wina harmonijnie łączy się z delikatnie zaznaczoną taniną.Klasyka to także styl i elegancja, właśnie taka jest " Święta Magdalena" od klasztorników z Muri Gries. 

    Kolor: ciemnoczerwony rubinowy.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, maliny, gorzkiej czekolady.
    Smak: delikatny, świeży.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do pieczeni z mięs czerwonych, dobrze komponuje się z większością potraw.
    Temperatura serwowania: 12°/14ºC
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Santa Maddalena Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Santa Maddalena Classico
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Schiava (95%), Lagrein (5%)
    DOC - 2024 - 0.75 l
  • Prosecco Millesimato Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Glera. Jest to rodzaj wina o nazwie Prosecco, bardzo popularnego wina musującego we Włoszech i wśród koneserów na całym świecie. Jego lekkość i rześkość sprawia, że jest niezastąpionym dodatkiem do apertifu oraz do świętowania wszelkiego rodzaju uroczystości. Prosecco autorstwa Ornelli należy do kategorii Millesimato, czyli rocznikowej oraz jest winem delikatnie wytrawnym, o zawartości cukru na poziomie 12/20 gr/l ( Extra Dry). Winogrona szczepu Glera pochodzą ze strefy objętej denominacją Prosecco DOC.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Perlage: delikatny, długo utrzymujący się.
    Zapach: delikatny, nuty zielonego jabłka, nuty kwiatowe bukszpanu i glicyny.
    Smak: rześki, przyjemny, lekki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do lekkich przekąsek i przystawek.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Prosecco Millesimato Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Prosecco Millesimato Extra Dry
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Glera
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Bardolino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Pochodzi z pagórkowatych winnic wokół Werony, w regionie Wenecji. Bardolino będące obok Valpolicelli sztandarowym winem tego regionu słynie ze swej delikatności i przyjemności delektowania się. Nie jest starzone w drewnie, dzięki czemu zachowało ładnie zaznaczoną owocową nutę.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty dojrzałych owoców.
    Smak: harmonijny, lekki, owocowy.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie warzyw i mięs.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Bardolino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Bardolino
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Rebus Ruche di Castagnole Monferrato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche. Klasyczna strefa upraw tego szczepu obejmuje kilka miasteczek w prowincji Asti, wśród których Castagnole Monferrato. Jego pochodzenie dokładnie nie jest znane natomiast cecha charakterystyczna Ruche to intensywny bukiet zapachowy z nutami róży i fiołka. Przez wiele lat szczep ten znany był jedynie lokalnie, potem prawie zupełnie o nim zapomniano i dopiero w latach osiemdziesiątych XX wieku nastąpił powrót Ruche do grona oryginalnych i niepowtarzalnych win Piemontu.

    Kolor: czerwony rubinowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, aromatyczny, nuty róży, fiołka, dojrzałej czereśni, maliny, moreli.
    Smak: aksamitny, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie mięs i sosów mięsnych, szczególnie dobrze łączy się z dziczyzną - z zającem, dzikiem, jeleniem.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Rebus Ruche di Castagnole Monferrato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rebus Ruche di Castagnole Monferrato
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Ruche (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l