Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Barbera di Asti Superiore
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d‘Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera w wersji Superiore czyli z wyższą zawartością alkoholu i ze specjalnej selekcji winogron. Ten najpopularniejszy szczep Piemontu ma oczywiście swoją legendę, która tłumaczy jego nazwę. Otóż w roku 665 król Lombardczyków Grimoald uwolnił miasto Asti z panowania Franków, uznawanych za barbarzyńców. Udało mu się to ponieważ upił ich wojska mocnym lokalnym czerwonym winem, zwanym od tego momentu Barbera, czyli tym, które pili barbarzyńcy. Dla uczczenia zwycięstwa zarządził też, aby Barbera stała się nieodzownym dodatkiem na biesiadnych królewskich stołach. Od tamtych czasów minęło wiele wieków, ale wino to ciągle zachwyca swoją mocą i zdecydowanym charakterem, czego najlepszym przykładem jest Altea. 80% wina przez prawie rok leżakuje w dużych beczkach z dębu francuskiego tonneaux o pojemności 700 litrów a reszta w małych barriques. Następnie partie wina są ze sobą łączone i butelkowane. Doskonałe wino dla osób potrafiących docenić urok autentycznego wina Piemontu.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty miodu, migdałów, czekolady i czereśni.
    Smak: ciepły, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do pierożków nadziewanych mięsem – agnolotti.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbera di Asti Superiore
    Barbera di Asti Superiore
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera d‘Asti (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Malvasia Lucana - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Malvasia Lucana (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Malvasia Lucana – Biała Malwazja z Bazylikaty. To drugi obok Moscato aromatyczny szczep, z którego powstaje doskonałe białe wino. Aromat świeżych owoców i kwiatu malwy harmonijnie komponuje się ze rześkością wina. Staranna selekcja winogron oraz maceracja skórek winogronowych z moszczem sprawiły, że wino to pije się z ogromną przyjemnością. Delikatna i finezyjna Malwazja umiarkowanie wytrawna.

    Kolor: żółty słomkowy intensywnie połyskliwy.

    Zapach: aromatyczny, złożony, nuty owoców i kwiatu malwy.

    Smak: świeży, delikatnie wytrawny, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonale do risotto, do sałat warzywnych, do miękkich białych serów.

    Temperatura serwowania: 10°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Malvasia Lucana - Wino włoskie białe wytrawne
    Malvasia Lucana
    Casa Maschito - Bazylikata
    Malvasia Lucana (100%)
    IGT Basilicata - 2018 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Terra - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu  Primitivo di Manduria. Primitivo o nazwie „Terra” czyli „ziemia”. Winnice usytuowane są w głębi terytorium, na tzw. czerwonych glebach, bogatych w potas i żelazo oraz czarnych, obfitujących w humus i glinę. Drzewka winorośli mają formę „Alberello”, niskopiennych nasadzeń, typowych dla Południa Włoch. Taki rodzaj prowadzenia winnicy powoduje, że winogrona czasem bezpośrednio dotykają ziemi, z której czerpią składniki odżywcze, ciepło i wilgoć. Wokół drzewka robi się rodzaj dołka, gdzie gromadzi się woda. Niektóre winorośle mają siedemdziesiąt i więcej lat i cały czas rodzą dorodne grona. Dlatego Primitivo Terra tak bardzo zachwyca świeżością, głębią owocu i bogatą strukturą. Zbiór winogron odbywa się ręcznie w pierwszej i drugiej dekadzie września, wino po wstępnej  fazie fermentacji w stali starzone jest w małych beczkach z dębu francuskiego. Doskonałe i eleganckie Primitivo, zasłużenie zdobyło złoty medal na Światowym Konkursie Win w Brukseli w edycji 2014.

    Kolor: czerwony, rubinowy głęboki.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty kwiatowo-owocowe.

    Smak: ciepły, świeży, łagodnie taniczny, z długo wyczuwalnym aromatem.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie dziczyzny i mięs, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Primitivo di Manduria Terra - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Terra
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Chicchirossi - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Malvasia Rossa, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Ciliegiolo i Canaiolo z dodatkiem Czerwonej Malwazji i Montepulciano. Ciekawe wino o wdzięcznej nazwie Chicchirossi czerwone grona, oddające urok Toskanii o dziwo bez udziału Sangiovese. To świadomy i trochę przekorny wybór producenta po to aby wyeksponować potencjał mniej znanych ale równie ciekawych gatunków winogron. Malwazja i Ciliegiolo nadają winu mocno owocowy posmak, Canaiolo i Montepulciano wzmacniają strukturę i nadają krągłości. Staranny i ręczny zbiór winogron ( z dodatkowym selekcją owoców tuż przed fermentacją) oraz ponad roczny czas leżakowania w małych barriques i dużych tonneaux składają się na to ładnie zbudowane i konsystente wino. Posiada certyfikat upraw biologicznych.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, nasycony.

    Zapach: świeży, skoncentrowany, owocowy, miękki, bardzo przyjemny.

    Smak: aksamitny, zrównoważony.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek po toskańsku, wędlin, crostini ale także do aromatycznych i tłustych sosów typu ragu, amatriciana, carbonara, do pieczeni z białego mięsa, również do roast-beef-u.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chicchirossi - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Chicchirossi
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Malvasia Rossa, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2013 - 0.75 l
  • Barolo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet pochodzące z  najlepszych winnic Virny : La Preda i winnica Cannubi Boschis z okolic  Barolo, Cerviano Merli i Sottocastello di Novello z okolic miasteczka Novello.  Riservę dla wina Barolo robi się jedynie dla najlepszych roczników, gwarantujących długowieczność wina, z pewnością rok 2010 taki właśnie był. Staranna selekcja winogron i długi proces opracowywania tego wina polega między innymi na czasie leżakowania. Najpierw przez 18 miesięcy wino z pojedynczych winnic  leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego oraz tonneaux z dębu francuskiego o pojemności 300/500 litrów. Po tym etapie wybiera się partię wina o pojemności 3000 litrów, w której łączy się wina pochodzące z pojedynczych winnic i partia ta leżakuje w beczce o pojemności 3000 litrów jeszcze przez dalszych 12/18 miesięcy. W ten sposób powstaje doskonała Riserva na szczególne okazje  albo jako wino do medytacji.

    Kolor: czerwono rubinowy, bardzo  intensywny.
    Zapach: świeży, nuty czerwonych owoców na przemian z delikatną wanilią.
    Smak: surowy, pełny, bogaty, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barolo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Riserva
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Inferno Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z szczepu Nebbiolo. Jesto to Riserva wersji Valtellina Superiore, uzyskana z najlepszych winnic w podstrefie Inferno, najbardziej skalistej ze wszystkich należących do denominacji Valtellina Superiore. Przez 15 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego i przez prawie dwa lata w butelce. Wino o dużej strukturze i mocy, idealne do dań na bazie mięs.

    Kolor: czerwony, rubinowy.

    Zapach: delikatny, złożony, nuty owocowe, przyprawowe, prażonego drewna.

    Smak:aksamitny, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C. Podawać w dużych kieliszkach.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Valtellina Superiore Inferno Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Inferno Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG Superiore - 2012 - 0.75 l
  • Barbaresco Asili - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco pochodzi z najmłodszej winnicy naszego producenta, o nazwie Asili. Usytuowana jest w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na południowy zachód. Podobnie jak i pozostałe rodzaje tego wina również Barbaresco Asili odznacza się przepięknym kolorem i wspaniałym bukietem, owocowo - przyprawowym. Z pewnością ta najmłodsza winnica, obsadzona w 2000 roku będzie z czasem przynosić wielkie wina, bo rocznik 2007 potwierdza potencjał tego miejsca. Barbaresco jest winem eleganckim i na specjalne okazje. Doskonale łączy się z daniami o dużej strukturze na bazie mięs.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbaresco Asili - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Asili
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2008 - 0.75 l
  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Toscana (Supertuscan)
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu autochtonicznego toskańskiego Sangiovese. Najlepsza selekcja gron Sangiovese oraz ich staranna winifikacja daje wino o przepięknej barwie i bukiecie zapachowym. Przez 18 miesięcy leżakuje ono w małej beczce z dębu francuskiego i kolejne trzy lata w butelce. Wino na szczególną okazję.

    Kolor: intensywnie czerwony, rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty przypraw i tabaki.
    Smak: elegancki, harmonijny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: dania strukturalne na bazie mięs, wino do medytacji także po posiłku.
    Należy otworzyć butelkę na kilka godzin przez podaniem.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sono Montenidoli
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (100%)
    IGT Toscana (Supertuscan) - 2009 - 0.75 l
  • Santa Maddalena Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Schiava (95%), Lagrein (5%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2024
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z połączenia autochtonicznych szczepów regionu Alto Adige Schiava i Lagrein. Santa Maddalena to dzielnica Bolzano, którą uznaje się za klasyczną czyli najstarszą strefę uprawy szczepu Schiava. Wino pochodzące z tych okolic cechuje się zachwycającą nutą owocową i świetną strukturą.Ujmująca świeżość wina harmonijnie łączy się z delikatnie zaznaczoną taniną.Klasyka to także styl i elegancja, właśnie taka jest " Święta Magdalena" od klasztorników z Muri Gries. 

    Kolor: ciemnoczerwony rubinowy.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, maliny, gorzkiej czekolady.
    Smak: delikatny, świeży.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do pieczeni z mięs czerwonych, dobrze komponuje się z większością potraw.
    Temperatura serwowania: 12°/14ºC
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Santa Maddalena Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Santa Maddalena Classico
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Schiava (95%), Lagrein (5%)
    DOC - 2024 - 0.75 l
  • Prosecco Millesimato Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Glera. Jest to rodzaj wina o nazwie Prosecco, bardzo popularnego wina musującego we Włoszech i wśród koneserów na całym świecie. Jego lekkość i rześkość sprawia, że jest niezastąpionym dodatkiem do apertifu oraz do świętowania wszelkiego rodzaju uroczystości. Prosecco autorstwa Ornelli należy do kategorii Millesimato, czyli rocznikowej oraz jest winem delikatnie wytrawnym, o zawartości cukru na poziomie 12/20 gr/l ( Extra Dry). Winogrona szczepu Glera pochodzą ze strefy objętej denominacją Prosecco DOC.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Perlage: delikatny, długo utrzymujący się.
    Zapach: delikatny, nuty zielonego jabłka, nuty kwiatowe bukszpanu i glicyny.
    Smak: rześki, przyjemny, lekki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do lekkich przekąsek i przystawek.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Prosecco Millesimato Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Prosecco Millesimato Extra Dry
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Glera
    DOC - ---- - 0.75 l