Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Langhe Nebbiolo  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Strefa Langhe, usytuowana po prawej stronie rzeki Tanaro stanowi zagłębie szczepu Nebbiolo. To wspaniałe winogrono, w swojej nazwie przywołujące krajobraz Langhe, charakteryzujący się jesiennymi mgłami – nebbia z wł. mgła, w wersji podstawowej nosi etykietę Langhe Nebbiolo. Jest to wino o dobrej nucie aromatycznej i mocne. Nebbiolo naszego producenta przez kilka miesięcy leżakowane w drewnie nabiera elegancji i harmonii.
    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe pelargonii, nuty poziomki i maliny.
    Smak: zdecydowany i złożony, długo utrzymujący się ustach.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięs, wędliny, do mięsnych sosów makaronowych, mięs pieczonych białych i czerwonych, dobrze wysezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 14/16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Langhe Nebbiolo  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Langhe Nebbiolo
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano i Malvasia. Jest to tradycyjna receptura wina Chianti, która dzięki dodatkowi białych szczepów Trebbiano i Malvasii, sprawia, że wino nabiera miękkości i lekkości. Nazwa Garrulo to ptak odwiedzający winnicę Montenidoli. Gatunek wina Chianti do picia na co dzień, przyjemnie wytrawny.

    Kolor: czerwony rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe i owocowe.
    Smak: lekko taniczny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: polecane do dań na bazie pomidorów i sosów pomidorowych, do grilowanych mięs, zapiekanek warzywnych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Il Garrulo Chianti Colli Senesi
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Lago di Caldaro Scelto Classico Kalterersee Auslese Classisch - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Schiava Gentile (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Schiava Gentile. Jest to typowy dla regionu Górnej Adygi winny szczep czerwony. Strefa klasyczna Lago di Caldaro Scelto (Jezioro Caldaro) stanowi specjalną selekcję tych winogron, które rosną na pagórkowatych winnicach wokół miejscowości Apiano i Caldaro, na piaszczysto-żwirowym podłożu. Nazwa szczepu z  włoskiego schiava oznacza niewolnicę i kojarzy się z faktem, iż w przeszłości winorośl wiązano do drewnianego pala. Niezwykle przyjemne,wręcz ujmujące świeżością owocu,lekkie o silnym charakterze.

    Kolor: jasnoczerwony rubinowy.
    Zapach: delikatny, bogaty, nuty czereśni,fiołka, orzecha
    Smak: delikatny, miękki, z koncówką migdałową
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do wędlin typu szpek, także do niestarzonych serów, do pizzy, canederli ze szpekiem.
    Temperatura serwowania: 12°/14ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Lago di Caldaro Scelto Classico Kalterersee Auslese Classisch - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Lago di Caldaro Scelto Classico Kalterersee Auslese Classisch
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Schiava Gentile (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Jest to specjalna selekcja z winnic należących do apelacji D.O.C. Barbera d’Asti Superiore podstrefa NIZZA. Są one usytuowane na pełnych słońca pagórkach, na wapienno - piaszczystym podłożu. Laudana to nazwa części winnic, rodzących dorodne grona, z których pochodzi to wspaniałe wino. Strefa ta ponadto uważana jest przez miejscowych rolników za najlepszą po uprawę Barbery. Zbiór winogron odbywa się ręcznie, a po dziesięciu dniach fermentacji wina w kontakcie ze skórkami, świeże wino wędruje do dużych beczek drewnianych o poj.750 litrów i po części do małych, typu barrique. Po osiemnastu miesiącach leżakowania w drewnie a następnie w butelce Laudana jest gotowa do picia.

    Kolor: czerwony rubinowy, przechodzący w bordowy.
    Zapach: intensywny, eteryczny, lekko przyprawowy z nutami delikatnie zaznaczonego drewna.
    Smak: aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczonych i duszonych, do dań na bazie grzybów , dziczyzny, do serów sezonowanych, pleśniowych i pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Sauvignon Blanc - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Sauvignon
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Sauvignon. Ten półaromatyczny szczep, wywodzący się z Francji, dobrze zadomowił się w Wenecji Wschodniej, podobnie jak Chardonnay. Sauvignon z linii Ornella Bellia cechuje się charakterystyczną, intensywną nutą aromatyczną, aczkolwiek jest winem delikatnym, dobrze łączącym się do potraw kuchni regionalnej, opartej na owocach morza.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: intensywny, nuty polnych kwiatów, dojrzałego melona, papryki.
    Smak: lekki, rześki, delikatny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do aperitifu, doskonałe do ryb i delikatnych dań typu zupy i risotto.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Sauvignon Blanc - Wino włoskie białe wytrawne
    Sauvignon Blanc
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Sauvignon
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Merlot - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Merlot (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Merlot. Pochodzi z pagórkowatych winnic wokół Werony, w regionie Wenecji. Merlot naszego producenta jest przyjemny do picia i lekki. Bardzo dobrze łączy się z większością potraw.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty dojrzałych owoców.
    Smak: pełny, owocowy.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie warzyw i mięs.
    Temperatura serwowania: 18°/19°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Merlot - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Merlot
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Merlot (100%)
    IGT Veneto - 2020 - 0.75 l
  • Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      DOC Copertino
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Copertino Rosso w wersji Riserva Speciale to najlepsze wino w całej gamie producenta. Specjalna selekcja winogron oraz staranny proce fermentacji złożyły się na bardzo dobrą jakość Riservy. Przez dwa lata leżakowała w drewnie, jest winem pełnym głębi, aksamitności i harmonii. Można się nim delektować bez końca, zawiera w sobie całe bogactwo południowych winnic Apulii.

    Kolor: bordowy, mocno nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty suszonej śliwki, kakao, pieprzu, wanilii.
    Smak: ciepły, miękki, elegancki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    DOC Copertino - 2010 - 0.75 l
  • Corash Cannonau di Sardegna Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina del Rimedio
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Cannonau di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Wielki potencjał Cannonau najlepiej uwydatnia Riserva, przez ponad 12 miesięcy starzona w małych beczkach z dębu francuskiego . "Corash" to nazwa starożytnego miasteczka Cornus, Zachwyca głębią koloru i bogatą aksamitną strukturą. Doskonale uzupełnia aromatyczne potrawy na bazie mięs i dziczyzny.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do pieczeni mięsnych, do królika z orzechami, do jagnięciny , do prosiaka z rusztu, dzika na winie, do sera pecorino sardo.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Corash Cannonau di Sardegna Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Corash Cannonau di Sardegna Riserva
    Cantina del Rimedio - Sardynia
    Cannonau di Sardegna
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Jest to najbardziej popularny gatunek czerwonych winogron kojarzony ze słoneczną wyspą. Klasyczna strefa upraw znajduje się w środkowo - południowej część wyspy, w prowincji Syrakuza. Nero di Avola z selekcjonowanej linii Fondo Filara jest delikatne i owocowe w przeciwieństwie do strefy zachodniej, gdzie ten sam szczep daje wina o mocniejszej budowie. Przez 6 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego barrique.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: bogaty, nuty wiśni i słodkich przypraw.
    Smak: ciepły, miękki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do makaronów i zapiekanek makaronowych z sosem ragu, do jagnięciny, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2019 - 0.75 l
  • Barocco Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Colline Teramane
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      3 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano, wywodzącego się z Abruzzo. Udokumentowane świadectwa obecności tego szczepu w regionie pochodzą z osiemnastego wieku, jest to jeden z najpopularniejszych gatunków czerwonych w środkowych Włoszech obok Sangiovese. Podstrefa Colline Teramane - Wzgórza wokół Teramo, uzyskała apelację DOCG w roku 2003, natomiast jakość pochodzących stąd win to efekt mikroklimatu i bliskości Adriatyku oraz wysokiego usytuowania winnic. Bardzo dobry rocznik 2007 pozwolił na opracowanie równie dobrej Riservy ze starannej selekcji winogron, pełnej mocy i koncentracji owocu. Wino przez rok leżakowane w drewnie i kilka miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wiśni, czarnej porzeczki, kakao, lukrecji.
    Smak: ciepły , miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C. Przed serwowaniem wino należy zdekantować i napowietrzyć.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barocco Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barocco Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOCG Colline Teramane - 2007 - 3 l