Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • „Noi” Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Kilka rodzajów Barolo naszej producentki otwiera to właśnie wino o nazwie „Noi” - My, które stanowi na klasykę wina Barolo. Pochodzi z winnic w miejscowościach La Morra, Novello i Monforte. Po starannym zbiorze winogron i fermentacji wina, zostaje ono przelane do dużych beczek dębowych i poddane starzeniu przez około 18 miesięcy. Nieco surowe z harmonijnie zaznaczoną taniną, niezwykle zrównoważone. Klasyka i jakość.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z odcieniami bordowymi.
    Zapach: pełny, intensywny, eteryczny, nuty czerwonych owoców i delikatnej wanilii, kakao i przypraw.
    Smak: bogaty, taniczny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „Noi” Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „Noi” Barolo
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • I Casali Chianti Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese(90%), Canaiolo(5%), Merlot(5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Canaiolo i Merlot. I Casali to nazwa winnicy, z której pochodzą winogrona składające się na to wino. Bardzo dobre jakościowo klasyczne Chianti, zachowujące wszystkie cechy tegoż gatunku- świeżość, pełnię owocu, przyjemną taniczność. Ręcznie zebrane winogrona powoli i starannie zostały przerobione na wino, które potem przez 12 miesięcy leżakuje w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów. Nasz producent świadomie nie stosuje małych barrique aby nie przytłumić posmakami drewna potencjału pięknie czereśniowo-fiołkowego Sangiovese. Pije się je z wielką przyjemnością i łatwością.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty owocowo-kwiatowe.

    Smak: ciepły, miękki, świeży, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steka po florencku, do pieczeni mięsnych.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • I Casali Chianti Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    I Casali Chianti Classico
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese(90%), Canaiolo(5%), Merlot(5%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Negroamaro Vero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Słoneczne Salento to ulubione miejsce tego szczepu, nasz producent robiący doskonałe Primitivo ma w swojej gamie również i to bardzo dobre Negroamaro. Nazwa „Vero” - „Prawdziwe” oddaje autentyzm wina wynikający z samej nazwy szczepu. Negro - prawie czarny kolor wina, Amaro - jego goryczkowaty charakterystyczny posmak. Rzeczywiście tak wygląda i smakuje. Bogate, mocne i skoncentrowane, niezwykle aksamitne i ciepłe. Duża przyjemność delektowania się.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty owoców leśnych, jagód, konfitury śliwkowej, czekolady.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, szczególnie do dziczyzny i pieczeni mięsnych.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Negroamaro Vero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Negroamaro Vero
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Negroamaro
    IGT - 2018 - 0.75 l
  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Jest to Prosecco w wersji Superiore Brut, odrobinę wytrawniejsze od Extra Dry, z zawartością cukru w ilości poniżej 6 gr/l. Długo utrzymujące się bąbelki czyli perlage podkreślają niezwykłą świeżość wina i delikatny owocowy aromat, niezwykle przyjemne wino.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty jabłka, cytryny i różowego grejpfruta, kwiatu akacji i glicyny.

    Smak: rześki, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do dań na bazie ryb i wędlin, do risotto warzywami i rybami, do potraw na bazie białych mięs i skorupiaków.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera (100%)
    DOCG - ---- - 0.75 l
  • Colli Euganei Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colli Euganei
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Garganega, TAI, Pinot Bianco, Moscato
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z lokalnych białych gatunków winorośli, uprawianych w strefie Colli Euganei. Ta malownicza strefa na południe od Padwy wytwarza delikatne i dające dużą przyjemność delektowania się białe wina. Specyficzny mikroklimat i cechy wulkanicznego terenu zapewniają winnicom doskonałe warunki, dzięki którym połączenie w winie lokalnych szczepów pod nazwą Colli Euganei Bianco, jest gwarancją świeżości i aromatu. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ryb oraz białych mięs, w lecie podawane odpowiednio schłodzone smakuje bardzo dobrze także do aperitifu.

    Kolor: żółty słomkowy, z refleksami zielonkawymi.

    Zapach: delikatny, przyjemny, nuty jabłka i brzoskwini.

    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.

    Łączenie z potrawami:  do przystawek na ciepło i zimno, do sałat ze świeżych warzyw, do ryb, białych mięs, świeżych białych serów

    Temperatura serwowania: 10°C

  • Colli Euganei Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    Colli Euganei Bianco
    Cantina Colli Euganei - Wenecja
    Garganega, TAI, Pinot Bianco, Moscato
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Chianti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Colorino (10%), Merlot (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Colorino i Merlota. Niezwykle przyjemne do picia Chianti w typowo toskańskim wydaniu. Niestarzone w drewnie, pachnie dojrzałymi poziomkami i malinami, w smaku delikatnie taniczne i lekkie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do większości potraw dla zwolenników win czerwonych, ze szczególnym wskazaniem na dania z dodatkiem sosów pomidorowych.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty dojrzałej poziomki i maliny.
    Smak: łagodnie taniczny, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, potraw z dodatkiem pomidorów i sosów pomidorowych.
    Temperatura serwowania: 15°/17°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chianti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese (90%), Colorino (10%), Merlot (5%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • „Pensiero di Amore” Vino Passito - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Incrocio Manzoni 6.0.13
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino białe słodkie z gatunku passito czyli uzyskane z podsuszanych winogron. Zbiory mocno dojrzałych gron Incrocio Manzoni odbywają się w drugiej dekadzie września. Następnie przechowuje się je w drewnianych skrzynkach i w specjalnych, wentylowanych pomieszczeniach. W ten sposób tracą one około 30% początkowej wagi na rzecz cukru i koncentracji aromatów. Poddawane są winifikacji dopiero w grudniu a uzyskane w ten sposób wino to esencją naturalnej słodyczy i niesamowitego bukietu zapachowego. Nazwa „Pensiero d’amore” znaczy po włosku „upominek, podarunek miłości” albo też „myśl miłości” . Rodzina Ornelli Bellia stworzyła to oryginalne wino właśnie z myślą o wszystkich swoich przyjaciołach i bliskich, chcąc w ten sposób ich obdarować i docenić. Jest to jedyne tego typu wino w gamie naszej producentki.

    Kolor: żółty, bursztynowy.
    Zapach: bogaty, nuty dojrzałych owoców tropikalnych, cytrusów, miodu, wanilii.
    Smak: słodki,harmonijny,zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów z dodatkiem kremów, wino do medytacji, które też bardzo dobrze łączy się z serami pleśniowymi.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • „Pensiero di Amore” Vino Passito - Wino włoskie białe słodkie
    „Pensiero di Amore” Vino Passito
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Incrocio Manzoni 6.0.13
    IGT Veneto - 2017 - 0.5 l
  • I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d’Asti . Nazwa Tre Vescovi - Trzech Biskupów nawiązuje do miejsca spotkań biskupa Asti, Alessandri i Acqui Terme na jednym ze wzgórz, które dzisiaj należy do winnic Spółdzielni. Każdy kto miał przyjemność spróbować tej Barbery na pewno potwierdzi jej świetny bukiet i przyjemność delektowania się. To przebój wśród naszych Barber. Wino kategorii Superiore czyli o podwyższonych walorach smakowych i wyższej zawartości alkoholu, dzięki starannej selekcji winogron i starzeniu przez minimum 12 miesięcy z czego 7 w beczce dębowej.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny.
    Zapach: nuty śliwki, dojrzałej czereśni, ściółki leśnej, delikatnej wanilii.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych i serów z dodatkiem ziół.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG Superiore - 2016 - 0.75 l
  • Prugnolo Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja Valtelliny Superiore o nazwie Prugnolo. Jest to ozdobny krzew o czerwono-fioletowych owocach, rosnący na zboczach winnic usytuowanych na wysokości dochodzącej do 600 m n.p.m. Przez 12 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, użytych poprzednio do starzenia najszlachetniejszego gatunku Valtelliny, zwanego Sfursat i przez kolejnych 9 miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty śliwki, czereśni, orzecha.
    Smak:harmonijny,elegancki .
    Łączenie potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, dziczyzny i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Prugnolo Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Prugnolo Valtellina Superiore
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Dolcetto d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Dolcetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Dolcetto ze strefy Alba. Nazwa winogron pochodzi z włoskiego "dolce" - słodki, ale słodycz to jedynie cecha winogron a nie wina, jakie z nich powstaje.Jest umiarkowanie taniczne o niezwykle przyjemnej owocowej nucie, czereśniowo malinowej. Dolcetto jest mocno wpisane w tradycję winiarskiego Piemontu i bardzo lubiane przez jego mieszkańców.Dobrze łączy się też z większością potraw, od przystawki po danie główne. Dolcetto jest nieskomplikowanym i wdzięcznym winem typowo do posiłku.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami rubinowymi.
    Zapach: owocowy,nuty czereśni i maliny.
    Smak: łagodnie wytrawny, owocowy, miekki.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięsa, do lekkich i smakowych potraw, pieczeni z białego mięsa, wędlin, świeżych serów.
    Temperatura serwowania: 14°/16°C.
    Zawartość alkoholu 12,5%.

  • Dolcetto d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Dolcetto d’Alba
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Dolcetto (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l