Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • La Bottaia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico del Vulture (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture pochodzącego z Bazylikaty. Kolejne Aglianico uzyskane z selekcjonowanych winogron, zebranych pod koniec października z winnic usytuowanych na wulkaniczno-gliniastym podłożu. Doskonale zbudowane a jednocześnie ujmujące świeżością wino poddane długiemu bo 18-sto miesięcznemu leżakowaniu w małych beczkach z dębu francuskiego. Nazwa La Bottaia czyli piwnica z beczkami nawiązuje do opisywanego już miejsca, w którym to dostojne wino odpoczywa i nabiera finezji. Jest wyborne już teraz ale będzie smakować jeszcze lepiej przynajmniej za dwa, trzy lata.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny połyskliwy z refleksami pomarańczowymi.

    Zapach: złożony, bogaty, nuty konfitury wiśniowej, wanilii, przypraw.

    Smak: ciepły, harmonijny, taniczny.

    Łączenie z potrawami: doskonale do dań na bazie mięs, również z grilla.

    Temperatura serwowania: 18°/20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • La Bottaia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    La Bottaia
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico del Vulture (100%)
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Barolo del Comune di Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Kolejne Barolo tym razem z węższej apelacji ograniczonej do miasteczka Barolo - są to winnice Preda i część strefy Sarmassa. Preda to podłoża uformowane przez piaskowce, natomiast Sarmassa to głównie gleby wapienno-gliniaste z dodatkiem iłów. Te dwa różne rodzaje podłoża na których rosną winnice nie pozostają obojętne dla wina jakie z nich uzyskujemy. Barolo del Comune di Barolo to świetne zrównoważone i harmonijne wino, świeżo i pięknie pachnące oraz duża moc i potencjał materii. Można spokojnie się nim delektować już w pierwszych latach od zabutelkowania (drugi, trzeci rok), nie zawiedzie swoim urokiem. Przez 18 miesięcy leżakowało w 500-ciuset  litrowych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z odcieniami bordowymi.
    Zapach: pełny, intensywny, mocno wyczuwalne nuty czerwonych owoców, dębu i wanilii.
    Smak: bogaty, harmonijny, nasycony owocem i okrągłą taniną.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo del Comune di Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo del Comune di Barolo
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Primitivo. Niezwykle przyjemne wino o bogatym aromacie, miękkie i ciepłe. Jedno z najbardziej charakterystycznych win Apulii bardzo dobrze wpasowuje się w upodobania polskich klientów, ponieważ nie drażni nadmierną kwasowością. Ujmuje intensywnym kolorem i nutami powideł owocowych, jest niezastąpionym dodatkiem do mięs grillowanych.

    Kolor: czerwony purpurowy.

    Zapach: złożony, nuty dojrzałej czereśni, kasztanów, migdałów, czekolady, konfitury śliwkowej.

    Smak: ciepły, miękki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin i mięs, głównie grillowanych, także do burgerów z wołowiny.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Primitivo (100%)
    IGT Salento - 2018 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Mandonion - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Apelacja DOC Manduria to kilkanaście miasteczek, w większości w prowincji Taranto i tylko 3 w prowincji Brnidisi, gdzie rozpowszechniony w całym regionie gatunek Primitivo daje najlepszy rezultat w postaci doskonałego i mocno skoncentrowanego wina. Nazwa  „Mandonion”  nawiązuje do tradycji hodowli koni  bitewnych przez starożytny lud zamieszkujący tereny dzisiejszej apelacji, zwany Messapiowie (od Messapii pochodzi prawdopodobnie dzisiejsza nazwa Manduria). Winnice rozciągają się wzdłuż wybrzeża Morza Jońskiego, zbiór winogron odbywa się w pierwszej połowie września a wino poddawane jest starzeniu w drewnie przez kilka miesięcy. „Mandonion” zostało nagrodzone złotym medalem w konkursie Berliner Wine Trophy 2014 oraz uzyskało wyróżnienie Gran Menzione na Vinitaly 2014.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.

    Zapach: nuty czarnej porzeczki, maliny, cynamonu i wanilii.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potrawy pasta e fagioli (zawiesista zupa z makaronem i fasolą), do lasagni, tłustych kiełbas, do jagnięciny, do pieczeni z udźca wieprzowego.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Primitivo di Manduria Mandonion - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Mandonion
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Tenuta La Gabbiola Chianti Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (95%), Syrah (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Syrah. Tenuta La Gabbiola to nazwa winnicy prowadzonej według zasad upraw biologicznych, z minimalnym wykorzystaniem środków chemicznych. Tereny natury gliniasto – grubo piaszczystej rodzą dorodne grona Sangiovese i Syrah, o dużym potencjale aromatycznym. Wendemia odbywa się ręcznie, po kilkunastu dniach fermentacji młode wino przechodzi do beczek dębowych o pojemności 2500 litrów, w których pozostaje przez ponad rok. Dzięki temu uwalnia się całe bogactwo aromatyczno-smakowe doskonałego Chianti Classico, które zachowuje harmonię pomiędzy delikatnymi niuansami drewna a świeżym owocem. Bardzo dobre.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty owocowo-kwiatowo z akcentami czarnego pieprzu.

    Smak: ciepły, miękki, świeży, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steka po florencku, do pieczeni mięsnych.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Tenuta La Gabbiola Chianti Classico - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Tenuta La Gabbiola Chianti Classico
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (95%), Syrah (5%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Ru Extra Dry   - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Valdobbiadene
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Prosecco w wersji Superiore czyli o podwyższonych walorach jakościowych i gradacji alkoholowej, edycja rocznikowa czyli Millesimato, typologia wina Extra Dry, z zawartością cukru resztkowego na poziomie 18 gr/l. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron rodzących się na jednej winnicy o nazwie „Ru”. Bardzo eleganckie i starannie opracowane wino, niezwykle harmonijne i łagodne.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty owoców cytrusowych, cytryny i cedru, kwiatu akacji i glicyny.

    Smak: rześki, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza, również ryb surowych, ostryg, krabów, do lekkich dań na bazie białych mięs.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Ru Extra Dry   - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Ru Extra Dry
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera (100%)
    DOCG Valdobbiadene - ---- - 0.75 l
  • Chianti Rufina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Colorino (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino. Chianti pochodzące z podstrefy Rufina, zlokalizowanej w pobliżu Florencji. Stanowi ona 5% całego obszaru apelacji Chianti, natomiast wina pochodzące z tych okolic to klasyka słynnego i rozpoznawalnego na całym świecie gatunku. Piękny rubinowy kolor i wyrazisty smak zachęcają do delektowania się tym winem. Owocowe nuty czereśni i jeżyny harmonijnie współgrają z aksamitem  i głębią struktury. Proces winifikacji odbywał się w zbiornikach stalowych, ale część wina została poddana fermentacji w beczkach dębowych. Dlatego Rufina zachowuje bogactwo aromatu i smaku nieprzytłoczonego drewnem czy nutami waniliowymi.Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla oraz do mięsnych sosów makaronowych.

    Kolor: czerwony, rubinowy  intensywny.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty czereśni i jeżyny.
    Smak: wytrawny, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, potraw z dodatkiem pomidorów i sosów pomidorowych.
    Temperatura serwowania: 15°/17°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Chianti Rufina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Rufina
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese (90%), Colorino (10%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Vigne Vecchie “50” Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d'Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d‘Asti. Ta niezwykła Barbera, opracowana specjalnie na 50-cio lecie założenia Spółdzielni Rolniczej Vinchio-Vaglio Serra, wyraża sobą to co najlepsze w winnicach położonych na stokach miejscowości Vinchio i Vaglio Serra. Specjalnie wyselekcjonowane grona z najstarszych winnic, 40-sto i 60-cio letnich jak wskazuje nazwa Vigne Vecchie - Stare Winnice - poddane zostały jedynie naturalnej fermentacji bez starzenia w beczce dębowej. W efekcie powstało doskonałe wino, które sprawia wrażenie nektaru winnego.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, suszonych owoców.
    Smak: aksamitny, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych, pikantnych, serów z dodatkiem ziół.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Vigne Vecchie “50” Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vigne Vecchie “50” Barbera d‘Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera d'Asti (100%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Inferno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z najmniejszej strefy tej denominacji i najbardziej skalistej , zwanej Inferno, z wł."Piekło". Starzone przez dwa lata w dużych beczkach z dębu słoweńskiego i dalej w butelce. Wino o dobrej strukturze i głębi.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, eteryczny, nuty orzechowe.
    Smak: harmonijny, lekko taniczny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i białych, do serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Valtellina Superiore Inferno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Inferno
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Barbera di Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Alba (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera ze strefy Alba. Barbera należy do najstarszych i najpopularniejszych szczepów Piemontu.W zależności od strefy, w której rośnie, posiada odmienne walory zapachowo-smakowe. Barbera z Alby różni się od Barber z Asti i Monferrato. Posiada większą intensywność zapachową i jest mniej kwasowa. Barbera d’Alba naszego producenta Luigi Giordano jest przykładem doskonałości tego tradycyjnego piemonckiego wina. Pochodzi w winnicy o nazwie Buschet. Przez 4 miesiące leżakuje w beczce z dębu słoweńskiego, po czym przez trzy miesiące odpoczywa w butelce.

    Kolor: purpurowy.
    Zapach: intensywny, winny, nuty śliwki i jeżyny.
    Smak: wytrawny, harmonijny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: dania pierwsze o dużej strukturze, mięsa duszone i gotowane, sery średnio sezonowane, wędliny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Barbera di Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera di Alba
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Barbera di Alba (100%)
    DOC - 2016 - 0.75 l