Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Najdoskonalsze wino pochodzące z Valtelliny, z gatunku Sfursat, z wł. wzmocnione , ponieważ charakteryzuje się wspaniałą głębią i mocą. Cechy te zawdzięcza specjalnej technice podsuszania winogron w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach, gdzie winogrona pozostają aż do grudnia po wendemii.Dzięki temu koncentrują w sobie maksimum cukru i aromatów. To naprawdę doskonałe wino leżakuje prawie dwa lata w dużych beczkach z dębu francuskiego a następnie w butelce. Sfursat jest winem na specjalne okazje, doskonale łączy się z jagnięciną.

    Kolor: bordowy, głęboki.
    Zapach: intensywny, przyprawowy, nuty kawy, kakao, prażonego orzecha, suszonych winogron.
    Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, dziczyzny, jagnięciny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem i serwować w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu:14%

  • Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sfursat di Valtellina
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Le Nocche Grignolino d’Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Grignolino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Grignolino. W dialekcie nazwa grignole oznacza pestki winogronowe oraz nawiązuje do lekkości tego wina oraz charakterystycznego, blado czerwonego koloru. Wino tradycyjnie związane z Piemontem i bardzo lubiane przez jego mieszkańców. Włoski znawca win, Luigi Veronelli, pisał o nim jak o winie anarchicznym, gdyż szczep Grignolino należy do trudnych w uprawie, reagującym na zmienne warunki pogodowe. Jego zaleta polega natomiast na bogactwie aromatów i dobrej strukturze, bywają roczniki, które swoje zalety uwydatniają po kilku latach leżakowania w butelce. Nie jest też winem starzonym w drewnie, dzięki czemu zachowuje swą oryginalność i żywotność.

    Kolor: bardzo jasno czerwony.
    Zapach: owocowy, nuty czereśni, granatu, maliny.
    Smak: lekko taniczny, z delikatną nutą gorzkawą.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie wędlin,do zup, mięs gotowanych i smażonych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Le Nocche Grignolino d’Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Le Nocche Grignolino d’Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Grignolino (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Barbaresco Montestefano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Jest to uszlachetniona wersja Barbaresco z winnicy Montestefano, ponieważ riservę robi się tylko dla najlepszych roczników. Z pewnością rok 2006 zalicza sie do nich, dla Piemontu został zakwalifikowany jako elegancki, stad też wybór producenta, aby zrobić wino o podwyższonych walorach smakowych i o mocnej strukturze. Barbaresco Montestefano Riserva przez 36 miesięcy leżakowało w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce. Jest to bardzo wytworne wino, na specjalne okazje i do dań o bogatej strukturze na bazie mięs.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbaresco Montestefano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Montestefano Riserva
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Ca Vegar  Valpolicella Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone, Molinara i Rondinella.Ca Vegar to dialektalny skrót nazwy naszego producenta, Cantiny Castelnuovo del Garda. Valpolicella  w wersji Superiore oznacza wyższą zawartość alkoholu. Przez ponad rok wino z winnicy o nazwie Renaldo leżakowało w beczkach drewnianych.Valpolicella jest winem mało kwasowym, o dobrej strukturze i delikatnej owocowej nucie aromatycznej.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: winny, owocowy.
    Smak: przyjemnie wytrawny, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, sosów mięsnych, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Ca Vegar  Valpolicella Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar  Valpolicella Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów sycylijskich Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio. Pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości 650-750 m n.p.m, na zboczach wulkanu Etna. Powulkaniczne podłoże bogate w minerały i resztki lawy sprawia, że wina z apelacji Etna DOC posiadają bogatą nutę aromatyczną i są niezwykle delikatne. Wino przez osiem miesięcy leżakowane w drewnie, w małych beczkach z dębu francuskiego barrique a następnie w beczkach o wyższej pojemności. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnicy o nazwie Fondo Filara.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, nuty czerwonych owoców, przypraw i lukrecji.
    Smak: ciepły, miękki, okrągły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pierożków ravioli z mięsem, do żeberek z grilla, do pieczeni z jagnięciny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Etna Rosso
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Cabernet Sauvignon - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Cabernet Sauvignon (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Venezia
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cabernet Sauvignon. Francuski szczep dobrze zadomowiony w Wenecji Wschodniej nie daje tutaj wielkich i strukturalnych win. Są one zdecydowanie lekkie, umiarkowanie taniczne i przyjemnie owocowe, dokładnie takie jak Cabernet Ornelii. Starannie opracowane wino, niestarzone w drewnie o intensywnym kolorze dobrze łączy się z daniami na bazie pieczeni mięsnych.

    Kolor: czerwony intensywny.

    Zapach: nuty dojrzałych czerwonych owoców, jeżyny.

    Smak: wytrawny, świeży.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni z białego mięsa, do mięs duszonych i twardych serów.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Cabernet Sauvignon - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cabernet Sauvignon
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Cabernet Sauvignon (100%)
    DOC Venezia - 2018 - 0.75 l
  • Fruttaio Ca’ Rizzieri Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jest to gatunek wina Valtellina w wersji Sfursat, pochodzący ze specjalnej selekcji winogron i wytwarzany tylko dla najlepszych roczników. Jest to wino bardzo mocne i eleganckie. Winogrona zostały poddane procesowi podsuszania w specjalnych pomieszczeniach, odpowiednio wentylowanych, tzw.fruttaio. Owe Fruttaio naszego producenta nosi nazwę Ca Rizzieri i znajduje się na wysokości 500 m n.p.m. Dzięki kilku miesiącom suszenia winogron oraz leżakowaniu wina przez 15 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i przez ponad rok w butelce, Sfursat nabiera doskonałej struktury i harmonii.Wino to jest najlepszym gatunkowo produktem naszego dostawcy Aldo Rainoldi. To także efekt pasji i dbałości o jakość wytwarzanych przez niego wspaniałych win z Valtelliny. Fruttatio Ca‘ Rizzieri jest winem na specjalne okazje, również do medytacji po posiłku.

    Kolor: bordowy z odcieniami pomarańczowymi.
    Zapach: intensywny, złożony, przyprawowy,nuty kakao, prażonego orzecha, suszonych winogron.
    Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie potrawami: dania na bazie mięs czerwonych, typu pieczeń wołowa, polędwica wołowa w sosie, dziczyzna, jagnięcina, sery sezonowane.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę otworzyć na godzinę przed podaniem.Serwować w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu:15%.

  • Fruttaio Ca’ Rizzieri Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Fruttaio Ca’ Rizzieri Sfursat di Valtellina
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Sangiorgio Piemonte Dolcetto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Dolcetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Dolcetto. Nazwa pochodzi od włoskiego dolce – słodki, ale nie odnosi się ona do gatunku tego wina, gdyż jest ono delikatnie wytrawne. Nawiązuje natomiast do naturalnej słodyczy winogron Dolcetto. Dzięki swojej lekkości natomiast wino to smakuje szczególnie paniom a oprócz tego bardzo dobrze komponuje praktycznie z każdym posiłkiem, pod warunkiem, ze nie są to ciężkie i strukturalne dania.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, fiołkowe.
    Smak: lekko taniczny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: praktycznie do całego posiłku, od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Sangiorgio Piemonte Dolcetto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sangiorgio Piemonte Dolcetto
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Dolcetto (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Jest to rodzaj Valpolicelli Classico Superiore o nazwie Ripasso. Z włoskiego termin ten oznacza specjalną technikę winifikacji, polegającą na fermentacji Valpolicelli na winogronach, które posłużyły po produkcji Amarone. Proces ten trwa przez 15 dni, po czym wino zostaje poddane starzeniu w beczkach drewnianych przez ponad rok. Ripasso jest winem mocno zbudowanym i eleganckim.

    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej czereśni i przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, pieczeni mięsnych do serów sezonowych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Cabernet Franc - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Cabernet Franc
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cabernet Franc. Francuska odmiana winorośli jest popularna w całym regionie Veneto, również Ornella obsadza go na swoich winnicach w okolicach Pramaggiore. Winifikacja odbywa się z użyciem jedynie zbiorników stalowych, lekkie i przyjemnie owocowe wino dobrze smakujące do każdej potrawy, najlepiej na bazie mięs.

    Kolor: czerwony żywy z refleksami filetowymi.
    Zapach: intensywny, nuty czerwonych owoców.
    Smak: wytrawny, przyjemny.
    Łączenie z potrawami: do potraw na bazie mięs, do pieczeni mięsnych, drobiu.
    Temperatura serwowania: 16°C.  
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Cabernet Franc - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cabernet Franc
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Cabernet Franc
    DOCG - 2016 - 0.75 l