Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone to najlepsze wino z gatunku Valpolicelli Classico . Najsłynniejsze wino Wenecji w swojej nazwie odnosi się do przymiotnika "amaro" czyli gorzki . Smak ten w niczym nie dotyczy tego wina, nazwę przypisano mu jedynie dla odróżnienia od słodkiego wina Recioto, róznież z rodziny Valpolicelli. Technika produkcji Amarone polega na podsuszaniu dojrzałych winogron, starannie wyselekcjonowanych, które po wendemii przechowywane są przez około 120 dni w klimatyzowanych pomieszczeniach. Układa się je na specjalnych siatkach i po tak długim czasie nagromadzony w nich cukier osiąga swoje maksimum. Następnie następuje faza fermentacji wina oraz leżakowania w drewnie przez ponad dwa lata. Amarone to wspaniałe, długowieczne wino. Warto zachować je na szczególne okazje oraz delektować się nim jako winem do medytacji.

    Kolor: ciemno granatowy, intensywny.
    Zapach: intensywny, eteryczny, nuty owoców w spirytusie, słodkich korzennych przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, pieczeni mięsnych, dziczyzny, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 20°C, butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przez podaniem.
    Zawartość alkoholu: 15,5%.

  • Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Refosco dal Peduncolo Rosso
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu weneckiego Refosco dal Peduncolo Rosso. W dosłownych tłumaczeniu nazwa szczepu oznacza kiść winogron o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Znany był już w czasach rzymskich i nieodłącznie związany jest terytorium tzw. Trzech Wenecji. Refosco to wino o pięknym intensywnym kolorze , nie leżakuje się go w drewnie ponieważ zaleta tego wina to właśnie rześkość i świeżość owocu. Refosco Ornelli pochodzi z jej zadbanych i słonecznych winnic. Polecamy go jako wyborny dodatek do polskiego bigosu.

    Kolor: czerwony żywy z refleksami filetowymi.
    Zapach: intensywny, nuty owoców dojrzałej maliny i dzikiej jeżyny.
    Smak: pełny, mocny, lekko taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do bigosu, albo bardziej klasycznie do wołowiny z grilla z rukolą.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Refosco dal Peduncolo Rosso
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Refosco dal Peduncolo Rosso
    IGT Veneto - 2018 - 0.75 l
  • Piemonte Dolcetto Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Dolcetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Dolcetto. Nazwa pochodzi od włoskiego dolcesłodki, ale nie odnosi się ona do gatunku tego wina, gdyż jest ono delikatnie wytrawne. Nawiązuje natomiast do naturalnej słodyczy winogron Dolcetto. Dzięki swojej lekkości natomiast wino to smakuje szczególnie paniom a oprócz tego bardzo dobrze komponuje praktycznie z każdym posiłkiem, pod warunkiem, że nie są to ciężkie i strukturalne dania.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, fiołkowe.
    Smak: lekko taniczny,harmonijny.
    Łączenie z potrawami: praktycznie do całego posiłku, od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Piemonte Dolcetto Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Piemonte Dolcetto Magnum 1.5L
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Dolcetto (100%)
    DOC - 2018 - 1.5 l
  • G1928 Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      100% Refosco dal Peduncolo Rosso
    4. Apelacja:
      DOC Lison Pramaggiore
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z autochtonicznego szczepu weneckiego Refosco dal Peduncolo Rosso. Nazwa „Gio” to skrót od imienia Giovanni, tak właśnie miał na imię Tata Ornelli , rocznik 1928. To on nauczył ją sztuki robienia wina ale przede wszystkim zaszczepił w niej pasję i wartość pracy, bez której nie byłoby możliwe wszystko to, z czego dzisiaj Ornella i jej Rodzina może być dumna. Jest to najlepsze wino w całej jej kolekcji. Winogrona zbierane są ręcznie, po zbiorach przez 15 dni poddawane są fermentacji w kontakcie ze skórkami po czym przez kilka miesięcy proces ten jest kontynuowany w małych zbiornikach stalowych. Świeże wino poddawane jest następnie leżakowaniu w małych beczkach dębowych przez 18 miesięcy i wreszcie przez kolejnych 6 miesięcy w butelce. Niesamowity, wręcz atramentowy kolor Refosco  doskonale komponuje się z jego bogatą strukturą, pachnącą owocami leśnymi i przyprawami korzennymi. Subtelne taniny nadają mu szlachetności i podkreślają aksamitny smak wina. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs z rusztu i grilla albo do długo sezonowanych serów. Napis pod nazwą wina „passione per la vite..passione per la vita”, czyli „pasja do winorośli, pasja do życia” oddaje w pełni filozofię Ornelli, właścicielki dobrze prosperującej firmy.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny, atramentowy.
    Zapach: bogaty, nuty owoców leśnych, jagód, jeżyn, przypraw korzennych.
    Smak: mocny, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs z rusztu i do grilla, do długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • G1928 Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    G1928 Refosco dal Peduncolo Rosso
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    100% Refosco dal Peduncolo Rosso
    DOC Lison Pramaggiore - 2017 - 0.75 l
  • Amarone della Valpolicella - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone jest szlachetną pochodną Valpolicelli, najsłynniejszego wina regionu. Moc i aromaty Amarone są efektem specjalnej metody wytwarzania tego wina. Dojrzałe winogrona poddane są procesowi podsuszania w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach. W styczniu lub lutym następującym po zbiorach zostają one poddane fermentacji i leżakowaniu przez kilkanaście miesięcy w drewnie. Jest to wino wymagające, które doskonale łączy się z potrawami o dużej strukturze na bazie mięs i sosów.

    Kolor: ciemnogranatowy, połyskliwy.
    Zapach: intensywny, złożony, eteryczny, nuty wiśni w spirytusie i słodkich przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o dużej strukturze na bazie mięs głównie wołowiny, pieczeni mięsnych i duszonych, również w sosach, do dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 20°C.
    Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Amarone della Valpolicella - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Amarone della Valpolicella
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Piemonte Barbera Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Jest to wino świeże, winifikowane jedynie w zbiornikach stalowych. Ponieważ dobrze łączy się z większością potraw, jest winem typowo do posiłku.

    Kolor: czerwony, jasno rubinowy.
    Zapach: winny, eteryczny, nuty delikatnej czereśni i fiołków.
    Smak: wytrawny, wyrazisty.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi potrawami, od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Piemonte Barbera Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Piemonte Barbera Magnum 1.5L
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC - 2019 - 1.5 l
  • Piemonte Cortese Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Królujący w całym Piemoncie wdzięczny szczep o nazwie Cortese – z wł. uprzejmy, miły, w zależności od metody winifikacji oraz strefy pochodzenia daje wielkie wino typu Gavi albo proste wino do picia do posiłku, jak nasze Piemonte Cortese. Delikatne i lekkie dobrze smakuje do ryb i białych mięs.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi .
    Zapach: delikatny, owocowy, nuty owoców tropikalnych.
    Smak: wytrawny, świeży.
    Łączenie z potrawami: do aperitifu, do dań na bazie ryb i białych mięs. Schłodzone w ciepłe letnie dni świetnie komponuje się do każdego posiłku.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Piemonte Cortese Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    Piemonte Cortese Magnum 1.5L
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Cortese (100%)
    DOC - 2019 - 1.5 l
  • Valamasca Moscato di Asti - Wino włoskie białe słodkie musujące frizzante
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Moscato di Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino deserowe, białe słodkie, delikatnie musujące, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Moscato Bianco.Ten aromatyczny szczep, królujący w Piemoncie, a dokładnie w Prowincji Asti, z odmiany Moscato Bianco - Białe Moscato zwany jest też nektarem Bogów, ze względu na swoją naturalną słodycz. Uzyskiwane z niego wino znane jest na całym świecie, również w wersji Spumante. Valamasca to dolina na której uprawia się Moscato d‘Asti a dokładne tłumaczenie tej nazwy to Valle delle Masche, co w dalekie piemonckim oznacza Dolinę Zjaw. Moscato zawiera w sobie aromaty dojrzałych winogron, kwiatu pomarańczy i owocu brzoskwini. Można je pić o każdej porze dnia, bez względu na okazję.

    Kolor: zółty, słomkowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatu pomarańczy, szałwii, brzoskwini,dojrzałych winogron.
    Smak: wyczuwalne nuty szałwii, białej brzoskwini, róży i kwiatu pomarańczy.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek, owoców w syropie, wybornie komponuje się z dojrzałą i słodką brzoskwinią.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 5,5%.

  • Valamasca Moscato di Asti - Wino włoskie białe słodkie musujące frizzante
    Valamasca Moscato di Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Moscato di Asti (100%)
    DOCG - ---- - 0.75 l
  • Asti Spumante Valamasca - Wino włoskie białe słodkie musujące spumante
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino deserowe białe słodkie, musujące z autochtonicznego szczepu piemonckiego Moscato Bianco (Białe Moscato). Jest to szczep aromatyczny, wywodzący się z klasycznej strefy w okolicach Asti. Białe Moscato uchodzi za najlepsze wśród całej rodziny tego gatunku ze względu na walory aromatyczno-smakowe. Produkcję słodkiego wina musującego rozpoczęto w połowie dziewiętnastego wieku i po dziś dzień Asti Spumante cieszy się wielkim powodzeniem na całym świecie. Stanowi wspaniały dodatek do deserów oraz delektowania się naturalnie słodkim i aromatycznym winem.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Perlage delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Zapach: aromatyczny, nuty białej brzoskwini, kwiatu pomarańczy, dojrzałych winogron.
    Smak: słodki, rześki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wszelkiego rodzaju deserów, do sałatek ze świeżych owoców, doskonale komponuje się z dojrzałą brzoskwinią.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 7%.

  • Asti Spumante Valamasca - Wino włoskie białe słodkie musujące spumante
    Asti Spumante Valamasca
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Moscato Bianco (100%)
    DOCG - ---- - 0.75 l
  • Monbrusato Moscato Passito  - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.375 l

    Wino deserowe białe, słodkie, uzyskane z autochtonicznego szczepu Moscato. Białe Moscato z Piemontu w wersji passito jest naturalnie słodkim winem deserowym. Winogrona zostają poddane procesowi suszenia w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach i dopiero później następuje proces winifikacji. Naturalnie słodki nektar winogronowy fermentuje w małej beczce z dębu francuskiego, po czym zostaje zabutelkowany. Dzięki takiemu procesowi wino to nabiera zdecydowanych aromatów i mocy.

    Kolor: żółty, bursztynowy.
    Zapach: aromatyczny, suszonych owoców, wanilii, migdałów.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, ciast orzechowych , kremów typu zabaione.
    Temperatura serwowania: 10/12°C.
    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Monbrusato Moscato Passito  - Wino włoskie białe słodkie
    Monbrusato Moscato Passito
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Moscato Bianco (100%)
    DOC - 2009 - 0.375 l