Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Montepulciano d’Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Uma Casa Natura
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      100% Montepulciano
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2021
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego  szczepu pochodzącego z Abruzzo o nazwie Montepulciano. Jeżeli na enologicznej mapie Włoch poszukujemy win mało tanicznych a jednocześnie bogatych jeśli chodzi o strukturę i nutę zapachową to Montepulciano stanowi świetny wybór. Poza tym Uma Casa Natura to producent, który w swojej gamie oferuje wyłącznie wina pochodzące z upraw biologicznych. Starannie prowadzone winnice i minimum dodatków chemicznych dają w efekcie bardzo dobre wina, które jak deklaruje producent ( i słusznie) należy pić z umiarem, bo powodują uzależnienie.

    Ciepłe, konsystentne i mocne, wspaniałe Montepulciano z pagórkowatych winnic położonych w okolicach Teramo.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, lukrecji, pieprzu.
    Smak: aksamitny, ciepły, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, pieczonych, gotowanych i w sosach, do wołowiny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montepulciano d’Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montepulciano d’Abruzzo
    Uma Casa Natura - Abruzja
    100% Montepulciano
    DOC - 2021 - 0.75 l
  • Pecorino Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Uma Casa Natura
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      100% Pecorino
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2024
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze  szczepu pochodzącego z Abruzzo o nazwie Pecorino. Malowniczy region położony w połowie Półwyspu Apenińskiego, dzięki górzysto – morskim uwarunkowaniom klimatycznym daje wspaniałe wina, wśród których białe Pecorino. De facto jest to autochton z sąsiedniego Marche ale  dobrze zadomowił się także tutaj. Nazwa najprawdopodobniej pochodzi do włoskiego słowa „pecora” - owca, ponieważ pastwiska sąsiadowały z winnicami. Pecorino należy to ciekawszych białych win włoskich, cechuje się dobra strukturą, jest mało kwasowe, bogate w aromatach i smaku.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, nuty jaśminu, miodu, szałwii, cytrusów.
    Smak: rześki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb, również surowych, do skorupiaków, do risotto, potraw na bazie białych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°-10°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Pecorino Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    Pecorino Abruzzo
    Uma Casa Natura - Abruzja
    100% Pecorino
    DOC - 2024 - 0.75 l
  • Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Uma Casa Natura
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      100% Montepulciano
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego  szczepu pochodzącego z Abruzzo o nazwie Montepulciano. Kolejna osłona klasyki win tego regionu, tym razem z apelacji Colline Termane (Wzgórza wokół miasta Teramo), kwalifikowanej najwyżej bo jest to kontrolowana i gwarantowana nazwa pochodzenia. Jeżeli chcemy aby wino było  mocne i jednocześnie delikatnie taniczne, należy sięgnąć po tę butelkę. Doskonałe na jesienne i zimowe wieczory, najlepiej do solidnego steka z wołowiny albo do delektowania się w gronie przyjaciół. Przez 12 miesięcy leżakowało w drewnie, jego ogromny potencjał zaskakuje wraz z upływem czasu i na pewno zadowoli wszystkich zwolenników solidnych czerwonych win.  Nagrodzone złotym medalem w Konkursie Mundus Vini Biofach.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami filetowymi.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty dojrzałych czerwonych owoców, suszonej śliwki, lukrecji, eukaliptusa.
    Smak: aksamitny, ciepły, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs z grilla, do dziczyzny, pieczeni mięsnych, steków wołowych, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane
    Uma Casa Natura - Abruzja
    100% Montepulciano
    DOCG - 2020 - 0.75 l
  • Cerasuolo d’Abruzzo - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Uma Casa Natura
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      100% Montepulciano
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2024
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z autochtonicznego  szczepu pochodzącego z Abruzzo o nazwie Montepulciano. O ile dwa poprzednie wina to potęga koloru i struktury, o tyle ich różowy „brat” w nucie zapachowej ładnie aczkolwiek delikatniej im wtóruje. Zachwyca natomiast tzw. łatwością z jaką się po nie sięga. Szkoda, że różowe wina są tak mało doceniane przez polskich odbiorców, bo naprawdę jakościowo bywają fantastyczne. We Włoszech nazwa Cerasuolo, Chiaretto, Kretzer  to zawsze określenia wina różowego, pierwsze ze szczepu Montepulciano drugie to blend winogron stanowiących na Bardolino i trzecie to gatunek Lagrein z Alto Adige. Zazwyczaj są to wina pewne jeśli chodzi o jakość. Oprócz samej przyjemności smakowej to też mnóstwo możliwości łączenia win różowych z potrawami, od przystawek po lekkie dania na bazie mięs i oczywiście ryb i na pewno są one alternatywą dla wina białego.

    Montepulciano na „różowo” naprawdę uzależnia, smakuje wybornie o każdej porze dnia i roku.

    Kolor: różowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, świeży, nuty czereśni, truskawki, poziomki, migdałów.
    Smak: rześki, mineralny, owocowy.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do przystawek, potraw na bazie ryb, do pizzy, delikatnych serów.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Cerasuolo d’Abruzzo - Wino włoskie różowe wytrawne
    Cerasuolo d’Abruzzo
    Uma Casa Natura - Abruzja
    100% Montepulciano
    DOC - 2024 - 0.75 l
  • Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Arneis (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu autochtonicznego piemonckiego Arneis. To jedno z najlepszych białych win Piemontu, które pochodzi z lewobrzeżnej strony rzeki Tanaro, ze strefy Roero. Nasz dostawca kupuje winogrona w miasteczku Castagnito a następnie winifikuje je we własnych piwnicach. W dialekcie piemonckim arneis oznacza krnąbrny i nieposłuszny charakter. Podobnie smakuje to wino - jest zdecydowane, charakterystyczne i mocne.

    Kolor: żółty, słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: nuty cytrynowe, orzechowe i ananasowe.
    Smak: wytrawny, świeży, pełny
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie ryb, wędlin, do delikatnych pierwszych dań, białych mięs z grilla, do pizzy.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    Roero Arneis
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Arneis (100%)
    DOCG - 2020 - 0.75 l
  • Il Griso Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Arneis (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Arneis. Pochodzi z lewobrzeżnej strony rzeki Tanaro, ze strefy zwanej Roero. Piaszczyste podłoże z warstwami marglowymi, charakteryzujące te tereny, sprzyja białym winogronom. "Arneis" w dialekcie piemonckim oznacza osobę obdarzoną niezwykłym temperamentem. Podobnie smakuje to wino, gdyż jest zdecydowane, charakterystyczne i mocne.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe, owocu jabłka, brzoskwini i orzecha.
    Smak: przyjemnie wytrawny, rześki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: idealne jako aperitif, do delikatnych dań na bazie ryb, owoców morza i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Il Griso Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    Il Griso Roero Arneis
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Arneis (100%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Rosso di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Merlot (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile z dodatkiem Merlot. Jest to podstawowa wersja szlachetnego wina Nobile, poddana krótszemu, bo półrocznemu leżakowaniu w beczkach z dębu francuskiego. Jest przez to winem delikatnym, ale odznaczającym się dobrą nutą owocową i strukturą.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, dojrzałej śliwki, fiołkowy
    Smak: aksamitny, harmonijny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs czerwonych i pieczeni, mięsnych sosów makaronowych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Rosso di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Montepulciano
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Merlot (20%)
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Fiore Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu Vernaccia di San Gimignano. Fiore po włosku oznacza kwiat i nawiązuje do bukietu zapachowo-smakowego tego niezwykłego wina. Vernaccia w tym wydaniu jest naturalnym sokiem wyciśniętym z dojrzałych winogron, który potem leżakuje w zbiornikach stalowych. Kontakt moszczu winnego ze skórkami winogron sprawia, że wino to staje się eleganckie i niezwykle aksamitne.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: nuty kwiatów górskich, migdałów.
    Smak: aksamitny, delikatny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań z dodatkiem białych sosów, ryb typu sola, pstrąg, do białych mięs: kurczak, indyk, cielęcina
    Temperatura serwowania: 12°C i wyżej, nie należy zbytnio schładzać aby nie utracić bogactwa smakowo-aromatycznego wina.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Fiore Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiore Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Franciacorta Brut Millesimato - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Azienda Agricola San Cristoforo
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chardonnay, Pinot Nero
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe ze szczepów Chardonnay i Pinot Nero, należące do typologii Franciacorta Millesimato czyli Szampan Rocznikowy.Czas leżakowania na drożdżach wynosi 40 miesięcy. Najlepsze grona Chardonnay z winnic, które mają 25 lat i Pinot Nero pochodzące z 18-sto letnich upraw składają się na to eleganckie wino, warte degustacji podczas wyjątkowych okazji.

    Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
    Zapach: nuty dojrzałych owoców gruszki i brzoskwini, miodu z cytrusów.
    Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Franciacorta Brut Millesimato - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Franciacorta Brut Millesimato
    Azienda Agricola San Cristoforo - Lombardia
    Chardonnay, Pinot Nero
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Verduzzo Friulano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro
    2. Region:
      Friuli - Wenecja Julijska
    3. Szczep:
      Verduzzo Friulano
    4. Apelacja:
      DOC Colli Orientali del Friuli
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino białe słodkie z autochtonicznego szczepu weneckiego Verduzzo Friulano. Jest to szczep, który w zależności od metody winifikacji daje wino wytrawne lub słodkie, mocne, z dobrą nutą zapachową. Verduzzo naszego producenta zostało zebrane późną jesienią, słodycz i zapach mocno dojrzałego, prawie rodzynkowego winogrona czuje się w butelce tego doskonałego wina.
    Kolor: żółty połyskliwy, z refleksami złotawymi
    Zapach:złożony, nuty brzoskwini, moreli, miodu, rodzynek
    Smak: słodki, aksamitny
    Łączenie z potrawami: doskonałe do serów pleśniowych typu gorgonzola lub roquefort, do serów wędzonych, sera owczego typu pecorino. Świetnie łączy się z kremem z dyni. Równie wybornie smakuje po posiłku z suchymi ciasteczkami
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%
  • Verduzzo Friulano - Wino włoskie białe wytrawne
    Verduzzo Friulano
    Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro - Friuli - Wenecja Julijska
    Verduzzo Friulano
    DOC Colli Orientali del Friuli - 2011 - 0.75 l