Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Amarone della Valpolicella - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone jest szlachetną pochodną Valpolicelli, najsłynniejszego wina regionu. Moc i aromaty Amarone są efektem specjalnej metody wytwarzania tego wina. Dojrzałe winogrona poddane są procesowi podsuszania w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach. W styczniu lub lutym następującym po zbiorach zostają one poddane fermentacji i leżakowaniu przez kilkanaście miesięcy w drewnie. Jest to wino wymagające, które doskonale łączy się z potrawami o dużej strukturze na bazie mięs i sosów.

    Kolor: ciemnogranatowy, połyskliwy.
    Zapach: intensywny, złożony, eteryczny, nuty wiśni w spirytusie i słodkich przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o dużej strukturze na bazie mięs głównie wołowiny, pieczeni mięsnych i duszonych, również w sosach, do dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 20°C.
    Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Amarone della Valpolicella - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Amarone della Valpolicella
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Piemonte Barbera Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Jest to wino świeże, winifikowane jedynie w zbiornikach stalowych. Ponieważ dobrze łączy się z większością potraw, jest winem typowo do posiłku.

    Kolor: czerwony, jasno rubinowy.
    Zapach: winny, eteryczny, nuty delikatnej czereśni i fiołków.
    Smak: wytrawny, wyrazisty.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi potrawami, od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Piemonte Barbera Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Piemonte Barbera Magnum 1.5L
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC - 2019 - 1.5 l
  • Piemonte Cortese Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Królujący w całym Piemoncie wdzięczny szczep o nazwie Cortese – z wł. uprzejmy, miły, w zależności od metody winifikacji oraz strefy pochodzenia daje wielkie wino typu Gavi albo proste wino do picia do posiłku, jak nasze Piemonte Cortese. Delikatne i lekkie dobrze smakuje do ryb i białych mięs.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi .
    Zapach: delikatny, owocowy, nuty owoców tropikalnych.
    Smak: wytrawny, świeży.
    Łączenie z potrawami: do aperitifu, do dań na bazie ryb i białych mięs. Schłodzone w ciepłe letnie dni świetnie komponuje się do każdego posiłku.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Piemonte Cortese Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    Piemonte Cortese Magnum 1.5L
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Cortese (100%)
    DOC - 2019 - 1.5 l
  • Valamasca Moscato di Asti - Wino włoskie białe słodkie musujące frizzante
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Moscato di Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino deserowe, białe słodkie, delikatnie musujące, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Moscato Bianco.Ten aromatyczny szczep, królujący w Piemoncie, a dokładnie w Prowincji Asti, z odmiany Moscato Bianco - Białe Moscato zwany jest też nektarem Bogów, ze względu na swoją naturalną słodycz. Uzyskiwane z niego wino znane jest na całym świecie, również w wersji Spumante. Valamasca to dolina na której uprawia się Moscato d‘Asti a dokładne tłumaczenie tej nazwy to Valle delle Masche, co w dalekie piemonckim oznacza Dolinę Zjaw. Moscato zawiera w sobie aromaty dojrzałych winogron, kwiatu pomarańczy i owocu brzoskwini. Można je pić o każdej porze dnia, bez względu na okazję.

    Kolor: zółty, słomkowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatu pomarańczy, szałwii, brzoskwini,dojrzałych winogron.
    Smak: wyczuwalne nuty szałwii, białej brzoskwini, róży i kwiatu pomarańczy.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek, owoców w syropie, wybornie komponuje się z dojrzałą i słodką brzoskwinią.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 5,5%.

  • Valamasca Moscato di Asti - Wino włoskie białe słodkie musujące frizzante
    Valamasca Moscato di Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Moscato di Asti (100%)
    DOCG - ---- - 0.75 l
  • Asti Spumante Valamasca - Wino włoskie białe słodkie musujące spumante
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino deserowe białe słodkie, musujące z autochtonicznego szczepu piemonckiego Moscato Bianco (Białe Moscato). Jest to szczep aromatyczny, wywodzący się z klasycznej strefy w okolicach Asti. Białe Moscato uchodzi za najlepsze wśród całej rodziny tego gatunku ze względu na walory aromatyczno-smakowe. Produkcję słodkiego wina musującego rozpoczęto w połowie dziewiętnastego wieku i po dziś dzień Asti Spumante cieszy się wielkim powodzeniem na całym świecie. Stanowi wspaniały dodatek do deserów oraz delektowania się naturalnie słodkim i aromatycznym winem.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Perlage delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Zapach: aromatyczny, nuty białej brzoskwini, kwiatu pomarańczy, dojrzałych winogron.
    Smak: słodki, rześki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wszelkiego rodzaju deserów, do sałatek ze świeżych owoców, doskonale komponuje się z dojrzałą brzoskwinią.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 7%.

  • Asti Spumante Valamasca - Wino włoskie białe słodkie musujące spumante
    Asti Spumante Valamasca
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Moscato Bianco (100%)
    DOCG - ---- - 0.75 l
  • Monbrusato Moscato Passito  - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.375 l

    Wino deserowe białe, słodkie, uzyskane z autochtonicznego szczepu Moscato. Białe Moscato z Piemontu w wersji passito jest naturalnie słodkim winem deserowym. Winogrona zostają poddane procesowi suszenia w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach i dopiero później następuje proces winifikacji. Naturalnie słodki nektar winogronowy fermentuje w małej beczce z dębu francuskiego, po czym zostaje zabutelkowany. Dzięki takiemu procesowi wino to nabiera zdecydowanych aromatów i mocy.

    Kolor: żółty, bursztynowy.
    Zapach: aromatyczny, suszonych owoców, wanilii, migdałów.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, ciast orzechowych , kremów typu zabaione.
    Temperatura serwowania: 10/12°C.
    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Monbrusato Moscato Passito  - Wino włoskie białe słodkie
    Monbrusato Moscato Passito
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Moscato Bianco (100%)
    DOC - 2009 - 0.375 l
  • Nivasco Piemonte Brachetto - Wino włoskie czerwone słodkie musujące frizzante
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Brachetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino deserowe, czerwone, słodkie, lekko musujące. Unikalne w swoim rodzaju bo pochodzące ze szczepu aromatycznego Brachetto - uprawianego jedynie w Piemoncie. Nivasco to nazwa doliny niezbyt nasłonecznionej , osłoniętej lasem gdzie rozciągają się winnice, z których pochodzi Brachetto. Szczepy aromatyczne cechują się dużą intensywnością zapachową wyczuwalną potem w winie. Naturalna fermentacja sprawia, że to lekkie i przyjemne wino o żywym i połyskliwym kolorze zachowuje swoje pierwotne aromaty truskawek i poziomek, z nutą delikatnego piżma.

    Kolor: czerwony, rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty truskawki, poziomki, delikatnego piżma.
    Smak: słodki, delikatny.
    Łączenie z potrawami: do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek, owoców w syropie, deserów lodowych (doskonałe do lodów z truskawkami) oraz do deserów na bazie czekolady.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 6%.

  • Nivasco Piemonte Brachetto - Wino włoskie czerwone słodkie musujące frizzante
    Nivasco Piemonte Brachetto
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Brachetto (100%)
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Castel del Mago Dolce - Wino włoskie czerwone słodkie musujące spumante
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Brachetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino deserowe, czerwone słodkie z autochtonicznego szczepu piemonckiego Brachetto. Brachetto znalazło uznanie u naszych klientów i cieszy się dużą popularnością, szczególnie wśród pań. Dlatego też wprowadziliśmy do naszej gamy win również wersję musującą tego przyjemnego wina deserowego. Dzięki zawartości bąbelków jest ono bardzo świeże w smaku, delikatna nuta słodyczy łączy się harmonijnie z rześkością wina.

    Kolor: rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: przynosi wspomnienie lata , kojarzonego z truskawkami, wyczuwalna jest też lekka nuta piżmowa.
    Smak: przyjemnie słodkie i delikatne.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, szczególnie dobrze łączy się z deserami czekoladowymi lub na bazie świeżych truskawek.
    Temperatura serwowania: schłodzone do temperatury 8/10°C.
    Zawartość alkoholu: 6,5%.

  • Castel del Mago Dolce - Wino włoskie czerwone słodkie musujące spumante
    Castel del Mago Dolce
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Brachetto (100%)
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Castel del Mago Pinot Chardonnay Brut - Wino włoskie białe musujące spumante
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Pinot Nero, Chardonnay
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe uzyskane z połączenia szczepów Pinot Nero i Chardonnay. Fermentacja wina odbywa się w dużych zbiornikach stalowych, ciśnieniowych. Kategoria Brut oznacza zawartość cukru na poziomie poniżej 12 gr/l. "Castel del Mago" jest eleganckim winem musującym, doskonałym do aperitifu oraz do świętowania wszelkiego rodzaju uroczystości.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny.
    Perlage: drobny, liczny, intensywny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do lekkich przystawek, dań na bazie ryb oraz do deserów.
    Temperatura serwowania: 6°/8°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Castel del Mago Pinot Chardonnay Brut - Wino włoskie białe musujące spumante
    Castel del Mago Pinot Chardonnay Brut
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Pinot Nero, Chardonnay
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Pancratium - Wino włoskie czerwone słodkie aromatyzowane
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.5 l
    Wino aromatyzowane, słodkie. Szczególny charakter tego wina wynika z metody jego produkcji. Polega ona na dodaniu do moszczu winogronowego, otrzymanego ze szczepu Barbera, odpowiedniej ilości cukru i przypraw, wśród których chinina, rabarbar, zioła. Nazwa Pancratium nawiązuje do nazwy doliny usytuowanej pomiędzy miejscowościami Vinchio i Vaglio, o nazwie San PancratiumŚwięty Pankracy, który jest patronem winiarzy stowarzyszonych w spółdzielni. Wino charakterystyczne, o doskonałym aromacie i głębi, nuta słodyczy równoważy się z winnym bukietem Barbery.
    Kolor: intensywnie bordowy.
    Zapach: aromatyczny, ziołowy.
    Smak: winny, aksamitny, przyjemnie ziołowy.
    Łączenie z potrawami: doskonałe jako digestivo (alkohol wspomagający trawienie) , do picia po posiłku lub do deserów, wybornie smakuje z deserami czekoladowymi.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 16%.
  • Pancratium - Wino włoskie czerwone słodkie aromatyzowane
    Pancratium
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC - 2010 - 0.5 l