Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów sycylijskich Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio. Pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości 650-750 m n.p.m, na zboczach wulkanu Etna. Powulkaniczne podłoże bogate w minerały i resztki lawy sprawia, że wina z apelacji Etna DOC posiadają bogatą nutę aromatyczną i są niezwykle delikatne. Wino przez osiem miesięcy leżakowane w drewnie, w małych beczkach z dębu francuskiego barrique a następnie w beczkach o wyższej pojemności. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnicy o nazwie Fondo Filara.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, nuty czerwonych owoców, przypraw i lukrecji.
    Smak: ciepły, miękki, okrągły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pierożków ravioli z mięsem, do żeberek z grilla, do pieczeni z jagnięciny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Etna Rosso
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Cabernet Sauvignon - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Cabernet Sauvignon (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Venezia
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cabernet Sauvignon. Francuski szczep dobrze zadomowiony w Wenecji Wschodniej nie daje tutaj wielkich i strukturalnych win. Są one zdecydowanie lekkie, umiarkowanie taniczne i przyjemnie owocowe, dokładnie takie jak Cabernet Ornelii. Starannie opracowane wino, niestarzone w drewnie o intensywnym kolorze dobrze łączy się z daniami na bazie pieczeni mięsnych.

    Kolor: czerwony intensywny.

    Zapach: nuty dojrzałych czerwonych owoców, jeżyny.

    Smak: wytrawny, świeży.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni z białego mięsa, do mięs duszonych i twardych serów.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Cabernet Sauvignon - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cabernet Sauvignon
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Cabernet Sauvignon (100%)
    DOC Venezia - 2018 - 0.75 l
  • Fruttaio Ca’ Rizzieri Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jest to gatunek wina Valtellina w wersji Sfursat, pochodzący ze specjalnej selekcji winogron i wytwarzany tylko dla najlepszych roczników. Jest to wino bardzo mocne i eleganckie. Winogrona zostały poddane procesowi podsuszania w specjalnych pomieszczeniach, odpowiednio wentylowanych, tzw.fruttaio. Owe Fruttaio naszego producenta nosi nazwę Ca Rizzieri i znajduje się na wysokości 500 m n.p.m. Dzięki kilku miesiącom suszenia winogron oraz leżakowaniu wina przez 15 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i przez ponad rok w butelce, Sfursat nabiera doskonałej struktury i harmonii.Wino to jest najlepszym gatunkowo produktem naszego dostawcy Aldo Rainoldi. To także efekt pasji i dbałości o jakość wytwarzanych przez niego wspaniałych win z Valtelliny. Fruttatio Ca‘ Rizzieri jest winem na specjalne okazje, również do medytacji po posiłku.

    Kolor: bordowy z odcieniami pomarańczowymi.
    Zapach: intensywny, złożony, przyprawowy,nuty kakao, prażonego orzecha, suszonych winogron.
    Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie potrawami: dania na bazie mięs czerwonych, typu pieczeń wołowa, polędwica wołowa w sosie, dziczyzna, jagnięcina, sery sezonowane.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę otworzyć na godzinę przed podaniem.Serwować w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu:15%.

  • Fruttaio Ca’ Rizzieri Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Fruttaio Ca’ Rizzieri Sfursat di Valtellina
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Sangiorgio Piemonte Dolcetto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Dolcetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Dolcetto. Nazwa pochodzi od włoskiego dolce – słodki, ale nie odnosi się ona do gatunku tego wina, gdyż jest ono delikatnie wytrawne. Nawiązuje natomiast do naturalnej słodyczy winogron Dolcetto. Dzięki swojej lekkości natomiast wino to smakuje szczególnie paniom a oprócz tego bardzo dobrze komponuje praktycznie z każdym posiłkiem, pod warunkiem, ze nie są to ciężkie i strukturalne dania.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, fiołkowe.
    Smak: lekko taniczny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: praktycznie do całego posiłku, od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Sangiorgio Piemonte Dolcetto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sangiorgio Piemonte Dolcetto
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Dolcetto (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Jest to rodzaj Valpolicelli Classico Superiore o nazwie Ripasso. Z włoskiego termin ten oznacza specjalną technikę winifikacji, polegającą na fermentacji Valpolicelli na winogronach, które posłużyły po produkcji Amarone. Proces ten trwa przez 15 dni, po czym wino zostaje poddane starzeniu w beczkach drewnianych przez ponad rok. Ripasso jest winem mocno zbudowanym i eleganckim.

    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej czereśni i przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, pieczeni mięsnych do serów sezonowych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Cabernet Franc - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Cabernet Franc
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cabernet Franc. Francuska odmiana winorośli jest popularna w całym regionie Veneto, również Ornella obsadza go na swoich winnicach w okolicach Pramaggiore. Winifikacja odbywa się z użyciem jedynie zbiorników stalowych, lekkie i przyjemnie owocowe wino dobrze smakujące do każdej potrawy, najlepiej na bazie mięs.

    Kolor: czerwony żywy z refleksami filetowymi.
    Zapach: intensywny, nuty czerwonych owoców.
    Smak: wytrawny, przyjemny.
    Łączenie z potrawami: do potraw na bazie mięs, do pieczeni mięsnych, drobiu.
    Temperatura serwowania: 16°C.  
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Cabernet Franc - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cabernet Franc
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Cabernet Franc
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone to najlepsze wino z gatunku Valpolicelli Classico . Najsłynniejsze wino Wenecji w swojej nazwie odnosi się do przymiotnika "amaro" czyli gorzki . Smak ten w niczym nie dotyczy tego wina, nazwę przypisano mu jedynie dla odróżnienia od słodkiego wina Recioto, róznież z rodziny Valpolicelli. Technika produkcji Amarone polega na podsuszaniu dojrzałych winogron, starannie wyselekcjonowanych, które po wendemii przechowywane są przez około 120 dni w klimatyzowanych pomieszczeniach. Układa się je na specjalnych siatkach i po tak długim czasie nagromadzony w nich cukier osiąga swoje maksimum. Następnie następuje faza fermentacji wina oraz leżakowania w drewnie przez ponad dwa lata. Amarone to wspaniałe, długowieczne wino. Warto zachować je na szczególne okazje oraz delektować się nim jako winem do medytacji.

    Kolor: ciemno granatowy, intensywny.
    Zapach: intensywny, eteryczny, nuty owoców w spirytusie, słodkich korzennych przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, pieczeni mięsnych, dziczyzny, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 20°C, butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przez podaniem.
    Zawartość alkoholu: 15,5%.

  • Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Refosco dal Peduncolo Rosso
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu weneckiego Refosco dal Peduncolo Rosso. W dosłownych tłumaczeniu nazwa szczepu oznacza kiść winogron o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Znany był już w czasach rzymskich i nieodłącznie związany jest terytorium tzw. Trzech Wenecji. Refosco to wino o pięknym intensywnym kolorze , nie leżakuje się go w drewnie ponieważ zaleta tego wina to właśnie rześkość i świeżość owocu. Refosco Ornelli pochodzi z jej zadbanych i słonecznych winnic. Polecamy go jako wyborny dodatek do polskiego bigosu.

    Kolor: czerwony żywy z refleksami filetowymi.
    Zapach: intensywny, nuty owoców dojrzałej maliny i dzikiej jeżyny.
    Smak: pełny, mocny, lekko taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do bigosu, albo bardziej klasycznie do wołowiny z grilla z rukolą.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Refosco dal Peduncolo Rosso
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Refosco dal Peduncolo Rosso
    IGT Veneto - 2018 - 0.75 l
  • Piemonte Dolcetto Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Dolcetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Dolcetto. Nazwa pochodzi od włoskiego dolcesłodki, ale nie odnosi się ona do gatunku tego wina, gdyż jest ono delikatnie wytrawne. Nawiązuje natomiast do naturalnej słodyczy winogron Dolcetto. Dzięki swojej lekkości natomiast wino to smakuje szczególnie paniom a oprócz tego bardzo dobrze komponuje praktycznie z każdym posiłkiem, pod warunkiem, że nie są to ciężkie i strukturalne dania.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, fiołkowe.
    Smak: lekko taniczny,harmonijny.
    Łączenie z potrawami: praktycznie do całego posiłku, od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Piemonte Dolcetto Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Piemonte Dolcetto Magnum 1.5L
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Dolcetto (100%)
    DOC - 2018 - 1.5 l
  • G1928 Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      100% Refosco dal Peduncolo Rosso
    4. Apelacja:
      DOC Lison Pramaggiore
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z autochtonicznego szczepu weneckiego Refosco dal Peduncolo Rosso. Nazwa „Gio” to skrót od imienia Giovanni, tak właśnie miał na imię Tata Ornelli , rocznik 1928. To on nauczył ją sztuki robienia wina ale przede wszystkim zaszczepił w niej pasję i wartość pracy, bez której nie byłoby możliwe wszystko to, z czego dzisiaj Ornella i jej Rodzina może być dumna. Jest to najlepsze wino w całej jej kolekcji. Winogrona zbierane są ręcznie, po zbiorach przez 15 dni poddawane są fermentacji w kontakcie ze skórkami po czym przez kilka miesięcy proces ten jest kontynuowany w małych zbiornikach stalowych. Świeże wino poddawane jest następnie leżakowaniu w małych beczkach dębowych przez 18 miesięcy i wreszcie przez kolejnych 6 miesięcy w butelce. Niesamowity, wręcz atramentowy kolor Refosco  doskonale komponuje się z jego bogatą strukturą, pachnącą owocami leśnymi i przyprawami korzennymi. Subtelne taniny nadają mu szlachetności i podkreślają aksamitny smak wina. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs z rusztu i grilla albo do długo sezonowanych serów. Napis pod nazwą wina „passione per la vite..passione per la vita”, czyli „pasja do winorośli, pasja do życia” oddaje w pełni filozofię Ornelli, właścicielki dobrze prosperującej firmy.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny, atramentowy.
    Zapach: bogaty, nuty owoców leśnych, jagód, jeżyn, przypraw korzennych.
    Smak: mocny, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs z rusztu i do grilla, do długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • G1928 Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    G1928 Refosco dal Peduncolo Rosso
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    100% Refosco dal Peduncolo Rosso
    DOC Lison Pramaggiore - 2017 - 0.75 l