Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      DOC Copertino
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Copertino Rosso w wersji Riserva Speciale to najlepsze wino w całej gamie producenta. Specjalna selekcja winogron oraz staranny proce fermentacji złożyły się na bardzo dobrą jakość Riservy. Przez dwa lata leżakowała w drewnie, jest winem pełnym głębi, aksamitności i harmonii. Można się nim delektować bez końca, zawiera w sobie całe bogactwo południowych winnic Apulii.

    Kolor: bordowy, mocno nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty suszonej śliwki, kakao, pieprzu, wanilii.
    Smak: ciepły, miękki, elegancki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Settantacinque Copertino Rosso Riserva Speciale
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    DOC Copertino - 2010 - 0.75 l
  • Corash Cannonau di Sardegna Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Cannonau di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Wielki potencjał Cannonau najlepiej uwydatnia Riserva, przez ponad 12 miesięcy starzona w małych beczkach z dębu francuskiego . "Corash" to nazwa starożytnego miasteczka Cornus, Zachwyca głębią koloru i bogatą aksamitną strukturą. Doskonale uzupełnia aromatyczne potrawy na bazie mięs i dziczyzny.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do pieczeni mięsnych, do królika z orzechami, do jagnięciny , do prosiaka z rusztu, dzika na winie, do sera pecorino sardo.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Corash Cannonau di Sardegna Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Corash Cannonau di Sardegna Riserva
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Cannonau di Sardegna
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Jest to najbardziej popularny gatunek czerwonych winogron kojarzony ze słoneczną wyspą. Klasyczna strefa upraw znajduje się w środkowo - południowej część wyspy, w prowincji Syrakuza. Nero di Avola z selekcjonowanej linii Fondo Filara jest delikatne i owocowe w przeciwieństwie do strefy zachodniej, gdzie ten sam szczep daje wina o mocniejszej budowie. Przez 6 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego barrique.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: bogaty, nuty wiśni i słodkich przypraw.
    Smak: ciepły, miękki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do makaronów i zapiekanek makaronowych z sosem ragu, do jagnięciny, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2019 - 0.75 l
  • Barocco Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Colline Teramane
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      3 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano, wywodzącego się z Abruzzo. Udokumentowane świadectwa obecności tego szczepu w regionie pochodzą z osiemnastego wieku, jest to jeden z najpopularniejszych gatunków czerwonych w środkowych Włoszech obok Sangiovese. Podstrefa Colline Teramane - Wzgórza wokół Teramo, uzyskała apelację DOCG w roku 2003, natomiast jakość pochodzących stąd win to efekt mikroklimatu i bliskości Adriatyku oraz wysokiego usytuowania winnic. Bardzo dobry rocznik 2007 pozwolił na opracowanie równie dobrej Riservy ze starannej selekcji winogron, pełnej mocy i koncentracji owocu. Wino przez rok leżakowane w drewnie i kilka miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wiśni, czarnej porzeczki, kakao, lukrecji.
    Smak: ciepły , miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C. Przed serwowaniem wino należy zdekantować i napowietrzyć.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barocco Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barocco Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOCG Colline Teramane - 2007 - 3 l
  • Barbera di Asti Superiore
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d‘Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera w wersji Superiore czyli z wyższą zawartością alkoholu i ze specjalnej selekcji winogron. Ten najpopularniejszy szczep Piemontu ma oczywiście swoją legendę, która tłumaczy jego nazwę. Otóż w roku 665 król Lombardczyków Grimoald uwolnił miasto Asti z panowania Franków, uznawanych za barbarzyńców. Udało mu się to ponieważ upił ich wojska mocnym lokalnym czerwonym winem, zwanym od tego momentu Barbera, czyli tym, które pili barbarzyńcy. Dla uczczenia zwycięstwa zarządził też, aby Barbera stała się nieodzownym dodatkiem na biesiadnych królewskich stołach. Od tamtych czasów minęło wiele wieków, ale wino to ciągle zachwyca swoją mocą i zdecydowanym charakterem, czego najlepszym przykładem jest Altea. 80% wina przez prawie rok leżakuje w dużych beczkach z dębu francuskiego tonneaux o pojemności 700 litrów a reszta w małych barriques. Następnie partie wina są ze sobą łączone i butelkowane. Doskonałe wino dla osób potrafiących docenić urok autentycznego wina Piemontu.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty miodu, migdałów, czekolady i czereśni.
    Smak: ciepły, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do pierożków nadziewanych mięsem – agnolotti.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbera di Asti Superiore
    Barbera di Asti Superiore
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera d‘Asti (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Malvasia Lucana - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Malvasia Lucana (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Malvasia Lucana – Biała Malwazja z Bazylikaty. To drugi obok Moscato aromatyczny szczep, z którego powstaje doskonałe białe wino. Aromat świeżych owoców i kwiatu malwy harmonijnie komponuje się ze rześkością wina. Staranna selekcja winogron oraz maceracja skórek winogronowych z moszczem sprawiły, że wino to pije się z ogromną przyjemnością. Delikatna i finezyjna Malwazja umiarkowanie wytrawna.

    Kolor: żółty słomkowy intensywnie połyskliwy.

    Zapach: aromatyczny, złożony, nuty owoców i kwiatu malwy.

    Smak: świeży, delikatnie wytrawny, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonale do risotto, do sałat warzywnych, do miękkich białych serów.

    Temperatura serwowania: 10°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Malvasia Lucana - Wino włoskie białe wytrawne
    Malvasia Lucana
    Casa Maschito - Bazylikata
    Malvasia Lucana (100%)
    IGT Basilicata - 2018 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Terra - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu  Primitivo di Manduria. Primitivo o nazwie „Terra” czyli „ziemia”. Winnice usytuowane są w głębi terytorium, na tzw. czerwonych glebach, bogatych w potas i żelazo oraz czarnych, obfitujących w humus i glinę. Drzewka winorośli mają formę „Alberello”, niskopiennych nasadzeń, typowych dla Południa Włoch. Taki rodzaj prowadzenia winnicy powoduje, że winogrona czasem bezpośrednio dotykają ziemi, z której czerpią składniki odżywcze, ciepło i wilgoć. Wokół drzewka robi się rodzaj dołka, gdzie gromadzi się woda. Niektóre winorośle mają siedemdziesiąt i więcej lat i cały czas rodzą dorodne grona. Dlatego Primitivo Terra tak bardzo zachwyca świeżością, głębią owocu i bogatą strukturą. Zbiór winogron odbywa się ręcznie w pierwszej i drugiej dekadzie września, wino po wstępnej  fazie fermentacji w stali starzone jest w małych beczkach z dębu francuskiego. Doskonałe i eleganckie Primitivo, zasłużenie zdobyło złoty medal na Światowym Konkursie Win w Brukseli w edycji 2014.

    Kolor: czerwony, rubinowy głęboki.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty kwiatowo-owocowe.

    Smak: ciepły, świeży, łagodnie taniczny, z długo wyczuwalnym aromatem.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie dziczyzny i mięs, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Primitivo di Manduria Terra - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Terra
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Chicchirossi - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Malvasia Rossa, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Ciliegiolo i Canaiolo z dodatkiem Czerwonej Malwazji i Montepulciano. Ciekawe wino o wdzięcznej nazwie Chicchirossi czerwone grona, oddające urok Toskanii o dziwo bez udziału Sangiovese. To świadomy i trochę przekorny wybór producenta po to aby wyeksponować potencjał mniej znanych ale równie ciekawych gatunków winogron. Malwazja i Ciliegiolo nadają winu mocno owocowy posmak, Canaiolo i Montepulciano wzmacniają strukturę i nadają krągłości. Staranny i ręczny zbiór winogron ( z dodatkowym selekcją owoców tuż przed fermentacją) oraz ponad roczny czas leżakowania w małych barriques i dużych tonneaux składają się na to ładnie zbudowane i konsystente wino. Posiada certyfikat upraw biologicznych.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, nasycony.

    Zapach: świeży, skoncentrowany, owocowy, miękki, bardzo przyjemny.

    Smak: aksamitny, zrównoważony.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek po toskańsku, wędlin, crostini ale także do aromatycznych i tłustych sosów typu ragu, amatriciana, carbonara, do pieczeni z białego mięsa, również do roast-beef-u.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chicchirossi - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Chicchirossi
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Malvasia Rossa, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2013 - 0.75 l
  • Barolo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet pochodzące z  najlepszych winnic Virny : La Preda i winnica Cannubi Boschis z okolic  Barolo, Cerviano Merli i Sottocastello di Novello z okolic miasteczka Novello.  Riservę dla wina Barolo robi się jedynie dla najlepszych roczników, gwarantujących długowieczność wina, z pewnością rok 2010 taki właśnie był. Staranna selekcja winogron i długi proces opracowywania tego wina polega między innymi na czasie leżakowania. Najpierw przez 18 miesięcy wino z pojedynczych winnic  leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego oraz tonneaux z dębu francuskiego o pojemności 300/500 litrów. Po tym etapie wybiera się partię wina o pojemności 3000 litrów, w której łączy się wina pochodzące z pojedynczych winnic i partia ta leżakuje w beczce o pojemności 3000 litrów jeszcze przez dalszych 12/18 miesięcy. W ten sposób powstaje doskonała Riserva na szczególne okazje  albo jako wino do medytacji.

    Kolor: czerwono rubinowy, bardzo  intensywny.
    Zapach: świeży, nuty czerwonych owoców na przemian z delikatną wanilią.
    Smak: surowy, pełny, bogaty, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barolo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Riserva
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Inferno Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z szczepu Nebbiolo. Jesto to Riserva wersji Valtellina Superiore, uzyskana z najlepszych winnic w podstrefie Inferno, najbardziej skalistej ze wszystkich należących do denominacji Valtellina Superiore. Przez 15 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego i przez prawie dwa lata w butelce. Wino o dużej strukturze i mocy, idealne do dań na bazie mięs.

    Kolor: czerwony, rubinowy.

    Zapach: delikatny, złożony, nuty owocowe, przyprawowe, prażonego drewna.

    Smak:aksamitny, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C. Podawać w dużych kieliszkach.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Valtellina Superiore Inferno Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Inferno Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG Superiore - 2012 - 0.75 l