Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Cabernet Franc - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro
    2. Region:
      Friuli - Wenecja Julijska
    3. Szczep:
      Cabernet Franc
    4. Apelacja:
      DOC Colli Orientali del Friuli
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cabernet Franc. Szczep ten wywodzący się z Francji i zazwyczaj występujący w połączeniu z Merlot, w wersji „solo” jest znakomitym przykładem wina o dość mocnej strukturze, dobrze łączącego się z większością potraw na bazie mięs. Wino naszego producenta z Friuli nie leżakowało w drewnie.

    Kolor: intensywny czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, nuty siana i polnej trawy.
    Smak: wytrawny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs typu wieprzowina, do mięs z grilla i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Cabernet Franc - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cabernet Franc
    Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro - Friuli - Wenecja Julijska
    Cabernet Franc
    DOC Colli Orientali del Friuli - 2014 - 0.75 l
  • Chardonnay  Frizzante - Wino włoskie białe wytrawne musujące frizzante
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Chardonnay
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Jest to gatunek wina Frizzante czyli delikatnie musującego. Kilkumiesięczny, naturalny proces fermentacji wina w dużych zbiornikach stalowych typu autoclave sprawia, że to przyjemne Chardonnay jest bardzo rześkie i lekkie. Doskonałe do aperitifu oraz do picia w letnie upały.

    Kolor: żółty słomkowy jasny.
    Perlage: delikatny, długo utrzymujący się.
    Zapach: delikatny, nuty polnych kwiatów.
    Smak: lekki, rześki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: do aperitifu, do przystawek, do dan na bazie ryb oraz do delikatnych serów.
    Temperatura serwowania: 6°/8°C.
    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Chardonnay  Frizzante - Wino włoskie białe wytrawne musujące frizzante
    Chardonnay  Frizzante
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Chardonnay
    IGT Veneto - ---- - 0.75 l
  • Copertino Rosso Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      DOC Copertino
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Copertino Rosso w wersji Riserva to specjalna selekcja winogron, przez pięć lat starzona w specjalnych zbiornikach betonowych. Zachęcamy do okrycia tej Riservy, ujmuje zarówno etykietą jak i potencjałem wina autochtonicznego i oryginalnego.
    Kolor: bordowy, mocno nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny, śliwki, czarnej porzeczki, migdałów, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty skóry.
    Smak: ciepły, miękki, elegancki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Copertino Rosso Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Copertino Rosso Riserva
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    DOC Copertino - 2010 - 0.75 l
  • Schiava Grigia Grauvernatsch - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Schiava Grigia (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Górnej Adygi o nazwie Schiava Grigia. Jest to jeden z gatunków królującej w całym regionie Schiawy, w dosłownym tłumaczeniu z włoskiego grigia znaczy szara. Szczep ten pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości ponad 300 metrów w okolicach San Michele Appiano. Daje wino niezwykle delikatne, pachnące świeżą wiśnią ale przede wszystkim bardzo dobrze komponujące się z daniami lokalnej kuchni, często zbliżonej do polskich gustów kulinarnych.Typowe wino Górnej Adygi, lekkie, owocowe i ładnie zbudowane.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi
    Zapach: bogaty, owocowy, nuty wiśni,cynamonu,marcepanu
    Smak: przyjemnie wytrawny, miękki, z długim finiszem

    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, kotleta po mediolańsku,flaczków cielęcych.

    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Schiava Grigia Grauvernatsch - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Schiava Grigia Grauvernatsch
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Schiava Grigia (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Montiprama Nieddera  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Nieddera
    4. Apelacja:
      IGT Valle del Tirso
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Nieddera. Niezwykle oryginalne wino, pochodzące z antycznego szczepu,ze strefy o nazwie Valle del Tirso - dolina rzeki Tirso. W dialekcie sardyńskim "nieddu" oznacza czarny, podobnie jak kolor wina Nieddera. Jego bogata struktura to nie tylko potencjał owocu ale także efekt specjalnej winifikacji. Młode wino po kilku miesiącach od zbiorów zostaje przelane do dużych beczek z dębu francuskiego typu tonneaux i do małych barriques, w których leżakuje w stałej temperaturze przez 10 miesięcy. Bogate i konsystentne z ładną nutą aromatyczną.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty czerwonych owoców, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięsnych sosów makaronowym i pieczeni mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montiprama Nieddera  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montiprama Nieddera
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Nieddera
    IGT Valle del Tirso - 2017 - 0.75 l
  • Montepulciano di Abruzzo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Colline Teramane
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano, wywodzącego się z Abruzzo. Udokumentowane świadectwa obecności tego szczepu w regionie pochodzą z osiemnastego wieku, jest to jeden z najpopularniejszych gatunków czerwonych w środkowych Włoszech obok Sangiovese. Podstrefa Colline Teramane - Wzgórza wokół Teramo, uzyskała apelację DOCG w roku 2003, natomiast jakość pochodzących stąd win to efekt mikroklimatu i bliskości Adriatyku oraz wysokiego usytuowania winnic. Bardzo dobry rocznik 2007 pozwolił na opracowanie równie dobrej Riservy ze starannej selekcji winogron, pełnej mocy i koncentracji owocu. Wino przez rok leżakowane w drewnie i kilka miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wiśni, czarnej porzeczki, kakao, lukrecji.
    Smak: ciepły , miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C. Przed serwowaniem wino należy zdekantować i napowietrzyć.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montepulciano di Abruzzo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montepulciano di Abruzzo Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOCG Colline Teramane - 2013 - 0.75 l
  • Barolo Bussia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Bussia to nazwa Cru (małego poletka obsadzonego winnicą pod Nebbiolo), która znajduje się na styku miasteczek Barolo i Monforte, po stronie wschodniej. Podłoże natury morenowej z warstwami ciemnej gliny oraz piaszczystych białych margli sprawia, że winogrona Nebbiolo posiadają intensywny potencjał aromatyczny i chromatyczny. Ręczny zbiór winogron pod koniec października i ponad dwuletni czas leżakowania wina w dużych beczkach dębowych daje w efekcie eleganckie i dostojne Barolo. Połyskliwy rubinowy kolor z czasem przybiera pomarańczowe refleksy, wino staje się niezwykle harmonijne, finezyjne i bogate. Delikatna nuta róży i fiołków ustępuje miejsca bardziej zdecydowanym aromatom lukrecji, pieprzu i cynamonu. Warto poczekać kilka lat aby odkryć całe bogactwo wielkiego wina Piemontu, aczkolwiek rocznikiem 2008 można delektować się już teraz. Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed serwowaniem. Wspaniałe wino do medytacji.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty róży, fiołka, lukrecji, cynamonu, zielonego pieprzu, skóry.
    Smak: harmonijny, elegancki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, wołowiny, dziczyzny i trufli, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Bussia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Bussia
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2008 - 0.75 l
  • Biancospino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Moscato Bianco, z odmiany Moscato Reale – Królewskie Moscato, z okolic Maschito w Bazylikacie. O ile było oczywistym zachwycić się czerwonym Aglianico o tyle Biancospino ( z wł. bukszpan) było dla nas całkowitym zaskoczeniem. Dawno nie piliśmy tak aromatycznego Moscato i do tego zrobionego jako wino secco czyli wytrawne. Aromat dojrzałych białych winogron i równie dojrzałej w południowym słońcu pomarańczy jest w stanie zachwycić każdego, brylantowy wręcz kolor wina zachęca do delektowania się nim bez końca. Rewelacyjne, szczególnie dla miłośników win umiarkowanie wytrawnych i na pewno dla pań.

    Kolor: żółty słomkowy intensywnie połyskliwy.

    Zapach: aromatyczny, złożony, nuty dojrzałych białych winogron, pomarańczy, szałwii.

    Smak: świeży, delikatnie wytrawny, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonale do dań ba bazie ryb i owoców morza, także białych mięs w aromatycznych przyprawach, do dań kuchni orientalnej.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Biancospino - Wino włoskie białe wytrawne
    Biancospino
    Casa Maschito - Bazylikata
    Moscato Bianco (100%)
    IGT Basilicata - 2018 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Mare - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Rewelacyjne Primitivo o wdzięcznej nazwie Mare czyli morze. Winnice usytuowane są w bezpośredniej bliskości Morza Jońskiego, na piaszczystym podłożu na przemian ze skałami wapiennymi. Są to niewielkie skrawki ziemi obsadzone winoroślą, gdzie każda praca wykonywana jest ręcznie. Lato jest tutaj bardzo gorące i suche, a różnica temperatur między dniem a nocą jest dosyć znacząca, dzięki czemu winogrona zawierają w sobie duży potencjał związków organicznych - polifenoli. Obecność morza powoduje, że drzewka oddychają słonym powietrzem, pachnącym śródziemnomorską makią. Wszystkie te niesamowite zapachy przenikają także do wina. Zbiór winogron odbywa się wcześnie, w pierwszej połowie sierpnia, wino po wstępnej obróbce w stali starzona jest przez kilka miesięcy w drewnie. Również Mare zdobyło złoty medal na Berliner Wine Trophy 2014 oraz Gan Menzione na Vinitaly 2014.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.

    Zapach: nuty lukrecji, owoców leśnych, wanilii.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw z dodatkiem sosu ragu, do mięs grillowanych i dziczyzny, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Primitivo di Manduria Mare - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Mare
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Montenidoli Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (80%), Canaiolo (20%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone za autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. Doskonałe Chianti z podstrefy Colli Senesi, przez kilka miesięcy starzone w  małych beczkach z dębu francuskiego barrique. Tak jak każde wino z Montenidoli jest niepowtarzalne, ładnie zbudowane, pachnące czereśnią i ujmujące harmonią tradycyjnego wina okolic Sieny.

    Kolor: czerwony rubinowy.

    Zapach: złożony, nuty czereśni, fiołka, hiacyntu, delikatnego drewna.

    Smak: wytrawny, bogaty, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs z grilla, do jagnięciny, kaczki z rozmarynem, perliczki z włoską słoniną, do bażanta.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montenidoli Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montenidoli Chianti Colli Senesi
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (80%), Canaiolo (20%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l