Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Vino Nobile di Montepulciano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile. W stosunku do podstawowej wersji wina Nobile, Riserva oznacza dłuższy czas leżakowania wina. Została opracowana ze specjalnie selekcjonowanych gron, pochodzących z winnicy o nazwie Gracciano, które dają mocne wino o bogatej strukturze. Rocznik 2007 pozwolił na dokonanie takiej selekcji, ponieważ należy do tzw. dobrych roczników dla Toskanii. Riserva została poddana starzeniu przez 3 lata, z czego dwa w dużej beczce z dębu francuskiego i rok w butelce. Wino doskonale uwydatniające swoje walory w połączeniu z daniami na bazie czerwonych mięs, najlepiej wołowiny.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami bordowymi.
    Zapach: nuty kwiatowe, fiołkowe i owocowe, wiśniowe, delikatnego drewna, skóry, tabaki.
    Smak: ciepły, aksamitny, elegancki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 14,6%.

  • Vino Nobile di Montepulciano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Nobile di Montepulciano Riserva
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Il Templare - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (70%), Trebbiano gentile (20%), Malvasia Bianca (10%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów toskańskich Vernacci, Trebbiano i Malvasii. Nazwa Il Templare oznacza Templariusza, gdyż jak głosi legenda zakonnicy ci bardzo chętnie sięgali po Vernaccię. Ciekawe połączenie trzech toskańskich szczepów oraz leżakowanie wina przez 12 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego daje w efekcie typowe wino dla regionu, bardzo przyjemne w smaku i zapachu, do picia na co dzień.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
    Zapach: złożony, bogaty.
    Smak: przyprawowy, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do owoców morza, do tuńczyka oraz innych ryb morskich, także do grzybów.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Il Templare - Wino włoskie białe wytrawne
    Il Templare
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (70%), Trebbiano gentile (20%), Malvasia Bianca (10%)
    IGT - 2009 - 0.75 l
  • Gewürztraminer - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Gewürztraminer (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2024
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu Gewürztraminer. Jest to tak zwany Traminer Aromatyczny, a jego nazwa pochodzi od miejscowości, z której się wywodzi - Tramin, po włosku Termeno. Z niemieckiego, gewurz natomiast oznacza przyprawowy, aromatyczny. Spośród wszystkich białych gatunków winorośli z pewnością daje najbardziej intensywne w zapachu wina, kojarzone z nutami różanymi i owocami liczi.W zależności od stefy upraw czasami są to wina słodkie ( Alzacja) albo wytrawne , tak jak te z Południowego Tyrolu.Piękny złocisty kolor, konsystencja, bogactwo zapachowe i smakowe zachywcą każdego zwolennika win aromatycznych.

    Kolor: złotawo żółty.
    Zapach: intensywny, nuty płatków róży, goździków, owoców liczi, nuty wędzonki typu szpek.
    Smak: świeży, elegancki, pełny.
    Łączenie z potrawami: dania z dużą zawartością przypraw, szczególnie pieczony kurczak z przyprawami, duszona wołowina, dania kuchni azjatyckiej.
    Temperatura serwowania: 13°/15ºC.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Gewürztraminer - Wino włoskie białe wytrawne
    Gewürztraminer
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Gewürztraminer (100%)
    DOC - 2024 - 0.75 l
  • Chardonnay Frizzante - Wino włoskie białe wytrawne musujące frizzante
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Chardonnay
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Pochodzi z winnic usytuowanych na morenowych pagórkach po wschodniej stronie Jeziora Benaco w regionie Wenecji. Wersja Frizzante czyli delikatnie musująca nadaje temu winu rześkości i lekkości. Przyjemna nuta aromatyczna szczepu Chardonnay dodatkowo podkreśla walory tego wina.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: aromatyczny, nuty kwiatowo-owocowe.
    Smak: rześki, świeży.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do lekkich przekąsek i przystawek, do dan na bazie ryb.
    Temperatura serwowania: 6°/8°C.
    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Chardonnay Frizzante - Wino włoskie białe wytrawne musujące frizzante
    Chardonnay Frizzante
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Chardonnay
    IGT Veneto - ---- - 0.75 l
  • Maimone Cannonau di Sardegna  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina del Rimedio
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Cannonau di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2022
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Jest to najbardziej znane i najważniejsze czerwone wino wyspy. Wzmianki o Cannonau sięgają trzynastego wieku i prawdopodobnie wywodzi się ono z hiszpańskiego Alicante, sprowadzonego na wyspę przez władców hiszpańskich. "Maimone" oznacza w miejscowym dialekcie wodę, tak bardzo potrzebną winorośli po czasie upałów. Jest to wino mocno zbudowane, o głębokim i nasyconym kolorze oraz bogatym bukiecie zapachowym. Przez 8 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięsnych sosów makaronowych, pieczeni mięsnych i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Maimone Cannonau di Sardegna  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Maimone Cannonau di Sardegna
    Cantina del Rimedio - Sardynia
    Cannonau di Sardegna
    DOC - 2022 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Lekkie wino do picia na co dzień do posiłku, nieleżakowane w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, owocowy, nuty czereśni i wiśni.
    Smak: delikatny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do zapiekanek z makaronu i sosów makaronowych typu ragu, do lasagni, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2019 - 0.75 l
  • Clivis Cerasuolo di Abruzzo - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z autochtonicznego szczepu Montepulciano wywodzącego z się z Abruzzo. Różowa odmiana Montepulciano, zwana Cerasuolo to ceniony i bardzo popularny w całych Włoszech gatunek wina. Krótki kontakt skórek winogronowym z moszczem nie oddaje całego potencjału chromatycznego Montepulciano, stąd czereśniowa barwa wina, duża doza świeżości i chrupkości owocu. Doskonale smakuje w lecie, odpowiednio schłodzone.

    Kolor: czereśniowy , połyskliwy.
    Zapach: bogaty, nuty czereśni, granatu, poziomki.
    Smak: rześki, świeży.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, białych mięs, do mozarelli z pomidorem.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Clivis Cerasuolo di Abruzzo - Wino włoskie różowe wytrawne
    Clivis Cerasuolo di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Grignolino di Asti
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Grignolino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Grignolino. Jedno z ciekawszych win piemonckich, zdecydowanie mało popularne i niedoceniane wśród szerszej rzeszy koneserów wina (z wyjątkiem zdeklarowanych fanów Piemontu). Szkoda bo Grignolino to naprawdę niezwykle przyjemne wino. Łączy w sobie delikatność koloru i aromatu z bogactwem struktury, wdzięcznie łączy się z wieloma potrawami, od wędlin poprzez białe mięsa a nawet ryby. Trudny w uprawie szczep nie każdego roku pozwala przerobić się na wino. Klasyczna strefa upraw to okolice miasteczka Portacomaro, Miravalle należy do jednej z jego podstref z piaszczystymi glebami, na których rodzą się doskonałej jakości grona Grignolino. Niestarzone w drewnie wielkie małe wino, zachwycające prostotą wina autochtonicznego.
    Kolor: jasno rubinowy z refleksami pomarańczowymi.
    Zapach: delikatny, nuty róży, czereśni i granatu.
    Smak: delikatny, elegancki, z nutą migdałową w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, białych mięs oraz do królika, do ryb. Warte spróbowania ze świeżymi owocami.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Grignolino di Asti
    Grignolino di Asti
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Grignolino (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • La Bottaia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico del Vulture (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture pochodzącego z Bazylikaty. Kolejne Aglianico uzyskane z selekcjonowanych winogron, zebranych pod koniec października z winnic usytuowanych na wulkaniczno-gliniastym podłożu. Doskonale zbudowane a jednocześnie ujmujące świeżością wino poddane długiemu bo 18-sto miesięcznemu leżakowaniu w małych beczkach z dębu francuskiego. Nazwa La Bottaia czyli piwnica z beczkami nawiązuje do opisywanego już miejsca, w którym to dostojne wino odpoczywa i nabiera finezji. Jest wyborne już teraz ale będzie smakować jeszcze lepiej przynajmniej za dwa, trzy lata.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny połyskliwy z refleksami pomarańczowymi.

    Zapach: złożony, bogaty, nuty konfitury wiśniowej, wanilii, przypraw.

    Smak: ciepły, harmonijny, taniczny.

    Łączenie z potrawami: doskonale do dań na bazie mięs, również z grilla.

    Temperatura serwowania: 18°/20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • La Bottaia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    La Bottaia
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico del Vulture (100%)
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Barolo del Comune di Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Kolejne Barolo tym razem z węższej apelacji ograniczonej do miasteczka Barolo - są to winnice Preda i część strefy Sarmassa. Preda to podłoża uformowane przez piaskowce, natomiast Sarmassa to głównie gleby wapienno-gliniaste z dodatkiem iłów. Te dwa różne rodzaje podłoża na których rosną winnice nie pozostają obojętne dla wina jakie z nich uzyskujemy. Barolo del Comune di Barolo to świetne zrównoważone i harmonijne wino, świeżo i pięknie pachnące oraz duża moc i potencjał materii. Można spokojnie się nim delektować już w pierwszych latach od zabutelkowania (drugi, trzeci rok), nie zawiedzie swoim urokiem. Przez 18 miesięcy leżakowało w 500-ciuset  litrowych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z odcieniami bordowymi.
    Zapach: pełny, intensywny, mocno wyczuwalne nuty czerwonych owoców, dębu i wanilii.
    Smak: bogaty, harmonijny, nasycony owocem i okrągłą taniną.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo del Comune di Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo del Comune di Barolo
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l